Scris de NicoB

Poale-n cap in blogosfera, au descoperit oamenii bancomatele rautacioase care nu te mai lasa, dom`le¸sa scot cati bani vrea muschiul tau.

Rasfoiam astazi facebook-ul in drum spre birou (intelectuala preocupare mai am, si-am zis la 1 ianuarie ca ma las, off), si imi rasare pe zid o sugestie. Ma laud ca au un feed destul de curat, bloggeri, stiri si prieteni, nu ma bombardeaza nimeni cu Arsenie moka sau Click Aici Sa Vezi Ce N-ai Vazut, asa ca imi apar in sugestii tot felul de oameni interesanti, iar in ultima luna blogul lui Mihai Vasilescu, la care nu stiu cum de am ratat sa ma abonez, dar sunt destul de dura, ii mai dau o saptamana de proba pana la follow, ca sunt fidela (fanatica) de fel si e A HUGE COMITTMENT.

Chestiunea zilei e o problema serioasa, dar de la atata youtube si vacanta imi vine in cap postarea asta cu vocea Danei Budeanu (e un fel de earworm, cum spanac scap de asta, fratilor, ca parca nu vreau ca subconstientul meu sa ramana setat pe vocea isterica a lui CTP in varianta feminine?).

Moving on, Mihai a luat la rand bancomatele mai multor banci si s-a aprins cand a vazut ca boala asta de a bloca accesul la cash clientilor altor banci, e venerica, adica se ia, si te frusteaza maxim cand vrei sa scoti 1000 de lei si trebuie sa faci 14 tranzactii.

E baiat istet de fel, ceea ce nu ma mira, asa ca a gandit o explicatie logica. Prima care i-a venit si ii suna si logic e ca fac asta pentru ca vor sa iti ia comision la retragere de 14 ori, ceea ce suna aproape rezonabil NUMAI CA banca terta de la care scoti banii nu poate sa iti perceapa tie comision la retragere (ar putea sa il ia direct de la banca ta, au ele niste contracte intre ele, dar asta e o alta problema). Te taxeaza numai banca emitenta a cardului, ca esti clientul ei, si potrivit contractului tau sau cum s-or chema el la bancile romanesti, te-a informat la deschiderea contului si te informeaza constant cum si de ce face asta, si cu cat.

Ce nu stia Mihai (ma rog, pana m-am apucat eu de scris e posibil sa fi aflat, pentru ca si in comunitatea lui, si in cea a lui Cetin, exista inclusiv oameni din domeniu, si nu cred ca l-au lasat in ceata) este MOTIVUL pentru care au modificat bancile interfata bancomatelor pentru clientii altor banci, dar aici va lamuresc eu, pentru ca si eu sunt tot cu logica:

S-a intamplat parca in 2017 ca vreo 2 banci sa implementeze o chestiune smechera – costa prea mult sa isi alimenteze ei aparatele cu cash si sa isi extinda reteaua, asa ca au pus comision 0 la retragerile de la alte bancomate decat ale lor, ca sa faca niste economii. Un transport de cash costa 500-1000 ron POATE, nu stim, nu ne pasa, nu ii plangem noi pe ei, plus personalul, plus timpul, plus masina blindata, plus organizarea, logistica, etc, asa ca mai repede scoti 1 euro din buzunar pentru ca al tau client a scos cash de la alta banca decat sa scoti 2 euro pentru portia lui din retragerea de la ATM.

Cand din piata ai 3-4 mari jucatori care poate au poate jumatate din aparate, si o retea de bancomate care duce in spate toti clientii celorlalte banci care nu se obosesc sa investeasca in asa ceva pentru ca e o gaura de bani cu 0 beneficii, ajungi sa iei in calcul ca tu pui bani in ATM zilnic, la 2 zile sau poate de 3 ori pe zi, si 50-70% din tranzactii, in functie de zona, sunt facute de clientii altor banci, iar ai tai gasesc aparatul gol in zi de pensii, in zi de salarii, in zi de alocatii, si intra in unitate sau pe facebook sa dea cu hate. Pentru ca restrictionarea completa a acestor tranzactii e inumana (poate are omul o urgenta, poate are copilul bolnav, poate n-are cash de taxi), si sper ca si ilegala, au aparut ecranele alea foarte misto care te pun sa alegi numai intre sumele gandite de ei, si a disparut variant alta suma.

O chestie smechera am vazut la cardurile Revolut, care fie au negociat cu fiecare banca in parte, fie prin emitentul cardului Mastercard sau Visa, sa suporte ei costurile si sa poata retrage clientii lor de unde poftesc. E atat de simplu: daca terta banca a ta vrea ca tu, clientul ei, sa nu mai ai acest inconvenient si patrulezi cate 3 cartiere ca sa-i cauti bancomatul, marca banul la baieti si baietii ajusteaza daca vor softul aparatului ca sa te lase sa scoti cat mai mult, sa ploua cu cash ca la concertele lui Abi Talent.

I-au raspuns vreo 2 banci la comentarii, e o chestie care tine de civilizatie sa iti justifici deciziile COMERCIALE, dar reach-ul postarii intiale o sa fie de 17 ori mai mare decat raspunsul, iar eu sunt cu mithbusting-ul, ma stiti.

Daca ai ajuns pana aici si-ai dat de dimineata like si share, dupa ce te informezi din teancul ala de hartoage pe care sper ca le-ai primit pe mail, si nu fizic, la deschiderea de cont, de la cucoana aia acra de la ghiseu, da-mi si mie like si share, sa se restabileasca echilibrul in univers. Mersi.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.