Ieri a fost respinsă propunerea de cod rutier al fostului ministru liberal Radu Stroe.
Nu am fost foarte excitat de conținutul codului. Nu mărimea amenzilor era relevantă în circulația din românia. Cei ce își plătesc amenzile, le plătesc oricum. Cei ce nu le plătesc, nu le vor plăti, în nici un cuantum.

Iar perspectiva unor amenzi mai mari nu e neapărat de natură să sperie pe cineva. Pentru că dacă ne-am speria de lucrurile acestea, nimeni nu ar mai fuma, datorită reclamelor cu canceroși de pe pachetele de țigări, nimeni nu ar mai comite violuri, datorită gândului că la pușcărie rozeta proprie își va cvadrupla dimensiunile etc.

Problema reală a codului rutier și al sistemului juridic în general este lipsa unei posibilități reale de a strânge amenzile.
Și aici codul lui Stroe venea cu o ghidușie simpatică.
Nu îți plătești amenda, ai permisul suspendat până când dovedești că ai plătit-o.

Așa da, era interesant. Să fi văzut ce cozi s-ar fi format la ghișeele de pe Udriște, la verificat plăți de amenzi, de numa numa. Din păcate, nu a fost să fie. Nu știu care e cursul în continuare, dar având în vedere că stroe e deja în opoziție, mă îndoiesc că cineva o să preia inițiativa sa și să o ducă mai departe.

Ah, mi-am adus aminte de o chestie interesantă, văzută la Udriște, când am fost să îmi donez permisul pentru următoarele 30 de zile.
BĂieții deștepți made in românia, care primeau amenzi, veneau să dovedească plata amenzii la ghișeu. Și știți cum o dovedeau?

Lăsând acolo chitanța de plaăt, în original, alături de amenda primită de la organ. Iar organul lua hârtiuța și o arunca într-o cutie, lângă el, mulțumesc, o zi bună, să trăiți slugarnic și aia era.

Am râs maxim gândindu-mă Oare câți din canarii ăștia se vor trezi la sfârșitul anului cu proprire de la administrația financiară, pentru că nu și-au plătit amenda?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.