Se iau doi oameni in varsta care au nevoie de tratament la un cunoscut sanatoriu balneo climateric.
Vin oamenii la respectivul sanatoriu, cu o luna inainte, sa se intereseze de conditiile de internare si tratament. Li se dau consitiile, scrise chiar, li se explica detaliat ce si cum, se da buna ziua si gata.
La momentul x vin oamenii la tratament, cu arme si bagaje, fericiti ca au rezolvat o mare problema. Mirare! Conditiile de internare nu mai sunt aceleasi. De fapt nu mai plateste CNAS nimic. Trebuie platit absolut totul, la rang de hotel de trei stele.
Nu conteaza, sanatatea este mai presus de toate. Haide sa ne internam, cu bani.
Da, ghinion, nu se poate, nu mai sunt locuri.
Apare, de nicaieri, o hartie de 100 de lei. Noi.
A, da, veniti luni, ca in mod sigur se elibereaza doua locuri si va internam atunci.
Vin oamenii luni, da, exista locurile, se fac formele de internare, hai sus la controlul medical.
Acolo, o doctorita, cu juramantul lui hippocrate scrijelit pe piele, remarca ca in principiu sunt sanatosi si nu prea au nevoie de tratamente. Iarasi, miracolul din Caana Galileei se repeta, apare hartia de 100 de lei, si, brusc, oamenii devin bolnavi, vai, aveti guta, artrita, artroza, suflu la inima, sciatica, reumatism, diabet. Haideti, ca nu e timp de pierdut. Tratamente si proceduri, asta va asteapta.
Ajung in camera. Camera, o darapanatura cu crapaturi pe pereti, wc mizerabil care se inchide cu un cui ruginit indoit, dus la care nu curge apa, o lustra aplecata la 45 grade, un pat sub care e bagat o scandura plina de aschii, pentru ca altfel s-ar rupe.
Apare asistenta de etaj, cu bonurile de masa. Initial, oamenii s-au gandit ca nu mai e necesar miracolul precedent. Greseala fatala. Sunteti diabetica? Nu mai avem bonuri decat pentru nediabetici, imi pare foarte rau. Apar brusc, doua hartii de zece lei. O clipa va rog, am impresia ca au mai ramas cateva in cabinet. Se intoarce victorioasa. Aveti mare noroc, sa stiti, ca sunt foarte rare.
Stiti, am vrea un televizor si un frigider in camera. Asta chiar nu se poate, doamna. Sunt cateva si deja s-au repartizat. Poate vinerea viitoare. Se incearca miracolul, dar nici chiar asa nu se poate. Pur si simplu nu mai exista asa ceva.
Stiti care sunt cele mai luxoase sedii din Romania, indiferent daca sunt de stat sau private? Sediile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Le doresc celor de la CNAS moarte in chinuri, cancere si toate cele, lor si familiilor lor.
Va las sa ghiciti despre ce sanatoriu este vorba

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.