transfagarasan (15)

Una din chestiile care m-a uimit major pe Transfăgărășan a fost asta. Cele câteva tarabe cu mezeluri tradiționale, aflate pe marginea drumului. Băi copii, sunt fix pe marginea drumului. Nu există frigidere sau ceva pentru niciunul din acele produse alimentare.

Produse alimentare care stau atârnate pe sfori, afară. La 30 de grade. DIRECT în praful de pe drum și tonele de noxe lăsate de miile de mașini care trec tot timpul pe acolo. Pe bune, adică nu există nici un fel de control în zonă? Dacă ar face asta în București, cred că ar plăti amenzi și copiii copiilor lor, nu doar ei.

Dar ce e mai HALUCINANT și NU O SĂ ÎȚI VINĂ SĂ CREZI este că oamenii cumpără relaxați. Ce dacă a stat în aroma de plumb de la mașini? Sigur e bun, doar îl vinde doamna asta îmbrăcată în țărancă, e o femeie de încredere, shutup and take my moneh.

Gizăs…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

153 comentarii Adaugă comentariu

  1. E si eco, bineinteles… :))

    • #2

      Si aici ai comentat primul, bulangiule? N am văzut așa ceva…

    • Ce ai patit… ma?
      E vre-o problema cu asta, daca sunt primu la comm? Ti-ai luat blog? Esti crescut pe strada… este? Si vorbeste frumos, nu te-a jignit nimeni…

    • #4

      Lasati-l pe Tim in pace!!!

    • #5

      Si dacă nu vrea sa vorbesc frumos ce?

    • #6

      hmm…

    • #7

      Tim berbecul.

    • #8

      @freigetraenk daca nu vrei sa vorbesti frumos cu el iti da intalnire in parcul de la opera si ai sa vezi tu atunci

    • în spate, la leagăne

    • #10

      Așa Time, vrei să mă bați cum zice Corcoran? Când vrei tu cumetre, o dăm parte-n parte. Nu mi-e frică de nimeni.
      Dacă vrei să ne intalnim si s-o dăm parte-n parte spune

    • #11

      Leave Tim alone ! #JesuisTim

  2. sunt proaspete, domnu, luati cu incredere!

  3. Am fost si eu cu bicicleta pe acolo si exact aceeasi frapare am avut-o si eu. E incredibil cat de dobitoci pot fi unii…

    • #15

      Ai avut noroc ca nu ai fost pe acolo in acelasi timp cu marele blogger. Ca altfel vedeam a doua zi articol aici cum a ajutat un biciclist sa coboare drept serpentinele transfagarasanului :))

    • corny, vezi ca ai tastatura constipata. da-ti o bucata`n gura ca sa te linistesti

    • #17

      banuiesc ca doar cu bicicleta poti sa ai frapari. e de la frecarea cu aerul ?

    • #18

      Un “Am fost si eu pe acolo” era suficient , biciclistule care esti tu biciclist.Pe transfagarasan.

    • Te-am vazut…eu eram ala cu calu’

    • #20

      ce-ai bre Kunive? Ti-a ramas saua infipta-n.. mandrie?

    • #21

      lasa ca esti tu genial! adica plamanii tai de biciclist oxidat respirau aer din punga, ambalat la polul nord. restul taranetilor…

    • #22
  4. #23

    Depinde și ce vând; la faza cu mașini și praf sunt de acord, la faza cu n-au frigidere ia fugi în Barcelona să vezi ditamai piciorul de vacă uscat agățat în sfoară, și arată piețele cam cum arăta hala Bucur mai niște ani în urmă. E drept, era februarie, dar tot erau 20 grade afară. Dacă e uscat și sărat bine, nu are cum sa se strice – e ca o bucată de plastic moale, antiseptic. Brânză însă, e altă discuție.

  5. ternaț, uăi, cu prostiile … la câtă apă pun ăștia în benzină, noxele alea nu există.

    • #28

      De când cu apa în benzină nu se mai vând pe Transfăgărășan mezeluri afumate ci doar mezeluri aburite.

  6. domnu’, dar sunt afumate, nu se strica in veci :))

  7. #31

    Nu se mai bagă plumb în benzină. Sau cel puțin în benzina fără plumb.

    • #32

      yep, si restul de noxe sunt balsam pentru suflet

    • #33

      A existat un tip care cică a avut cel mai mare efect asupra atmosferei. A inventat și plumbul din benzină și freonul. Tot el. Același om a otrăvit și aerul, a distrus și stratul de ozon. Cred că nici Stalin n-a dat așa damage.

    • #34

      Uite aici, e interesant en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Midgley,_Jr.

      Spoiler: la sfârșit s-a spânzurat din greșeală.

    • Midgley e numele cancerului în Jersey. A otrăvit ăla toate apele pentru următorii 500 de ani.

    • #36

      Am citit o carte de povestiri despre chimie, scrisa de rusi, inainte de 1989, unde glorificau plumbul din benzina (“tetraetil plumb”, mai precis). Chimistul ala n-are o vina asa mare, restul omenirii are bube in cap. 🙂

    • #37

      Daaa, fără plumburi…
      Cocolinooo! Atât de moale şi pufos…
      Pfoaiii!!

  8. #38

    Nu sunt 30 grade la umbra sus la Balea Lac iar acele produse sunt procesate(afumate), astfel se mentin mult si bine. Cat despre praf nu stiu ce sa zic pentru ca aerul ii destul de curat.

    • #39

      da, praful pe care il fac masinile cand trec este absorbit de aerul curat.

    • #40

      dada, ieri erau 32 de grade. si ai dreptate, masinile nu ridica praf, iar noxele eliminate de tobele de esapament sunt anulate imediate de aerul tare al inaltimilor.

    • #41

      Acolo este asfalt iar masinile circula cu maxim 20km\h, nu de alta dar ii aglomerat. Am cumparat cas afumat de mai jos de la Balea Cascada, excelent.
      Ce sa mai zicem de pietele din marile orase, acelea sunt ok? Sau in buricul capitalei aveti doar aer curat de padure, munte si circulati cu biclele… 🙂

    • #42

      la noi la capitala, prietene, le tinem in frigider

    • #43

      @ Arhi – bicicletele?

  9. #44

    Eu te invit sa stai in Bucuresti si sa iti iei toti miticii cu tine si sa ramaneti acolo. Am fost dezgustat de cati Bucuresteni au fost weekendul asta pe Transfagarasan cand coboram dupa o saptamana din munti. Claxoane / mici / bere, voi mai stiti si altceva? Ati venit la munte sa ce ? Sa ne poluati? Stati acasa si prajiti mititelu pe campia voastra! Asa nu am mai avea carnea poluata.

    • #45

      muriti de foame fara noi…

    • #46

      stai tu linistit pe spate si pupa-l pe ponta

    • #47

      domnul cumva e ardelean? ca sa stiu daca folosesc unul sau 2 neuroni in discutie. multumesc:))))

    • #48

      @Jm: Ai luat tu numerele tuturor masinilor de pe-acolo, sau ai verificat toate buletinele? Si eu sunt dezgustat cand vad “fruncisti” de-astia ca tine ca isi taraie basinile pe creste ca si cum acestea le-ar apartine, ca nu stiu sa zica un buna ziua, ca dupa ce stau o saptamana pe munte uita ca inainte sa urce au facut un gratar si l-au udat cu bere.
      Asta ca sa nu zic si eu ca seniorul, ca daca nu s-ar duce astia de la campie catre munte sa manance o bere si sa bea un mic, in 3-5 ani ar mai ramane 1 cabana si o pensiune la cat cheltuie astia care vin din vest cu painea in ghiozdan.

    • #49

      Subscriu la afirmatia domnului Cetin.MURIȚI de foame fara noi.

    • #50

      Ca sa repet si eu ce a spus Arhi : boule , muriti fara noi , asa mitici cum suntem. Cine pula mea vine sa va cupere rahaturile !?
      Or sa vina ardelenii / nemtii/suedezii sa va faca vanzare ?

    • Intr-un univers paralel am purtat o discutie foarte casual cu o doamna care-mi explica cum e dezgustata de toti provincialii astia care s-au mutat in bucuresti ca erau muritori de foame la ei in oras si acum ne sufoca noua traficul si ne respira oxigenul.

      Hai sa dam mana cu mana…

    • #52

      Ba copii, stati voi linistiti ca banii nu-s la voi. La voi e jegul.

    • #53

      ahahahaha

    • #54

      de aia nu le pune dracu’ capac la cazan romanilor

    • #56

      Ficior, nu mai bine şedeai mătăluţă tăt sus în munţi, aşe, nespălat şi mâncând din conserve eco şi bând apă fină ghe tău?
      Grijeşte, că munţii ăia nu-s numai ai tăi, acuş să fac 100 ghe ani die când niscaiva batalioane ghe regăţeni or trecut Carpaţii să vă scoată din ungurime, să aveţi şi voi voie să fiţi români în România.
      Ţânie mintie, ficior, ora exactă ţi-o iei ghe la Bucureşti. Mno…

    • #57

      E exact cum spunea maestrul Arhi, muriți de foame fără noi.
      Știe toată lumea că în București se fac cele mai frumoase legume, și cresc cei mai frumosi tauri și porci.

    • #58

      dar si voi ramaneti acasa, nu mai venitz muritori de foame sa va dam locuri de munca, sa vedeti si voi ce e ala salariu

    • #59

      Io-s din Mioveni (aceasta mica Elvetiea României) și mi-s neutru.

    • #60

      clasic. toti taranii vin in bucuresti, se fac bucuresteni si zic de cei noi ca sunt tarani. toti astia adunati fac afaceri si bani si cumpara si angajeaza alti oameni, uneori din alte parti. asa ajung mici sate sa mai creasca, gen cluj. si mai sunt unii care profita de faptul ca circula banu , se fac oameni de munte cu iphone, fb si instagram si cand se dau jos din masina de corporatie/service masini/alimentara, si sunt eco maciuci albastre care petrec saptamanile in munti sa fie aproape de energiile dacice adevarate.
      plm de hipsteri branza viezuri barza.

    • @Radu @ the bucurestenians: Citez “daca nu s-ar duce astia de la campie catre munte sa manance o bere si sa bea un mic, in 3-5 ani ar mai ramane 1 cabana si o pensiune la cat cheltuie astia care vin din vest cu painea in ghiozdan”
      Asadar recunosti ca voi bucurestenii sinteti aide de care zice Arhi: “Dar ce e mai HALUCINANT și NU O SĂ ÎȚI VINĂ SĂ CREZI este că oamenii cumpără relaxați. Ce dacă a stat în aroma de plumb de la mașini? Sigur e bun, doar îl vinde doamna asta îmbrăcată în țărancă, e o femeie de încredere, shutup and take my moneh.”
      Ca noi astia “fruncea” fiind mai putin relaxati venim pe Transfagarasan cu tonul la conserva si cu cascavalu’ de la Lidl (au reducere saptamina asta, apropos…) nu dam banii pe cacaturile alea. Vi le lasam voua, ca la voi la Bucuresti sint banii, si va permiteti. Pofta buna!

    • #62

      @ Mircea: Citesti selectiv sau intelegi ce iti convine…. ca sa ma prind si eu cam cum sa scriu sa ajunga mesajul la tine. Ai vazut undeva in ce am scris eu ca fac referirea la achizitia de salam de pe marginea drumului? Sau de cand am trecut eu ultima oara pe-acolo pensiunile si cabanele s-au transformat in maghernite care vand cas si afumaturi???

    • @Radu: tu nu esti TOTI bucurestenii… Poate ca tu ai frigiderul plin de carne cruda sau afumata si nu trebuie sa ti-o mai iei de pe drumuri (no pun intended!), insa nu poti nega ca oprtunismul este o trasatura definitorie a romanului in general si a bucuresteanului in particular. Oportunism care iese in evidenta si prin faptul ca da navala la “chilipiruri” din astea de pe marginea drumului.

    • #64

      Bai ăștia, bai provincialilor, nuș cum plm se face ca nu e bun Bucurestiul deloc, e de cacat, suntem mitici si va mancam averea, dar cand exsa va oa dracu si sa va imbolnaviti mai rau, tot la Bucuresti va aduce taica Arafat cu smurdul. Si cand plozii vostri viseaza la ceva mai bun, vin tot la Bucuresti la liceu sau facultate. Hai sictir.

    • @Dan: Da, Arafat, acest bucurestean get beget, crestin ortodox, urmas al lui Bucur ciobanul. Si relax, ca altfel faci infarct si ajungi la spital. La Tirgu Mures…

    • #66

      Mircea, sunt foarte relaxat. No joke. Stiu ca esti din Timisoara, nu-i problema, dar zau ca nu e cazul sa te simti. Ma refer la puletii astia care au senzatia ca bucurestenii le respira aerul lor pur de țărănuși.

    • “Știe toată lumea că în București cresc cei mai frumosi tauri și porci.”

      Cresc multi porci in Bucuresti, dar sunt urati.

    • #68

      Generalizari tot timpul o sa fie, chiar si Arhi o face in mod constant, fie cu femeile, fie cu ardelenii sau oltenii sau cine stie ce alta specie/regn/populatie etc il mai deranjeaza. De ce o face, habar n-am, o fi ceva tic care-l deranjeaza constant. Nu-mi place Bucurestiul la nivel de aglomeratie si imbulzeala si mizerie dar niciodata nu o sa zic ca e mai tare Ardealul decat Bucurestiul la nivel de salarii si alte aspecte. N-are sens, ar fi stupid sa ma tin tare in piept cand stiu clar ca sunt avantaje mult mai mari acolo din multe puncte de vedere. Iar cine poate trai acolo si a vrut sa se mute, foarte bine.
      Ce nu inteleg de ce se spune asa urat ca provincialii vin in Bucuresti sa stie si aceia ce-i aia salar, ca vin sa fure joburile bucurestenilor sau alte rahaturi de genul. Care e problema migrarii unui ardelean, oltean, moldovean…etc catre Bucuresti spre un viitor mai bun? Nu asta fac si multi romani care pleaca dincolo? Trebuie sa-i umilim si pe aia si sa-i luam la unspe metri cum fac englezii si italienii (cel putin asa ne faceau o perioada). Lumea e libera sa se mute, sa calatoreasca si sa se stabileasca unde vrea.
      Iar a doua chestie si asta iarasi nu inteleg…de unde atata superioritate domle’? Si din partea bucurestenilor si din partea celorlalti.. Da, e ok sa fii mandru ca te-ai nascut acolo si sa nu uiti de unde ai plecat …dar chiar nu cred ca e cazul sa ne tot ridicam in slavi si sa divizam tara asta de fiecare data cand putem: ca vasluienii sunt toti violatori, ca bucurestenii sunt mitici, ardelenii inceti la minte etc… Nu incetati odata? Asta va face mai buni, mai macho man, mai romani?

    • #69

      ia uita-te putin in mesaje si zi cine a inceput sa manance cacat cu superioritatea. intotdeauna, dara INTOTDEAUNA taranii astoa cu balega sub unghii incep sa se agite despre cat de buni sunt ei si ce se cacat sunt miticii. iar articolul ii injura explicit pe gaozarii care vin si polueaza zona. deci si despre cei din bucuresti. prin urmare, da.

    • #70

      Ba putza, Transfagarasanul a fost facut cu banii mamelor voastre?
      Are mama ta pamant in zona?
      Atunci ciocul mic si joc de glezne, lol.

    • Baxtane, tu ești ăla care reziști și-n camerele de gazare că ești obișnuit cu aerul poluat? Noxele de pă transfăgărășan sunt pistol cu apă, nu? :))

    • #72

      @Daniela. Poate o să te surprindă, dar bucureștenii nu-s cum zici tu. Pe majoritatea chiar nu ne interesează de unde e unul și altul. De multe ori nici nu observăm. A, dacă unul vorbește mai tărăgănat sau are un accent mai deosebit, da, aia se observă, dar nu contează. Am observat că cei mai supărați pe diverșii care vin în București sunt alți proaspeți bucureșteni, tocmai veniți și ei de undeva. Vin cu ura și cu râca după ei. Dacă stau suficient se dau pre brazdă și o pierd pe undeva.

      Eram odată la o discuție, și la un moment dat povestea cineva ceva de genul ‘eram acolo un moldovean, un ardelean și doi olteni. Îți dai seama ce-a ieșit!’ Ăilalți dădeau aprobator din cap și râdeau, eu cu un amic tot bucureștean ne uitam unul la altul mirați și până la urmă am recunoscut: măi, noi nu ne dăm seama. Ce-a ieșit?

      Nu e răutate, pur și simplu nu observăm diferența. Pentru noi sunteți toți la fel.

    • #73

      Se știe boss. @Ilie
      Eu tac din gura mă, vin săptămânal aproape prin București ci mașină de Ag, vrei sa-mi spargă arienii ăștia geamurile? 🙂

    • #74

      Ma rog, eu mi-am spus parerea mea. Adevarul e ca nu o data, ci de mai multe ori m-am simtit jignita de anumite pareri, prejudecati emise de titularul acestui blog, asta in pofida faptului ca imi place modul lui de-a scrie, subiectele care le atingea si asa mai departe. De ce? Mi s-a acrit sincer. Adica cand eu ca si cititor, intru pe blogul acesta si gasesc din ce in ce mai multa hatereala, atat din partea unor straini ca Jm care vin aici sa comenteze aiurea dar si din partea lui Arhi… mi se cam duce cheful. Ba are din 10 articole unul sexist de cat de proaste sunt femeile ca nu stiu scrie, n-are trebui sa conduca sau alte bla bla-uri misogine, ba sunt alea cu vasluienii si generalizari tampite, ba vin alea cu ardelenii.. hatereala cat incape. Treaba este ca il citesc de mult timp si chiar cateodata ma apuca nostalgia si mai citesc si articolele lui din urma. Se simte diferenta de ton, de gandire, era mai chill 🙂

    • Îl și văd pe baxtanu…
      – Hai, mamo soacră, că am ajuns la Cora Pantilimon, hai repede până nu se prind ăștia că nu suntem din județ.
      :)))))))))))))))

    • #76

      Cu soacra-mea fac excursii doar în Vaslui mă.

    • #77

      @Daniela, deh a mai îmbătrânit și el și prostata își spune cuvântul 🙂

    • #78

      Danela, eu nu m-am simtit jignit niciodata si-s ardelean care a locuit in brasov, cluj, oradea si apoi m-am dus si la Bucuresti vo 3 ani. Is nesimtit ca nu m-am simtit sau esti tu prea orgolioasa ? Da de ce te-ai simtit in primul rand ? Ca si eu is ardelean da nu ma simt taranete, ma rog nu totdeauna.

    • #79

      Unii sunt prea serioși, prea constipați. Articolul nici măcar nu era despre mitici, ardeleni, munțarzi, klingonieni, era despre niște unii care vindeau carne fiartă natural, la soare. Normal, dacă vine unul pe care-l lasă nervii și începe din senin să înjure ce poate și el, săracu’, fiecare cu cât îl duce capu’, ce-o să faci, te pui la mintea imbecilului? Lasă-l să se răcorească, că de-aia a ieșit pe net, distrează-te cu el, că yolo, lol. Cântă-i în strună, să vezi pipotă rânjind, sau dimpotrivă, antagonizează-l, să-l vezi cum face clăbuci. Sau ignoră-l. Alegerea fiecăruia. De ce să te simți jignit? În primul rând, de ce să-l iei în serios?

      Eu dacă ar fi să crezi tot ce postez aici ar trebui să-mi schimb nick-ul în Lord Balaur, că cine nu stă în sectorul 1 e fie mai prejos, fie mult mai prejos, în funcție de cât de bine dispus sunt. Firește, gașca lui Bruce Lee, aurolacii ăla din canalele de pe lângă Gara de Nord, tehnic tot în sectorul 1 stăteau (sau încă mai stau, nu știu dacă chiar i-a alungat poliția), dar nu vorbim despre asta 😀

    • #80

      Nu stiu George. Oi fi eu poate mai subtire la obraz, mai sensibila sau mai cu hormonii de cand cu sarcina (cum mi-a zis Arhi o data), desi slabe sanse sa fie asta avand in vedere ca treaba asta ma deranjeaza de mult timp. Nu e vorba “de ce ma simt”. Pentru ca nu ma simt taranca sau proasta sau muritoare de foame (cum adineaori, indirect m-a facut si pe mine si pe tine George). Dar ma deranjeaza enorm incadrarile astea, generalizarile si prejudecatile pe care le are si le emite constant, eu despre asta vorbeam. Stii cum ii, cand o persoana deja le scrie si rescrie de nu stiu cate ori, deja nu mai e gluma ori sarcasm, inseamna ca el chiar crede cu tarie in preconceptiile astea si nu mai sunt vorbe aruncate in vant. Si atunci, eu ca si cititor, ma simt jignita. Pt ca ma gandesc in sinea mea: ce naiba, are rost sa ma enervez de fiecare data cand vad cacaturi din astea? de ce sa mai citesc astfel de articole in care unele predomina astfel de chestii cand ma pot muta pe alte pagini, unde nu sunt jignita indirect. E ca si cum as continua sa empatizez cu tipul care m-a violat, sa o dau in sindromul Stockholm, nu? :))

  10. #81

    Nu am nimic cu voi atata timp cat stiti sa aveti grija de ceea ce Dumnezeu ne-a lasat in tara asta frumoasa. Nu zic ca toti Bucurestenii sunteti la fel (mai sunt si bucuresteni veniti din alte parti), dar daca ar fi sa tragem o linie, numai cacat ramane dupa voi. Nu stiti sa apreciati natura veniti si aruncati ambalajele peste tot si faceti focuri in locuri interzise, doar ca sa va prajiti voi micii. Asa ceva nu face un om normal.

    Va invit totusi o saptamana pe crestele muntilor sa vedeti si voi ce inseamna natura si oameni buni. Poate va mai reveniti.

    • #82

      invitatia este valabila pentru doua persoane?

    • #83

      Hai sictir, Nu-ti rusine? Voi “Bucurestenii” care faceti, dregeti.. Daca te auzeam pe strada zicand asa ceva iti mutam gura la si iti trageam si o flegma, fmm de civilizat esti tu. Singura ta iesire a fost din lanul de porumb pana la chiosc sa-ti iei un cico si o acadea si tu emiti mari pretentii de om civilizat si educat. Tu estu ala care strange tot timpul, care iti ingropi resturile de mancare ca sa faci compost, care tragi partz-uri mirosind a primvars si alte cacaturi. Daca esti asa deranjat de gunoiul pe care il vezi si care te deranjeaza, retardatule, pune mana si strange-l si nu incerca sa dai vina pe altii. Gura ma-tii de ipocritu’ p#*ii mele.

    • #84

      Si ce-ai fi vrut sa raspunda domnu’ Dan? Daca eu as spune ca mi-e scarba de toti descultii din Banat si Ardeal care vin in Bucuresti ca aici se fac banii, si plang la intrarea in metrou de frica, cum ati raspunde voi?
      Generalizarile astea de cacat nu fac nici un fel de favoare nici oamenilor care le emit, nici celor la care fac referire.

      Mai am un singur lucru de adaugat la toata chestia asta, nu mai folositi “Bucuresteni” cand faceti referire la persoane care au domiviliul in Bucuresti. Astea sunt 2 notiuni care se intersecteaza, nu sunt acelasi lucru.

    • #85

      “si faceti focuri in locuri interzise, doar ca sa va prajiti voi micii. Asa ceva nu face un om normal.”
      Aici cam are dreptate. Omu’ normal nu prajeste micii. Micii trebuie fierti molcom la bain-marie ca sa nu se piarda ionii sanatosi din bicarbonat. In apa ramasa se pot arunca 2-3 petale de trandafiri pantru degresarea delicata a degetelor. Dupa care poti sa-ti pui oala in cap, sa cauti o creanga mai groasa si sa te joci de-a clopotul.

    • #86

      Domnu’ Dan, daca tu te-ai duce intr-o tara vestica si toti aia de acolo fug de tine doar ca esti roman , ti-ar placea situatia? Asa cum strainii ne pun in aceeasi oala cu tiganii care le distrug tara si ne fac pe noi romanii de ras, asa a facut cacatu’ de mai sus a generalizat. Vezi Doamne, doar bucurestenii fac mizerie si arunca peturi. Adica cat cacat poti sa mananci cand spui asta? A facul el un sondaj? I-a urmarit el pe toti cei care au aruncat pet-uri si au facut gratare ca s-au suit in masini cu nr de B? Adica scuza-ma dar trebuie ca creierul tau sa fie neted lansezi asa afirmatii. La fel pot sa zic si eu ca atunci cand ma duc la mare si vad o familie moldoveni/ardeleni/olteni/ bozgori, care au venit la plaja de la catel, purcel, closca cu pui, nelipsitii finu’ si fina, nasu’ si nasica si lasa in urma lor chistocuri de tigari, porumb fiert ingropat jumate in nisip, ambalaje si resturi aruncate de-am pulea pe plaja, prosoape si cearsafuri scuturate fix in ochii me de nisip, asculta manele si muzica proasta, joaca table si ragaieturi la fiecare dubla ca sunt niste tarani ordinari. Dar nu spun ca toti moldovenii, sau toti oltenii sunt tarani.. Nu generalizez. Cocalarul si taranul de oras sunt la fel, indiferent din ce zona este, stiu sa isi faca simtita prezenta acolo unde se afla. Pe oamenii astia trebuie sa-i injuri cacatule, nu sa dai din gura si sa spui ca doar aia din Bucuresti sunt vina pt mizeria din natura.

    • jM-eule, eu vin, da urcam in creasta prin fisura albastra…si te filez eu 👿

    • #88

      Buey jmî, micii nu se prăjesc. Prăjitul implică ulei, tigaie. Ai văzut tu tigăi pe grătarele alea? Sticle cu ulei? Dacă nu te pricepi mai bine taci, că te faci de râs.

      Și mai las-o și p-asta cu crestele munților, că măcăne. Am văzut luna trecută mașini urcate pe munți, pe iarba verde, cu localnici care-și făceau grătare. Toți de Prahova, nu de București sau Ilfov. Așa că mai ușor cu pianul pe scări.

    • #89

      Dan, cănd scrii q.e.d. mă aștept să văd o demonstrație. Aia nu e demonstrație. Dacă zicea că există cel puțin un bucureștean care înjură, era să zicem jumătate de demonstrație, că de fapt nu ai demonstrat în niciun fel că chiar e bucureștean, cu atât mai puțin “adevărat”, dar să zicem. Dar când zice că toți bucureștenii care nu au venit de undeva sunt niște gunoaie și apoi apare unul și înjură și tu zici q.e.d., permite-mi să te anunț că stai prost cu logica. Execrabil chiar.

    • #90

      @Adrian – Inceputul postului tau imi place! Cum esti tu super agresiv pe strada si pedepsesti drastic orice iesire din décor! Cum muti tu falci si educi oamenii! Bai viteaz de online, taci din gura si plateste parcagiul sa ramai cu masina nezgariata! (am presupus ca macar masina ai – vezi ce parere buna mi-ai lasat? )

    • #91

      Ha, a dat-o cu “locul lasat de dumnezeu”.
      Jm asta sigur e d-ala de cotizeaza la biserica din propria initiativa 😀

  11. #92

    Daca te iei dupa semnele astora inseamna ca Sibiul este cel mai mare producator de branza si mezeluri din lume. Oriunde mergi – branza de sibiu, mezeluri de sibiu . Intri la Obor – PAC – 10 stanuri , produse din marginimea sibiului ( astia sunt mai smecheri ) . TE duci la Big- produse de la sibiu. Te duci la munca si vine un coleg, are o branza buna, a luat-o de la sibieni , din militari.
    Te duci la Putna , pac, un popa iti da o branza buna de sibiu. La Bran same shit. Chiar nu ii controleaza nimeni pe astia la sibian ?

    • #93

      De ce ar controla oamenii cinstiti?

    • #94

      Of, Doamne… Jm, lasa, e greu… Pina saptamina viitoare intelegi ce-a vrut sa spuna…

    • Exact. Te duci la Cotroceni, pac, un primar de Sibiu!

    • +1000 de like-uri pentru maestrul krantzro

    • #97

      zic sa ne mutam toti la Sibiu .

    • #98

      Tot județul Sibiu are cam 500000 locuitori (cel mult). M-am dus eu prin ’87 la Sibiu să cumpăr brânză ca la pomul laudat, Delaco, President și alti super producători. În oraș nema brânză. Indicație: la Rășinari au. La Rășinari, nema brânză. Informație confidențială: la Săliște au brânză. La Săliște brânză dar numai vreo 5 kg. Eu voiam sa cumpar vreo 100 kg de brânză pentru toti prietenii și tot familionul, că la Ploiești nema brânză. Am renunțat să mai caut pentru că riscam să ajung în stadiul nema benzină la Oltcit. Și era cam pe rație în acele vremuri. 🙁 Acum se pare ca productivitatea oii de Sibiu a ajuns la 30 litri de lapte pe zi, deci iese multă brânză. 🙂

  12. #99

    6 bunaciuni autentice intr-un cadru. Nice
    Vedeam pe youtube cum cumpara turistii mancare de strada din Thaildanda, Malaezia, China, Brazilia si alte tari in conditii mai naspa, concluzia lumea e cam proasta.

  13. #100

    carnea afumata procesata cu <5% umiditate impachetata in ambalaje impermeabile poate sa fie tinuta (aproximativ) la orice temperatura. de aia nu se folosesc mate pentru salamurile uscate, pentru ca nu trebuie sa le bagi in frigider. problema e praf, dar avand in vedere ca oricum le dai ambalajul jos poate nu e mai problema. noxele fuckit, eu mi-as face probleme ca le respir acolo, nu ca le inghit.

    branza depinde de procesul de fabricatie si impachetare ulterioara (cu ceara de exemplu). cu cat ai tinut-o mai mult la afumat/maturare, cu atat mai mult rezista la temperatura camerei. personal nu as cumpara branza daca nu vine din camera "rece", ar insemna sa am o foarte mare incredere in comerciant. ceea ce nu e cazul cu astia de la marginea drumurilor.

  14. Pe mine mă uimeşte un lucru: nu prea am auzit de vreun caz în care să spună unul că a făcut toxiinfecţie alimentară de la produsele cumpărate de pe aici. De regulă, toţi se îmbolnăvesc în restaurante, de la produsele păstrate “în frigidere”.

    • #102

      E mai ușor să faci conexiunea când mănânci la un local – am mâncat aia și aia la pensiunea Găina Gospodina, peste câteva ceasuri îmi dădeam stomacul afară. Dar când iei de la țărani și mănânci niște salam alături de orice altceva, posibil să nu faci legătura că de la asta ți se trage.
      PS: cazurile de toxiinfectie de la restaurante se cunosc inclusiv pentru că de obicei se lasa cu reclamatii ulterioare, scris pebloguri samd. La tarani, pe cine sa reclami? Pe doamna îmbracata in taranca din textul de mai sus?

    • @Ingrid: eu cred că poţi face conexiunea oricînd. Îţi cam spune organismul ce nu i-a plăcut cînd îţi vine să dai la raţe.
      A nu se înţelege că susţin un astfel de comerţ, dar nici nu-l înfierez. Cine-l acceptă, e treaba lui. Ţi-e frică sau scîrbă? Treci mai departe şi papă parizerul de la pachet.
      E un alt mod, tradiţional, care a rămas peste tot în lume. Eu personal am văzut asta în Austria, într-un sătuc. Ce diferenţă e între taraba în aer liber de acolo şi cea de pe TF? Niciuna.
      Şi mă mai gîndesc că astea arată de 5 stele pe lîngă ce e în China sau India. Şi nu ştiu cum dracu de se înmulţesc ăia pe capete în loc să moară decimaţi de alimentele alterate, vîndute la margine de drum.

    • #104

      @krantzro, în definitiv e o lume liberă. Cine dorește să consume mezeluri ținute zile în șir la soare (cât or fi ele de afumate, în ce condiții șamd), e liber s-o facă.
      În ce-i privește pe cei din China sau India, probabil e o chestiune de adaptare la mediu, ceea ce explică și înmulțirea constantă a rromilor, deși nu cred că sunt prea mulți care își vaccinează și tratează copiii la medic.

      Cât despre comparația cu Austria este de mândră minune :)) Ce controale se fac acolo, în perioadele foarte călduroase chiar zilnic, eheee…. Fapt care nu cred deloc să se petreacă pe Transfăgărășan.

      Încă o treabă, unii au depășit stadiul parizerului la pachet. Sunt de obicei cam aceiași cărora nu le este indiferent ce mănâncă și de unde procură mâncarea.

    • #105

      @ krantzro – ăia au sporul demografic mare, nu se simt cîteva zeci de mii de indivizi lipsă.

  15. #106

    Incredibil. Deci unora chiar li se pare în regulă să consume carne ținută ore în șir la căldură și ”afumată natural” cu noxe. Și e nevoie să le explici cu subiect și predicat că-n Bucureștiul blamat de ei, produsele astea se țin la frigidere.
    Selecția naturală rulz. Păpați, băieți 😀

    • #107

      S-o gatat ciorba?

    • #108

      De ce, vrei să te dregi după salam?

    • #109

      Am avut o noapte lunga, plus, mi s-o terminat si roquefort-ul.

    • @Ingrid: Alo, Doamna! Pai n-ai prins ideea: tot bucurestenii-s aia care cumpara! Cei din restul tarii sint desculti… n-au bani de mezel afumat…

  16. #111

    Eu credeam ca ardelenii astia sunt oameni ok, chiar daca se mai fac rautati pe seama lor (in ciuda faptului ca intalnisem mai multi aiurea decat in regula). Dar cand ii vad ce categorici sunt si ce aiureli au in cap, cum deviaza de la un subiect ft bine precizat (ca nu e in regula sa vinzi carnea pe drumuri) si ajung ca ei sunt miezul, incep sa ma indoiesc.

    • #112

      Pai daca nu i-ati diagnosticat la timp cu adhd. Ati asteptat UE sa va faca treaba.

  17. #113

    Ca o paranteza (utila, sper eu):

    Amatorilor de gratare prin poienite, dar si celor care vin cu mancare de acasa le spun sa nu opreasca decat in locurile de campare amenajate de minunatele autoritati (la Capataneni, jud. Arges, Cumpana, Valea cu Pesti, Capra).
    Eu am fost acum 3-4 zile si m-a pus dracu sa aprind gratarul intre vidraru si capra (pe partea cu judetul Arges). Circula in permanenta un duster al jandarmeriei Arges cu doi cretini care opresc si impart amenzi intre 1000 si 3000 de lei. Spun cretini pentru ca fac un scandal monstru. Eu am scapat de amenda, dar continuandu-mi drumul am observat ca nu toti au fost asa norocosi (desi doar mancau sandvisuri, nu au aprins focul). Nu m-am suparat (prea tare), mai ales ca era un nene care facea curatenie pe acolo, insa mi-as fi dorit sa opreasca cineva si cele 8 masini cu lemne care coborau din munti (8 am numarat in doua ore de campare la Capra).

    Pe partea cu Sibiul toata lumea era la gratar. Amin.
    Si da, scarboasa chestie cu mezelurile alea, dar parca mai scarboasa cu cascavalul.

    • #114

      trebuia sa iei numerele si sa suni la 112, ca de aia e radarul padurii, daca voiai sa le opreasca

    • #115

      Nu am stiut de radarul padurilor pana acum, spre rusinea mea.

      Retinut, notat, multumesc

    • #116

      partea cu facut gratarul unde te taie capul e normal sa fie sanctionata. in Retezat, in rezervatie, daca faci foc aiurea primesti pe langa amenda si dosar penal. ceea ce e iar normal. oamenii ca JM in schimb, fiind speciali, gatesc intr-un mod special. se uita la mancare pana cedeaza aia si se face singura.

  18. avand in vedere ca ma duc an de an la o pensiune de acolo am aflat niste chestii frumoase despre produsele traditionale. Chestii zise de patron care e ardelean pur sange. Pfuai, pacat ca vin astia de la mUE care vor standarde. Pai standarde ne tre noua?
    Cica nu de putine ori, baietii pun aracet in branza sa o faca mai multa si mai grea 🙂

    labagiului de JM: ma prostea. De la Bucuresti pana pe Trans faci de iti ramane micu verde ma. Mizeria de pe trans caut-o mai degraba la brasoveni si sibieni. Ah..ai vazut prostule numere cu B si repede ai crezut ca-s bucuresteni? Nu ba neuron cretz, is numere de lizing ma.
    Bucurestenii afuma Bucegii ma ca-s mai aproape

    • #118

      Aia cu aracetul se practica si pe la galetile din Obor…

    • #119

      Gogule lumea mai cumpără mici și din curtea de Argeș nu vin cu ei din București.

    • #120

      povestea un taximetrist ca l-a gasit pe sibianul autentic de la magazinul cu produse din marginimea sibiului de unde cumpara de obicei branza, cum cumpara branza facuta de alti sibieni autentici din marginimea sibiului de la o piata de gros de prin pantelimoun.

    • Florine: nu e vorba ma de transdubaianu 😀

    • #122

      Chestia cu aracetul e falsa, te-a mintit ala.
      Sunt alte metode prin care sa te “prosteasca” (cas/telemea cu mult zar in ele; cascaval dat in ceara sa nu se usuce etc) si care sa nu iti pun viata in pericol 🙂

    • #123

      Ia vedeti cat e chilul de aracet si cat e chilul de branza. Lol
      Daca spunea faina, poate credeam.

    • #124

      @ender: branza o lua decat pentru un pretenas.

    • voi vorbiti sa va aflati in seama sau cum? kilu de aracet e 4 lei.
      amidon se pune in smantana sa fie mai tare

  19. #126

    Ai sunat la anpc?

  20. #127

    Tu nu pari ardelean, ala veci nu-si calca pe orgoliu.

  21. #128

    Cari l-ati hacuit uai pi a lu’Bargau?

  22. #129

    In general apar indigestii, toxiinfectii mai rar (depinde de rezistenta fiecaruia si gradul de alterare al produselor), pana apar, aia sunt departe, fac carare in lanurile de porumb, bon nu au, ca era casa”stricata”, asa ca mai greu cu reclamatiile, dar asta este, scolarizarea costa intotdeauna.

  23. #130

    Măi Arhi, bag sama că tu ești cam foodnazi!

  24. Ce-mi place ca suntem un popor unit, ca frații!

    “bă săracilor” zise superior din diaspora

  25. #132

    @Arhi se poate sa fiu salutat cu altceva cand ma loghez? ma saluta cu HAUDI si n-am bani de haudi inca, ma simt inferior asa..

  26. #133

    @Panteruța

    Bună Panteruța. Ai vrea să te scot la un cafe frappe?

  27. #135

    Nu vă mai certați. Toate mezelurile de la Bâlea sunt făcute de o firmă din Sibiu.
    Mi-a zis-o chiar un vânzător de acolo când am rămas peste noapte în parcare.
    Ne-am împrietenit la o sticlă de vin, eram cu rulota la plimbare.

    • #136

      Io am auzit că sunt facute de cineva, ca în bancul cu “Cineva trebuie să ducă gunoiul”. 🙂 🙂 🙂

    • #137

      costinela, ai ramas la obiceiul asta vulgar cu parcarea, de pe cand veneau turcii cu tir-urile… tz-tz-tz! 🙂

  28. #138

    nu trebuie sa fi la moda, nu trebuie sa pacatuiesti… dar da mama un like pe facebook! PS: Banul ochiul dracului, dar nu cel din cutia milei. 😀

  29. #140

    @Robert D

    N-ai venit bulangiule, s-o dăm parte-n parte. Ești un laș, numai gura e de tine. Nici nu te mai bag în seamă.

  30. #141

    Sugestie pentru Arhi: este obositor sa treci prin zeci de comentarii ca sa citesti noile comentarii postate.
    Pe blogul lui Zoso comentariile noi sunt semnalate cu “new”, astfel cand ii dai refresh, poti sa vizualizezi exact ce comentarii nu au fost citite.

  31. #143

    Sugestie pentru Arhi: este obositor sa treci prin zeci de comentarii ca sa citesti noile comentarii postate.
    Pe blogul lui Zoso comentariile noi sunt semnalate cu “new”, astfel cand ii dai refresh, poti sa vizualizezi exact ce comentarii nu au fost citite .

    • #144

      deea, iti fac eu un masaj anti-oboseala, si-ti si citesc mesajele noi, dar mai pe seara, cand s-or aduna mai multe.

      zici ca te bagi?

  32. #145

    Of, scuze pentru comentariul in duplicat. Nu inteleg de ce nu-mi apare….

  33. #147

    da-i in plm cu salamul lor cu tot, o fi uscat ,nu conteaza, dar cum sa vinzi bere calda ????? parca asa se vede in poza pe rafturi. pentru asa ceva ar merita spanzurati si ei si copiii lor, dat foc la sandrama.nu amenda.parca suntem in evul mediu cand veneau turcii,sa -i otravim, sa crape de sete…

    • #148

      tu-ej prost? pai berile nu e racite in paraiasele de curge pa sub drum?!

  34. #149

    Ce picioare sănătoase are fetile alea dîn poză!
    Clar e dă la cîrnați!
    Bune dă pus la jug, să tragă plugu’ la arat!
    Aplecate!
    BioRomânia!

    • #150

      ce-ai mai da tu bot in savarinele astea de la munte… si ce ti-ai mai dori tu o stransoare intre niste pulpe de-alea sanatoase, sa-ti treaca otita… vulpeo care nu ajungi la struguri! 😉

  35. #151

    cum cine? denisa.
    asa se razbuna, caci l-a prins in “viceu” cu gioaga-n mana. ghioaga altuia.

  36. #152

    Ca si la Vali.dezacord. Una din chestiile care m-au uimit. Asa ar trebui sa fie. Daca tot sunteti in media si daca tot promovati niste valori indirect.

  37. Daca nu se gandesc ei la sanatatea lor cu siguranta nu o va face nimeni. Probabil nu isi mai dau seama atunci ca mezelurile alea stau cine stie de cand acolo la 30 de grade.