Crâșma Kontiki din Sibiu nu îți spune nimic, la prima vedere. E într-o cocioabă de pe strada Tudor Vladimirescu, la numărul 10. Când intri, te lovești de niște mese tip birt sătesc 1955, cu fețe de masă și scaune model minerul motru, camping sătesc de metal. Servirea nu e senzațional de rapidă, dar nici proastă și totuși acolo, la orice oră din zi, este aglomerație.

De ce?
Pentru că la Kontiki se face cea mai bună ciorbă de burtă din România. De unde știu? Mi-au zis niște unii, m-am dus acolo, am mâncat, am confirmat și, la rândul meu, le-am zis și altora și tot așa.

kontiki este exemplul clasic de produs bun care nu are nevoie de reclamă, este suficient bătrânescul word of mouth. Nu are reclamă nicăieri, dar are o rețetă senzațională. E suficient.
Cel mai haios acolo este cum stau oamenii la coadă la intrare, să ia loc la o masă. Nu să ia o masă, ci LA o masă. Unde se eliberează, se așează, zice bogdaproste și așteaptă cu ochii mari să îi vină ambrozia și nectarul.

Iar la coada respectivă nu veți vedea doar șoferi și târnăcopari. Sunt oameni corporate care stau liniștiți și așteaptă. Chiar dacă vin câte 3-4, fiecare își ia un loc unde se nimerește. Scopul lor e să mănânce ciorba, nu să discute despre ingheigement.

Altă chestie haioasă sunt oamenii care vin cu oalele de acasă, cumpără 3-4 porții, le plătesc și își văd de drum. ATÂT DE BUNĂ este ciorba de burtă.

În mod normal, nu aș fi scris de ei. Nu aș vrea să se întâmple ca pe Dealul Negru, unde de la cei mai buni mici din lume, s-a ajuns să se detecteze ce rasă are aroma câinelui care a contribuit la facerea micilor.
Dar tipul de la kontiki stă acolo de ani de zile, fără concurență. Și-a ridicat și o ditai pensiune, viloacă sau ce e aia. Locurile din jur sunt case proprietate, e greu să vină vreun cioflingar cu un restaurant gen ContiChi sau ceva de gen.

Cât timp vor păstra rețeta, vor fi cei mai buni.
Amen.

Foto

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

25 comentarii Adaugă comentariu

  1. Bun..Sunt in Sibiu… Maine sunt prezent la locul faptei.

  2. Daca nu au si un soup nazi, tot degeaba 😀

  3. superba ciorba, am intalnit acolo oameni din toata tara.

  4. Adica cea mai buna ciorba olteneasca se face in Ardeal?

    • Ciorba de burta nu e olteneasca, nu e nici macar specific romaneasca. E o ciorba cu origini turcesti. Sunt sibian si da e cea mai buna.
      P.S.
      De cativa ani sibienii sunt impartiti intre Kon Tiki si Prima.

  5. deocamdata, “Șura” din Orăștie e locul unu.
    Tot așa, câșmă peizană fără pretenții, da’ cu mâncare câtă poate duce mațu.

  6. #9

    Corect! Am fost in 2004 cand am lucrat 2 saptamani in Sibiu, am fost in 2008, am fost anul trecut si nu s-a schimbat nimic.

    Ciorba de burta e la fel de buna si portia la fel de mare.

    Te mai intreaba ce vrei in farfurie? Mai multa zeama sau mai multe bucati?

    Si mai umple farfuria la maxim?

  7. #10

    Daca mesele si scaunele sunt de birt satesc 1955, cum or fi oalele in care se face aceasta ciorba minunata?!…probabil Ritz quality…:))

  8. da-mi voie sa iti spun ca au concurenta tot in Sibiu.

    PRIMA se numeste celalt restaurant cu ciorba de burta f buna (eu as zice chiar mai buna ca la Kontiki). – nu stiu exact povestea, dar se zice ca cei de la Kontiki si cei de la PRIMA au fost candva asociati

  9. Sunt un mare consumator al acestui fel de mancare, insa pana acum cea mai buna ciorba de burta e cea pe care o fac eu, un pic dulce, un pic mai mult acrisoara, fara acea vesnica gresala a multor bucatari ..os de vita. Cat priveste locatiile de genul, exista si in Timisoara un astfel de local ,, Blid Plin”..initial lumea venea pentru cantitate, iar ulterior cica si pentru calitate, gusturile insa nu sunt generale…

  10. #13

    noi din brasov facem curse regulate doar pentru ambrozia aia! o stiu de prin 2005 si a ramas la fel. (doar fainata de la buda s-a schimbat).

    E cea mai buna din tara!

  11. Toti sibienii stiu ca acolo e cea mai buna ciorba de burta. Cand am vrut sa merg era asteptarea foarte mare asa ca am renuntat. Data aviatoare nu o ratez.
    Si da, multi vin cu oala sa isi pentru acasa.

  12. #15

    sa-mi trag palme. io o data am fost acolo, in 2006, si mi-am luat mici(nu eram cu ciorba de burta atunci). si asa de usor am gasit masa, pe la ora de iesit de la lucru…acum n-o mai fi asa, deci. auzisem ca-i nr.1 la asta in sibiu, da’ no, realizez si eu acum ca doar se duce vorba si in alta parti si, uite, ii si confirmata, pt un areal mai mare 🙂

  13. ar trebui sa fie cu adevarat ceva nemaivazut pt. a fi mai buna decat la alex in sinaia.

  14. Arhi dragă, credeam că ne-ai scutit de un drum de Sibiu. Mai trecem periodic pe la localurile despre care am scris pentru a vedea dacă a fost întâmplare că ne-a plăcut mâncarea sau sunt meșteri oamenii. Apăi oamenii ăștia se pare că sunt meșteri.

    Acum sibienii ne-au făcut acum curioși să le încercăm ciorba și celor de la Prima. Și dacă tot îi așa, o luăm din Timișoara prin Orăștie să facem un popas și la Șura.

  15. #18

    Am mancat la Prima in Sibiu, weekendul asta si pot sa cofirm ca e concurenta serioasa pr Kontiki. Eu votez Prima

  16. Mai comandam din cand in cand la ei cate-o galeata de 10 l de ciorba pentru servici… So good…

    • #20

      alunelu » ce mi-a placut a fost ca nu s-au zgarcit la carne, mi-a pus jumi juma, de a trebuit sa mananc din ea, sa pot pune usturoiul

  17. #21

    Roata Norocului- Brasov. Intreaba-ti prietenii.

  18. #22

    Asa-i si la `Nea Jan` in Bariera Traian din Galati – o spelunca obosita unde se serveste cea mai buna ciorba de burta. Mai au si alte zemuri, da` asta-i fruncea 😀

  19. Chiar arata buna, si mi-ai facut pofta, cred ca o sa dau o raita prin Sibiu doar pentru carciuma de mai sus:)