Scris de Vlad C.

Ardeleni banateni olteni
Munteni dobrogeni si moldoveni
Romania e casa noastra
Hai s-o facem sa-nfloreasca

De fapt, românia nu e casa mea, casa mea e Spania. De la romania am avut numai suturi in cur, dispret de la autoritati, dispret de la concetateni, gropi, mizerie și furt.

Mare e lumea mare-i mare
Peste tot romanu-i tare
Mare e lumea mare-i mare
Peste tot romanu-i tare

Da, probabil peste tot romanul e tare. Dar asta pentru ca a trebuit sa plece din casa lui si din tara lui, pentru ca nu reusea, cu banii din munca sa de 14 ore pe zi, sa isi intretina familia.

In gand oftez s-astept
Pe acasa sa mai trec
Cu cerul legamant
As face sa ajung

Nu, nu oftez deloc. Nu mi-e dor de romania, nu mi-e dor de mizerie, nu mi-e dor de nimic de acolo, dimpotriva, de fiecare data cand sunt obligat sa ajung in tara, imi aduc aminte cu varf si indesat de ce am plecat.

Sunt mandru ca-s roman
Cu inima deschisa o spun
Si multumesc lui Dumnezeu
M-a ocrotit cand mi-a fost greu

Nu sunt mandru ca sunt roman. De fiecare data cand vine vorba de cetatenie, incerc sa nu vorbesc si, daca sunt obligat sa spun ca sunt roman, trec rapid peste. Daca aud vorba romaneasca prin magazine sau pe unde merg, tac din gura sau schimb pe spaniola. Iar de dumnezeu sunt sătul.

In suflet radacini
Ne cheama din straini
Ca nu-i doar cer senin
Si trandafiri au spini

Nu ma cheama nicio radacina, iar trandafirii au spinii mai mari in romania. Nu este nicaieri in lume usor, dar nu este nicaieri, cel putin pe unde am fost eu, la fel de greu ca in fosta mea tara.

Zambesc cand nu-i usor
Si in dor nebun adorm
Dar asta stiu doar eu
Si bunul Dumnezeu

Right

Imi doresc din suflet
Ca toti romanii
Sa vorbeasca prima lor limba
Limba noastra stramoseasca
Romana nu spaniola nu italiana nu germana
Noi suntem romani
De oriunde ati fi La multi ani va iubim!
Si va asteptam acasa de doi
In frumoasa Romania

Romanii vorbesc limba tarii care i-a adoptat si s-a purtat frumos cu ei, desi erau straini. Iar versurile astea, venind de la niste manelisti, care profita de analfabetismul romanilor, sunt o gluma proasta.

Ascultam ieri, in masina, porcaria asta, venita ca o recomandare de youtube și am profitat de invitația lui Arhi ca să scriu câteva rânduri despre ea.

Sunt electrician, obisnuit cu munca. Nu am multă carte, l-am rugat pe Arhi, în mail, să îmi corecteze scrisul, știu că sunt oarecum analfabet. Trebuie să mulțumesc pentru asta tot româniei, care a avut grijă să îmi dea religie la școală, nu carte.

În românia, munceam zi lumină. Am muncit pe șantiere, am muncit și pentru mine (haha freelancer). Orice aș fi făcut, nu reușeam să mă ajung cu banii nicicum. Viață, rate, copil, tot timpul era mai multă lună decât salariu.

Când am plecat, am plecat cu frică. Aveam 2000 de euro împrumutați, în buzunar și mă duceam după un anunț de pe net, că se angajează electricieni pentru un șantier naval, în Spania. Nu știam spaniolă, știam doar engleză de televizor și cam atât. Mi-a fost frică, frică rău de tot, lăsam acasă familia, cu bani de supraviețuire pentru o lună. Dacă mă întorceam, veneam doar ca să murim de foame toți sau ca să ajung la pușcărie, din cauză că m-aș fi apucat de furat ca să supraviețuim.

Am ajuns în Spania, interviul a durat 10 minute, în engleză, după care am fost să dau o probă de lucru. Proba de lucru era să leg niște cablaje făcute intenționat greșit, dar nimic complicat, orice om cu bun simț își dădea seama. Am făcut, m-am angajat, am început a doua zi. 1200 de euro salariu, pentru început, masă și transport.

Nu câștigasem atâta în viața mea, într-o lună, din muncă cinstită. Și așa am început locuitul în Spania. Mi-am făcut actele, mi-am găsit o chirie (să nu credeți că e ușor, e chiar greu să găsești chirie, iar la acte este birocrație pentru că așa sunt legile, dar oamenii încearcă să te ajute și chiar își fac treaba), mi-am găsit un ritm. Am făcut foamea vrei 2 luni, ca să trimit acasă bani, dar sunt buni și cartofii cu pâine, dacă ești mulțumit.

Mi-am adus familia, după alte câteva luni. Soția s-a angajat, întâi secretară, acum face contabilitate. Copilul merge la școală din prima săptămână, a învățat spaniola în câteva luni de nici nu zici că nu e spaniol.

Eu, după 2 ani, am plecat de la firma care m-a angajat, am un PFA și fac reparații oamenilor. Câștig decent, sunt acasă de la 6 seara zilnic, am timp să stau cu ai mei, mergem în excursii la sfârșit de săptămână, mâncăm în oraș, lucruri pe care, în românia, nici nu le visam.

Și în tot timpul ăsta nimeni, absolut nimeni, nu s-a legat de mine că sunt străin sau român. Singurele lucruri urâte le-am primit doar de la alți români, inclusiv invitații la furat de materiale, Că nu se prind ăștia, dă-i în plm. În rest, dacă îți vezi de treaba ta, la muncă, ești apreciat și nimănui nu îi pasă de unde vii.

Sunt fericit? Mai mult decât vă imaginați. Copilul meu e fericit, are prieteni, are cu ce se îmbrăca, face nazuri la mâncare, merge fericit la școală. Soția mea e fericită și strălucește în fiecare moment, nu mai este românca prost îmbrăcată care căuta haine ieftine pentru bebeluși și încerca să facă mâncare o săptămână dintr-un pui. E om și e tratată ca un om, peste tot.

Mi-e dor de românia? Da, mi-e dor de familia mea și de prieteni. Din păcate, le e frică să facă pasul ăsta și, deși au trecut 6 ani, ei încă știu că mă voi întoarce acasă, unde e bine. Dar nu mi-e dor nicio secundă de locuri, de râu și ram, nu mi-e dor să mă scuipe în gură un jegos de la anaf sau să mă oprească un burtos polițist pe stradă, pentru că sunt prost îmbrăcat.

Cam atât. Înțelegeți ce vreți de aici, nu am scris ca să conving pe cineva, ci pentru că m-au enervat niște maneliști împuțiți, pe care îi văd pe aici de 2-3 ori pe an, la concerte unde lălăie despre dorul de casă și românica noastră, în timp ce la poartă îi așteaptă mașini de multe zeci de mii de euro.

Scuze pentru scrisul dezlânat, nu sunt scriitor.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

86 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Good job mate, daca e prima oara cand scrii, continua, ca ai vana de scriitor!

    1
  2. #2

    eu zic ca daca banii au fost marea problema, s-au mai schimbat lucrurile. Acum in romania ca si electrician poti face bani garla, mai ales ca spui ca esti harnic. Am dat 6000 lei doar sa traga niste cabluri si doze intr-o casa, aprox 1 sapt de lucru. Eu nu fac atat in 2 saptamani de lucru 🙂

    • #3

      “eu zic ca daca banii au fost marea problema”

      As indrazni sa cred ca nu banii au fost marea problema, dupa cum am reusit sa inteleg din text.
      Cineva spunea “sunt pasari care nu pot fi domesticite si/sau tinute in colivie” – si nu in sensul de substantiv neaparat.
      Exista acel “ceva” care defineste, care da substanta notiunii de om ca fiinta evoluata si acel “ceva” tinde spre o tinta pe care bunul simt nu o poate ingradi in nationalitate, limba, istorie, etc. Acel “ceva” e ceea ce l-a determinat pe autor si pe multi altii sa emigreze.
      Ma bucur sincer cand o persoana/familie poate/pot gasi fericirea pe care si-a(u) dorit-o.

    • #4

      Fara a jigni pe cineva, este un proverb: Nu-i prost cine cere, e prost cine da.
      Daca un electrician sau instalator speculeaza anumite situatii si cere 6000 lei pe saptamana, in tara unde salariu mediu net este < 4000 lei, eu il incadrez la escroc.

    • #5

      se calculeaza la pretul per element, gen 1 priza 50 lei, 1 intrerupator 50 lei, media pe piata e intre 45 si 70 lei, depinde de cine dai sau te pui sa-ti faci tu singur 🙂

    • #6

      Depinde de ce dorește clientul. Nu e mult deloc 6000 de lei într-o săptămână. Vezi tu că ai niste taxe, impozite, obligații, consumabile care trebuie plătite pentru ca omul ăla să vină la punctul de lucru. Pe astea nu le vezi. Ca fost electrician angajat, acum ca a doua activitate din care mai fac un ban, nu știam că un electrician trebuie sa fie ieftin și la preț de zilier, mai ales un specialist.
      Nu e relevant că salariul mediu e 4000 de lei și nu comparăm lucrurile fiindcă nu au nicio relevanță.
      Am reparat destul după alți electricieni cu experiență și care au lucrat ieftin. Am văzut prea multă buleală, încât să mă înmoaie lamentările legate de prețuri.
      Dacă mă chemi sa îți schimb 2 prize și ești la 40 km de mine, fără 200 de lei nici nu deschid ochii.
      Cetin este electrician și îți poate confirma niste lucruri.
      Succes.

    • moteky, uite ce zice omul: “Orice aș fi făcut, nu reușeam să mă ajung cu banii nicicum. Viață, rate, copil, tot timpul era mai multă lună decât salariu.”

      Crezi că au fost banii o mare problemă?! Cred că te-ai pierdut în versuri și n-ai mai ajuns aici.

    • #8

      @Okochea: sincer, pt că suntem o țară de oameni săraci nu înseamnă că trebuie să disprețuim munca unui om dacă valorează mai mult decât ne permitem noi să plătim!
      Escroc e dacă face o lucrare proastă, dacă mărește prețul când te presează nevoia, dacă fură la materiale și alte chestii de-astea care au devenit normalul la noi în țară, dar să faci un om escroc pt că iși prețuiește munca pe care o face corect…
      Ultima chestie: niciunul, dar absolut niciunul dintre fffffffffffffffffff puținii meseriași de care am fost mulțumit nu au fost ieftini!

    • #9

      Nu stiu daca este neaparat mult 6000 de lei/saptamana. Mai conteaza ce inseamna o saptamana, daca este vorba de 5 zile sau de 7 zile lucratoare.
      Tind sa cred ca ar fi 7 zile, asadar daca electricianul respectiv are constant lucrari de valoarea aceasta ajunge la venitul de 18.000 lei / 21 zile lucratoare.
      Din astia scazi taxe (CAS, CASS, impozit), contabilul, costurile cu masina folosita pentru deplasare (cost achizitie, benzina, mentenanta), zilele de concediu si s-ar putea sa observi ca la sfarsitul anului ramane cu o suma moderata (nu foarte mare).

    • #10

      @Okochea nu stiu cum sa facem cu astia de la Mercedes. Muistii cer zeci de mii de euro pe o masina, in tara in care salariul mediu este sub 4000 de lei/luna. Si mai sunt cateva exemple de excroci din astia in industria auto dar nu se limiteaza la ea.
      Eu zic sa ii dam afara din tara!

    • #11

      ”ca electrician” este formularea corecta!
      pe cei care formuleaza ”ca si electrician”, ii categorisesc ca si cocalari!

    • #12

      @Okochea
      Fara a jigni pe cineva, nu e prost nici cine cere, nici cine da, e prost cine nu isi foloseste creierul(iar aici nu ma refer la tine)
      Electrician nu inseamna zilier sa calculezi pretul/durata lucrarii(daca ar fi altfel, ai putea sa angajezi direct un zilier). Pretul este in functie de operatiunile efectuate(facut santuri, intins cabluri, montat echipamente etc).

  3. #13

    Foarte bine scris pentru un „analfabet” (tu ai spus-o). Cred ca ar fi interesante mici articole cu experienta ta din Spania, bineinteles, daca este de acord si the landlord. Bafta!

  4. #14

    In sfarsit un tip curajos care a plecat in afara si care nu iti lasa impresia ca esti prost ca ai ramas in Romania. Care ne-a povestit experienta lui cu bune, cu rele, care a inteles sa nu isi piarda banii cu renovarea casei din Romania de la tara ca poate se intoarce el o data.
    Bravo domnule, sa ai o viata din ce in ce mai buna, pentru ca meriti.

  5. #15

    Idee pentru Arhi, oare la articole nu se poate face un script pentru Thumbs up – Thumbs down, ca la comentarii? Tare merita o manuta verde postarea asta

  6. #17

    Sunt câteva milioane de emigranți români în Spania, Italia, Uk, Germania. Probabil 90% sunt în asentimentul tăuși nu-i nimic rău în asta.
    Însă nu toată lumea trăiește în Romania de pe o zi pe alta din muncă onestă.
    Toată ura și frustrarea pare a ți se trage din lipsurile materiale, cel puțin asta rezultă dintr-o lectură atentă.
    Nenorocul tău a fost acela că, probabil, ai profestat în Romania într-o perioadă în care meseria ta nu era apreciată și, prin urmare, slab plătită.
    Lucrurile s-au mai schimbat. Și nu doar în venituri, ci și în calitatea generală a vieții în Romania.
    Există meseriați harnici și pricepuți în Romania care egalează câștigurile celor din Spania, iar la venit egal cel din Ro e mai avantajat, având o putere de cumpărare mai mare.
    Decizia de a pleca/a rămâne, nu ține de curaj. Cel putin nu în cazul tău, deoarece aici nu aveai nimic. Mai rău de atât nu se putea. Curaj le trebuie celor care lasă ceva în urmă, o profesie, o carieră, o casă..

    • #18

      Din orasul de unde am copilarit cred ca o treime au plecat in Spania inainte si dupa anii 2000, poate chiar mai mult.

      Extrem de multi meseriasi, care aici nu traiau asa bine, munceau fix ca omul asta zi-lumina, dar niciodata nu le ajungeau banii. Si majoritatea nu erau drojderi sau pierde vara.

      Acolo muncesc mai putin, stau in chirie ieftina sau si-au luat case/apartamente, lumea e civilizata, transportul public ok, limba extrem de usor de invatat, si nu e asa mare stress.

      Aia nu mai vin veci acasa, si cei mai multi si-au dus familiile dupa ei, exact ca in povestea asta. Pe scara parintilor mai sunt cateva apartamente unde vin cei din Spania in vacanta, mai trag o renovare ceva, apoi incuie si pleaca iar.

      Copiii sunt foarte integrati, adultii mai in varsta se descurca cu limba, dar tot la programe romanesti se uita si cu alti romani se intalnesc.

      Daca si-au gasit o viata mai buna acolo si linistea, eu ma bucur pentru ei si le urez mult noroc si sanatate, cu cea mai mare sinceritate.

      1
    • #19

      ‘Există meseriați harnici și pricepuți în Romania care egalează câștigurile celor din Spania’

      Da, abia dupa ce s-au dumirit si patronasii romani ca nu mai merge cu jecmaneala. Scuzele mele, coae, dar eu cred ca ejti cu alte treburi pe aici. Adica ejti pa patriotism din ala de manele, de care zice si autorul.
      Gen ‘Romania e cea mai tara desteapta’.

    • #20

      @zefir, nu stiu cat intelegi uzual din ce citesti, dar electricianul din spania a specificat raspicat nu lucreaza la vreun patron.

  7. #21

    Cum sa nu îți fie dor de “Gradina Maicii Domnului”, unde toate sunt la superlativ?Învățământul, medicina sunt printre cele mai bune din Europa, bașca sunt și gratuite! Nivelul de trai e la nivel maxim, în curând se resetează ca nu are unde să se mai ducă! Videoclipul este beton, Eliade, Cantacuzino ar fi tare mândrii de alăturarea cu acești rapsozi populari de excepție! Acum serios, frumos articol, felicitări!

    • #22

      Si tipul cu turnul “EFFEL” e roman tare.

  8. #23

    De curiozitate…in ce oras in Spania? Bafta in continuare!

  9. #24

    +1

  10. #25

    Spania nu mai e demult ravnita pentru emigrare, s-au dus vremurile alea.
    Vezi ca s-au mai schimbat niste chestii prin RO, incepem si noi sa ne mai civilizam cu forta.

    • #26

      In momentul ăsta as pleca în Spania, undeva aproape de mare, dar ca specialist/inginer, nu ca să îmi rup spinarea clasic ca-n 98.
      E o țară faină de trăit, climă mișto, infrastructura, medicină, școli, posibilități de distracție, tot ce vrei.

    • #27

      Deea nu mai fi sinistră.
      Pleacă și tu în străinătate.

  11. #28

    Mai mult ca sigur ca ai avut ghinionul sa nu locuiesti in Craiova, cel mai misto oras din Europa sau din lume, nu mai tin minte!

  12. #31

    Treabă fiecăruia dacă pleacă, unde pleacă, de ce pleacă. Singura mențiune o am la motivarea lipsei banilor ca factor de decizie și anume că, de ce nu pleacă oamenii în alte orașe din România dacă în orașul/regiunea unde s-au născut nu reușește să se descurce? Sa fie doar chestia că dacă tot sunt nevoit să plec barem plec din țară?

    • #32

      Este simplu de ce nu pleaca in alte orase din Romania. Daca ai avea salariu de 2000 de lei si variantele de a pleca in alt oras pentru 3000 de lei (insuficienti pentru cineva care trebuie sa plateasca si chirie) sau in alta tara pentru 6000 de lei (1200 de euro), tu ce ai alege?

  13. #33

    Bai, comentariile gen acum nu mai e asa rau in Romania si nici in strainatate nu umbla cainii cu covrigi in coada sunt imbecile si nu ajuta pe nimeni. Omul a povestit experienta traita de el, nu inteleg cum ajuta sa-i explici ca poate tu stii mai bine.

    2
  14. #34

    Fain articol!
    Să fii sănătos, Vlad C., și să-ți tot faci viața așa cum vrei tu.

  15. #35

    Doar voiam sa zic ca e super bun articolul, frumos scris. Logic, are carlig (ca sa nu o dau pe romengleza) si mult mai legat decat alti fosti guest posts din alte parti

    • #36

      Mai legat decât masochista? No way

    • O bate la cur 🙂

    • #38

      :)) @LeBig1: Pe unde umbli? Credeam că doar eu mă dau la fund cu lunile

    • Ma apropii de 50 si de un diabet, tot in Moldova, mi-am cumparat o tona de greutati sa faci muschi, imi sochez nevasta cu pretentii noi, si sincer, de cand cu pandemia mi-am dat seama ca ma intereseaza din ce in ce mai putin problemele generale ale tarii, mai exact cam cat de o flegma. Mai intru din cand in cand pentru niste comentatori smart ass, tu fiind regina lor ;))

  16. #40

    Numai la noi e posibil, deci intai apare parodia “Eterna si fascinanta Romanie” si abia acum cantecul original, cred ca vreun roman a descoperit si calatoria in timp!

  17. #41

    Am stat si eu 14 ani in afara, 7 Spania si 7 Italia. Sincer, m-am întors in 2014 si cu ajutorul a ceea ce am invatat in afara am facut mult mai multi bani acasa decat in străinătate. Srl din prima, seriozitate si acum câștig binisor peste media europeană. Dar iti inteleg perfect frustrările, chiar daca înjuri putin cam mult dpmdv tara asta.
    Felicitări pentru felul in care scrii, poti sa ne mai împărtășești din aventurile tale .

  18. #43

    “Nu sunt mandru ca sunt roman. De fiecare data cand vine vorba de cetatenie, incerc sa nu vorbesc si, daca sunt obligat sa spun ca sunt roman, trec rapid peste. Daca aud vorba romaneasca prin magazine sau pe unde merg, tac din gura sau schimb pe spaniola”
    Domnul meu, nu aveti idee cata dreptate exista in aceste cuvinte, din 2005 sunt in Italia, primul lucru pe care l-am invatat imediat e sa ma feresc, nu de italieni sau alte nationalitati, dar de romanii nostri. Am fost furat imediat nu de un italian, ci de un roman.

    • #44

      îți dai seama că și cei de care te ferești se feresc la rândul lor de tine, nu ?

    • #45

      si asta e foarte bine. si eu ma feresc de romani, oriunde as merge in afara romaniei.

    • #46

      Familie de romani, turisti, intelectuali dupa vorba, dupa chip, SeaWorld, 2019. Usor pierduti in spatiu, cu un copil blondut de vreo 3 ani dupa ei. O frumusete de copil, vesel, sporovaia intr-una.
      Hai nevasta sa-i ajutam, nu ne ferim ca de obicei, ce naiba.
      Ma duc spre ei sa le dau binete, cand vad cu coada ochiului cum vine ca o furtuna bunica din spate, ceva 50-60 de ani cu par rosu facut permanent, si jap o mare palma peste carliontii blonzi. Deci copilul ala efectiv nu facuse nimic, nu mai zic ca oricum nu agreez deloc bataia.
      Parintii se uita indulgent si isi vad mai departe de dezbatere.
      Multumesc, ma feresc in continuare cat pot si interactionez numai dupa ce ma asigur de 10 ori cu ce oameni am de-a face

    • #47

      @Ovidiu, absolut de acord cu tine, dar am invatat sa trec peste. De ce? E simplu, peste 90% din romanii pe care i-am cunoscut aici provin din asa zisul “mediu rural” romanesc, nu am nimic impotriva, fiecare face cum il duce capul si experienta.
      Am invatat sa ma feresc de ei propriu pentru ca au in sange “microbul ala de a te fura”, deci, roman roman, dar romanul “te fute pe la spate”, asa ca, vorba autorului, aud romaneste, tac sau trec pe italiana.
      E greu sa iti faci noi prieteni romani in care sa ai incredere, am la activ ceva experiente destul de nasoale pe aceasta tema

  19. #48

    Majoritatea care au plecat au plecat pentru bani. Desi lucrurile s-au mai schimbat si in Romania si daca esti muncitor si iti vezi de treaba poti face bani la fel ca cei plecati in strainatate, oamenii care au plecat acolo doar pentru bani, acum nu se mai intorc din cauza altor probleme peste care nu pot trece cand vin dintr-o tara civilizata.
    Plecand de la vanzatorii din magazine si terminand cu politistul de la colt de strada, niciodata interactiunea mea cu cineva din Spania (ma refer doar la Spania pentru ca acolo am fost cel mai des in vacanta pt ca iubesc tara aia si acolo am avut cele mai multe interactiuni cu localnicii dar probabil se aplica in majoritatea tarilor din vest) nu mi-a lasat un gust amar.
    Cum sa dai asa ceva pe greata si lehamitea din Romania?

  20. #49

    Desi nu plec de foame din tara (chiar dimpotriva, ma astept sa-mi fie mai greu o perioada), articolul asta imi confirma si mai mult decizia luata. AMR 1 saptamana.

    • #50

      bravo, congrats. spre unde te indrepti, in Spania?

    • #51

      Felicitari pt decizie! Si la mine AMR 2 zile – Stuttgart. Sincer, nu stiu ce sperante sa am in locul respectiv. Pare decent, oras interesant, criminalitate micuta, viata relativ relaxata. S-avem noroc toti astia curajosi. Personal, m-am saturat de troaca ce-a devenit Rumanica. Bai, sa fiu a dracu’ daca n-am impresia ca prostia e molipsitoare in tara asta.

    • #52

      Si eu am plecat in circumstante similare. Adica am ales sa dau un trai arhi-decent in Romania pe unul mai modest in afara, dar iesind per total mai castigat datorita civilizatiei tarii gazda. Iar in timp nivelul de trai s-a ridicat si el, si continua sa se ridice. @adi mult succes!

    • #53

      @adi
      Bafta!

  21. #54

    Un articol extrem de pertinent si foarte bine scris, in ciuda faptului ca autorul se declara semi-analfabet. Ii urez mult scris de acum inainte si daca vrea ii corectez eu, ce crede ca nu e bine, daca seniorul are o zi fara chef si energie…

    Chiar ar fi misto o noua rubrica despre emigrare – parca a mai fost candva..

    Despre emigrare – in ciuda faptului ca a plecat fortat de imprejurari si de lipsurile materiale, ajungand ca acum sa aiba un mic business si o viata tihnita – nu pot fi de acord cu cei care vad doar aceasta partea pecuniara, rezolvata, ca parte a unui eventual intors acasa. Da, poate se castiga mai bine acum decat acum 5-10 ani, poate ar putea avea un business aici, dar:

    Va avea mereu probleme atat cu beneficiarii cat si cu furnizorii. De atitudine si nu numai
    Va avea probleme de kkt cu autorizatii, ANAF, banci, popriri din senin, etc
    Va avea probleme cu prietenii care ii vor spune ca s-a ajuns si cu atitudinea belicoasa a romanului care daca te vede ca ti-ai luat mai mult decat Logan te va categorisi in alt sertar si va avea ‘pretentii’ de la tine. Sociale, economice, religioase si putem continua
    Va avea probleme cu copii la scoala – de la sistem pana la invatatori si colegii de clasa
    Va avea problema de a decide daca sa ia sau nu masina in weekend pentru o amarata de valea prahovei. Va face 6-7 ore pana la cluj si daca va trece Carpatii isi va blestema zilele pe desfundaturi
    Va sta la aceleasi mizerabile cozi legate de sistemul public, va da aceeasi spaga la doctorii de stat, va spera ca ii va fi tratat bine copilul daca va avea probleme si va spera ca odrasla sa sa aiba un tratament egal in viata fara a fi diferentiat de copii smecherilor si manelistilor si a celor care fac parte din aparatajul de partid
    Va avea…..

    Spania e o tara curata, cu belele ei de tip “mañana”, osciland intre siesta si fiesta. Hotia nu s-a nascut in RO si vor incerca si spaniolii get-beget sa te friga. Dar statistic iti sare inima din piept de mai putine ori pe an decat in RO si oricum nu stai incrancenat 24/24. Iar la orice Mercadona cineva iti zambeste la casa sau cand ceri ceva si politia nu te opreste din senin pe strada sa te caute de trusa medicala sau alte amabilitati

    Contractele se fac telefonic, banii se iau direct din cont ca si amenzile, politia nu tine seama ca ai masina bizonica cand parchezi pe trecere si putem continua.

    Per total viata e mai lina, posibilitatile de a creste un copil intreg la cap, sunt mai mari. Respectul fata de munca ta este unul normal, nu o raritate. Si oricat s-ar spune, in ES romanii sunt bine vazuti. Albi, crestini si educati in marea lor masa…

    Iti tii picioarele si vorba la locul tau, te feresti de fratii tai dacici, iti faci ce prieteni poti si te bucuri de viata si autostrazi.

    Portia de mancare e decenta, produsele bazale de multe ori au pret mai bun ca in RO si calitate net superioara ( Hacendado de Mercadona par exampl), ai amazon.es la varful degetelor si olx-ul local sub forma de wallapop.es

    Viata simpla si normala – orice ar fi aia – alta calitate a vietii. Bazala. Cine vrea sa urce mai sus e poftit sa se catere ca oriunde in lume

    Pentru restul exista Mastercard

    Un abrazo VladC

  22. Mno, nu zice nime’ că ar da la Vladuța ca surdu n tobă?

  23. #57

    Vladuta e costi deghizat.

  24. #58

    Chiar vin in tara in curand, sincer nu m-ar deranja sa ma astepte doamna din clip in aeroport cu buca si sare dar aia doi sunt cam dubiosi, imi dau senzatia ca ar trebui sa tin mana pe portofel daca ma intilnesc cu ei!

  25. Am trăit să o văd și pe asta: Eminescu, Vuia etc. într-o manea. 🙂
    Cred că ar fi încântați dacă s-ar întoarce în viață și ar vedea asta. 🙂

  26. #60

    Soră-mea e-n UK de 10 ani deja, copiii ambii născuți aici, dar practic englezi. Exact aceeași situație. Sunt fericiți, trăiesc decent, muncind în condiții decente cu un program decent. Eu am rămas. Îmi e mai bine decât ei, financiar, dar tot mă gândesc să plec. La anul vreau să mergem 3 luni probabil tot în Spania, să experimentăm nițel.

    Totuși, n-am să înțeleg niciodată de ce maneliștii sunt de vină sau de ce sunt înjurați. Majoritatea vin niște comunități de căcat, fără nicio șansă și produc bani la buget făcând oameni fericiți (asta face muzica în general, nu?). Sunt un rezultat al rasismului. Exact ca rapperii din US. Jumate au făcut pușcărie, versuri cocalaristice și greșeli gramaticale tone. Totuși, a devenit cel mai consumat tip de muzică din lume, peste rock.

    Deci de ce înjurăm niște oameni care cântă, în loc să înjurăm o clasă politică ce a distrus o generație? Pe primii poți să nu-i asculți. Dacă pot eu în Berceni, poate oricine oriunde. Dar pe ăia din urmă nu-i pot ignora, că din cauza lor o văd pe soră-mea și pe nepoți o dată pe an.

  27. #61

    “Lucrurile s-au mai schimbat în RO”. ROFL

  28. #62

    M-am uitat din curiozitate la videoclip. M-am oprit la 2:01. Turnul effel. Yup. Turnul effel, fără i.
    Au muncit din greu la video 🙂

  29. #63

    Mai dă-i naibii și de prieteni, că nu ei te țin în viață.

  30. #64

    Misto articolul, o gura de aer proaspat pe aici, mai scrie!

    Din experienta mea, in strainatate sunt 2 categorii de romani acum, unii educati, in general din mediul urban, ii gasesti chiar in pozitii cheie prin firme, se pot lega prietenii in limita timpului disponibil.

    Altii mai din zona rurala asa, job-uri necalificate sau care nu necesita cunostinte deosebite, ei au alte valori dupa care se conduc, stiu ei cum sta treaba, lumea e exact asa cum stiu ei si nu altfel. Multi lucreaza la casele din Romania. Nu stiu de ce dar se bucura impreuna cu grupul lor cand pot sa “traduca” pe cineva ca sa arate ca au fost ei mai destepti intr-o situatie, sau sa te angreneze in combinatii.
    Stiu pe unii care luau cam tot salariul copiilor ca sa puna bani pentru casa din Romania, sau care isi bateau copiii adulti ca sunt in relatie cu persoane neagreate in mediul lor (sa fie o persoana muncitoare sa construiti o casa, nu terchea-berchea din strainatate “Sa ma rada lumea”)

  31. #65

    Crizele astea de patriotism din anumite melodii,par a fi intentionat scrise sau nu inteleg rostul lor.
    Cum spune si autorul articolului pe alte meleaguri cum aud romaneste devin surdomut,si ma bucur pt fiul meu ca’ nu a invatat nici un cuvant in romaneste. Prin Malta am crezut ca voi avea liniste,dar mai greu in multe locuri hop apare si cineva care neaparat trebuie sa iasa in evidenta,hai fa odata ca nu mai putem sta ,sau prin centru in San Julian certuri pt ca domnul insotitor sau sot se holba la biletele de intrare in nightcluburi promovate de domnisoare imbracate provocator.
    In rest e bine ,soare ,valuri si liniste pe insula Gozzo,hai sa ne fie bine noua.

    • #66

      Cum e viata in Malta?

    • #67

      @Nema: depinde ,,pt categoria 25-35 inseamna distractie,oportunitati in La Valleta si imprejurimi. Foarte scumpa la nivel de cheltuieli,,mai ales daca nu lucrezi pt companii mari.
      Insula Gozzo e pt pensionari si cei cu copiii,pt ca nu ai traficul din capitala si imprejurimi,,plus agitatia si viata de noapte din oraselele adiacente.
      Eu stau 5 zile pe sapt aici apoi la sfarsit de saptamana merg in Sicilia,,pt cumparaturi si pt a gestiona afacerea din care traiesc.

  32. #68

    Îmi plac foarte mult cei care spun că România s-a schimbat, nu mai e cum era… viața e mai bună și bla bla. Vă invit să aflați situația cântăreței Adda…

    www.instagram.com/p/Cf4mZf_oS-B/?igshid=MDJmNzVkMjY=

    …și ea a avut bani și e cât de cât cunoscută. Astea doua combinate aduc pile, cunoștințe, relații… Gândiți-vă toți care spuneți că e mai bine, ce făceați în locul ei? Să fiți sau Să aveți un copil cu această boală, sau să aveți o amărâtă de cataractă și statul român unde a-ți cotizat o viață nu vă “acoperă” prețul unei operații de 1000 de euro?
    Ce faceți? Ascultați Vlăduța și va reveniți?

    Ce faceți dacă lângă casa unde locuiți se construiește un bloc deși zona nu permite? Vă luptați? Sau ascultați Vlăduța? Merită lupta?

    Ce faceți dacă aveți un copil care e gay? Luptați cu 99% din populație pt fericirea lui sau vă conformați cu cei 99% și în timp ce o ascultați pe Vlăduța îl alungați?

    Ce faceți dacă aveți o fată minoră însărcinată și nu aveți bani? Cine vă ajută? Dumnezo? Cine îi va face avort într-un spital de stat? Cine o va consilia după? Cine o va reintroduce in normalitate?

    Ce faceți dacă aveți un copil abuzat de unul dintre părinți și justiția română va cere martori pentru a decădea din drepturi părintele abuzator deși singurul martor este copilul și mama lui iar mama nu poate fi martor (pt că e părtinitor vezi Doamne) iar mărturia unui copil contează nimic? Luptați? Sau vă spuneți în gând că România s-a schimbat?

    Din clasa fetei noastre ea este singura vaccinată împotriva HPV… bă, SINGURA in secolul 21…iar pe școală poți număra pe degete copiii vaccinați…iar aci vorbesc doar de fete, părinții de băieți habar n-au că, copiii lor pot fi purtători…cine să-i educe? Romania, Țara care s-a schimbat? Când? Cu cine sa vb? Să lupți? Ai o singură viață.

    Deci ce faceți? Merită?

    Țara asta nu mai are nicio șansă pentru cei ce vrem normalitate. Uitați-vă la rezultatele de la BAC-urile din ultimii 15/20 de ani…dintre aceia se aleg/se vor alege, doctori, milițieni, avocați etc.

  33. #69

    @autor: bravo!
    Io-n Austria mă feresc de români ca de ciumă.
    De ce? Pentru că 90% dintre ei sunt dobitoci, mereu puși pe scheme, furtișaguri, înșelăciuni.

  34. Articolul tau imi da incredere. Desi am un job bun in Romania si imi intra in casa undeva aproape de 3000€, vreau sa plec pentru copil. Sa aiba alt tip de educatie.
    Vreau sa plec si pentru noi, nu muncim cu spinarea, dar parca viata aici ne consuma in fiecare zi.
    Sunt convins ca daca as pleca, probabil nu as Lua direct un job de management (conform experientei) sau ceva conform studiilor, dar cred ca in timp as putea creste.

    Bani..daca as face pasul direct, sa plec si sa vand tot, ar fi ceva bani din vanzarea casei, cred ca vreo 100k..asta mi-ar permite sa imi caut job bun si sa perfectionez limba statului.

    Inca nu stiu unde si tot cochetez..ma gandesc la Australia, Canada (zona engleza) dar si in Europa. As vrea clima calda totusi.

    Munca fizica, pot face dar nu prea sunt priceput, am facut salahorie si mici chestii pe langa casa, dar de 14 ani activez doar in vanzari, deci mai mult cu pixul.

    • #71

      sfat personal. cauta tari cu legislatie similara, pentru ca vei ajunge in UK, Aus sau Canada si vei fi mirat ca te aresteaza aia ca alergi gaste pe strada. dreptul latin e complet diferit de dreptul anglo saxon

    • De asta am zis si Europa, ma gandesc totusi ca e legislatia mai comuna si poate si integrarea mai facila.

      Am facut niste studii la Master pe niste piloni, imi setasem un top 5 state europene, dar unele aveau clima cam rece Iar asta nu imi place 🙂

    • #73

      iti recomand spania sau portugalia. portugalia are limba cam tricky si sunt saraci rau, dar daca te duci la Lisabona, iesi ok

  35. #74

    Felicitări pentru toate realizarile tale si ma bucur ca sunteți mai bine. Aceleasi sentimente le am si eu cu România, dar eu am plecat acum 20 de ani mai in vest, imediat după facultate. Deci dacă am muncit 4 ani aproape mereu full time sa fac facultatea aia si apoi nu găsesc de lucru decât cu pile deși am note superbe, ceva nu se leaga.
    După 2 ani de incercari am găsit un job chiar bunicel plătit, dar nu mai era mare sentiment, așa că am redescoperit limba lui Goethe (din fericire am ceva talent cu literatura si limbile străine) si pa România, merci pentru nimic!

  36. #76

    Vlad C……. felicitarile mele, apreciez si respect!

    articolul e pe felie, exact ce trebuie. parerea mea: nu scrie pt ca te-au enervat niste manelisti…ei cu treba lor, tu cu treba ta. scrie doar despre tine!

    romania a evoluat f mult din 90, da asa este (recunosc), dar nu indeajuns, nu ca sa traiesti o viata normala in tara ta si atunci ….. esti suparat (si e normal) ca trebuie sa pleci din tara ta ca sa traiesti normal, civilizat, linistit….. din pacate.

    @cetin: inca o serie cu ….”plecati din tara” ar fi binevenita, zic si eu, na….spre toamna/iarna, dupa ce dispar rosiile si branza cred ca iar se va pleca masiv.

    de exemplu pe mine ma intereseaza impresii/pareri/sfaturi despre elevetia…. copila va pleca (probabil) in elevetia la scoala.

    • #77

      @fptpoze: stimabile România evoluat într-adevăr în mediul urban pe alocuri dar comparativ cu restul țărilor din fostul bloc comunist suntem departe rău.

      Să luăm de pildă Estonia. “Iese” din URSS în ’91… intră în UE în 2004, in Schengen în 2007 iar în 2011 adoptă moneda euro.

      Croația…intra in UE în 2013 și la anu’ adoptă euro…și umblă vb in sat că din 2024 din Schengen.

      …și lista poate continua.

      Asta e evoluție…

  37. #78

    @aradean….. deacord cu tine, atat s-a putut….. e o emisiune dimineata pe radio7

  38. #79

    e frumos in spania, dar nu m-as duce acolo definitiv dintr-un alt motiv

    in contextul de schimbari climatice care se prefigureaza, tara aia va deveni 2/3 desert in 50 de ani
    ceva gen dubai

    • #80

      cand ai 47 de ani, chestia asta e irelevanta…

    • #81

      @Dario: în contextul de schimbări climatice care se prefigureaza, țara aia, la ce clasă politică are, deși coruptă va deveni un fel de Israel. Care are o agricultură peste România deși plouă cam 30% din an.

      Eu mi-aș face griji de ce va deveni România în 50 de ani.
      Noi cu ploaie căcălău murim de foame și dăm agricultura unui oligofren ca Daea. Închipuite-ți cum va fi pe secetă.

  39. Deși l-am citit și comentat acum câteva zile, m-am reîntors. Am scris și eu pe blog să adun opiniile oamenilor, unde ar pleca, de ce? Dacă sunt deja, ce le place, ce nu! Doar că Zuck e cu muia și mi-a blocat 2 conturi :)) Practic nu pot ajunge la bula mea 🙂

    • #83

      Si pe mine m-ar interesa ”opiniile” celorlalti, iar the happy story de mai sus in care toti 3au trait fericiti si au fost apreciati si iubiti si complet acceptati de o ”alta majoritate care se exprima intr-o alta limba decat cea materna” mi-e greu sa o cred… Eu am plecat candva , de ce -nici nu imi mai pot aduce aminte (nu pentru ca ar fii trecut 100 de ani -unii spun ca-s blonda), am schimbat 3 tari (si in toate am gasit si ”necivilizatie” , rasism, etc) si de 9 ani m-am inpotmolit in a 4 tara care Uberaschung- si asta are oameni necivilizati, inculti, rarism, drumuri proaste si coruptie…… Soooo 🙂 cred ca alegerea de a ramane sau nu acolo unde te nasti , are mult sau mai putin de a face cu propiu ego………… Credeam ca nu mai exista atati de multi ”Fani anti Romania”. Poate ar trebuii sa multumim ca totusi nu ne-am nascut in tari mult mai comuniste , cu sisteme mult mai dezastruoase ….. just my point of view

    • #84

      tu te ai oprit in GERMANIA si te plangi de rasism?

  40. #86

    Nu ma plang, nu ma simt nici extraordinar de discriminata si nici mega imbratisata de ”actuala locatie”. ”Padure fara uscaturi nu exista” sau ?