Chimia alimentară nu e tocmai punctul meu forte (și nici chimia organică nu m-a dat pe spate), dar o să vă povestesc azi despre maioneză, că o puteți face în mai puțin de un minut dacă știți care e șpilul din spate. 

Maioneza e o emulsie de ulei în apă

Din punct de vedere chimic, substanțele sunt amestecabile (sau miscibile) sau neamestecabile (imiscibile). Uleiul și apa nu se pot amesteca, uleiul va ieși mereu la suprafață, chestie care m-a ajutat pe mine să-i arăt fie-mi cum să facă un lava lamp like a boss. 

 

De ce nu poți amesteca ulei în apă? Din cauza legăturilor moleculare diferite între cele două substanțe. În chimie, regula e cam ”cine se aseamănă, se adună”. Adică substanțele cu legături moleculare asemănătoare pot fi amestecate (de exemplu, apă și sare), cele cu legături diferite, nu prea. Sau mai au nevoie de un pic de magie.

Moleculele de apă sunt formate prin legături ionice covalente polare. Asta înseamnă că sunt uuuușor pozitive negative pe partea cu oxigenul, și uuușor negative pozitive pe partea cu hidrogenul. Într-un pahar cu apă, sunt legate între ele datorită acestei polarizări și dau un chef pe cinste (adică dansează). V-am mai povestit la articolul despre cuptorul cu microunde despre asta. 

Moleculele de ulei, care este o substanță organică, sunt mult mai mari decât cele de apă, și sunt formate prin legături covalente nepolare.

Atunci când torni ulei în apă, moleculele de ulei ar vrea să fight for their right to party cu moleculele de apă, dar tot ce fac e să le ocupe ăstora locul de pe scenă, și să le dea cu curul de podea. Drept pentru care moleculele de apă se răscoală și împing uleiul la suprafață. Dacă ai amestecat bine uleiul, va dura mai mult, dacă nu, se așează rapid pe suprafață. 

Enter emulgatoruk. Un emulgator e o substanță care e iubită și de apă, dar și de ulei, un fel de psihoterapeut de cuplu care ajută apa și uleiul să își facă relația cel puțin suportabilă. 

Rețeta de maioneză 

În cazul maionezei, ca emulgator folosim gălbenușul de ou și muștarul. 

Dar emulsiile nu se formează doar pentru că amestecăm noi vag ulei cu apă și ou/ muștar. Magia stă în modul de amestecare: trebuie împrăștiate atât de tare moleculele de ulei prin apă, încât să nu se poată „coaliza” și ieși la suprafață. 

Pentru asta folosim un mixer vertical. Punem toate ingredientele în castron (uleiul la final) și băgăm mixerul. Se vor întâmpla trei chestii:

  1. Prin viteza mare a cuțitului, moleculele sunt împăștiate bine.
  2. Mișcarea de rotație face un vârtej la baza castronului, care atrage uleiul câte puțin, și îl amestecă bine cu restul ingredientelor. Așa, maioneza nu se taie.
  3. Succes.

Și totuși, de ce se taie maioneza?

”Tăiatul maionezei” înseamnă despărțirea uleiului de apă. Ambele substanțe își bagă picioarele în maioneza ta și își văd de viața lor de substanțe neamestecabile (în termeni chimici se cheamă inversiunea fazei). 

De ce se taie maioneza?

  1. Pentru că ai pus prea mult ulei și s-a ridicat deasupra apei înainte să se poată forma emulsia.
  2. Pentru că ai turnat prea repede uleiul și nu a avut timp să se împrăștie printre moleculele de apă și emulgator.
  3. Pentru că ai folosit prea puțin emulgator (ou și/ sau muștar).

Eu nu recomand să reparați maioneza, deși sunt o grămadă de tehnici și metode. Faceți alta. Nu mai greșiți. O maioneză peticită va arăta și va avea textură meh. 

Acest articol a fost scris la cererea publicului. Tăceți și placă-vă. Maioneza.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

66 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Mi-a placut articolul, insa sunt niste informatii care trebuie corectate: legatura dintre H si O in molecula de apa nu este ionica, ci covalenta polara, caci oxigenul este mai electronegativ decat hidrogenul. Asta inseama ca in molecula de apa, oxigenul o sa aiba sarcina partial negativa si hidrogenul sarcina partial pozitiva. Apa ca atare este formata din molecule de H2O care interactioneaza prin legaturi de hidrogen, formate intre O (cu sarcina partial negativa) al unei molecule de H2O si H (cu sarcina partial pozitiva) al altei molecule de apa. Apa si uleiul nu se plac deoarece apa e polara si uleiul e nepolar.

    • Da. Asa e. Multumesc! Corectez.

    • #3

      nu l-am urât nici pe Iliescu asa cum am urât chimia.

    • #4

      Mi-e rău…

    • #5

      @maddame ma duc sa pun de o maioneză cu usturoi.

      H+ OH- motivul pentru care sarea de bucătărie se dizolvă în apa.
      Mi-a plăcut chimia. Mai ales cea organică. Cu toate că în a XII-a am avut interdicție la oră.

    • Na+ Cl- 😉

      Dar de ce interdictie?

    • #7

      @maddame prea mult Jules Verne. Și niște HNO3 concentrat. Și puțin toluen (sa mor daca mai știu cum e cu aromaticele). Si niste celuloză.

    • #8

      @zidanne, sper ca a facut bum cum trebuie, ca prima mea tentativa abia a atras atentia

    • #9

      @neXt TL/DR m-am ales cu inca ore de info ;))

    • #10

      *doua ore de info ;))

    • #11

      @pvladc: Eu am avut un prof se chimie pe care il chema Iliescu.

    • #12

      Replica asta e cumva sexy …

    • #13

      @Pvladc, știu ce zici. niciodată n-am putut s-o zic atât de bine.
      chimia- singura materie cu care am avut un coșmar: profa îmbrăcată în uniformă SS ne punea unu’ câte unu’ pe scaunul electric.

  2. #14

    Una din fostele mele are un doctorat în fizică. Două lucruri n-a fost niciodată în stare să-mi explice, și se enerva rapid când aduceam vorba.

    – esența ecuației lui Schrodinger – guilt trip pe partea mea: am copiat ca un porc
    de inginer la examenul de fizică din anul 2, fix la ecuația cu pricina…
    – de ce “auzi marea” când pui o cochilie la ureche – pură curiozitate…

    • Aia cu cochiile:cred ca e rezonanta. Auzi aerul cum se pocneste de peretii cochiliei. Tonalitatea depinde de lungimea de unda a sunetului, deci de marimea cochiliei.

      Daca pui un pahar la ureche, auzi ceva asemanator, dar pe alta lungime de unda.

      Cu Schrödinger poate te lamureste Major Tom, daca binevoieste sa iasa din…cochilie 😀

    • #16

      Acum e târziu, fiindcă nu mă mai interesează [aproape] nimic.

      Dar oricum, mersi!

    • Ai vorbit ca un moș

    • #18

      @maddame Fara Schrödinger nu aveai de unde stii ca sunt in cochilie.

      Daca Hellfire e blazat si nu-i mai pasa, trebuie intai sa-l convingi sa priveasca in sus noaptea. Eu n-am talentul asta al tau de imblanzi focul.

      Esenta ecuatiei lui Schrödinger este de a descrie intr-un mod pur deterministic probabilitatea de a se intampla un eveniment cuantic in contextul undelor care descriu sistemul (de exemplu probabilitatea ca o particula sa se afle intr-un loc din spatiu luand in considerare unda sistemului). Asa cum Newton descrie pur deterministic locatia unui obiect in spatiu luand in considerare sistemul descris de fortele care actioneaza asupra obiectului, asa ecuatia lui Schrödinger descrie pur deterministic probabilitatea ca evenimentele cuantice sa se manifeste luand in considerarea sistemul descris de unda). Evenimentele cuantice sunt prezente in jurul nostru peste tot, si teoretic un super computer quantic (cu o infinitatea de qubits corelati) poate descrie cu exactitate viitorul folosind ecuatia lui Schrödinger. Cum nu avem si probabil nu vom avea niciodata un astfel de computer, ramane sa ne bucuram de privilegiul de a nu cunoaste ce ne rezerva ziua de maine.

    • #19

      Scuze, n-am știut că intru la o șuetă de tineret! Deh, bătrânețea e boală care se transmite…

    • Bătrânețea, da.

      Dar putem îmbătrâni fără să devenim moși și babe.

    • #21

      Fix la ecuatia asta am renuntat la facultate :))))

    • #22

      Sueta? E ditamai party! And we can live forever!

      www.youtube.com/watch?v=_Jtpf8N5IDE

    • #23

      Si asta e in playlist, dar o tinem pe mai tarziu: www.youtube.com/watch?v=t99KH0TR-J4

    • #24

      @Major Tom – mersi enorm că te-ai deranjat în weekend, doar ca să-mi confirmi un gut feeling: era doar o altă caterincă! Erwin Schrodinger se pregătea să devină o legendă la alba-neagra, originea șmenului cu pisica, doar că s-a oprit la timp, realizand că e infinit mai simplu cu savanții…

      Apropo de ce ar putea un computer cuantic de keșpe qubiți, a formulat-o și geniul poporului român – actualmente defunct – în simpla zicere:

      Și baba, dacă avea un coi,
      Putea ajunge Ministru de Razboi!

    • #25

      @Madamme: Viața lui François Villon. E un film făcut prin mid-late 80s, a rulat și în România, pe vremea lui Ceau… Vezi acolo cum e cu bătrânețea, și alea.

  3. #26

    Articol de nișă, pentru oameni culți, nu ciobani ca mine.

  4. #28

    Stați așa, se pune apa in maioneză??

    • Se pun 1-2 linguri de apa si zeama de lamaie sau otet (care contine 95% apa).

    • #30

      poate în ardeal, la sărăcie. la noi se pune gălbenuș crud și fiert

    • Si la noi. Dar mai punem si zeama de lamaie. Ca sa nu fie gretoasa.

    • #32

      brrrr maioneza acra…

    • #33

      @Arhi Hai, mah?!? cum sa maninci maioneza fara acreala??? Mai bine folosesc atunci iaurt decit maioneza dulce… oh, god! numai gindul imi creeaza un gag reflex…

    • #34

      @Andrei, hai mai, tu nu pui sare la maioneza? Cum sa iasa dulce?

    • #35

      fără zeamă de lămâie în maioneză simt că-mi intră ficatul în fibrilații. nu 2 lămâi, ci un pic, acolo, cât să vrei să mănânci maioneză cu lingura.
      dacă încep maioneza cu gălbenuș fiert și crud, cum zice Cetin, pun zeama de lămâie ”mai încolo”, dac-o încep cu gălbenuș crud și muștar (când vreau puțină), pun și zeamă de lămâie de la început.

  5. #36

    100 ml de ulei, un ou intreg crud si mixer vertical 30 de secunde pe turbo. În ordinea asta. Niciodată nu s-a tăiat maioneza.

  6. #37

    Galbenus (crud sau fiert, depinde de chef), un praf de sare, mustar, ulei si “micsterul” de mana. Voila!

    Ps: cu apa rece o dregeam cand o “deocheam”. :)))))

  7. #38

    Foarte frumos explicat si desenat.
    Acum vine intrebarea importanta: de ce as pune apa in maioneza? Toata viata am facut-o cu galbenus, ulei si furculita (sare, mustar sau alte condimente – dupa gust). Am mai vazut putin otet si lamaie ocazional, nu stiu daca era de gust sau altceva, dar niciodata apa.

    • #39

      Eu pun intotdeauna doua linguri de apa minerala spre sfarsit . O face mai pufoasa si o deschide la culoare, cel putin asa mi se pare. Si ca ultima remarca sunt de parere ca maioneza e treaba de barbat si se face doar cu lingura ( de lemn), manual. Sariti!

    • #40

      nobody rubs it like a man

    • #41

      Pai normal! Voi, barbatii, aveti mana formata de la bataie :mrgreen:

    • #42

      Exact asta era nedumerirea mea. De ce ai pune apa , si de ce creste maioneza frumos si elegant fara sa ii pese ca nu ai pus apa. Nu stiu ce covalenta – necovalenta este acolo dar cum explici cand scoti apa din ecuatie? Mai o tema de gandire suplimentara bonus – Am facut mult mujdei de usturoi la viata mea, si daca pui usturoi zdrobit, sare, si cresti cu ulei , ajungi la ditamai castronul de gen maioneza, ala cum il explici?

    • #43

      my flavourite

    • #44

      @Duh, cred ca daca nu-i mai pui apa, nu mai e nevoie de explicatii. Si subscriu 100% la usturoi. Fac un aioli de-ti musti dejtele pan’ la cot.

    • @Duhul Gălbenușul de ou are cam 50% apă. Este nevoie de foarte puțină apă pentru a emulsiona uleiul, pentru că moleculele de apă sunt foarte foarte mici (ca idee: într-un pahar cu apă sunt mai multe molecule de H2O decât stele pe cer). La fel muștarul și orice alt emulsionant, conțin apă.

      Nu e nevoie să adăugați apă ca să iasă maioneza pufoasă. E chestie de gust și de rețetă individuală.

  8. #46

    Si totusi maioneza tine de fizica sau de chimie? Ficatul meu ar vrea sa stie daca sa simta o agresiune fizica sau o otravire chimica…

  9. #47

    Mno … cică uleiul ținut înainte la rece ajută la un proces încununat de reușită

  10. Pun eu întrebarea: cine cântă? Am fost curios ce este cu “imaginea” care nu se încarcă, dar am avut o surpriză.

  11. #50

    Foarte frumos explicat! Multumim!

  12. #51

    Prevăd următoarea piesă BUG Mafia, muștar si gălbenuș

  13. #52

    Prima regulă care trebuie respectată la maioneză sau la icre: verificați întâi dacă aveți lămâie în casă.
    Eu azi la 6 m-am apucat sa frec niște icre de scrumbie și mi-am dat seama ca nu am lămâie. Le-am pus în frigider și am plecat în piață să iau lămâi. Nu am găsit.

    • #53

      A doua regula: vezi sa fie si vin!

    • #54

      @Costi, n-aveai nici măcar zeamă de lămâie la sticluță? aș zice Hellas, dar cică sună anii ’90 să mă întrebe de sănătate. 🙂

    • #55

      @Ady-P, bravo, ce idee. Ma duc sa le termin.
      Hellas nu am mai văzut de când eram mic. Dar am tone de sare de lămâie, o folosesc la decalcifiat espressorul. (sunt prea sărac sa dau 33 lei/1l de lichid pentru decalcifiat, care e acid citric, mai bine dau 1 leu pe un plic de sare de lămâie, care e….. acid citric)

    • #56

      Doamne Fereste!
      De la sare de lamaie era sa mor, beam vin fiert cu sora-mea si am pus sare de lamaie in loc de zahar.
      Cum eram mai hulpav, am baut primul o gura zdravana, de mi s-a blocat instantaneu diafragma. Sora-mea radea, credea ca e miștoçăreală, eu nu puteam respira.

    • #57

      @Costi, nu te-ai uitat unde trebuie. există echivalentul hellasului pe toate drumurile. ba chiar acum există ”suc de lămâie” și ”suc de lime”. sticluță galbenă și sticluță verde. nu pot să-ți zic o denumire, că diferă între o marcă generală și mărcile specifice anumitor magazine (eu cumpăr mult din lidl).
      sunt niște ”sticle” mici, să zic 50 ml, de plastic mat, colorat, o formă cam de grenadă cu țumburuș.

      eu personal nu pot să-i zic ”suc de lămâie”, pt mine sucul/zeama de lămâie e ceea ce scot eu personal prin stoarcerea fructului numit lămâie, așa că tot hellas îi zic în capul meu.

  14. #58

    maioneza pentru lenesi :
    – se ia un ou pasteurizat ( se poate si cu ou crud, dar na , risc de salmonela)
    -se ia uleiul favorit (vreo 150-200ml)
    -se ia mustar, sare si ce mai prefera lumea in maioneza
    – se torn toate intr-un recipient de la un blender de mana
    – se baga blender-ul la putere maxima si in 1-2 minute avem maioneza .
    Youtube : “immersion blender mayonnaise” pentru demo-uri

  15. #61

    Multumim frumos!

    La cererea publicului, as sugera și un articol care sa explice cum se curăță jegul prin spălare cu săpun. Poate ajutăm statisticile nițel …

  16. #62

    Eu cand eram mic obisnuiam sa tai maioneza cu privirea. Mama nu ma lasa in bucatarie cand facea maioneza. A mai patit si altcineva la fel?

  17. #63

    Interesant articol dar trebuie adaptat un pic si la ziua de azi. Se mai zice si maineza, pe ici pe colo, pe la unele shaormarii.

  18. #64

    Pentru cei cu copii, faceti un lava lamp cu un borcan, e un experiment interesant.

  19. #65

    offtopic sticla are structura amorfa sau cristalina? dom ‘ profesor mi-a dat de gândit
    youtu.be/J2qLVCP_W3I?t=223

  20. Tovarășa Maddame, dacă pot să spun așa, cum ați sărbătorit ziua de 23 August?
    Cu mânie proletară vă întreb, ați fost la defilare, sau nu? 🙂

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.