Pe mine ma munceste azi o chestie legata de NATO. Stiu ca in ultimul timp s-a obisnuit lumea ca Adriana Pasaretea, dar e cazul sa discutam si o chestie serioasa.
Ce inseamna o alianta militara? Inseamna o alianta a catorva state, impotriva altor state, care teoretic ar dezvolta amenintari impotriva celor aliate. Exemple recente: Tripla alianta, Mica Antanta, Alianta D.A..
No, ce este NATO? Aceasta alianta s-a dezvoltatca o contrabalansare a Pactului de la Varsovia, unde erau gramada bagate tarile comuniste, luptand ca unul impotriva vestului acaparator.

Dupa loviturile de stat din 1989 si 1990, Pactul de la Varsovia s-a dus dracului, pentru ca nu mai existau membrii sai. Dar NATO in schimb, exista bine mersi, in ea coexistand tarile din fostul bloc sovietic si cele din vest. Toate tarile mici se grabesc sa se bage sub umbrela NATO, sperand la o mare si minunata protectie.
Lucru care duce la eventuale coexistari contra naturii. Cum ar fi sarbii si albanezii in aceeasi alianta. Sau Moldova cu Transnistria. Sau Grecia cu Cipru Si atunci, aceasta alianta impotriva cui functioneaza? Daca jumatate din statele de pe glob sunt bagate in ea, iar jumatate din membri au dispute istorice unul cu celalalt, cine va apara pe cine in clipa in care aceste dispute vor da in foc? Cine va garanta securitatea cui? E clar ca membrii NATO, fara SUA, nu se ridica nici toti la gramada, la nivelul RUsiei. Iar SUA, istoria a aratat-o de nenumarate ori, nu intervine in conflicte decat daca ii convin ei, niciodata nu va urma o alianta doar pentr ca si-a pus semnatura pe un tratat.
Deci, cui ii foloseste NATO?

[tags]nato[/tags]

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.