Privesc cu sentimente amestecate ce se întâmplă în US acum și fac paralele simpliste legate de situația persoanelor care sunt discriminate, by default în românia.

Americanii au o problemă pandemică și endemică cu poliția. Acum nuștiucâtă vreme, curtea lor supremă, sau ceva organism de ăsta suprem judiciar, nu mai țin minte, a acordat o cvasi-imunitate de factor polițiștilor aflați în exercițiul funcțiunii și nu numai. Acela a fost momentul zero, momentul când poliția a fost de neatins și SU au devenit un stat eminamente polițienesc. Comportamentul polițiștilor a devenit haotic, coleric, uzul de forță ceva normal și obișnuit, singurele momente, rare, când se mai întâmpla ceva, era când erau filmați făcând abuzuri și nici atunci. Este celebru un caz zilele acestea când un tip a filmat 2 polițiști abuuzând un negru, aceștia i-au interzis să filmele și, pentru că nu s-a supus, l-au arestat și omul e și acum în pușcărie. Filmând, repet, un abuz.

Dacă translatăm la noi, lucrurile acestea degenerează foarte ușor, mai ales în cadrul forțelor de poliție, renumite pentru că sunt alcătuite din din oameni inferiori, inferiori inclusiv dpdv IQ, anumit aleși din păturile sărace ale societății, oameni cărora li se poate cultiva foarte ușor ura împotriva celor care au dus-o mai bine. Nu mai zic de analfabeții de la poliția locală, paznici de parcuri cu uniformă, treziți peste noapte cu o responsabilitate pe care nici măcar nu știu să o gestioneze, ei nefiind în stare să poarte pantofi cu găurele, pentru că încearcă să bage șireturile prin toate găurile.

Bănuiesc, sau cel puțin sper, că încă nu ați uitat abuzurile enorme făcute de poliție și de poliția locală pe perioada carantineri, abuzuri scuzate de preotul de la MI prin faptul că au școală puțină și aia e, faceți și dumneavoastră o reclamație. Cât de ușor s-a ajuns la amenzi discreționare și arestări doar pentru că au avut libertatea de a decide pe cine să amendeze și cu cât? Ia gândiți-vă, cum ar fi să aibă, ca în state, drept de viață și de moarte asupra ta și să fie, spre deosebire de state, aceiași gunoieri fricoși care atacă doar albi? V-a luat cu puțini fiori pe spate?

Rasismul, violenta, homofobia, xenofobia dovezi ale inculturii, de fapt icebergul de la suprafață, ele mergând mulți kilometri în adânc. Reacția unui alcoolic care a avut 10 ani puterea SUPREMĂ în românia și nu a făcut nimic împotriva rasismului este cel mai bun exemplu. Pe perioada lui, păpușile erau invitate să se suie pe masă, vedeam, în sfârșit, armeni pricepuți, iar țigăncilor împuțite li se furau telefoane.

Va schimba genul de demonstrații din state percepția asupra rasismului? Cu siguranță nu. Cei ce detestă negrii by default, îi vor detesta și de acum încolo. Cei ce detestă țiganii vor face același lucru, ba chiar vor explica oricui stă să asculte că ei nu sunt rasiști, dar || ei nu au nimic cu țiganii, dar, și tot așa.

Rasismul se elimină prin educație, prin pornitul de la zero, prin conștientizarea faptului că avem o problemă, prin includerea negrilor/țiganilor/indienilor etc în viață, nu prin ghettoizarea lor și spălatul pe mâini. Dacă copiii voștri nu vor ști ce e rasismul, adulții de mâine nu vor mai avea aceeași problemă.

Din păcate, știu că îmi bat gura degeaba, argumentația proștilor este infinită, zilele trecute 1 mândru de ăsta afirma sus și tare despre studiile care demonstrează că negrii sunt inferiori. Român plecat în canada. Altul, plecat recent din românia, știa exact care e situația din New York și cum, de fapt, negrii își merită soarta. Nu știu cum se face dar tocmai emigranții, cei ce ar trebui să fie cei mai deschiși la acceptare în țara care i-a primit, sunt cei mai virulenți rasiști și xenofobi. Lucru demonstrat și în UK, o majoritate covârșitoare de emigranți votând pentru Brexit, pentru că emigranții sunt hoți, mizerabili și put.

De fapt, aș vrea să închei spunând că educația, în acest moment, nu mai este posibilă. Modul așa zis democratic de viață nu poate fi menținut la putere decât dacă ai votanți proști, care să poată merge la urne și să voteze minciunile unei Gabriela Pandele Șicâțiormaififost sau Trump. Altfel, dacă brusc ai avea o uriașă masă de oameni educați, care să realizeze că nu e corect ca analfabeții cu 2 dinți în gură care urlă BĂSESCU sau MAGA! să le decidă viitorul lor și al copiilor, lucrurile s-ar termina prost.

114 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1

  Am citit replica lui Necula unde il acuza pe bas3scu de rasism, corect, insa nu-l face mincinos.

  13

 2. #2

  Baselu ,matelotul chior face clabuci la gura infierand organele de represiune ca nu actioneaza destul de dur ,recomandad lacheilor cu pulan si cascheta sa foloseasca mai des armamentul din dotare . Bineinteles ca creierasul sau murat de alcool nu intelege faptul ca violenta duce tot la violenta

  12

  • #3

   Sunt o persoana cu handicap și înscrisă pe câteva grupuri pe fb cu aceasta tematică. Mereu am remarcat rasismul din partea acestei categori, deși și ea ,in romania, este discriminată și ar fi de așteptat o atitudine mai normala…Dar in lipsa educație, asta este ceea ce suntem.

   4

  • #4

   inca n-am pomenit alcoolic sau boschetar sa nu-l injure pe basescu!

   5

 3. #5

  Eu unul m-am saturat de oameni de cacat care provoaca autoritate incalcand legea si apoi se vaita de brutalitate si mizerii din partea politiei sau autoritatii. M-a oprit de politia de multe ori, sigur erau si politisti cu 2 clase ca si trenul. Cum dracu nu mi-a pus nici unul bocancul/genunchiul pe cap ? Le-am dat actele, totul in regula sau amenda de viteza, mi-am luat papara sau doar avertisment si mi-am vazut de treaba. Cum de in SUA nu au treaba cu alte minoritati ? De ce nu vedem arestari si impustati asiatici daca avem white power and shiet ? Ca si in cazul tiganilor, negri provoaca si incita, vor cacaturi dintr-astea pt a se victimiza si a face scandal, pt a atrage atentia. Ei se cred superiori, ei vor sa fie deasupra celorlalti pt a scapa de mizeriile ce tot vor sa le faca: cersit normal sau institutionalizat, droguri, prostitutie, hotie, etc. Cred ca trebuie sa vedem rasismul din toate unghiurile, nu doar albii se vad “superiori”.

  177

  • #6

   Q.E.D.

   13

  • #7

   Ciocanule cand esti idiot e bine sa stai ascuns sa nu te vada cineva. Nimeni nu iti da dreptul sa omori un om numai ptr ca e negru sau tigan .

   20

  • #8

   “Puiu mami”, am scris eu ca iti da cineva dreptul sa omori ? Ai citit ce am scris in diagonala ? Reciteste ca nu vorbeam de omorat. Si vezi pe cine faci idiot ca nu am mancat amandoi din aceeasi oala.

   90

  • Este mai complicat de atât. Dacă te-ar opri poliția mai des pe tine pentru că ești negru sau țigan nu ai reuși să menții acest comportament docil. La un moment dat ți-ar sări țandra și dacă ai fi în America ți-ai lua o bătaie crâncenă de la polițiști. Ce părere ai mai avea după despre negri vs albi?

   20

  • #10

   De unde ori sti toti ca e vorba de rasism si nu de altceva inainte de se finaliza investigatiile? Victima si politistul se cunosteau, deci puteau fi o multime de alte motive posibile la mijloc.

   12

  • #11

   Si zici ca tiganii sunt vinovati pentru ca nu muncesc, cersesc, isi scot fetele la produs, fura si talharesc ?
   Sau romanii care ii ignora, ii marginalizeaza, ii desconsidera si nu depun niciun efort ca sa-i scoata din evul mediu?

   Solutii exista : ii arestezi/ii amendezi pe parintii tigani care isi incurajeaza copii sa abandoneze scoala.
   Ii arestezi si ii pui la munca in folosul comunitatii pe aia care talharesc, insala, fura sau scot femeile la produs.
   Impui profesorilor (in special cei de educatie civica) sa predea in asa fel incat ca elevii de toate etniile sa plece cu lectia invatata acasa.

   Si chiar avem de unde – o gramada de absolventi de istorie si filosofie care freaca duda degeaba acasa sau muncesc ca niste imbecili la Mega Image si KFC.

   In loc sa frece menta pe banii parintilor sau sa faca vietile amare clientilor, mai bine ii angajeaza statul ca profesori de educatie civica.
   Sa predea educatie civica si sa le bage la cap tuturor copiilor de tigani ca nu e bine sa furi, nu e bine sa talharesti, nu e bine sa te prostituezi, nu e bine sa pacalesti si sa inseli oamenii, ca trebuie sa puna mana pe invatat si umarul la munca.
   Avem o gramada de romani care i-ar putea aduce macar pe odraslele tiganilor pe calea cea dreapta.

   Solutii sunt, dar vointa trebuie sa fie.
   Poate ca vechea generatie e pierduta, dar tiganii de noua generatie si chiar….secuii (DAR MAI ALES SECUII) …..ar putea fi salvati si integrati in societatea romaneasca si europeana.

   20

  • #12

   ” Ca si in cazul tiganilor, negri provoaca si incita, vor cacaturi dintr-astea pt a se victimiza si a face scandal, pt a atrage atentia. Ei se cred superiori, ei vor sa fie deasupra celorlalti …”

   Realizează cineva că sunt 49 de validări (smiley verde) pentru genul ăsta de comentarii (ora 10:49am)??

   8

  • #13

   @Ciocanul …. Nu nu mananc din aceeasi oala cu porcii rasisti

   5

  • #14

   ciocanul este exact genul de aproape om care daca ar fi politist te-ar calca pe cap pentru ca sigur ai facut tu ceva

   10

  • @Alex

   a incercat un ONG sa educe tiganii de la Pata Rat.

   Dupa 2 milioane de euro!!! cheltuite, rezultatul a fost ca o (1) singura femeie a fost pusa pe o traiectorie normala

   PS
   “succesul” a fos un esec, femeia s-a rentors la satra in scurt timp, relatiile sociale oferite acolo fiind mai importante pentru ea.

   35

  • @Alex

   cate 2 milioane de dolari ai vazut in viata ta? Si cate din ele ai fi dispus sa investesti pentru asa “rezultat”?

   7

  • Graethel, daca unul isi spune o parere, o prostie in cazul asta,si tu esti de acord nu bagi QED in PLM.
   Saracia si lipsa educatiei sunt cauzele violentei, nu rasa.
   Acu’ 100-200-300 de ani Londra, Paris, New York erau cele mai violente locuri de pe pamant. As putea spune usor ca albii sunt cea mai violenta rasa. Daca adunam numerele chiar e adevarat.
   Pe de alta parte sunt sigur ca la triburile izolate din Africa sau din Moldova criminalitatea era mult mai redusa decat in orasele de mai sus cu toate ca oamenii erau in general mai saraci asa ca mai pot adauga si motivul principal al violentei – inechitatile din societate si din lume in general.
   Capitalismul salbatic ne-a adus dezvoltare tehnologica si un nivel de trai mai bun dar si multa violenta, inechitati sociale si miliarde de idioti in plus care au pareri.

   10

  • #18

   @Le big0ne: Greaua moștenire romană:)) Sunt curios cum îi tratau legionarii pe nativii zamolxiști. Nu sunt epigrafist, dar trebuie să există vreo inscripție pe undeva, cu apelative reprezentative: „dac borât”, „deceneu împuțit”, „pirandă getă”, ceva de genul.

   5

  • Nici macar nu era nevoie. Au facut o constructie in forma de dildo in centrul Romei si au decorat-o cu daci :))

   10

  • #20

   iar cauzele saraciei si lipsei de educatie sunt cauzate de ”cultura” societatii ”discriminatilor”!
   nivelul de trai al ”discriminatilor” este cu mult peste al co-rasialilor ramasi la origini, ca urmare a contributiei ”discriminatorilor”!

   4

  • #21

   In Africa pre-coloniala era violenta mult mai redusa decat in orasele europene? Cum se face insa ca exploratorii continentului nu au avut deloc impresia asta? Din contra toti s-au declarat socati de violenta endemica, de lipsa oricarei sigurante personale, de sclavia omniprezenta, de statele constituite doar pentru vanatoarea de sclavi. Educatie o fi importanta, daca e o educatie care combate violenta. Ori problema africanilor e tocmai educatia si cultura violentei care au mostenit-o din periada precoloniala. E mai usor sa inveti decat sa te dezveti de un obicei prost. Tarile coloniale au putut sa interzica sclavia si comertul cu sclavi dar sa schimbe mentalitatile nu prea aveau sanse.

   10

 4. #22

  Statul Minnesota e un fief democrat, unde nimeni nu voteaza cu republicanii,
  motiv pentru care alegerile au devenit o formalitate, de multe ori nici contracandidat nu mai au. Discriminarea pozitiva si politica corecta e mai la mare pretuire ca oriunde. Guvernatorii democrati conduc de un deceniu. Orasul Minneapolis la fel, e condus de un primar democrat, cu politie subordonta unui consiliu municipal din care fac parte doar un ecologist si 12 democrati, fara nici o satana republicana. Cu un sef al politiei negru, numit acum 3 ani, pe criterii de discriminare pozitiva, pentru meritul de a-si fi dat in judecata propriul departament pe motiv de discriminare la avansari si salariu. De demisii nici vorba, de ce sa-si bata capul, toata lumea stie ca Trump e responsabil.

  59

  • #23

   Spune omule că Obama e de vină, ce o mai dai cotită. Spune că singurul negru ucis de poliție în ultima sută de ani locuia într-un stat democrat. În Alabama sau Texas poliția oferă flori negrilor opriți pentru un bec ars apoi le schimbă ei becul. În Statele republicane poliția nu poartă arme, bastoane și electroșocuri. Ei nu au făcut rău minorităților de la războiul de secesiune.

   19

  • #24

   a zis-o mai demult. ii las opiniile trumpiste doar ca exemplu de asa nu

  • #25

   Pai de ce ar fi Obama vinovat, doar pentru ca a condus America timp de 8 ani fara sa-si bata capul sa faca vreo reforma? Prost sa fii sa schimbi ceva care iti aduce numai avantaje! Responsabilii de serviciu pentru astfel de probleme sunt republicanii, chiar si in statele democrate. Ei sa-si bata capul cu reforme! Ce frumoasa e viata cand singura ta responsabilitate e sa fii iresponsabil.

   15

  • #26

   Vai, dar cine ar invinui vreodata o mascota de esecul echipei? Treaba lui Obama in cei 8 ani cat a condus America nu era sa reformeze politia, doamne fereste, ca doar abuzurile ei ne aduc numai avantaje! Treaba lui era sa para serios cand rostea: Yes, we can! De treaba asta se va ocupa cu siguranta Binden, daca isi mai aduce aminte, ca daja are probleme sa-si amintesca chiar si numele lui Obama. Democratii nu au desfintat sclavia, nu au reformat politia, nu si-au asumat vreodata responsabilitatea pentru ceva, dar au stiut cu siguranta sa profite de toate crizele astea la timpul lor si vor profita in continuare. Cu siguranta au si texanii arme si bastoane, vad ca ai identificat corect sula si prefectura. Genunchiul ala in gat nu ar fi sufocat pe nimeni daca politistul nu era ingreunat de arme si bulane. Iar niste flori sau un far schimbat ar fi resuscitat victima instant.

   13

  • #27

   Dafuq?
   Minte omul?
   Propaga “fake news”?

   Si totusi agrumentele voastre sunt ad hominem. Urat.

   5

  • #28

   Nu știu dacă minte, dar sigur e falit moral, drept dovadă afirmația tâmpă și plină de gravitate (hă hă, go Newton!) de mai jos:
   „genunchiul ala in gat nu ar fi sufocat pe nimeni daca politistul nu era ingreunat de arme si bulane”

   3

  • #29

   @Maithun
   Daca nu mai poti sa recunosti o ironie, las-o balta! @Marius a afirmat ca nici aia din Texas nu’s mai breji ca si ei au arme, bastoane si electrosocuri. De parca responsabilitatea pentru tragedia din Minnesota o poarta armele si bastoanele pe care le poarta politistii asupra lor.

   1

  • #30

   cand stie oricine ca responsabilitatea o poarta obama si partidul lui.

  • #31

   Cine e responsabil daca politia face un abuz? Nu seful Politiei, Primarul si consiliul municipal, adica persoanele care controleaza institutia respectiva? Intamplator, persoanele in cauza au legatura cu partidul lui Obama. Intamplator incidente asemanatoare au avut loc si in 2014 in timpul mandatului lui Obama.

   2

  • #32

   @Cetin, statul Minnesota e condus de un guvernator al Partidului Democrat (de fapt Democratic Farmer Labor Party, un fel de Partid Muncitoresc, afiliat democratilor), orasul Minneapolis este condus de unul din Partidul Muncitoresc, politia este condusa de unul numit de primarul orasului.
   Daca asa ceva se intampla in Romania, era de vina partidul aflat la guvernare si la conducerea Primariei orasului respectiv (a se vedea incidentele din august 2018).
   Acum, astia mentionati mai sus, incluzand si consiliul municipal, vor sa desfiinteze departamentul de politie. Atat ii duce neuronu’ pe care il au in cap, asta pentru ca nu au decat un neuron.
   Avand in vedere ca au conducerea statului si a orasului de ani de zile, ar fi putut reforma departamentul de politie. Dar nu au vrut.

   3

 5. #33

  Dacă copiii noștri nu vor ști ce e rasismul, vor da de un țigan la școală, care vrea să le fure banii sau în transportul în comun. Sau va încerca un țigan să le spele parbrizul la mașină și altul le va cere bani la câțiva pași mai încolo. Și când vor trece prin orașe populate de țigani, cum e Budești, de exemplu, vor vedea toate gunoaiele de pe lângă oraș. Apoi vor asculta muzica făcută de ei și va fi martor la nunțile și înmormântările lor, care blochează drumuri și deranjează lumea din jur. Și atunci tot vor dezvolta ură față de ei.

  98

 6. #34

  Sunt din Constanta si iti spun din experienta ca persoanele care se comportau ca membri normali ai societatii nu erau discriminate in vreun fel. Am crescut cu prieteni si colegi turci tatari ce vrei tu si nu exista dicriminare. A un pic de curiozitate fata de obiceiurile lor, da si atat.
  Pe nimeni nu intereseaza de oamenii care stau in banca lor si sunt membri normali ai societatii.
  Pentru ca vad generalizarea romanii sunt rasisti. Din experienta mea nu.

  71

  • #35

   tatal meu era din medgidia, am nume turco-tatar, din experienta mea, romanii sunt rasisti dintotdeauna. eu fiind obiectul rasismului, te anunt ca parerea mea e peste opinia ta.

  • #36

   Cetin, in ce a constat discriminarea? Ma gandesc ca perceptiile pot fi diferite, in functie de faptul ca esti discriminat sau discriminator, minoritar sau majoritar. Rautati de copii pot sa apara indiferent de rasa, doar daca te simt mai slab….

   13

  • #37

   Parca rudele din Suceava te rasfatau?

   Si oricum tu urasti ardelenii si parca si moldovenii. Cateodata parca si romanii

   32

  • #38

   a, deci e acceptabil daca eu urasc ardelenii:)) e ok.

  • #39

   >>Pe nimeni nu intereseaza de oamenii care stau in banca lor si sunt membri normali ai societatii.
   Pai da, exact asta e, problema e cand nu se comporta normal, ca omul mai greseste, atunci daca are ghinionul sa nu fie roman a belit-o mult mai nasol.
   Aveam un coleg in facultate turc sau tatar din Constanta, unul dintre cei mai ok oameni pe care i-am cunoscut, cand i-a auzit profesorul numele a luat foc, ceva gen veniti voi din Turcia sa luati locurile romanilor, asta nascut aici cu multe generatii in spate.

   5

  • #40

   Deci rasismul e justificat, daca targetul manifestarii rasiste e sarac, tigan, infractor, etc.

   Atunci e ok sa fii rasist si sa generalizezi.

   FMM de nimic, cu “experienta” ta cu tot.

   0

 7. #41

  Eu unul o spun sincer: nu pot sa fiu de partea “negrilor oropsiti”. Nu cand “protesteaza” devalizand magazine, batand albi pe strazi, vandalizand statui, etc… s-a mai facut asta si n-a avut niciun efect, deci nu este calea care sa dea rezultate.

  Imi vine sa rad cand citesc tot felul de imbecilitati tipic americane: de ex cea cu unul din fondatorii Reddit, care a demisionat ca sa se angajeze in locul lui un negru! Fix acum a aflat si el cat e de nasol pentru astia de culoare. Smecherii profita, sunt cazuri care te lasa cu gura cascata: Rachel Dolezal pe Google, si-o sa vedeti pana unde se poate ajunge. Si nu e caz singular, mai sunt unii acuzati ca fac acelasi lucru, pentru bani.

  Despre proteste: astea sunt momente care vin si trec, ocazii pentru ipocriti ca sa iasa in fata, sa doneze milioane si sa faca gesturi patetice. Negrii vor continua sa-si vada de viata lor de rahat, plina de tot felul de infractiuni (asa cum si tiganii de la noi fac).

  58

  • #42

   Eu nu înțeleg de ce se asociază la greu negrii cu țiganii de la noi
   Țiganii de la noi prin tradiție n-au muncit niciodată, dar aia au fost munciți ca hoții de cai, au o lunga tradiție de sclavie.
   Cand pocnesc venele de nervi de la injustiție se ajunge și la devalizări, și nu au devalizat cu dedicație strict doar magazinele albilor, au băgat la greu și la negri 😀 chestiile astea se fac aproape involuntar, pentru a atrage atenția în momentele când nu se ia nici o măsura pentru a se remedia problema de la care a plecat conflictul, o faci daca ii doare in cot si nu se face nimic

   10

  • #43

   Are si o denumire treaba asta, se numește desperare, din desperare ca nu se face nimic se ajunge si la asa ceva

   3

  • #44

   In Romania au fost sclavi, si au muncit.

   en.wikipedia.org/wiki/Slavery_in_Romania

   13

  • #45

   cand carte nu e…

  • #46

   Nu e tot aia Baltha Zerus, ca n-a fost pe rațiuni de discriminare si băștinașii au fost sclavi sclavi în vremurile alea

   4

  • Intrebare care ar trebui sa fie la bac … care au fost ultimile 2 tari de cacat din Europa care au abolit sclavia? Tarile de cacat sunt tarile locuite de cacati, sa fie clar.

   9

  • #48

   Elvetia?

   1

  • #49

   sau ultimele?!

   0

  • #50

   La noi tiganul erau proprietatea manastirilor si/sau a boierilor.Românul sclav la boieri se numea iobag. Acelasi bici pentru amandoi.
   In schimb nu se practica linsajul ca in state aici e o chestie care atarna greu in memorie poate mai greu ca insasi sclavia in sine, linşajul care e recent anii 50 nu anii 1800 .Pana nu demult in state , istoric vorbind ca nu demult,existau acele pedepse capitale linsaje in care albii ajungeau chiar sa se fotografieze cu negrii arsi sau spanzurati si foloseau pozele ca souvenir.Ba chiar existau carti postale, puneai timbru si trimiteai o vedere cu un linsaj.
   Bob Dilan, cu ale lui cantece cu muzica angajata, a compus The murder (death)of Emmet Till, gasibil pe youtube, inspirat de cazul Emmet Till pe larg explicat in wiki …

   2

  • #51

   🙂 tu zici ca nu au muncit si nu au fost sclavi, eu iti arata contrariul, tu sari ca de fapt nu erau discriminati si ca nu erau 2xsclavi. Ce vrei sa zici pana la urma mai exact ?

   1

  • daddy, daca tot te pricepi, vezi ca l-ai ratat pe colegul tau de idei tembele de mai sus, Ciocanul. Explica-i cum se scrie “negri provoaca”

   1

  • #53

   Baltha Zerus, am zis și ca băștinașii erau sclavi, la noi sclavia nu a fost bazata pe culoarea pielii, nici nu au fost vânați de clanuri de albi religioși obsedați de supremația rasei albe, cum era prin America si multe alte tari, nu s-a mers cu dedicație prin alte tari special pentru vânătoare de sclavi, localnicii erau în general și prizonierii de război
   Discriminarea pentru țigani a fost mare chiar după ce s-a abolit sclavia, si n-a fost pentru culoare pielii lor ci de la obiceiuri, căci când te bate cineva normal ca muncești dar card trebuie s-o faci singur, si nu prea iți arde și e mai ușor sa furi, sa cerșești, sa înșeli, apare.

   2

 8. #54

  Din pacate asta-i America. Nu ai cum s-o schimbi peste noapte. Politistii americani sunt echipati si instruiti ca la armata si incurajati sa considere orice cetatean ca un posibil infractor sau terorist suspect . Au tot dreptul sa aresteze si sa impuste pe oricine care il considera suspect, fara mandat.
  Ironia e ca in Romania iti trebuie mandat de la PROCUROR sa intri peste unul ca Dinca……desi in America, cu sau fara mandat, tot avem crime comise de pedofili.

  Marea greseala e insasi Constitutia Americii care e conceputa dupa mentalitatile secolului XVIII. Institutiile federale si fortele de ordine inca sunt acolo, pe la 1788.

  In primul rand, greseala fundamentala a lui Thomas Jefferson cand a facut compromisul cu delegatiile din statele sudiste fara de care declaratia de independenta n-ar mai fi fost votata prin a renunta la abolirea sclaviei inca din 1776. Din cauza asta, sclavia a continuat pana in 1865 , abolirea fiind facuta dupa un razboi civil sangeros. Insa negrii au ramas in continuare discriminati si marginalizati, tratati ca cetateni de rang inferior.

  In al doilea rand sistemul electoral care e infect, inca ramas in secolul XIX, pentru ca votul popular e irelevant in fata unor delegati si electori colegiali. Daca 8 milioane din California au votat cu Hillary, aia 4 milioane californieni care au votat cu Trump au voturile anulate, efectiv nu mai conteaza. Daca 5 milioane din Texas au votat cu Trump, aia 4 milioane de texani care au votat cu Hillary numai conteaza.
  Sistemul electoral e abject, o mizerie aristocratica , total inapoiat in raport cu sistemele electorale din Europa unde votul popular e la baza si VOTUL FIECARUI CETATEAN CONTEAZA!
  Ganditi-va ca iese presedinte ala care obtine cele mai multe state, oricat de nepopulate sau suprapopulate sunt .
  Imaginati-va cum era daca in Romania anului 2014 functiona sistem electoral ca-n SUA…. pai ne trezeam cu Ponta presedinte fiindca a obtinut mai multe judete din Moldova,Oltenia si Dobrogea, spre deosebire de Iohannis care a avut Bucurestiul si Transilvania + diaspora, castigand votul popular fiindca mai multi romani s-au mobilizat in marile orase si in strainatate. Imaginati-va cum ar fi fost ultimii 5 ani cu Ponta presedinte! Sau mai rau, cu Nastase presedinte fiindca in 2004 a obtinut mai multe voturi decat Basescu.

  In al treilea rand, dreptul la arme si autoaparare.
  Amendamentul al doilea e total confuz.
  Nu-ti spune daca ai voie la pistol, spray cu piper, cutite sau la mitraliere, agheuri, explozibili, tancuri, rachete.
  Te apuca groaza sa stii ca multi cetateni din suburbii detin mitraliere si pusti cu luneta si echipament de razboi.
  Pana mea, in UE ai drept sa te aperi doar cu spray cu piper. Ca atunci cand are loc un atentat, aia e , te ascunzi, astepti sa se ocupe fortele de ordine de teroristi si aia e, daca ai fost impuscat…ghinion.

  Problema e ca in America, cu toate mitralierele, tot este tara cu cele mai multe crime armate de pe planeta. Si cu cele mai multe impuscaturi in scoli.
  Deci argumentul ca accesul la mitraliere te apara pica.

  40

  • #55

   Unde ai citit tampeniile astea?

   Ai auzit in viata ta de dictatura majoritatii?

   4

  • #56

   Vorbești așa din propagandă, fără să gândești un pic lucrurile.

   Votul electoral nu e o chestie infectă, ci e o chestie extrem de bună care ține america departe de un război civil. Discutăm de o federație de 50 de state independente. Dacă s-ar merge strict pe votul popular, orice candidat ar face campanie electorală în fix 3-4 state maxim.

   Știi la ce ar duce asta în timp? Ar duce la o divizare extremă în care oamenii din New York ar emite păreri și legi despre cum ar trebui să trăiască țăranul din Wyoming și Wisconsin. După ce 2-3 mandate la rând ar duce balanța în extremă stângă, acele state vor cere separarea pentru același motiv pentru care au cerut-o cele 13 colonii față de britanici. Pentru că plătesc taxe fără să fie reprezentați. Asta ar duce în război civil mai repede decât îți imaginezi.

   Comparația cu românia e total tâmpită, pentru că românia e o singură țară, nu sunt 50 de țări cu istorie separată care s-au unit. Poate sunt maxim 3 dacă e să o luăm istoric. Dar un județ nu e egal cu un stat american! Plus de asta, fiecare stat are un număr de electori proporțional cu populația! Deci și acum, un stat ca New York are mai mare greutate decât unul mai slab populat!

   Constituția este destul de generalistă încât să nu pună probleme timpului. Și lasă loc de amendamente. Problema nu e constituția, problema sunt politicienii care sunt în totalitate deținuți de corporațiile mari care îi cumpără prin lobby. Constituția le permite să facă legi mai bune, dar nu vor, pentru că deranjează interesele comerciale ale diferitelor companii mari.

   Boeing efectiv a dat șpagă ca să-și facă legi care să le permită să-și certifice singuri avioanele! În românia era show pe toate canalele TV dacă așa ceva se întâmpla. Ăia au dreptul să zică cum că 737 Max e la fel ca 737 precedent, și statul trebuie să-i creadă pe cuvânt. Asta înseamnă să fii mafiot 🙂

   Să mai vorbim de sistemul de penitenciare privat din SUA? Cât de tâmpită e treaba asta? Sau că în SUA încă și azi poți intra la închisoare dacă ai datorii?

   Ca de obicei, media și televiziunea fac o treabă excelentă în a ascunde problemele reale și de a exploata o criză pentru a ataca în continuare oameni sau chestii complet nevinovate.

   5

  • #57

   @Manu, lasa-l in pace. Omu’ isi da cu parerea fara sa locuiasca acolo. Constitutia si sistemul de vot au fost unele din elementele care au dus America unde este astazi – ma refer ca democratie.
   Cand americanii au scris constitutia tarii, romanii nostri se stergeau la poponet cu destele sau coceanul de porumb. Si constitutia aia a ramas asa din 1787 (cu mici amendamente). Deci de peste 200 ani.

   3

  • #58

   @Yngwie Mainstream: care dictatura majoritatii bre?
   Ca eu vad ca doar cei 1% decid cum trebuie sa fie pana si vremea in America.

   @manu144x: da, de aia au rezultat proteste masive imediat dupa ce Trump a castigat alegerile pierzand votul popular, dar castigand cel electoral.
   Si atentie, au iesit aproape 1 milion de femei in strada atunci.

   @Marin: da, imi dau cu parerea despre America si una doua, imi spui ca nu am acest drept pentru ca n-am trait acolo.
   Bai desteptilor, pai in cazul asta, sa inteleg ca nici despre Irak sau Siria nu am voie sa spun ca sunt niste tari in plin razboaie fara sa fi trait acolo? N-am voie sa spun ca Rusia si China sunt niste dictaturi daca n-am trecut pe acolo?
   Pe bune, cat de tampit poti sa fii sa vii cu argumentul asta?
   Auzi, nu am voie sa-mi dau cu parerea despre o tara daca n-am trecut pe acolo.
   La ce dracu mai invatam geografie ?
   Sa inteleg ca tot ce este pe internet, Google earth, Wikipedia, You Tube (cu filmari de mii de ore de la fata locurilor) este FAKE NEWS?
   Sigur nu esti din ala care e adept al pamantului plat caruia ii curge scuipatul din gura?

   Legat de Romania, stiu foarte bine ce trecut infect a avut.
   Dar cu toata saracia de aici, noi macar nu avem tigani inarmati cu mitraliere si care fac trafic de droguri la scara larga.
   Pana una alta, americanii ar trebui sa-si aduca aminte care le sunt radacinile inainte sa ne mai injure continentul european.

   3

  • #59

   America de bine de rau, cu sistemul sau a evitat surprize precum aducerea partidului lui Hitler la putere prin vot democratic sau accesul partidelor extemiste, precum cele comuniste, in Congres. Exact asta a fost scopul sistemului cu electori si si-a facut binisor treaba. Daca au existat comunisti care au reusit sa intre in Congres, au trebuit sa o faca pe usa din dos, candidand pe listele partidului democrat, care i-a tinut cat de cat sub control.
   Elitele controleaza orice tara, indiferent de sistem. Nicaieri nu decide muncitorul de rand, care nu are nici timp, nici chef sa faca filozofie politica si sa-i inteleaga dedesupturile. El poate alege doar manipularea care ii convine dintre cele livrate de elita. In tarile democrate pune astfel umarul la inlaturarea unei parti a elitei, aflate la putere, daca aceasta o ia im mod prea evident razna.
   Americani nu au nici o datorie fata de Europa. Nu de bine au plecat colonistii in America, ci impinsi de saracie si persecutii. Multi dintre ei si-a platit drumul pana acolo cu ani de sclavie, asemeni negrilor. America a scos din rahat Europa in repetate randuri, nu Europa pe americani. Daca exista o datorie istorica, aceasta apartine in intregime Europei. Si totusi acest lucru nu ii impiedica pe europeni sa injure America cu fiecare ocazie, sentimentele antiamericane avand o amploare care nu poate fi comparata nici pe de parte cu amploarea sentimentelor antieuropene in America.

   2

  • #60

   @ventidius, europenii (inclusiv cei din est) au uitat ca daca SUA si MB nu se implicau in WW2 acum eram sub ocupatie ruseasca, ori sub cea din nazista.

   1

  • #61

   Proteste masive după alegerea lui Trump? :))

   Mă faci să râd. Au fost proteste, dar nu masive. A fost deșteapta aia de musulmană Lynda Sarsour care cu banii veniți de la saudiți a pus-o de un protest cică pe tru drepturile femeilor. Au protestat așa, ca să nimic. A venit Madona s-a cânte, au mai venit niște vedete trecute de prima tinerețe și cam atât. Dacă tu nu distingi un protest real față de o mișcare de PR bine organizată…

   Nu sunt pro Trump deci dacă e ceva să vii cu argumente reale. Omul e clar depășit de situație și se vede. Și nu știe să facă compromisuri, ceea ce în teorie sună fain, in realitate așa îți dai afară tot staff-ul odată la 3 luni și îți alungi toți potențialii aliați de care ai avea nevoie dacă vrei să faci ceva în politică.

   America e despărțită în 2 și tratată corespunzător pentru vechiul proverb românesc: când 2 se bat al treilea câștigă. Prin al treilea mă refer corporațiile mari și mai ales cele din industria de apărare conectate la bugetul public.

   De exemplu violenta tot mai mare a poliției mai are și o altă cauză: militarizarea poliției. Aceleași corporații corupte au vrut să își extindă piața de la armata și dictatori străini la polițiile americane.

   Așa că la pachet cu blindate și toate cele au vândut și training care să îi învețe pe polițiști să se comporte ca atare. Dar nu vei auzi la nici un post de televiziune american, că e fox că e cnn, numele nici unei corporații care face miliarde din vânzarea de echipamente militare poliției și ce buget de lobby au.

   1

 9. #62

  Nu trebuie sa discriminam culoarea pielii, dar eu discriminez violatorii, hotii, smecherii, interlopii, cersetorii care ar putea sa muncească. Dacă se întâmplă ca aceștia sa fie de altă rasă nu o sa încerc să fiu eu la modă sa le iau apararea.
  Cine e infractor mă-sa e curwă.

  66

  • #63

   Daca ma-ta-i curva si tac-tu comunist , fa-te politist

   3

  • #64

   @puiu, tatal tau ce opinii are, era mai bine pe vremea lui ceasca, traiasca putin etc.?

   3

 10. #65

  “De fapt, aș vrea să închei spunând că educația, în acest moment, nu mai este posibilă. Modul așa zis democratic de viață nu poate fi menținut la putere decât dacă ai votanți proști, care să poată merge la urne și să voteze minciunile unei Gabriela Pandele Șicâțiormaififost sau Trump.”

  Corect. Si americanii, si noi europenii traim in democratii esuate. Multi se intreaba daca democratia mai e valabila in secolul 21. Am progresat tehnologic accelerat, ne-am imbunatatit stilul de viata, dar psihic si moral, majoritatea inca suntem prin secolele 19-20, daca nu , chiar mai prin evul mediu.
  Un lucru e cert: crizele de azi se vor agrava (criza financiara, datoriile, gradul de saracie, rasism, lipsa de educatie, fanatismul religios, terorismul, somajul provocat de automatizare, schimbarile climatice, problemele din sistemul medical, criza imigrantiilor) si se va ajunge la proteste si mai violente.

  Teama cea mai mare ar fi sa ajungem in situatia in care unica solutie este reintoarcerea la DICTATURA.
  Ba chiar sa alegem intre modelul de dictatura ruseasca, dictatura chinezeasca sau dictatura specifica tarilor arabe.
  Pana la urma, e inevitabil sa recurgem la cineva cu mana de fier care sa rezolve toate rahaturile. Mai ales ca dictaturile din China, Turcia, Arabia Saudita, Belarus, Coreea de Nord si Rusia sunt deja vazute ca modele demne de urmat pentru factorii de stabilitate. Tari ca Israel, Germania, Olanda, Ungaria sunt deja semi-dictaturi avand aceiasi lideri de peste 10 ani (mai ales Ungaria care deja se asociaza cu tari ca Belarus si Rusia) , Brazilia si India vor si ele sa urmeze trendul asta.

  Statele Unite ar fi mai pe la mijloc, avand in vedere ca unele state oscileaza intre un
  fascism plutocratic si anarhie comunista. Oricum ai da-o, sistemul democratic american e cel mai corect de pe planeta doar de fatada, in realitate e o mizerie oligarhica si abjecta ca in clasa politica damboviteana.

  Si apoi mai sunt tarile de tip Grecia, Regatul Unit, Belgia si Romania unde se schimba premierul la cateva luni sau odata pe an, sau ca Franta care mai nou nu acorda al doilea mandat presedintilor. Adica CIRC, orice, numai democratie stabila nu!

  Oriunde o dai, cam pe toata planeta democratia este un sistem esuat in secolul asta.
  Poate in afara de Coreea de Sud unde insusi presedintele (si mai ales femeie) a ajuns suspendat si condamnat la 25 ani de inchisoare pentru mita. Si poate Canada, Suedia, Japonia si Australia.

  13

  • #66

   Democratia nu poate fi considerat un sistem esuat, din moment ce cele mai avansate tari dpdv al nivelului de trai, libertatii, accesului la educatie si sanatate, tehnologiei, respectului pentru mediu, etc. sunt TOATE democratii.
   Spune-mi o tara de succes care si-a bazat acest succes pe dictatura (in afara de Singapore ;-)). Si eu iti spun inca 10 tari (democratice) care sunt in fata lor din toate punctele de vedere.

   Pe ce te bazezi cand zici ca democratia este un sistem esuat, cand dai ca si exemple tari “de succes” in care democratia chiar functioneaza? Ca nu e un sistem perfect? Asta e alta treaba. Orice lucru e perfectibil. Si PRINCIPALUL AVANTAJ al democratiei este puterea de a face schimbari si reforme. Evident ca se poate gresi, ca se voteaza aiurea (vezi Trump, PSD, etc.), dar cel mai tare atribut al democratiei este ca ea isi poate corecta greselile! Are un mecanism foarte puternic de corectie!

   15

  • #67

   I beg to disagree, here: in ciuda bubelor democratiilor, in ciuda miscarilor de protest mai mult sau mai putin violente, mai mult sau mai putin influentate de Putin :-), faptul ca tu poti sa discuti si sa critici sistemul democratic se datoreaza tocmai acestui sistem. Evident, tarile care sunt conduse de dictaturi sau semidictaturi incearca sa ne prezinte prin interpusi democratia drept un esec. Daca erai intr-una din aceste tari nu mai aveai luxul de a putea comenta liber. In ciuda stirilor alarmiste si a sincopelor gen criza din 2008-2010, la nivel macro, datorita democratiilor, cred ca traim una dintre cele mai lungi perioade de pace si prosperitate din istorie.

   13

  • #68

   Astia care credeti ca dictatura este salvarea. Cum draq reusiti sa va incaltati? Sau partea cu incaltatul va mananca tot RAM-ul?

   21

  • #69

   @Alex, democratiile alea esuate ti-au adus tie libertatea de exprimare, de circulatie, de expresie, de ce vrei tu. Datorita democratiei americane esuate, ai posibilitatea sa comentezi pe un blog. Ma intreb ce faceai daca te nasteai si locuiai in “democratia” chineza. Cum mai putea sa te exprimi liber.

   8

  • #70

   ”Tari ca Israel, Germania, Olanda, Ungaria sunt deja semi-dictaturi…….”. Stiu ca este deja un cliseu, dar,………………, tu votezi?

   5

  • #71

   @Velu : ma refeream la partea de sustenabilitate economica. Pe termen lung, chiar si democratia liberala da faliment.
   Majoritatea tarilor de succes, in special tarile vest-europene si chiar America au avut la un moment dat dictatura.

   Franta a avut la un moment dat un dictator militar- Charles de Gaulle.
   Anglia la fel – l-a avut pe Winston Churchill care a fost un lider autoritar.
   Spania l-a avut pe Francisco Franco dictator.
   Italia a ajuns dezvoltata multumita lui Mussolini.
   Portugalia , Grecia, Turcia au ajuns dezvoltate multumita unor dictatori.
   Iar in mare, multe tari s-au dezvoltat si industrializat multumita influentei americane cum vedem in Japonia si Germania ori s-au industrializat si au iesit din evul mediu cum vedem in Romania s prin influenta sovietica.
   Nicio tara nu s-a dezvoltat datorita unei democratii pure.

   America mareata, dpdv infrastructural, medical, industrial, agrar, a fost cladita de presedinti autoritaristi ca Franklin Roosevelt care a stat patru mandate consecutiv la Casa Alba si efectiv controla justitia.
   Apoi Einsenhoower, comandant mare in WW2, a condus America in anii 50 cu mana de fier in stil putinist/ceausist. Toate autostrazile si soselele sunt multumita lui, plus programul spatial.
   Inclusiv propaganda electorala de atunci era in stil ceausist.
   Toti presedintii de la Washington incoace pana la Ike au condus America cu o mana de fier, cu mici exceptii.
   De la Kennedy incoace, America a ajuns o plutocratie in care se invart diverse familii de elita asociate cu mafia la Casa Alba: Kennedy, Bush, Clinton, Trump, ori de multe ori mai vin niste paiate de tip Nixon, Reagan , Obama care indeplinesc niste agende.
   De 50-60 ani se tot mimeaza liberalismul si uite unde s-a ajuns.
   Nu s-a mai construit nimic semnificativ in America pe cat s-a construit pe vremea lui Hoover, Roosevelt sau Eisenhower.

   4

  • #72

   @bugsy
   da, votez.
   Si ca votant, mi se pare dubios ca in Germania, Merkel sa stea 15 ani la conducere cand e clar ca pot exista politicieni mai competenti decat ea. In Israel, Netanyahu e premier de 11 ani si nu se poate spune ca e imaculat, ci chiar un dictator corupt care tot viseaza la razboi cu Iranul si eradicarea palestinienilor.
   Ungaria il are pe Viktor Orban – nu cred ca are rost sa mai spunem ceva despre el cand e limpede ca e dictator.

   1

  • #73

   @Alex: Baiete, o iei pe aratura complet. Confunzi grav notiuni politice, sociale, economice.

   Ca sa vezi diferenta intre capitalism si comunism/socialism, ia uita-te la Cuba si Florida, ca sunt la 70 km distanta. Sustenabilitate economica a capitalismului vs socialism sau orice dictatura? Tu esti tampit? Uite-te la Holodomor, la comunismul ala imputit in care noi stateam la coada pentru orice, la CAP-urile in care trudeau parintii nostri si pana la urma nu aveau ce sa manance ca totul mergea la export, etc. Tu chiar esti prost sau doar te faci?

   3

  • #74

   @velu: pai tâmpit esti tu ca e clar ca faci parte din cei 33% care votează Dăncilă si nu intelegi un text.

   Cand am mentionat dictatura’ crezi ca m-am referit la aia comunistă?
   De unde pana unde am scris ca imi place comunismul’ dobitocule?

   Bai zarzavat’ ti se pare ca Rusia mai e dictatura comunistă ca pe vremea lui Stalin? Ti se pare ca mai este China comunistă ca pe vremea lui Mao?

   Rusia lui Putin e o dictatura militara oligarhica’ cu tendințe spre fascism. La fel si Turcia. La fel si Brazilia.
   China lui Xi este o dictatura sclavagisto-corporatista cu deschidere liberală.
   Comunismul e mort din 1991. Nu mai exista nici in Coreea de Nord care e nazistă militarista. Secera si ciocanul sunt doar de forma.

   Din moment ce in tarile astea vezi oligarhi si mafioți care se îmbogățesc prin coruptie, investitii, combinatii , moșteniri , e clar ca nu mai putem vorbi de comunism.

   Socialismul mai exista sub forma fiscală într-o combinație cu liberalismul in tari ca Suedia, Germania, UK, Franta unde cetățenii si imigranții primesc ajutoare sociale, somaj, pensii.

   In Rusia n-ai sa vezi asa ceva, în China nici vorbă. Acolo ori muncești 16 ore, ori crezi de foame.
   Iar în tari ca Romania unde comunismul a fost înlocuit cu cleptocratia plutocratista si oligarhia e le descurcatelea ca-i orice tara bananiera de tip Turcia, India sau Brazilia unde sistemul de securitate si bunăstare sociala e o bătaie de joc, iar oportunitățile de îmbogățire prin munca sau afacere cinstită sunt inexistente.

   1

  • #75

   Iar eu spun clar ca in secolul 21 vor exista doua tendințe în Europa si America de Nord , două tipuri de dictaturi : oligarhie conservatoare sau corporatism progresist.

   Nu mai exista stanga vs dreapta, liberalism vs socialism , capitalism vs comunism.
   Acum e Înainte vs Inapoi, conservatorism vs progresism.

   0

 11. #76

  la americani e si problema armelor la liber, ca daca esti politist, altfel te comporti intr-o tara ca la noi in care in cel mai rau caz sare unul cu cutitul/sabia la tine si altcumva cand stii ca sunt sanse in orice moment sa te impuste, cred ca si asta contribuie la violenta lor. in plus, ce fel de oameni s-ar baga la un job din asta care nu e extraordinar platit si sunt sanse marisoare sa iti iei un glont in cap?

  29

  • #77

   Gresit ! Cele mai multe arme in mana civililor se gasesc in elvetia . Dar acolo Garcea are lantul de gat si nu impusca pe cine vrea pula lui ca risca sa ajunga salam pentru maidanezi

   3

  • #78

   Corect, s-a facut un studiu pe tema asta in Romania, cei mai multi politisti au spus ca prefera o sabie sau un cutit in gat decat un glont in cap!

   1

  • #79

   @puiu: depinde si de regimul armelor, in SUA din cate stiu (sursa: TV) poti cumpara arme si munitie cam cum cumperi paine aici. in Elvetia, de exemplu, ai nevoie de permis ca sa porti arma in public in afara activitatii pentru care o ai (adica militar, vanatoare sau tir), in alte tari cu procentaj mare de detinatori de arme (Finlanda) nici nu ai voie sa folosesti arma in afara scopului pentru care e inregistrata, iar auto-apararea nu poate fi un scop.

   @Meagain: eu daca as fi politist si as avea de ales intre arme vs arme si arme vs sabii, as alege varianta a doua.

   4

  • #80

   În America totusi cei mai multi negri nu mor împuscati de politie sau de albi. 95% din ei mor împuscati de alti negri.

   Numa prin Chicago sau Baltimore mor cu zecile în fiecare week-end. Atunci nu mai conteaza blm… de aia parerea mea e ca blm ul asta e o chestie pur oportunista, urcata pe emotiile prostimii, din care sa traga avantaje tot niste smecheri.

   4

 12. #81

  Romania e fix opusul – stau zeci de politisti (majoritatea doar cu mainile in buzunar si unul cu un pistol din 1973) la poarta unui pedofil rapitor de minore ca Dinca sa astepte mandatul de la procuror. Procurorul poate sa amane sau sa le zica “plecati acasa” fiindca i se pare totul in regula .
  Timp in care Dinca a putut sa o violeze si sa o omoare pe Luiza, sa o cioparteasca si sa o arda intr-un cazan.

  In America, politistului nu-i trebuie mandat sa intre in casa….caz in care unul ca Dinca isi lua imediat un headshot inainte sa puna mana pe Luiza. Si intra cu artilerie grea, mitraliera, explozibili, scuturi, armura anti-glont. Mai ales ca americanii nu au STS…FBI urmareste direct apelurile telefonice si imediat localizeaza victimele rapite.

  E cu dus si intors….e bine sa avem politisti brutali care sa actioneze fara jurisdictie ca sa salveze vieti sau procurorii sa aiba ultimul cuvant si politistii sa fie simpli functionari bugetari manevrati dupa cum vrea muschii procurorului?
  Sau sa avem politisti moderati, adica si bine inarmati, si care sa intervina fara mandat in cazuri de urgenta, dar in acelasi timp sa foloseasca metode corespunzatoare pentru prinderea/arestarea suspectilor si infractorilor conform legii, fara sa recurga la ucidere ,eventual sa foloseasca doar arme cu ultrasocuri , fumigene, spray cu piper , pistoale taser sau cu gloante de cauciuc?

  4

  • #82

   Toti spun ca politistii din SUA au sarit calu’ datorita legilor permisive. Insa, uita sa spuna si care e situatia acolo. Cu ce se confrunta politia americana. Culmea e ca sunt date numai exemplele extreme (ma refer la cele negative). Padure fara uscaturi nu exista. Nici in apreciata Jermanie, nici la “suedeji” – pe care-i vedem ca pe niste zei.
   Eu va recomand celor care comenteaza aici sa vizioneze clipurile postate pe anumite canale Youtube, clipuri inregristrate cu camerele de vedere montate pe echipamentele politistilor. Vezi: policectivity, real world police, sergey322, dirtbike lunatic (asta e cu motociclisti). O sa vedeti acolo lucruri pe care nu o sa le vedeti in Romania, de exemplu – eliminati din discutie cazurile cu pac-pac.
   Si apropo de camere, cu acele camere montate pe masini si uniforma politistii americani chiar sunt mai atenti la abuzuri.
   Si apropo de rasism, ati auzit/vazut (de) revolte atunci cand au fost impuscati mexicani, asiatici ai alte natii d eprin SUA?

   11

  • #83

   @Alex, uite ceva interesant. E proaspat.
   www.youtube.com/watch?v=pMQ0oDxbQPs

   Aia a luat-o chiar de la un politist de culoare. De ce? Pentru ca a avut “curajul” sa dea intr-un politist care pur si simplu isi facea treaba. Pe langa faptul ca nu a oprit la semnal, a inceput sa se dea in stamba – cum fac ale de pe la noi cu fuste mari. Si dupa aceea a mai si lovit un politist.

   1

 13. #84

  Dar de ce continua sa confirme stereotipurile cu care sunt asociati? De ce insista sa fie infractori prin jafurile si distrugerile pe care le fac?
  Pot ei sa protesteze fara sa dea foc masinilor si fara sa distruga micile business-uri (care se afla chiar in cartierul lor)?
  Daca negrii sunt acuzati ca ar avea o susceptibilitate mai mare la infractiuni, de ce se straduiesc atat de tare sa confirma acest lucru?
  Atunci cand esti “marginalizat” de catre societate pe motive rasiale, ai doar DOUA posibilitati:
  #1. sa infirmi stereotipul (lasa ba, ca iti arat eu ca sunt tigan, dar voi munci de doua ori mai mult ca un “alb” doar ca sa-ti demonstrez ca gresesti!”) – de ce asiaticii muncesc si investesc in educatia lor (si au venit in America la fel de saraci), dar negrii nu?
  #2. sa confirmi stereotipul (da?, zici ca-s tigan, no lasa ca iti arat eu cum te fura un tigan, chiar daca io de fapt nu prea smanglesc, dar doar ca sa-ti arat tie, o s-o fac!”).

  Deci care e alegerea corecta?

  Autovictimizarea, auto-enclavizarea, respingerea oricaror forme de a iesi din ghetto (gen incurajarea educatiei, a valorilor societale, etc.) sunt alegeri pe care ei le fac. Nu zic ca nu se poate face un efort suplimentar din partea cealalta, a statului. Ddar pentru un tango trebuie doua persoane. Si in cazul asta initiativa ar trebui sa vina de la negri, sa arate ca vor sa se integreze intr-o societate civilziata, ca vor sa se educe, ca vor sa traiasca mai bine.

  La un moment dat erau la facultatile din RO locuri speciale si ne-ocupabile (de alte etnii) doar pentru romi. Oare se ocupau locurile alea? Ca asta era deja o discriminare pozitiva pentru ei, de care puteau sa profite!

  IN concluzie, pe care din cele doua posibilitati le-au ales domnii de culoare? Si crezi ca alegerea lor se apropie de sfarsitul rasismului sau mai degraba confirma stereotipurile?

  20

 14. #85

  www.bugetul.ro/manipulare-grosolana-in-romania-protestatarii-solidari-cu-miscarea-blm-din-sua-ii-iau-apararea-lui-spartacus-din-rahova/

  “În timpul pandemiei Covid-19 abuzurile împotriva comunităților de culoare au crescut sub justificarea restricțiilor de izolare, dar nu există nicio justificare pentru crimă!” Daca se refera la comunitatile noastre, sa ne spuna aia care au redactat declaratia cine era cu vrajeala in ei. White suprematists de Romania, cumva? Sau alta minoritate?

  “Vrem să trăim într-o lume în care persoanele de culoare nu sunt ucise de poliție și nu sunt subiectul abuzurilor poliției. Vrem să trăim într-o societate care își asumă responsabilitatea asupra secolelor de sclavie, linșărilor și a opresiunii sistemice împotriva persoanelor de culoare.”

  1

 15. #86

  stau de 5 ani in UK
  Pana sa vin aici eram pe principiul: suntem toti egali, toti meritam o sansa, nimeni nu trebuie persecutat

  acum, dupa 5 ani aici: toti suntem egali, meritam o sansa, nimeni nu trebuie persecutat, dar fug de interacțiunea cu 95% negri. am avut si surprize placute, dar majoritatea tipa din nimic urla ca sunt persecutați daca ceri de la ei mai multa implicare în munca (nu ca am ceva cu individul caruia ii cer asta, doar ii cer sa isi facă pătrățica lui si sa nu mai traga chiulul; mulți dorm la munca pt ca ai job se zi si noapte, am primit replici ca muncesc mai puțin ca albii pt ca au fost sclavi suficient de mult timp, am fost acuzat de radusm pt ca am alocat un task simplu unei persoane care avea good communication skills si i-am explicat asta dar tot a considerat ca e din cauza ca am cv cu rasa, iar la cateva zile respectiva avea glume cu mine ca si cum nimic nu s-ar fi întâmplat; la u daca eram discriminat pai îmi nu mai interacționam cu respectivul care ma persecuta; dovada ca doar joaca o carte cand nu ii convine ceva; foarte mulți conduc imprudent in sensuri giratorii si dau cu spatele sa se asigure)
  sunt rasist? da!
  ii evit nu ii persecut.

  30

 16. Intrebi de ce ca emigrant is astia rasisti. Pai. Un motiv simplu ar fi ca atunci cand vrei sa te angajezi tu o sa fi tratat drept “alb” deci ai white privilege, deci o sa fii ales in urma persoanelor de culoare/latino
  In schimb, daca e un post serios esti emigrant. Atunci o sa fii ales sub persoanele albe.

  Cumva, emigrant roman prin anumite tari esti fix la mijlocul cacatului. Si atunci, in loc sa te supere sistemul gasesti mult mai usor sa te enerveze aia diferiti de tine.

  5

 17. #88

  Mentalitatea nu se schimba cu nicio pandemie, protest sau lupte, se schimba in ani de zile si generatii. Cu referire la negrii nostri, atat timp cat ne va trece un fior cand vedem ca vin spre noi tuciurii in numar mai mare de 2, nu ai cum sa iti schimbi mentalitatea, totul e inradacinat in adancurile gandirii. Pana nu se vor opri din facut cacaturi asa vor ramane in mentalitatea colectiva. Sunt si tuciurii ok, tigani romanizati si alte natii de-ale lor cu care nu are nimeni nimic, ca se stie ca is oameni. Sa ridice mana ala care nu a avut macar un incident neplacut cu tigani pusi pe fapte mari. Aha, exact. Si dupa sa ii respectam.

  20

 18. #89

  Exact, la aia ma gindeam si eu cind aud emigranti care critica sistemul social din tara de adoptie, etc. Pai de ce nu ai ramas mai nene in Romania, e inca tara perfecta dca vrei sa fii rasist, extremist, etc. Tipic romanesc, le luam banii si ii injuram pe la spate, vai de pln!

  5

 19. #90

  Ce mie mi se pare extrem de interesant că un negru pe numele lui de scenă Akon a preferat să toace-n Africa 400 milioane dolari, dar nu s-a gândit ca împreună cu negrii bogați ai SUA să integreze și să educe negrii oropsiți. La fel și cu țiganii bogați din România.
  Oh, wait…atât negrii, cât și țiganii preferă infracționalitatea-n detrimentul educației.

  18

 20. #91

  Oamenii or sa inceteze sa fie rasisti in momentul in care nu or sa mai aiba motive sa fie rasisti. Eu n-am intalnit niciun om pana acum care sa se creada superior unei rase doar pentru a el e alb. In schimb toti se plang ca negrii (oricare ar fi ei) fura, dau in cap, jefuiesc, omoara, nu muncesc, fura copii, fac trafic de carne vie, violeaza, vand droguri etc. Educatia aia despre care vorbesti tu, ar trebui sa inceapa din ambele directii, nu numai de la noi catre copiii nostri. Ca da, nu toti tiganii, sau tatarii, sau negrii sunt la fel, insa un procent destul de mare este contra a tot ceea ce inseamna societate. Parerea mea e ca paza buna trece primejdia rea. Nu-ti creste copilul sa aiba incredere in tot ceea ce misca, caci s-ar putea sa regreti mai tarziu. Creste-l astfel incat sa poata sa observe, reactii, comportamente, sa prezica intentii si asa mai departe. Si nu neaparat cu negrii in minte, ca o buna parte din infractori sunt albi.

  25

 21. Nu am consider rasista, dar nu exclud posibilitatea sa fiu.

  Neincrederea mea in oamenii cu culoarea pielii mai inchisa decat a mea e inradacinata in cateva lucruri care mi s-au intamplat de-a lungul vietii. Cand aveam 5 sau 6 ani, veneam cu mama de la biserica, eram toata eleganta imbracata in fustita si bluzita mea preferata. Aveam cateva monede date de mama sa le dau la biserica, dar in greseala nu ajunsese copilutul ce aduna bani pe la mine. Si am decis sa le dau unui copil cersetor de etnie roma. Mama mi-a zis sa nu fac asta ca ca e tigan si astia oricum fura. Eu cu inocenta mea de copil, n-am vazut un tigan, am vazut doar un copil mai sarac decat mine si am vrut sa ajut. Ei bine, de nicaieri au aparut vreo sase, unii cu un cap mai mari decat mine care m-au inconjurat si ma trageau de fusta si de bluzita cerandu-mi sa le dau si lor bani. Mama i-a imprastiat din jurul meu destul de repede, dar trauma aia a ramas. Si la ea s-au adaugat cateva prin liceu, gen furat bani de buzunar, ceva batai pentru ca “aveam gura mare” si o incercare de viol. Apoi prin facultate am voluntariat pentru un ONG care se ocupa cu protectia animalelor si am interactionat cu tiganii destul sa inteleg ca modul lor de a fi are de-a face cu faptul ca sunt saraci si needucati si supravietuiesc cum pot. Nu e vina lor, desigur, dar asta nu inseamna ca eu nu am sa incerc pe baza experientor din trecutul meu sa ma protejez. La urma urmei si eu incerc sa supravietuiesc.

  Si acum cand cunosc oameni cu pielea de culoare inchisa, prima reactie e sa pastrez distanta pana ma asigur ca sunt ok. Acum ca locuiesc in alta tara in categoria cu piele inchisa intra si indieni, africani si arabi. Dar niciodata nu as face rau intentionat unuia. Si in nici un caz nu as incuraja violenta impotriva lor.

  La urma urmei, fiecare padure are uscaturile ei, dar nu te apuci sa o defrisezi pe toata.

  18

  • #93

   sunt cazuri cand se recomanda si se permite legal defrisarea!

   6

 22. #94

  Puterile sporite primite de politie in SUA au fost necesare pt a evita anarhia. Citisem un articol candva despre ce s-ar intampla in NY fara politie 24 ore. Concluzia era: anarhie. E de vina rasismul sau saracia masiva care impinge categorii defavorizate spre infractionalitate? Si daca tu ca politist iti vezi colegii murind pe capete impuscati de tot felul de psihopati, cam cat de repede ajungi sa tragi tu primul ca sa.fii sigur? Si nu pt ca esti rasist, dar poate ai de crescut niste copii pe-acasa..

  17

 23. #95

  cand am ajuns in bucuresti, cine imi zicea ”tarane”!
  tiganii care locuiau in case sociale, bineinteles!
  plus niste dobitoci din ambele rase care locuiau prin dobroesti, fundeni, catelu sau bucurestii noi si de multe pierdeau mai mult timp ca mine cand veneam de la parinti cu deplasarea la scoala.
  din experienta proprie, nu am vazut niciodata o comunitate/cartier/localitate de tigani care sa nu iasa in evidenta in mod negativ, in primul rand prin comportament!
  din documentare, nu am gasit nici un exemplu pozitiv in randul comunitatilor/statelor preponderent negre/tiganesti. contributia lor la progres este cvasi-nula! sa nu mi se dea ca exemplu ca au fost utilizati fortat ca mana de lucru ieftina in procesul de acumulare primitiva a capitalului, pentru ca asa au fost folositi si caii, initiativa nu a fost a lor si fenomenul nu poate fi asociat cu progresul.
  am avut coleg tigan, cu trasaturi aproape de alb, bine imbracat, avea succes la gagici, era foarte popular in randul baietilor si al profilor, comportament peste media scolii, la ore era disciplinat si atent, dar in clasa a opta a inceput sa absenteze si nu a mai terminat anul. cine l-o fi discriminat? opinia mea este ca mediul din care provenea l-a impiedicat sa absolve. in clasa erau romani sub nivelul lui care au reusit sa faca liceul! in consecinta, eu cred ca societatile tiganilor si negrilor sunt primele care ii discrimineaza pe membrii lor. cum este privit un individ din aceste comunitati care incearca sa-si ridice nivelul? are parte de respingere, amenintari, discriminare si de apelative ca ”albule” sau ”gadjo”?! nu e traditia tiganeasca sa se logodeasca fetele la 10-11 ani si sa se ”marite” la 13-14?!
  in concluzie, ”discriminarea pozitiva” si ”p.c.” nu vor rezolva cauzele problemei, aceasta se va acutiza si va rabufni si mai urat in viitor.

  28

  • Partea buna este ca ai gasit singur rapunsul:
   “iar cauzele saraciei si lipsei de educatie sunt cauzate de ”cultura” societatii ”discriminatilor”!
   nivelul de trai al ”discriminatilor” este cu mult peste al co-rasialilor ramasi la origini, ca urmare a contributiei ”discriminatorilor”!”
   Inlocuieste America cu Bucuresti, Africa cu Coada Vacii, nigger cu moldovean imputit si ai toate raspunsurile.
   Ai un nivel de trai peste cel al co-moldovenilor imputiti ramasi la origini? Presuspun ca da.
   Ai vreun motiv sa te iei de “discriminatorii” dobitoci din bucuresti/catelu/… cand de fapt ei au avut o contributie la dezvoltarea Bucurestiului si tu nu? Presupun ca nu, mai ales ca e dovedit stiintific ca toate zonele locuite majoritar de moldoveni sunt niste shithole-uri.
   Mai adauga faptul ca sclavii negrii nu au ales sa fie sclavi in America, negrii actuali nu sunt imigranti ci americani de 10 generatii si inmulteste cu 100 gradul de discriminare pe care il indura majoritatea negrilor fata de un moldovean imputit ca tine.
   Asa ca, stai shill ca n-ai niciun motiv de revolta (pe internet in cazul tau), totul e in perfecta concordanta cu logica ta creata.

   P.S. sa fie clar, era ironie toata treaba cu moldovenii. Sunt si eu moldovean. Bucovinean in cazul meu, adica moldovean putin mai destept decat un moldovean imputit obisnuit

   7

  • #97

   atentie, imi ziceau doar ”tarane”, desi cartierul si mediul din care proveneam erau beverly hills in comparatie cu ghetourile din care ieseau ei!
   ”moldovene” era mult mai grav, dar nu era cazul meu!
   reciteste, drumul de acasa dura pentru mine cam la fel cat dura pentru unii dintre ei! deci, tiganii si romanii tiganizati din bucale discriminau cu termeni ca”tarane” sau”sholdovene”. de pe strada fantanica ieseai garantat cu buzunarele goale, daca nu si fara buzunare si descult! aia erau niste gunoaie care n-au contribuit cu nimic decat la continuitatea popularii ghetourilor si a puscariilor!

   3

  • #98

   si sa nu confundam fudulia cu desteptaciunea, ca fudulia provoaca nenorociri!

   3

  • *sclavii negri
   Sa nu confundam nici prostiile spuse de un falit moral cu o argumentatie. Nu faci decat sa accentuezi ca revolta ta e infinit mai putin indreptatita decat a altora. Si sa nu-ti imaginezi ca rasistii americani sunt altceva decat niste gunoaie fara vreo contributie la ceva important.
   “Moldovean imputit” era la indemana pentru mine pentru ca ma priveste si l-am auzit de mii de ori. In niciun caz nu ma consider descriminat pentru asta. De fapt toate astea spun mai multe de imbecilii ca le folosesc decat de mine.

   0

  • #100

   nu stiu n-am fost la fata locului, dar trump sau clanul williams ar putea fi incadrati ca rasisti!

   0

  • #101

   trebuie sa combat teza ca ”descriminatii” din bucale ”au avut o contributie la dezvoltarea Bucurestiului” si cei care nu locuiesc permanent acolo nu au.
   oricine presteaza ceva util in tara asta, are, fie macar si indirect, o contributie la dezvoltarea tarii si a capitalei.
   politistul de frontiera, in masura in care impiedica contrabanda, suplinitorul dintr-o localitate izolata, in masura in care reuseste sa alfabetizeze populatia scolara, orice om care produce si schimba produsele serviciile sale pe piata in orice punct al tarii contribuie si la dezvoltarea capitalei, pentru care sunt necesare resurse suplimentare, mai ales forta de munca, atrase in primul rand din teritoriul national.
   pe de alta parte, daca faci parte dintr-o patura/comunitate care doar primeste fara sa inapoieze, nu poti pretinde ca ai vreo contributie la dezvoltare.

   am combatut pentru ceilalti, nu pentru cel combatut, care isi este suficient siesi, pentru ca s-a autoextras dintre ”imputiti” pe criteriul autoevaluarii ca istet!

   0

 24. #102

  Si cum anume integrezi țiganii când ei sunt cei mai rasisti din România, după unguri? Si-au păstrat limba și cultura fix prin enclavizare, au format comunități relativ închise.
  Cine a vrut sa se integreze a facut-o pe vremea comunismului când erau obligați să aibă un stil de viață cel puțin asemănător cu restul.

  14

 25. #103

  Cât despre poliția din SUA, tratează cam la fel de mizerabil pe toată lumea indiferent de rasă. Sunt mii de “county police” acolo și nu poți să pui o etichetă pe toate.
  În 2018, afro americanii au comis de 10 ori mai multe infracțiuni împotriva albilor decât invers. De 2 ori mai multe infracțiuni cu violență împotriva hispanicilor decât au comis hispanicii contra afro americanilor.
  Nu au vreo scuză pentru nivelul uriaș de infracționalitate cand hispanicii sunt mult mai săraci, needucati și lipsiți de oportunități dar e mai puțin probabil să ajungă la închisoare sau să comită vreo infracțiune.

  8

  • #104

   Sunt pline puscariile si de hispanici traficanti de droguri.
   Nu mai punem lagarele de pe frontiera Mexic-Texas care sunt pline de imigranti ilegali si copii hispanici.

   E straniu ca mexicanii, puerto-ricanii si cubanezii sunt chiar caucazieni, deci se incadreaza la rasa alba, dar americanii cu origini anglo-germane si de religie protestanta ii detesta si ii privesc drept inferiori.
   Mai ales ca sud-americanii sunt catolici si de origine spaniola.
   Sunt ei bruneti, mai colorati, dar sunt tot EUROPENI!

   Ori americanii au ceva si cu irlandezii care-s catolici.

   3

  • #105

   Cred este exagerare sa spui ca mexicanii sunt europeni albi. De fapt, sunt in mare majoritate metisi, un amestec in proportii variabile de descendenti ai colonistilor si ai amerindienilor (mayasi, azteci etc. ). Nici macar mexicanii cu descendenta majoritar europeana(nu exclusiva) nu sunt majoritari. Estimarile referitoare la mexicanii cu descendenta predominant alba variaza intre 9% si 47% din totalul populatiei. Daca se iau in calcul toti cei care au o descendeta europeana cat de mica se poate ajunge pana la 90%.

   3

 26. #106

  Moartea lui Floyd in Minneapolis e mai degraba din cauza delasarii/bagarii-de-pla a autoritatii locale. Politaiul cu genunchiul pe gatul lui Floyd avea 18 plangeri la adresa lui. Administratia politiei locale/primaria nu a facut nimic, animalul a fost lasat in continuare in politie. E ca si cum un chirurg care s-a dovedit ca omoara oameni (plangeri/petitii etc) e lasat sa-si practice in continuare ‘tehnicile’ letale pe alti bolnavi. Si nici colegii lui nu erau cine-stie-ce. Unul mai cu experienta avea si ala 6 plangeri, iar ceilalti 2 erau pifani/nou angajati:

  en.wikipedia.org/wiki/Killing_of_George_Floyd#People_involved

  Nu zic ca nu exista rasism, exista din pacate. Si e de cele mai multe ori pur si simplu din reflex/subconstient. Exemplu, cucoana ‘educata’ actionand exagerat/ca o proasta cand un negru i-a spus “Bre, vezi ca in zona asta de parc cainii trebuie sa fie in lesa”:

  www.click2houston.com/news/national/2020/06/06/dog-returned-to-white-woman-who-called-police-on-black-man-bird-watching-in-central-park/

  Culmea, ii cheama “Cooper” pe amandoua persoanele din incidentul asta, desi n-au legatura:

  “I’m not a racist. I did not mean to harm that man in any way,” she said, adding that she also didn’t mean any harm to the African American community.
  Christian Cooper told CNN’s Don Lemon that he accepted her apology. “I think her apology is sincere,” Cooper said. “I’m not sure that in that apology she recognizes that while she may not be or consider herself a racist, that particular act was definitely racist.”

  6

 27. #108

  Revoltele nu schimba mentalitati de pe o zi pe alta dar pot provoca schimbari radicale in societate. Vezi Revolutia franceza, comunismul (brrrrr pentru ultimul!).
  Mentalitatile cer destul de mult timp, cateva generatii, ca sa se schimbe. De obicei legile ajuta. Aplicate si apoi invatate de societate, duc la schimbarile dorite, schimbari ce nu sunt mereu pozitive..

  1

  • Very True. Daca o lege a schimbat comportamentul politistilor si o revolta poate schimba o lege. Oricum, revoltele vad ca baga gunoaie de politisti in puscarie si pe altii ii scoate din sistem ceea ce-i un castig pentru oricine de la alb la negru.

   1

  • #110

   @Le big0ne E teribil sa vezi cum cei care trebuie sa ne protejeze se transforma in agresori pe motiv de prejudecati! Si eu care credeam ca in State s-au facut pasi rapizi si enormi si hotarati spre valori democratice si spre apararea lor! Totusi, daca ne gandim mai bine, perioada Vestului salbatic in care omul alb extermina bastinasii ca pe bizoni, nu este chiar atat de indepartata, mostenirea aia inca dainuie si inca isi arata chipul hidos.
   Cu toate astea nu as vrea ca Imperiul American sa cada, vreau doar sa se indrepte. Fara ei o sa ne manance Putin de vii..

   2

 28. #111

  atentie, imi ziceau doar ”tarane”, desi cartierul si mediul din care proveneam erau beverly hills in comparatie cu ghetourile din care ieseau ei!
  ”moldovene” era mult mai grav, dar nu era cazul meu!
  reciteste, drumul de acasa dura pentru mine cam la fel cat dura pentru unii dintre ei! deci, tiganii si romanii tiganizati din bucale discriminau cu termeni ca”tarane” sau”sholdovene”. de pe strada fantanica ieseai garantat cu buzunarele goale, daca nu si fara buzunare si descult! aia erau niste gunoaie care n-au contribuit cu nimic decat la continuitatea popularii ghetourilor si a puscariilor!

  0