Știți cu toții de educatoarea ucisă de soț, în timp ce se afla la grădiniță. Asta deși reușise să obține un așa zis ordin de protecție, care ar fi trebuit să o protejeze de cel ce jurase să aibă grijă de ea, la bine și la rău. Acum vreo câțiva ani, în Brașov, cred, o femeie a fost ucisă de soț, deși făcuse nenumărate plângeri la poliție împotriva sa.

Problema este atunci când poliția nu face absolut nimic. Serios, nu mai e vorba neapărat de lipsa unei legislații dedicate sau orice altceva. Când ai ordin de protecție, poliția trebuie să se înființeze instant, la reclamația victimei și să îl aresteze pe tip. Simplu, fără discuții, ai încălcat un ordin judecătoresc, ura și la gară.

La fel, dacă există multiple reclamații împotriva unui soț violent, arestarea este posibilă, iar mărturiile coroborate îl pot băga foarte ușor la pușcărie.

Doar că poliția nu se bagă în chestii de familie. Simplu, și nu e o glumă. Nu știu dacă e alegerea lor sau așa sunt recomandările șefilor, dar dacă tu chemi poliția pentru că pe vecină-ta o bate soțul, polițiștii nu fac nimic, eventual o sfătuiesc pe tipă să fie și ea mai maleabilă, că el vine obosit de la muncă.

Și nu doar asta. Știu personal cazuri de furturi în familie, în care fiul venea și le fura părinților din casă. Care părinți au chemat poliția, dar eu fost sfătuiți să își rezolve problemele în familie, pentru că ei nu se amestecă.

Serios, mi se face pielea de găină la gândul că o femeie aflată la ananghie nu primește nici cea mai mică protecție, de la nimeni, în țara asta. Fizic nu ai unde să te duci și la cine să te plângi. Și dacă ajungi, cu intervenții, să faci rost de un ordin judecătoresc, poți fi ucisă fără probleme, pentru că poliția nu se bagă între soți.

Desigur, după ce va fdi ucisă o politiciană sau eventul fiica vreunuia, vor exista modificări legislative drastice și toată lumea va realiza ce plagă e violența în familie. Până atunci, victimelor le rămâne doar să se roage.