Pățită de un cititor

Sambata, 28 decembrie 2013, ~ora 16, intrarea in localitatea Supurul de Jos, judet Satu Mare.

Pe partea stanga a drumului, fix la intrarea in localitate (deci nu pe sensul meu de mers) – 3 indivizi.

300 de metri mai incolo, o masina alba, o Dacie 1310, fara nicio inscriptie, parcata de-a curmezisu.

Unul din indivizi pare sa aiba uniforma de politist. De la ~110km/h reduc brusc la 50km/h, poate sunt baietii cu radarul.

Din fericire nimeni in spate, asa ca mi-am permis frana brusca.

Trec pe langa indivizi – 2 imbracati in civil, 1 imbracat aparent in politist (fara chipiu) – se uita la mine si imi baga un ranjet, amuzat probabil de faptul ca am franat.

Nicio masina oprita langa ei. Continui drumul si ma gandesc. Am auzit de cazuri cu echipaje false de politie, e numai bine de sarbatori pt glume proaste (aka soferi cu alcool), ala nu era politist cred eu.

Ma gandesc sa alertez pe cineva, pe cine? Sun la 112, alt numar nu cunosc, e sambata. Dupa multe explicatii in care le zic ce-am vazut, ce suspectez, imi multumesc frumos pt sesizare.

20 de minute mai tarziu, sunt sunat cu numar necunoscut – “Buna, sunt agent de la politie, am nevoie de datele dvs. pentru a inchide sesizarea”.

Ceva imi suna dubios – nu s-a prezentat, nu mi-a zis din ce institutie face parte etc. Il intreb, imi zice numele si politia cutare, am nevoie de date DOAR ca sa inchid cererea.

Bun, ok – ofer toate datele cerute, dupa care imi spune – “auziti, nu este nimeni aici la intrare unde ziceti dvs.”

Ii spun ca imi pare rau, probabil au plecat de acolo. Nu apuc sa termin si aud “stiti de ce nu este nimeni aici? pentru ca eu sunt politistul de care ziceti”.

Ma apuca un lol in cap – ii transmit ca mi s-a parut f dubios sa stea un politist pe langa 2 cetateni in civil, fara masina langa el, fara baston reflectorizant etc.

Ma intreaba daca am mai vazut masini neinscriptionate – ii spun ca da, doar ca aia is civili, nu politisti.

Incepe morala dansului, de vreo 15 minute – ca in 20 de ani nu a auzit asa ceva, ca nu intelege, ca nu e posibil. Intervin 2 chestii cel putin amuzante:

1. “Nu trebuia sa sunati la 112” ma informeaza agentul.
Intrebare: “Ok, unde trebuia sa sun? Aveti numar special pt astfel de cazuri, gen politie?
Raspuns: “….(pauza)”

2. “Am vazut cazuri de echipaje false care opreau oamenii ilegal, dandu-se politisti” spun eu
Raspuns: “Da, dar nu la noi in judet” (?!?)

In fine, ma ameninta ca mi-ar putea da amenda, desi stie ca intentia mea a fost buna (lucru mentionat de vreo 3-4 ori de-a lungul discutiei).

Ii comunic ca nu mi s-ar parea normal, am suspectat ceva si am vrut sa fac un lucru bun. Ii spun ca voi contacta media in acest caz, ca mi se pare exces de zel.

In fine, ii spun ca imi pare rau daca s-a simtit jignit, ca am avut intentii pro-bono, nicidecum sa-l ofensez – el imi ureaza drum bun, totul ok.

Azi primesc proces verbal, 500 Ron amenda.

1. Nu am abuzat niciodata de 112, de altfel ultima data am sunat acum 3 ani, la un incident rutier cu victime.

2. Am 28 de ani, nu ma plictisesc, nu ma uit la prea multe filme etc. Cetin a primit copia procesului.

3. De platit amenda – da, o voi plati, pentru ca altfel trebuie sa ma intorc in Satu Mare, sa contest procesul (deh, posta/net/telefon, nu!), sa ma duc in instanta, sa imi iau avocat. Ori timpul meu face mai mult de atat.

4. Sunt curios de sfaturi, pareri – poate ca lumea intr-adevar considera ca am gresit si macar mor linistit. Poate cineva imi explica ca sunt prost daca platesc, poate se gasesc ceva solutii etc. – caz in care anulez punctul 4. 🙂

5. Nu consider ca trebuie sa-mi educ copiii prin a le interzice sa faca fapte bune de frica unor repercursiuni. Pe modelul “facerea de bine…”. Nu, nu consider asta o dogma valabila.

Spicuind prin 112.ro:

“Operatorii 112 stiu si înteleg faptul ca oamenii nu pot întotdeauna sa aprecieze corect daca este un caz de urgenta sau nu. Tot ceea ce vi se cere este sa sunati la 112 numai când credeti sau simtiti ca este o urgenta.
Daca în mod sincer credeti ca este o urgenta, dar gresiti, este în regula. Nu veti avea probleme (…) Nu uitati sa aveti încredere în instinctele dvs.! Daca observati ceva, sunati la 112.”

Da, multumesc instinctului meu care m-a saracit de 500 RON. Personal, as putea ajunge subiect de bancuri.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.