Scris de T.

Despre experiența proprie cu privire la emigrare nu o să spun prea multe, oricum e una atipică.

O sa scriu doar despre lucruri care ar putea sa te afecteze în mod nebănuit după emigrare

0. UK e în multe privințe diferită de restul Europei (civilizate). Englezii sunt excesiv de politicoși, de la englezul de pe strada, la polițist și la funcționarul care-ți răspunde la solicitările tale. Comparativ cu România diferența e cu atât mai mare. Românul de rand trebuie sa facă un efort deosebit sa se încadreze în aceste tipare. Dacă nu ești capabil de asa ceva nu veni aici!

1. Interacțiunea cu autoritatea. Nu minți cu nimic în relația cu autoritățile. Pe termen scurt ar părea ca ai un avantaj ( “ca n-au cum sa descopere” ) însa pierderea pe termen lung e mult mai mare. Probabil ca regula asta se aplică în orice țara civilizată. (hint: România nu e tara civilizată)

Pe gov.uk găsești toate informațiile si aplicațiile necesare pentru viața de zi de zi aici: fisc, permis de conducere, școală, sănătate, cetățenie, alocație, drept de vot, ce fac dacă latră prea mult câinele vecinului, etc.

2. Rezidența. Tara de rezidenta e tara unde stai mai mult de 173 zile pe an. În UK anul (fiscal) începe le 5 Aprilie! În tara de rezidenta vei plăti impozit și vei declara _toate_ veniturile de orice natura, indiferent de tara unde au fost ele realizate. Pentru primul an de stat aici multi “uita” sa spună ca au avut ceva venituri și în România iar chestia asta ar putea fi costisitoare.. Multi “uita” sa declare venituri din chirii si dobânzi. (poate și pentru ca în Ro e greu sa înregistrezi fiscal un contract de închiriere) Dacă te gândești sa emigrezi pune-ți ordine in afacerile de “acasa” – fostul acasă! – înainte de plecare. Mai mult ca sigur, sfatul e aplicabil indiferent de tara unde vrei sa emigrezi.

3. Cetățenia in UK e o chestiune extrem de complicata. Momentan, ca cetățean UK ai mai puține (!) drepturi decât ca cetățean roman (european) in UK. Lucrurile se vor schima după Brexit însă nimeni nu știe în ce formă. UK nu recunoaște dreptul de reîntregire a familiei. Soțul/soția/copiii/părinții unui cetățean UK nu (mai) au in mod automat dreptul de a locui cu tine in UK. Ei aplică in nume propriu cu limitările care decurg de aici. Dacă te gândești sa aduci părinții aici sa ai grija de ei la bătrânețe, fa-o înainte de Brexit si înainte de a lua cetățenia. Nu-s sigur, dar cred ca dacă ești cetățean străin (roman) si vrei sa te căsătorești in UK trebui sa faci niște hârtii înainte de a intra in UK

În schimb ca cetățean UK ai dreptul sa te întorci în UK oricând.
Adu-ți copii la locuiască cu tine in UK (sau oriunde emigrezi) din prima zi. E mai ușor pentru toată lumea. Deși or sa fie speriați, copiii se adaptează mai repede decât tine. Continua sa vorbesti cu ei limba nomana (sau limba materna: maghiara/rromani) din doua motive: vor avea mai multe sanse ca bi-linguali, vor intelege si se vor adapta mai usor.
4. Fiscalitatea e destul de complicata în UK.

Deși impozitarea muncii este relativ simplu de înțeles, exista taxe care o sa para exotice pentru cineva din România
Ca salariat, în principiu primii 11500 lire pe ani sunt neimpozabili; ce depășește e impozitat cu 20%, apoi ce depășește 45.000 e impozitat cu 40%. Dacă depășești 100.000 pe an, sistemul de taxare devine complicat și taxele ajung in practică la 60%.
Poți sa-ti deschizi firma (limited company) în mai puțin de o zi. Pentru firma vei plăti “corporation tax” 19%, si apoi vei plăti “dividend tax” 0%, 7.5%, 32.5% sau 38.1% în funcție de ce alte veniri mai ai.
Poți lucra ca “self eployed” (echivalentul PFA). Limitele in care poți folosi banii din firma sau self-employment sunt infinit mai ușoare și mai de bun simt decât în Ro. De exemplu dacă folosești mașina personală pentru business poți deduce 45p/mile in scop de business. Bineînțeles vei tine evidența cheltuitelor și veniturilor in mod onest ( citește din nou punctul 1 ).
(ca o paranteza, cred ca poți sa lucrezi mai putin de 6 luni aici si să-ți rămână de ajuns sa faci “concediu” în Ro mai mult de 173 zile. Nu știu ce trebuie sa declari la fisc in Ro in cazul asta. Evident, asta înseamnă ca nu ești emigrant/expat.)

5. Locuința.
În UK nu exista impozit anual pe locuință însa exista “stamp duty” (taxa de timbru) pe care o plătești când iti cumperi una Dacă ai deja una (in Romania), stamp duty e cu 3% mai mare.
De exemplu la o casa de 300.000 lire vei plati _in_plus_ 9000 de lire doar ca ai o alta casa in Romania (mai scumpa de 40.000 lire.
De asemenea se plătește “capital gain tax” (18% sau 28% pentru orice depășește 11300 lire) când vinzi o locuință. “Capital gain” este diferența dintre valoarea de cumpărare (de acum multi ani si valoarea de vânzare – sau donatie). Dacă vinzi sau donezi locuința din România ca sa nu plătești 3% “stamp duty”, s-ar putea sa plătești capital gain tax consistent pentru casa pe care ai vândut-o/donat-o in România.
De exemplu: dacă ai cumpărat acum 20 de ani o casa cu 10.000 lire (15.000 dolari) si o vinzi acum cu 41.300 lire (50.000 EUR) vei plați in UK o taxa intre 5400 si 8400 lire pentru castigul de capital impozabil de 20.000 lire. In plus asta duce ca cresterea impozitului pe salariu pentru anul curent.
Dacă te gândești ca la tine nu se aplica citește din nou punctul 1! Din nou, sfatul e să-ți pui ordine în afacerile de acasă înainte de emigrare.

6. Moștenirea.

In UK există Inheritance tax – taxa pe moștenire (sau taxa pe moarte). Valoarea ei e de 40% pe tot ce depășește 325.000 lire si este plătită de moștenitor. Taxa se plătește (parțial) si pentru donațiile din ultimii 7 ani de viata. Trebuie sa-ti pui din timp ordine in viata – in fond nu stii când mori – altfel copiii tai vor fi nevoiți sa vândă casa moștenită, poate chiar casa moștenită din România, ca sa plătească taxele in UK, doar pentru ca tu ai murit când erai rezident in UK. Dacă te gândești ca la tine nu se aplica ca n-o sa ai vreodată banii ăștia, s-ar putea totuși sa-i ai; cam asta e valoarea medie pe care o strânge cineva până când iese la pensie. Dacă te gândești să-ți faci vreodată asigurare de viata, lasă-te mai întâi de fumat.
7. Auto:
Poți veni cu mașina înmatriculată în Ro aici. Nu sta aici cu ea mai mult de 6 luni. Exista posibilitatea ca un vecin binevoitor sa te denunțe. Probabil sfatul e aplicabil pentru orice alta tara din EU.
Teoretic poti s-o inmatriculezi aici. Spre deosebire re restul Europei, pentru asta e nevoie de schimabrea farurilor stopurilor si a calculatorului de bord, apoi asigurarea e ca dublu la pret deci practic nu e o optiune.
Pentru folosrirea masinii aici e nevoie de niste deflectoare antiorbire care se pun pe faruri.
Prețul asigurării mașinii variază extrem de mult. Asigurarea este pe combinația (șofer+mașină). Asigurarea e 3rd party (RCA) sau comprehensive (RCA+Casco), pentru personal use sau personal and businnes use, cu limita de km, err mile. Obligatoriu: nu minți/ascunde nimic. Sfaturi: ia-ți pentru început mașină din clasa de asigurări mică. Nu schimba prea des mașina. Verifică dacă nu scade asigurarea dacă adaugi soția/un tovarăș care locuiește la aceeași adresă, discută cu el înainte sa-l pui pe asigurare. Asigurarea creste in medie cu 100 lire pe an dacă ai plătit o amenda pentru depășirea vitezei si cu multe sute dacă ai depășit viteza si a doua dată. Depășirea vitezei este păstrata in cazier implicit o vei declara asiguratorului timp de 4 ani

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.