Am primit un mail despre lansarea unui film românesc, Străjerii Deltei, film care, din trailer, nu pare a fi despre subiectele clasice, comunismul și sorbitul ciorbei timp de 10 minute, sunetul nu se aude ca o tigaie și cred că are și muzică prin background, nu doar tăceri sinistre, care vor să spună cât de gravă era situația și cum eroii luptau împotriva regimului prin tăcere.

Am primit mail și cu lansarea Disney+ în România, dar nu prea sunt deloc entuziasmat. După succesul Netflix, toată lumea s-a gândit că e repetabil și că nu e mare lucru, cât timp deții o bibliotecă de titluri.

Din păcate, după opinia mea, ce a reușit Netflix în domeniul pirateriei, vor reuși să distrugă celelalte copii, apărute în timp. Pentru că, la Netflix, era simplu. Pentru un preț modic, de vreo 2 bilete la cinema în românia, sau un bilet, în UK sau DE, ai acces la o colecție de filme și seriale, foarte mare, pe care le poți urmări când vrei, cum vrei, cu cine vrei, în confortul casei.

După care vine Disney, își retrage toate filmele cu licență de pe Netflix și își face propriul streaming. Și HBO cu propriile producții plus licențele cumpărate. Și Prime. Și Hulu. Și restul de sisteme mai mici, care încă nu au ajuns în România. Brusc, ca să vezi filmul pe care ți-l dorești, trebuie să ai abonamente la 10 canale de streaming, cu costurile aferente.

Ghici ce o să facă cei din țările emergente, cu sisteme de supraveghere mai laxe? Desigur, vor filelista și piratebaya la greu, mai ales că producțiile care ies direct pe streaming sunt piratate zero day, la calitate maximă, fără cam-uri obosite ascunse prin cinema.

Probabil, în timp, se vor unifica într-un singur sistem. Din păcate, vor mai trece ceva ani până când se va subția prăjitura suficient de mult încât să le treacă prin cap să o împartă.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.