Eu, de obicei, nu mă bucur de răul altuia, dar când aud lucruri bune din HORECA, tremură mușchii pe mine de fericire, să știți.

Conform Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), în acest moment ar fi nevoie de circa 25.000 de angajaţi, cei mai mulţi sezonieri, pentru staţiunile de pe litoral. Situaţia dă mari bătăi de cap patronilor, mai ales că urmează luna august când este vârf de sezon.

„Este cea mai mare criză a forţei de muncă de după Revoluţie. Cei care lucrau în turism, datorită jocului de alba – neagra cu închiderea şi deschiderea unităţilor, au plecat în alte sectoare, precum retail, producţie sau au plecat din ţară”, explică Dragoş Răducan, vicepreşedinte FPTR.

Pe lângă faptul că domnul Răducan nu știe sensul cuvintelor din cauză și datorită, simt eu că, de fapt, nu a reușit să pună degetul pe bubă, de fapt.

Nu, domnu Răducanu, nu mai aveți angajați din cauză că sunteți nesimțiți și, cumva, mangalițieni.
Nu aveți angajați din cauză că nu îi plătiți. Din cauză că vă purtați ca niște zapcii și încă trăiți cu impresia că se înghesuie lumea la poarta hotelului sau crâșmei, să îi scuipe în gură manageri de calibrul dumneavoastră.
Efectiv nu aveți angajați din cauza piramidei lui Maslow și a UE, ca să sintetizez și să nu înțelegeți.

„Angajăm ospătar, ajutor ospătar pentru litoral. Oferim salariu 2.000-2.500 lei plus tips, cazare, trei mese pe zi”, aşa suna un anunţ postat încă din luna iunie pe reţelele sociale. De altfel, grupurile de Facebook de pe litoral sunt pline de anunţuri de angajare. Patronii spun că puţini se interesează, dar şi mai puţini vor să muncească cu adevărat.

Acesta este nivelul. Într-o industrie unde proprietarii câștigă, la propriu, milioane din exploatarea turiștilor, cu prețuri de nivel montecarloscian, cel mai mare salariu oferit este de 500 de euro și eventualul tips, care tips știm perfect cum se împarte și cum se plătesc spărturi, pagube și toate căcaturile. La final de sezon, ei rămân, repet, cu milioane, iar un fraier muncitor acolo rămâne cu 1500 de euro, dacă nu plătește nimic și mănâncă la muncă. Bani din care ar trebui să trăiască și el, și familia eventual până la noul sezon.

PĂI NU??

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.