Scris de Horia Vasiliu, Webfactor

Relatia dintre noi, ca firma si BRD e una lunga. Tine de mai bine de 5 ani.

In principiu, este o relatie comerciala, iar in relatii comerciale pare elegant sa-ti respecti partenerii.

Ei bine, BRD nu-si respecta partenerii. Chiar deloc.

Ca in orice relatie, mai apar si probleme, iar problemele se rezolva de ambii parteneri.

Decat ca, in relatia cu o banca, ca firma, esti fucked-up apriori. Comisioanele se percep instant, orice nemultumire ai avea, exista undeva un act normativ, fie el si intern care pune banca sub umbrela si te lasa pe tine in ploaie.

Si ca sa fim intelesi de la inceput, o firma care are in medie 30-40 de operatiuni zilnice, operatiuni comisionate instant, nu e un client mic. Eventual mediu.

In poza de mai sus este un batch de facturi lunare; fiecare factura din teancul din imagine reprezinta o tranzactie bancara si aduce un comision bancii.

Am sa trec peste prostia unor angajate care regulat informeaza clientii nostri ca, contul nostru este “pe persoana fizica” deoarece vaca cu cabina, lucrator bancar, vede carduri atasate contului de firma (pe care apare numele persoanei) si trage concluzia ca e cont personal. Si ajung clientii sa ne sune ca nu si-au putut plati factura sau sa ne intrebe daca sigur suntem firma.

Am sa trec si peste neglijarea crasa a oricaror norme bancare, repetata lunar de cateva ori, de a nu solicita unui deponent CI-ul la o depunere in numerar in contul unei firme.

Pai nu e mai usor sa ignori treaba aia si sa faci depunerea fara?

Caz in care, din nou din cauza cardurilor atasate, persoana care figureaza ca deponent este evident, un angajat al firmei.

Si uite asa ajung angajatii/directorii unei firme sa plateasca facturile pentru clientii lor si ajunge contabilul firmei sa-si faca sepukku.

Am sa trec si peste marlania imensa, ca la orice greseala a celor de la finante, care trimit popriri pe sume deja incasate, BRD sa-ti blocheze contul si sa debiteze sumele automat (chiar daca le arati dovada platii, plata efectuata si ignorata de vreun agarici de la finante, agarici platit fix din banii virati de noi). Ahh, si sa-ti si perceapa o taxa de 100 de eur pentru blocat/deblocat contul.

In conditiile in care singurul ordonator de plati din contul firmei suntem noi si nicidecum Banca sau Fiscul.

Evident ei ar putea ordona o plata doar in prezenta unei hotarari a unei instante, hotarare definitiva si executorie, dar astea sunt doar detalii si nuante.

Si cand le amintesti detaliile si nuantele sa-ti spuna ca oricum o sa mai ai bani de dat la stat, ce mare pierdere o plata in avans?

Si sa-si puna putina cenusa in cap, sa-ti promita o reducere a comisionelor, reducere pe care evident uita sa o acorde.

Peste ce nu pot sa trec este ultima mizerie executata de BRD.

Incepand din acest an, suntem parteneri cu un advertiser extern, advertiser care ne plateste lunar, cu sume care variaza in zona a mii de eur lunar.

Trecand peste inconfortul primelor 60 de zile in care se onoreaza un cec extern la BRD (ca deh, ar face si ei un profit incasand banii si decontand la limita), se ajunge la un cashflow regulat.

Ei la un moment dat, observam ca apare o intrerupere a fluxului si mergem si intrebam politicos banca “wasup doc?”.  Pauza. Si pauza. Si iarasi pauza

Cerem un centralizator al cecurilor si observam ca un cec lipseste cu desavarsire. Cec de cateva mii de eur.

Cec emis in august, depus la banca in septembrie, care nu apare in evidentele bancii la final de octombrie.

Ne apucam de scobit prin birouri, prin contabilitate si gasim borderoul cu care am depus cec-ul in septembrie. Facem copie si trimitem la banca.

Alte pauze, vine si finalul lunii noiembrie. Si aflam o treaba halucinanta. AU PIERDUT CEC-ul.

Nu ratacit, nu uitat, pur si simplu pierdut. Cerem solutii si ce sa vezi, nu au.

Si incepem un carusel penibil in care ei incearca sa ne arunce mizeria la noi in curte, ca sa cerem noi o reemitere, ca sa asteptam sa primim cecul ala reemis.

Le amintesc stimabililor ca undeva in spatiul cosmic circula liber un cec semnat si stampilat de noi, cec care este perfect valid si poate fi incasat de oricine .

Suntem in 12 decembrie, la 4 luni de la emiterea cecului si la 3 luni de la depunerea lui. Bani lipsa, promisiuni gramada.

Azi aveam promisiunea ferma a unui director comercial al sucursalei ca se rezolva. Aparent nu, oricum nu-mi faceam vise, aceeasi persoana promitea reduceri de comisioane care nu se materializau niciodata.

Final fericit, sesizare la BNR facuta, mizeria ajunsa acum si public. Astept juristi cu amenintari pentru prejudiciu de imagine, abia astept.

Ca sfat personal, apelati cu incredere la serviciile acestei banci minunate, in special daca sunteti o firma mica sau medie.

O sa primiti tot ce doriti, ba mai mult, cam ce povesteam eu mai sus, ca bonus.

 

UPDATE 13.12.2011 : Problema cecului e rezolvata, BRD a onorat plata cecului in cele din urma.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.