Am un iPhone 14 ProMax de care sunt, în general, mulțumit. Am niște mici nemulțumiri, cum ar fi că am impresia că au mutut ceva la recunoașterea facială, pentru că nu funcționează la fel de rapid sau precis ca la 11 Pro Max, dar e posibil să fie de la telefonul meu, că la 14 Pro Maxu’ nevestei nu am remarcat problema asta.

Ce îmi place la el este că seara mă prinde măcar cu 60% baterie, ceea ce rar se întâmpla cu alte telefoane, inclusiv iPhoane. Faptul că nu mai stau cu grijă dacă plec de acasă vai, rămân fără baterie, se sfârșește lumea e extrem de confortabil pentru mine. Și unul din motivele pentru care se întâmplă asta este pentru că nu am aplicații deținute de Meta (Facebook) în telefon. Da, dau click pe linkuri și deschid ca un sălbatic, în browser.

Și chiar uitasem de chestia asta, până într-o seară. Am un prieten care mă agresează cu linkuri de storyuri de pe instagram, pe grupul de telegram pe care îl împărțim. Și mă săturasem să tot dau click pe link, open with, alege chrome, click din nou. Nu de alta, dar observ că toate aplicațiile s-au gândit să implementeze, cumva obligatoriu, browsere proprii, ca să știi și tu unde îți introduci datele alea personale și bancare.

Așa că, într-o seară, am instalat aplicația de instagram, cu scopul singular de a putea deschide linkurile cu prostituate influencerițe pe care mi le trimite omul meu. Și am uitat de asta, că na.

A doua zi, pe la 6-7 seara, telefonul meu beeep, mai aveai 9% baterie. Folosindu-l, evident, fix la fel. Bro, wtf? Anyway, îl pun la încărcat, îmi văd de treabă. A doua zi, tot pe la ora aia, biiiip, iarăși telefonul gol. Și brusc îmi dau seama ce am făcut diferit. Aveam aplicația de instagram. Am dezinstalat-o pe loc. Ziua următoare, totul giugiuc, bateria la telefon full până la somn, totul la fel.

Deci da, nu recomand. Dacă nu vă prostituați, nu aveți nevoie de aplicația de instagram. Și dacă nu sunteți boomer în suflet, nici de aia de facebook. Sau whatsapp, care poate fi folosit bine mersi în browser. Am, ca aplicații singulare, Reddit și 9Gag, înainte, în loc de Reddit, aveam Apollo, dar s-a închis, pentru că Reddit a băgat taxă de accesare a API-ului. În rest, prefer să îmi cheltui internetul în interes propriu, nu în transmiterea de date personale către serverele lui Zucc.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.