De vreo săptămână sufăr de insomnie nocturnă. Adică noaptea stau şi mă uit la filme iar ziua dorm ca un erou până la ore de genul 4 după-masă.
Astă-noapte nu am putut să dorm deloc, drept pentru care am decis să nu mai dorm deloc, să torn o mare cafea în mine şi să încep să mai şi muncesc, ca tot bloggerul profesionist.

Pe lângă cafea, am zis să iau şi un mic dejun frugal, din ceva muşchi file cu puţină brânzică. Drept pentru care mi-am trântit un mare sandwich, cu nu ştiu ce specialitate de muşchi file, presărat pe deasupra cu condimente.

Am muşcat cu poftă şi …pauză. În afară de gustul de brânză, lejer sărată, nici un gust. Dar ştii cum, nimic, parcă molfăiam la o bucată de cauciuc spălată bine şi uscată la soare. Am mai muşcat odată, căutând marginea presărată cu condimente. În continuare, nimic. Acelaşi gust lipsă, exact ca şi cum acolo era ceva de butaforie, gen carton colorat în verde.

Ce naiba se întâmplă cu mezelurile din galantare? În afară de mezelurile afumate de la La Pleşcoi, dar care au nişte preţuri uşor cam mari, pentru că mi se pare destul de scump să dai 70 de lei pe kilogramul de pastramă, zic înafară de astea, toate mezelurile, indiferent de firmă, au gust de cauciuc, orice sortiment ar fi. Şunca de Praga, muşchiul ţigănesc, identice. Cremwurştii, porc sau pui, polonezi sau nu, o pastă rozalie, care dacă nu o mănânci cu muştar şi ai ochii închişi, habar nu ai ce mănânci.

Oare astea sunt reglementările UE la mezeluri, să aibă cât mai puţin gust ca să fie uniformizate? După ce a trebuit să mâncăm morcovi de minim 10 centimetri drepţi, acum trecem şi la salam cu doză maximă de gust?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

41 comentarii Adaugă comentariu

  1. gust nu mai avem de fo 20 de ani. mezelurile sint ok!

  2. Dupa ce era sa dau in primire anul trecut de la niste cremwurst , suflu si-n iaurt ( deci am trecut pe branzeturi ). Habar n-avem ce baga astia in ele .

  3. #3

    am auzit niste povesti legate de aldis de ti se scoala parul pe spinare

  4. #4

    Hmm.. Zimbo rulle !

  5. incerca mezelurile Reinert (banatean , ardelenesc , de sibiu) … sunt foarte gustoase

  6. Cremwurştii, [..], o pastă rozalie, _pe_ care dacă nu o mănânci cu muştar şi ai ochii închişi, habar nu ai ce mănânci.

  7. iti recomand “porcul de ignat”, e cel mai gustos

  8. Ma intreb daca salamurile mai au macar urme vagi de carne…

  9. #9

    pai soriceii sunt carnosi:)))

  10. #11

    Cremvustii Prichindel, minim 11% carne – parca asa zicea reclama

  11. #12

    Mai bine slana cu paine si o ceapa rosie dulce, zdrobita pe coltu’ mesei; si-un vin rosu, dupa, sa spele colesterolul!

  12. #13

    acum doua zile am gasit 2-3 bucati de plastic intr-o paine 🙁 iar despre salamuri am auzit atatea, incat n-am mai cumparat asa ceva de vreo 2-3 ani, cred.
    cu muschiul si pastrama.. din auzite, daca nu se vand in timp util, se retrag din galantar si se spala bine-bine, pina ‘lucesc’ (si zoso stie ca daca lucesc, femeile cumpara ;)) ) si gata! muschiulet rozaliu, proaspat, numai bun de pus pe masa!..

    sunt pline de substante sintetice toate.. fasolea si cartofii din gradina, atit ne-a mai ramas..

  13. #14

    Daca nu ai neamuri la tara, carora sa li se faca, din cand in cand, mila de tine si sa-ti dea si tie, cat de putin, din produsele traditionale atunci cand taie porcul, ai toate sansele sa uiti gustul carnii din preparate.

  14. #15

    .. un experiment pe care l-am facut destul de recent si vi-l propun si voua: se cumpara doua bucati de fleica de porc (de exemplu); una dintr-un supermarket la alegere, si una de la o macelarie din piata. Preparati-le dupa aceeasi reteta (recomand doar putina sare, in asa fel incat condimentele sa nu afecteze gustul original prea mult) si .. savurati!
    Sa-mi spuneti si mie daca ati simtit vreo diferenta de gust! eu am ramas blocata cand am vazut cat de insipida este carnea din supermarket..

  15. tu ai spus-o, morcovul ideal ar trebui sa aiba vreo 17 (cm) 🙂

  16. #17

    acuma e si dupa gust…

  17. #18

    @arhi:

    “ARHI a scris pe 30 November 2009

    am auzit niste povesti legate de aldis de ti se scoala parul pe spinare”

    Ai auzit bine – io’s din CL de unde e si aldisu si stiu mai multe chestii “necurate” legate de fabrica asta…..

  18. Daca de Craciun ai drum in Moldova te astept la Bacau sa te servesc cu niste carnati sau muschi facacuti in casa si afumati de mine personal vreo jumate de zi cu lemne adevarate.

  19. cum naiba sa iei o bucata de muschi pe care scrie 70% carne. restul de 30 la suta ce e? si alta chestie pe care nu o inteleg, de ce se baga coloranti in pastrama? daca’s culoarea naturala, nu le cumpara nimeni? tb sa fie rosii? salamurile uscate sutn cat de cat ok, ca acolo se cam dinsting ingredientele, dar celalalte salamuri si cremwurstii sunt jale, habar n-ai ce macina in pasta aia roz, poate sa fie orice.

  20. #21

    @Andrei
    70% muschi, restul saramura care ajunge in muschi prin injectare. La salamuri, cremwursti, etc, se foloseste carne in mica masura, restul e gheata. Totul se amesteca in malaxor si ghici ce iese? Si carnea cred ca este in jur de 20 sau 30%.
    Mezeluri afumate? sa fim seriosi, folosesc substante speciale, nici vorba de fum.
    Asa cum spunea Arhi, sunt si firme care respecta retetele.

  21. morcovii aia mici sunt morcovi batrani, mari care sunt jumuliti si prelucrati mecanic sa ramana ce mai ramane edible. si cu UE-ul asta si toate cacaturile normal ca nu mai gasesti nimic adevarat.
    Cand s-a spus ca intrarea in UE e un big business nu s-a gresit deloc.
    Mai dureeeeeaza cativa ani sa mai fie ceva organic-adevarat-natural pe piata. Pana atunci isi fac intrarile artificiile si chiar artefacte din alte tari care au legaturi la nivel guvernamental; la nivelul gurii lor sa le furnizez pastrama mea naturala. nici nu merita….

  22. #23

    dar faza cu sobolanul intreg gasit intr-un salam de la campofrio de un student din iasi o stiti? 😀 de atunci nu mai manac salam…

  23. vegetarieni ftw :)>- . Eu nu suport sa le mananc pentru ca nu imi plac efectiv cum arata. Si daca nu-mi place ce vad, clar nu bag in organism.

  24. De ce nu va strangeti voi mai multi oameni care fac audinata pe net sa porniti o campanie pentru mezeluri mai bune si mai naturale (adica facute din carne 100% si nu 15%). Eu cred ca o sa aiba succes.

  25. #26

    In franceza “unde” nu se scrie “ou” ?

  26. #27

    Dragii mei da voi pe ce lume traiti?!?
    Stati stramb si judecati drept: chiar visati sa traiti pana la 90 de ani… voi chiar vreti sa va dea statul pensie timp de 35 de ani WTF?
    Ia dati o cautare pe net la “zeitgeist”? Sunt niste oameni acolo care explica destul de clar scopurile elitelor grupurilor de interese, iar forta economica si influenta acestora bate la fund 99,9 % din toate tarile lumii! mUE si alte vrajeli de genul acesta cu egalitate intre oameni sunt povesti de adormit lumea! Tineti cont ca peste 80 la suta din populatia lumii e proasta si credula si chiar are impresia ca “Statul isi protejeaza cetatenii.”
    Sunt multe de discutat aicea!

  27. #28

    Iţi recomand să-ti iei carne necongelată de la supermarket şi sa iti faci fripturi, pe care ţi le condimentezi după cum iţi place. Prin congelare, carnea îşi mai pierde din gust.
    Un kil de carne 15-20ron, deci e reyonabil ca pret.

    Şi nu te face vegetarian, că nu merită. Omul a evoluat din maimuţă mâncând carne preparată.
    Vegetarienilor le doresc să se întoarcă la stadiul de maimuţă, că le-ar sta bine 🙂

  28. eu mananc pastrama si musci de la aldis si chiar nu ma intereseaza povestile dezgustatoare pentru ca niciodata nu mi s`a facut rau dupa ce am mancat mezeluri de orice fel.

  29. Mei, da ce aveti cu soarecii si sobolanii din salam? Macar aia is bio 100%. Principalu e sa fie preparat bine, in rest, tot carne se cheama.

  30. #31

    CEA MAI PERTINENTA OPINIE :)))

  31. Am eu o nedumerire offtopic total. Pozele astea cum apar in drept la articole? Nu am blog, pagina de web o folosesc la redirect pt unii ce fac altceva decat ce tre sa faca. Tre sa pun ceva poza undeva la mine sau cum?

  32. Probabil e timpul sa renunti la mezeluri. I did…

    @Alin – ba da, dar asta e franceza mioritica (plus de asta daca_cauti “out sont” pe gogle arhi apare al patrulea ;), e si asta o tehnica)

    • #34

      lol, ca da, banuiesc ca geme google de cautari pe ous sont:))))

  33. Bei Arhi, fa-ti un bine si fa-le un bine celor dragi si renunta la mezeluri. Daca le fac rudele tale , sa zic e ok, insa cele din comert sint nenorocite..nitrati, nitriti si alte alea facute sa te doboare 🙂

    Daca nu poti renunta la carne, limiteaza-te la pasare si peste .

    Si daca tot nu poti dorim noaptea si te uiti la filme, iti recomand sa vezi Food Inc. Probabil ca dupa vizionare, nu vei mai putea dormi nici ziua…

    ps: ce mai faci cu regimul? Ti-ai mai facut analize? Bafta.

  34. #36

    @ Borg: eh, nici soarecii si sobolanii nu mai sunt ce-au fost odata, mananca si ei ce pot, adica toate resturile pline de chimicale aruncate de noi la groapa de gunoi. Si nu pot sa fie “bio” decat cu aprobarea comisiei europene de alimentatie :))

  35. Mda, ca sa evit cauciucul din mezeluri, eu am incercat sa consum carnea in stare neprelucrata. adica gratare’n’stuff. needless to say, am ajuns vegetariana. nu de mila animalelor, de greata mea de orice fel de carne. intensificata de o lectura si alte cateva revelatii.

  36. Mai tineti voi minte gradiniile care erau la bloc? Le lua in administratie cutare Gigel mai cu cojones si planta rosii, ardei etc.
    Privind inapoi (cu manie..) , nu era o idee rea pentru ca stiai ce naiba mananci . Hiba era modul parsiv in care respectivul pusese stapanire pe parcela respectiva.
    In fie, unde vreau sa ajung e ca in metropolele american incepe sa prinda ideea de agricultura urbana. Practic asociatiile de bloc sau cartier folosesc o anumat parte din parcelele verzi pentru a cultiva diverse legume pentru consum propriu.

    Ma gandesc sa aplic acest concept si in Berceni:)

  37. Nu stiu exact daca ai citit in capital, dar acolo au declarat in amanunt despre mezelurile Romaniei.

    Si practic in Romania si Bulgaria bineinteles se produc cele mai spurcate mezeluri din Europa. Toate mezelurile contin 70% grasime, 20% nu stiu ce substante si 10% carne macra.
    Cea mai multa carne contine pastrama.

    Carnatii si cremwurstii sunt toti facuti din grasime cu gelatina.

  38. Mezelui de Plescoi adevarate ca la mama lor gasesti in Buzau langa Liceul de Arta. Babic sarbesc 23 lei/kg, pastrama era parca 35 sau 40 de lei kg, carnati de plescoi uscati de taie sticla 25 sau 30 de ron. Mentionez ca sunt facute ca la mama lor, fara conservanti, E-uri sau alte kkturi. Daca iei un kil din fiecare iti scoti benzina pana la Buzau, dar te asigur ca sunt absolut magnifice. Eu la fiecare doua saptamani ma duc acolo si-mi fac proviziile.

  39. Oh, si covrigii de la Gara… mmmmmm