Bănuiesc că știți că sunte ateu și mândru. Bine, glumesc, nu sunt mândru, e ca și cum aș fi mândru că știu tabla înmulțirii, nu poți fi mândru pe deficiențele altora. Simultan, nu am o problema în a-ți apăra dreptul de a crede în ce misticisme vrei tu, cât timp nu mă afectează. Sigur, după o perioadă în care îți apăr dreptul, tu vei dori să îți impui credințele asupra celor din jur, pentru că așa funcționează religia. Dar deja mergem prea departe.

Și nu, nu mă refer la salariile preoților, la miliardele scufundate în mizeria aia de catedrală. Nu. Mă uitam la chestia cu nebunul de la Constanța, Teodosie:

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a sancționat cu avertisment pe IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, după ce acesta a afirmat că nu este discriminare faptul că femeia nu are roluri importante în Biserică deoarece ea „a început păcatul”.
CNCD a constatat că există o discriminare și că declarația preotului depășește libertatea de exprimare și aduce atingere demnității umane a femeilor.

Deci ce? Suntem serioși?
Din ce știu eu, religia este liberă în românia, cel puțin în cazul cultelor cunoscute. Libertatea religioasă este unul din fundamentele constituționale ale româniei. Oamenii au dreptul de a crede ce vor, așa le garantează statul român, prin constituție. Și vreo 85% din români cred fix asta:

Declarația judecată de CNCD a fost făcută de arhiepiscopul Tomisului în 2021, când a fost întrebat dacă e discriminare faptul că femeile nu au roluri importante în Biserică, dar bărbații au.

„Nu este discriminare, este vorba de statutul bărbatului şi al femeii. Sigur că nicio femeie nu poate fi preot şi atunci e discriminare? De ce? Pentru că aceasta este condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale. Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia. Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă pentru că ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur că dacă n-ar fi fost păcatul, nu astfel s-ar înmulţit neamul omenesc, ci prin puterea cuvintelor dumnezeieşti care le-a zis înainte de păcat: creşteţi şi vă înmulţiţi şi stăpâniţi Pământul. Ei nu îşi cunoşteau intimităţile înainte de păcat, erau îmbrăcaţi în har strămoşii noştri şi atunci luaţi ceea ce v-am spus, femeii i s-a spus ”În dureri vei naşte fii”. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”, a spus IPS Teodosie

Ce a spus Teodosie este piatra de temelie a bisericii creștine. Păcatul primordial este cel ce pune baza acestei religii, bazate pe continua inculpare religioasă a oamenilor și continua lor penitență pentru a fi iertați. Efectiv fără ca Eva să fi comis acel păcat, religia creștină nu ar fi existat, așa că ar fi inventat altceva.

Pur și simplu imixtiunea statului în religie este absolut inacceptabilă. Ori cetățenii au dreptul de a-și practica religia precum doresc, ori, de fapt, le faci tu o religie separată și o botezi Csaba Asztalos.

Dacă dl Teodosie prezenta regulile din cultul său era una. Însă el nu a specificat faptul că în societate din România femeile sunt egale cu bărbații, pot ocupa orice funcție, au dreptul la demnitate, lăsând deschisă această declarație. Declarația transpune starea de inferioritate pe plan social.

Dl. Teodosie nu este apostolul constituției române, ci este numărul 2 în ierarhia bisericii române (a se menționa că sunt mai mulți numărul 2). El nu era obligat să menționeze acele lucruri, sub nicio formă. Cum ar suna, conform CNCD, orice predică din biserică? Vă imaginați?
Să te înmulțești ca Rahela și să fii supusă bărbatului tău, care este cap și Dumnezeu în familia ta. Sigur, dragi enoriași, trebuie să rețineți că acestea sunt regulile cultului nostru, dar, în românia, femeile sunt egale cu bărbații și pot ocupa orice funcție, având dreptul la demnitate și nu sunt în niciun caz inferioare pe plan social.

Serios? Așa ar trebui să arate religia, în concepția lui Csaba Asztalos?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.