Există un reality show la tv, ceva cu niște mineri care caută jad. As usual, simplu, o tipă incredibil de urâtă care are o echipă formată din familie și vreo 2 străini, care caută blocuri mari de jad, să le vândă chinezilor.

I-am căutat la un moment dat net worthul, tipa este multimilionară, afacerea ei valorea o grămadă de bani, deține terenuri bogate în jad, este fix genul de afacere de familie care a avut succes.

De fapt, știți ce m-a impresionat? Că, deși are o grămadă de bani și ar fi putut spune Fiule, vino și prefă-te că muncești aici la mină, avem bani decenți, nu trebuie să te stresezi cu viața, ea a ales să își lase fiul cel mic să își aleagă alt drum, doar al său. Iar acel drum nu era facultatea Bioterra și un post de ceva pe undeva, ci camionagiu. Tipul și-a cumpărat propriul său TIR și asta a fost, asta și dorit să facă în viață.

Și mi s-a părut minunat și o explicație extrem de simplă a diferenței de cultură și succes dintre ei și noi. Aici, orice părinte vrea ca plodul său să fie medic, avocat, polițist, neapărat șef. Avem tone de facultăți care eliberează cartoane, pe bandă rulandă, unor analfabeți care nu au nicio vină pentru că sunt acolo, ci sunt împinși de la spate de părinții care, nu-i așa, le vor binele.

Câți oameni știți care să își dorească, pentru copiii lor, să ajungă șoferi de TIR? Sau mecanici auto? Sau prelucrători prin așchiere? Câți din ei s-ar bucura să le vină fiul acasă și să le zică, Mamă, de mâine vreau să fiu șofer! Sau mamă, de mâine vreau să fiu casieră la Mega?

Eu nu știu pe nimeni.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

74 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Situatia e putin diferita. Exista plasa de siguranta. Nu ii iese treaba ca sofer de tir, casier la mega sau prelucrator prin aschiere, nicio problema, stie ca are pe ce/cine sa se bazeze.
    Pe cand ceilalti, din romania, clasa de jos/medie, de asta vor meserii stabile, banoase. ca stiu ca nu au plasa aia de siguranta in cele mai multe cazuri si ca o meserie de doctor, avocat, etc. te scoate din rahat.

    Lucrez in it, dar mi-ar fi placut maxim sa fiu (aproape)orice altceva. De ce am ramas? banii si lipsa plasei de siguranta din alt domeniu “fara batai de cap”.

    • #2

      Foarte corect !

    • #3

      ai plasa de siguranta, deci nu te duci sa-ti cumperi cartonul si sa-ti iei un post caldut si sigur la stat, deci te stresezi cumparand si conducand un tir!
      asa spune si articolul, ca aia carora le cumpara parintii cartonul si sinecura la stat, sunt exact aia care nu au plasa de siguranta la babaci.
      si, pe baza acestor false ipoteze, it-izd-ul concluzioneaza ca doar pentru bogati e fezabila treaba cu tirul.

    • Doream să scrii exact asta, aici e diferența.

      Una e să poți reveni oricând la firma lui mami, și alta e când dacă ai pierdut jobul, începe să bată la ușă foamea și pierderea acoperișului.

      Și eu cunosc familii de bogați ai căror copii fac tot felul de chestii faine, dar le fac pentru că nu trebuie să trăiască din ele, ci cumva de plăcere.

      Pentru ei vrăjelile ieftine cu urmează-ți visele și fă ceea de îți place chiar sunt reale. Pentru ăla care de la 19 ani stă în chirie e un pic altfel și da părinte vrei ce-i mai bun.

    • #5

      da, care e practic ipocrizie, hai sa-l impingem sa fie inginer/avocat/doctor dar el n-are nici un fel de tragere si abilitate spre asa ceva, va fi un fail mai mare decat daca se ducea pe o directie unde are si pasiune si ceva skill, asta e problema, oamenii dau importanta prea mare ‘ciorii de pe gard’ si ‘ce crede vecinul despre ei’

    • #6

      Exact de-asta imi place FIRE movement si fac tot posibilul sa ajung acolo pentru ca sunt convins ca atunci cand voi ajunge cu plasa sub fund o sa mi se schimbe complet perspectiva.
      Si eu in IT (adica destul de fezabil sa ajung in cativa ani la independenta) si mi-ar placea super mult sa incerc si altceva dar momentan nu vreau sa dau vrabia din mana.

  2. Mi-ar fi placut sa fiu mecanic auto…

    • #8

      Eu mi-am dorit sa fiu pompier in clasa a 3-a, dar m-a urecheat mama si mi-am revenit repede

    • #9

      bine a facut, nu merita sa mori pentru binele unor idioti care te uita la 10 secunde dupa ce s-a terminat totul

    • #10

      exact, nu sunt neaparat impotriva joburilor high risk-high reward, dar ca pompier e doar high risk-low reward

    • #11

      very low reward. sa vezi ce misto e cand sar romulanii la bataie, ca stiu ei ca ai ajuns tarziu

  3. #12

    Nu ai cum să îți dorești pentru copilul tau sa presteze o muncă fizică (șofer tir, mecanic auto etc.) deoarece în România aceste meserii sunt in general plătite rău, se lucrează cu echipamente vechi și pe la 40 de ani ești rupt, deci este greu sa muncești așa până pe la 60 de ani.

    De aceea orice părinte cu capul pe umeri își va încuraja copilul sa învețe și să aibă o muncă cât mai ok.

    Că unii nu au nicio treabă cu învățatul și mai bine ar fi mecanici auto este adevărat, dar asta nu înseamnă că trebuie să îți
    încurajezi copilul sa se facă mecanic auto decât dacă asta ar fi chiar printre ultimele opțiuni disponibile.

    Oricum in articol mai este o problemă – tipul și-a cumpărat propriul TIR și asta este, de acum este șofer de tir.

    Câți oameni pot in Romania sa își cumpere propriul TIR ?

    • #13

      Iar ala traieste in Canada unde ai alt context economic, social, cultural..etc iar noi traim in Romania unde…dar nu are rost sa comparam mere cu banane.

    • #14

      Și ăla, împins de părinții responsabili pentru că motive, ajunge medic. Doar ca nu prea vrea să fie medic. Nu prea înțelege multe. Și îmi pune diagnostic greșit. Și mă tratez de o boala pe care nu o am, în timp ce adevărata problema ma omoara lent. Și nici mecanic nu găsesc, că ăla care ar fi fost mecanic bun e tot doctor. De aia ești rupt la 40 ca mecanic auto: sunt 6 mecanici buni în toată țara. Restul sunt doctori.

  4. #15

    Ce tare.. la nivel superficial si eu imi spun ca important e sa fie fericiti, nu conteaza daca au facultate sau nu. Daca ei vor sa se faca sapatori de gropi, sapatori de gropi sa fie. Dar apoi imi dau 2 palme si imi reamintesc ca ei, copiii, nu au capacitatea sa judece la rece situatii de genul: sap gropi – nu o sa imi ajunga banii sa traiesc de la o luna la alta – deci mai greu cu fericirea pe scari.
    Pana vor capata genul asta de discernamant ma simt responsabil sa ii imping la potentialul lor maxim.
    Gresesc? Revin peste 10 ani cu raspunsul.

  5. #17

    Pt ca la noi parintii au suferit mereu o bataie de joc. Daca ai fost neica nimeni ti-a fost greu pe vremea lui Ceasca si mai ales in primii ani dupa lovitura de stat din 89. Desi comunistii au marsat pe “munca e sfanta si orice meserie este bratara de aur” in realitate in sociatatea noastra nu exista respect. Trebuia sa dai spaga la doctori, la invatator, la primar, la avocat, la popa, la etc cand aveai o problema sau trebuia sa fii bagat in seama. De aia li s-a inoculat chestia ca macar copiii sa ajunga din categoria ce nu are pb si e respectata. In tarile cu apa calda s-a mers pe sistemul te respect, ma respecti indiferent de ce lucrezi. Si foarte important e sa fii bun in ceea ce faci.

  6. #18

    Pai multi inca simplifica totul foarte mult: avocat, doctor, it-st = o duci bine, restul mori de foame. That’s it. Nu pot intelege mai departe de asta.

  7. #19

    Sunt convins că sunt părinți care se bucura și la.videochatiste, că na, fac fetele ce le place și e fara contact. pentru un părinte care e anunțat că odrasla se face casier la mega care sa fie bucuria? Crezi că odrasla e fericita? Vrei să încerci să fii fericit cu 2000 lei plus bonuri? Un părinte din București cu odrasla casier la mega înseamnă un copil care fie nu poate pleca pe drumul lui, fie dacă pleacă trebuie sa ii mai dea mă-sa bani sa acopere și întreținerea și mâncarea pe jumătate de luna. Dar na, e ușor să te uiți din bula și să aplauzi.

    • #20

      Exact asa este. In SUA parintele stie ca plodul care a ales sa se faca sofer de tir va castiga mai mult decat multi avocati sau IT-sti. Poate nu mai mult decat un medic, dar este clar ca nu toata lumea poate ajunge medic. Meseriile astea fizice sunt bine platite si iti permit sa duci o viata buna, fara prea multe probleme financiare.

    • Un zidar-zugrav, instalator sau electrician câștigă cel puțin binișor în România. Au cam rămas ciurucurile în general, așa că nu prea ai de unde alege (eu nu am găsit unul serios, cel puțin). Poate problema e la mine, nu zic nu.

    • #22

      Andrei, confunzi meseriile si gradul de calificare. Sofer de TIR si in Romania si in State presupune un anumit grad de calificare si o oarecare dedicatie (la cat stai plecat de acasa), iar salariul este decent. Nu e ca si cum azi nu stii sa faci absolut nimic si maine esti angajat ca sofer de tir la o firma.
      La fel ca sa te faci instalator sau electrician, pe langa scoala iti trebui ucenicie de ani de zile de “furat” meserie. Astea sunt joburi respectabile, chiar daca nu sunt white collar. Dar…

      Casier la walmart/mega, vanzator la mec, chelner(ita) la hooters sau in centru vechi, maturator, influnecer, etc, asta sunt joburi care nu necesita nici o calificare, te duci si aplici si maine incepi. Din joburile astea in genere nu se traieste bine nicaieri. Sincer ca parinte sau nu, nu vad de ce as admira (pentru munca) un om care face ceva absolut banal care nu necesita nici un skill/pregatire ci eventual doar ceva efort fizic.

    • Un pic ați văzut prea multe filme americane cu șoferi de tir americani. Șofer de camion mai mult decât un IT-ist? Poate IT-ist român.

      E rupere și bătaie de joc, dacă nu ai camionul tău, și încă și așa, trebuie să fii foarte foarte atent. Și ești non stop pe drum dar asta se înțelege.

      Dacă ridici un container din port și stai 12 ore dar tu ești plătit la km nu la oră…

      Multe din problemele de acum cu supply chain-ul din US sunt și din cauză că șoferii de camion nu mai acceptă chiar orice preț la bătaie de joc. Toate costurile au crescut dar prețurile la transport încă vor să le țină mici.

  8. #24

    Pai daca am fi avut si noi jad in Romania, csf, ncsf!

  9. Eu aveam un coleg la generală care a zis, la nu știu ce oră de dirigenție, că el vrea să fie vânzător la Mec. Simplu, sincer, fără bășini de neobținut ca noi restul (eu de exemplu ziceam că vreau să fac reclame, am ajuns un ratat de ITst). 25 de ani mai târziu colegul e livrator pe tazz, tazz livrează și de la Mec, deci într-un sens putem zice că și-a atins țelul.

  10. #30

    se minunau rumanii ca rata la bariera cand baiatul lui Bruce Springsteen a depus juramantul de pompier. Cum ba, ta-su vedeta globala si el pompier? Mai mare jena

    • #31

      Copiii de bogați / vedete sunt o categorie mai speciala , lor chiar li se pare ” funny” sa faca meserii destinate celor care nu sunt bogati/vedete, in nici un caz nu fac de foame . Pasiunea lor o pot intelege pentru o anumita meserie chiar daca se scalda in bani , asadar daca nu esti presat de partea financiara chiar devine relaxant probabil sa sapi santuri si sa bei coniac Unirea.A explicat foarte bine manu144x mai inainte cum sta treaba cu ei si de ce nu merge comparatia cu muritorii de rand.
      Bob Marley spunea ca pentru el nu conteaza banii, LOL, verificati ce bine o duc copiii lui in urma tatalui deci pot fi maine si gunoieri dar conturile bancare sint pline…

  11. #32

    Vecinu’ de sub mine își dorește asta… Bine, fi’su e și corijent la câteva materii.

  12. #33

    eu vreau sa ma fac ospatar. dupa ce fac milionul de dolari ma fac ospatar. cum imi zice patronul sau seful ceva urat, arata putina lipsa de respect, ii pun instant ciorba in cap. e visul meu si pana la milion nu mai am mult. poate imi iau si un body cam si pornesc un vlog pe tema asta.

  13. #34

    Și ăla mic chiar doarme în TIR printre emigranți africani, cu minimul pe economie restul mai vedem luna viitoare?

  14. #35

    Hai ca mi-ai deschis ochii.
    Am mai prins din emisiune in timp ce zapam, dar deabia acum mi-am dat seama ca chestia aia e femeie.

  15. #36

    @Cetin a crescut pretu la gepele ca te invitam o facere de cutit la forja ;)))

  16. #38

    Offtopic: trebuie sa modifici adresa catre CiSmaru 🙂

  17. #39

    Fiu-miu, care anu’ asfa face 15, vrea sa se specializeze in explozibili. Sa se duca la colegiu’ militar – lucru pe care eu l-am urat cu pasiune – da’ daca el asta vrea… Au si el si sora-sa destui bani in cont incat sa poata incepe viata usor, sa plateasca facultatea, sa-si ia o casa, masini etc. si el vrea in armata. Asta e, toata viata le-am zis sa-si aleaga o meserie care le face placere, acuma n-o sa ma pun impotriva.

    • #40

      am vazut si noi filmul ala,la sfarsit chiar am plans

    • #41

      Este una din fricile mele teribile. Ca o sa-si aleaga ceva (periculos) si am sa il sustin.

    • #43

      @Zeus – ce terorist bre, ca armata canadiana e ca Dinamo, n-a batut niciodata pe nimeni!

    • #44

      Poate nu știe că poți greși o singură dată cînd te joci cu dinamita și curentul electric…

    • #45

      iti dau mailul nevesti-mii, sa discute, ca e inginer genist. s ar putea sa ii treaca

    • #46

      @Arhi – greu, ca magaru’ nu se oboseste nici macar sa vorbeasca romaneste, dar sa mai si scrie.
      Io tot sper sa fie o toana si sa se razgandeasca, ii tot explic ca in materie de chimicale care o dau exoterma cand sunt puse impreuna, s-a cam atins limita de prin anii ’60, da’ el zice ca asta e pentru ca nu mai vrea nimeni sa inventeze.

    • #47

      Baga-l un an la cadeti si lasa-l uitat acolo inca cativa..poate are noroc sa-i treaca la cata prostie vede acolo. 15 ani e perioada optima de cadeti. Cel putin la canadieni…Si apoi vede el daca mai vrea sau nu, basca se poate baga pe facultate platita de armata. Partea “rea” este ca dupa facultate trebuie sa stai angajat la ei cel putin 5 ani (dar e bine ca este platit foarte bine), partea buna este ca in 5 ani deja exista o specializare si omul nu se mai lupta sa scrie ceva pe resume ca vin altii sa-l coopteze…deci lasa-l! Si oricum la colegiul militar ii trebuie cel putin un an de cadeti…

    • #48

      Jefuitor de muzee pare mai rezonabil sincer sa fiu. Totusi nu vad ce e asa interesant la explozibili, face poc sau nu face poc, boring as hell

    • #49

      next aia crezi tu cu anii 60, abia incepeau sa zgreaptane la chimia moderna a materialelor energetice (ahem) care impacheteaza intr-o molecula cat mai multe resturi nitro, peroxo, strained bonds si alte dracovenii din astea instabile

      Toate tarile cat de cat in fata au cercetare pe asta (SUA, UK, China, Germania, India etc)
      emto.eu/about/
      www.hedm.cup.uni-muenchen.de/personen/professors/klapoetke/index.html
      www.onr.navy.mil/en/Science-Technology/Departments/Code-35/All-Programs/aerospace-science-research-351/energetic-materials

      Impreuna cu directed energy weapons
      www.eurasiareview.com/25012020-directed-energy-weapons-are-real-and-disruptive-analysis/

  18. #50

    Apropo, ăla din dreapta e mama. 😀

  19. #52

    Pentru al meu am zis de la inceput ca poate sa aleaga ce ii place lui atata vreme cat e cel mai bun in domeniul ala.

    Inteleg ca totusi si asa e o presiune sa fie cel mai bun, deci sa zicem ca ii doresc sa fie atat de bun incat sa se poata intretine din meseria aia. Nu, casier la Mec nu e o optiune pentru toata viata, poate sa inceapa asa daca vrea, si de acolo sa inteleaga cam care sunt cei cativa pasi care sa ii permita sa se intretina pe el si familia lui (daca alege sa aiba una).

  20. #53

    La intrebarea cati oameni si-ar lasa copilul sa se faca sofer de tir/casier la mega raspunsul e simplu … ZERO.
    Dar mai vine inca o intrebare – de ce ZERO? Si aici raspunsul e la fel de simplu. (Cam) orice meserie practici in RO, salariul este MINIM pe economie sau pe undeva pe-acolo. Sau “la negru”. Sau conditiile de munca sunt aprope de scalvie, gen 3-400 ore de munca/luna. Sau toate la un loc.
    Pentru ca toti patronii/antreprenorii/multinationalele pwlii sunt toti niste “manelisti” economici care au o singura politica de angajare – minimul pe economie si/sau sclavie. Rezista fraierul 2-3 luni dupa care isi baga pwla si pleaca. OK, urmatorul fraier. De-asta sunt si serviciile la calitatea la care sunt, de-asta nu merge nimic nicaieri cum trebuie.
    Pentru referinta – prin Germania minimul pe economie este pe la 2K Euro. Sofer de tir in RO esti un sclavete fara casa/familie care mananca/doarme/se kk in cabina aia 24/7, sofer de tir in Ger este un om normal, la casa lui care munceste 40h/saptamana (sau daca munceste mai mult e pentru ca ALEGE EL ASTA si e platit x2 sau mai mult pe orele alea) si are si timp liber si resurse pentru familia lui. Trageti singuri concluziiile.
    De-aia vor toti in Romania sa fie sefuleti pe undeva ca e singura varianta sa lucrezi pe alt salariu deca minimul pe economie. Sau salucrezi la stat ca acolo sunt alte conditii decat la toate jegurile de patroni.
    Hai sa nu o mai ardem ca mimozele si sa recunoastem: capitalismul asta de-l traim noi acum – pentru majoritatea muritorilor de rand, nu ma refer la aia 5-10% (mai) norocosi – e o mizerie generalizata. Si lucrurile se indreapta spre mai rau, zi-de-zi.
    Suporterii lu’ Musk si Bezos n-au decat sa-mi suga o ceapa!
    PS – firma la care lucrez a fost, o perioada scurta, furnizor pentru EMag. Ocazie cu care m-am putut convinge cu ochii mei cam cum arata scalvia moderna pe-acolo. Si astia sunt una dintre cele mai mari firme din RO, un fel de Amazon wannabe … asta e si unul dintre motivele pentru ca evit cat pot sa cumpar de la emag/freshful & shit. Si le urez din tot sufletul o moarte in chinuri sefilor/patronilor de la companii de genul.

    • #54

      salariul minim in fermania e 1420E

    • #55

      @Arhi – ma’ bad cu SMBE in Ger … nu am fost departe dar nici exact in ceea ce am scris. Dar principiul ramane valabil.
      Am prieteni care stau in Germania – localitate mica, satelit de oras (relativ) mic – si acolo, la un venit net de 3K euro/luna/familie (2 adulti+1copil) traiul este decent. Adica o chirie decenta (nu centru dar nici ghetou) mancare/bautura/1 masina decenta (SH maybe) si poate sa ramana loc chiar si de un concediu. Asigurari medical/scoala copil/etc impecabil. Asta, cum ar veni, ar cam fi 2 salarii minime in casa. Ceea ce e 100% fezabil.
      De la 4 K Euro/luna/familie, treaba incepe sa arate chiar OK iar de la 5 K in sus incepe chiar sa-ti vina zambetul pe buze.
      Ah, daca te manaca in cur sa de duci la Munchen sau la Berlin, treaba e complet diferita ca si costuri ale vietii.
      Sotia prietenului meu s-a angajat (din prima dupa cam 1 luna de cautare, stand acolo) cu putin >2000 E net. Specializare ceva pe economic/banci. Dar nu avea hartiile de studii/atestare puse 100% in ordine. Iar salariul asta a fost pe proiect/perioada determinata (sau de proba, gen) de 6 luni. Dupa care s-a dus spre 3 K net. Doar pentru ca a intrat pe NE-determinata si a avut review-uri bune de la Team Leader.
      Dupa ce si-a pus hartiile in ordine si a schimbat firma s-a dus si mai sus. 8 ore pe zi, functionar simplu nu manager sau ceva, program fix, nu indrazneste nimeni sa te tina peste program sau sa zica vreo magarie de genul “mai stau 10 ca tine la usa”.
      Si evolutia asta a durat vreo 2-3 ani.
      Fara sa fie “sef” sau sa faca cine-stie-ce kkt de munca de raspundere. Si FARA limba germana, norocul ei a fost ca lucra doar in Engleza. Ma rog, ulterior s-a pus la punct si cu Germana.
      Ei bine, tipa asta era platita in RO, la banca, pe pozitie de DIRECTOR de departament cu un salariu de 1K Euro net. Si baga ca MIG-ul 10-12 ore/zi plus sambete si duminici. Si rapoarte, raspundere, plm.
      Cam aia e … de-aia din taxele lor se fac scoli, spitale, sosele si e loc si de biserici, beculete de craciun sau ce mai vrea muschiul cetateanului. De-aia pensia e pensie pentru ca … contributivitate. Si de-asta noi o sa ne ducem pe pwla pt ca la minim pe economie de 3-400 E si cu majoritatea salariatilor muncind fix pe banii astia o sa facem rahatul praf.
      Si, cea mai tare faza: mancarea costa ca la noi, poate chiar mai ieftin pe ici-colo. Casele, hainele, masinile, vacantele, etc au fix aceleasi preturi. Iar dobanzile la banca sunt sensibil mai MICI decat la noi.

    • #56

      Cryptoprocta, sa vezi ce bine traiesti intr-un sat din romania cu 3500 de RON.
      Da stiu, nu se compara satele din germania cu alea din romania, dar ramane situatia ca traiesti la sat. Nu e vorba ca pe unii ii mananca in cur sa se duca la berlin sau munchen, doar ca unii pur si simplu au crescut/trait doar la oras si nu vor sa moara cu spiritul rural in brate (nici din germania nici din ro). Sigur daca esti dispus sa ai “viata buna” pe care ai descris-o ca o au prietenii tai, te muti intr-un satelit al unui oras mic si geee, poate iti ramane si de un concediu.
      Iar la cat de suparat pe propria ta situatie pari, si la cat de bine e in germania, nu inteleg de ce mai esti pe aici.

  21. #57

    “Aici, orice părinte vrea ca plodul său să fie medic, avocat, polițist, neapărat șef. ”

    Job la stat, nu te da nimeni afara daca stai in banca ta.

  22. #59

    La cum stau lucrurile in momentul de fata, este foarte probabil ca fi-mea (6 ani) sa ajunga dansatoare prin vreo trupa ,cu aparitii pe la tv , un fel de bebelusa la cronica carcotasilor. o voi impiedica? cu siguranta nu. Iar fiul cel mic (4 ani) sigur sigur ajunge gamer, il si incurajeaza tatal. Iarasi, as fi chiar fericita cu asa alegere.

  23. #60

    Știi bancul ăla cu bețivii, care în viață fiind, vor să dea o tură prin Rai și Iad să vadă unde le convine după ce trec Stixul?
    Se duc la sf Petre și le face o tură prin rai – muzică cultă în surdină, oameni meditînd și îmbrăcați ca în halate, păsărele ciripind, liniște și pace, ”nț, nu-i de noi aici”. Se duc la Scaraoțchi și cînd intră în iad văd petreceri cu băutură și femei, muzică de discotecă sau manele (la alegere) etc, ”hooop, aici e veață”. Le mulțumesc ei și pleacă. Cînd le vine sorocul, ”mergem în iad, boss”. Se prezintă la poarta iadului și haț, un drac îi ia si îi pune la băgat cărbuni în foc la boilere, curățat cenușa și funinginea de prin cazane, etc. Supărați, se duc la Scaraoțchii pentru o plîngere și-i spun tărășenia, la care el le răspunde: ”Asta-i diferența dintre turist și emigrant”.
    Așa și cu șoferia, una e să o faci de plăcere, cînd ai bani mulți în cont și nu ai stres chiar de apare vreun pocinog și alta s-o faci de foame și sub presiune.

  24. #61

    In facultate doream sa muncesc pentru extra money , experienta, lucrul cu oamenii , etc. Si mai mereu gaseam joburi de ospatar,ceea ce imi placea maxim.

    Eh..cum aflau ai mei , scandal. Ma puneau sa renunt pentru ca in ochii lor ospataria era ceva nasol, ca stateam in baruri sa servesc , o fata cu studii nu are ce cauta acolo . Ori eu ospataream la carciumi, in baruri ma duceam sa cheltui banii .

    Curajul de ai infrunta imi lipsea pe vremea aceea , ei visand ca eu sa ma angajez direct sef pe undeva.

    Si asa ma bateau la cap mereu, sa muncesc la birou, imbracata frumos, cu hainele calcate and shit.

    Nu am fost deloc happy in facultate, presiunea pe care o puneau asupra mea mi-a generat o depresie de toata frumusetea.

    Voiam sa muncesc joburi adecvate varstei si contextului si nu puteam din cauza lor.

    PS: am incercat si in mall , la vandut carti, la vandut haine…acelasi cacat,nu eram la birou si nu le convenea.

    Nu mai zic cat de greu mi-a fost primii ani de munca “adevarata”, dupa facultate. Eram un adult copil care nu intelegea programul fix, raportarea catre un sef, disciplina , oamenii diferiti cu fixurile lor.

  25. #62

    observ ca nu s-a inteles:
    ala din america este antreprenor, si-a pornit propria afacere cumparand si exploatand direct un tir. nu traieste din salariu.

  26. #63

    Cand i-am cerut lui mama sa imi ia si mie un camion a zis ca trebuie sa ii sap gradina vreo 500 de ani pt banii aia!

  27. #64

    Tu te-ai bucura, dacă fiica ta ar vrea să fie casieră la mega?

    Eu am o fiică și îmi dau seama că asta nu ar face-o independentă financiar. Ca femeie, dacă nu ești independentă financiar, e cam nasol, deci nu m-aș bucura prea mult.

  28. #65

    Fix pe subiect, pentru cei care nu citesc la zoso las link-ul ăsta (sper să nu se supere Seniorul): zoso.ro/nocivitatea-comparatiilor-varfurile/. Și în completare, chiar mai important decât primul: zoso.ro/despre-aspiratiile-celor-35/

  29. #66

    Plm, şi eu am visat să fiu şofer pe Raba dar nu am avut norocul să am părinţi bogaţi să-mi cumpere una.

  30. #67

    Nu stiu cat de fericiti pot fi parintii daca nu accepta ca de undeva trebuie sa porneasca si sa respecte banul muncit…pentru cei de pe aici de prin Canada chiar se urmareste sa inceapa copilul 1-2 luni de vara (de la 16 ani )sa lucreze la vreun McDonald, Subway, Coffee Time ca sa-si faca un history pe lucrat ceva, sa invete sa aiba un ban…sa tunda iarba vecinilor, sa plimbe caini, sa mature frunze. Acum de aici si pana la ce ai visat sa faci si sa si faci din placere este drum lung. Am prieteni care au fost olimpici la matematica sau cu cibernetica facuta, medici carora unul din copii le-a zis pas la ce doreau parintii.
    Unul a devenit mare bucatar prin Anglia (asta dupa a tras o mare cearta cu maica-sa care era geniu in matematica). Si dupa ce s-a dus maica-sa si a vazut ca fii-su lucreaza intrunul din restaurantele in care ea nu si-ar fi permis vreodata sa intre, cand a vazut cum este servita si cand a vazut ca acum baiatul preda arta culinara a ramas cumva tacuta si a ales sa-l lase sa faca ce doreste. Deja o luase demult pe maica-sa la capitolul bani castigati si efectiv se simtea bine in pielea lui. A recunoscut intrun final ca fii-su se simte mai bine in pielea lui decat s-a simtit ea vreodata cu toata matematica ei si cu toata munca de birou, de statistici si parastatistici de i-au iesit pe urechi.

  31. #68

    Credeam că numai eu o văd pe doamna prea masculină. Schimb canalul instant.

  32. #69

    Sotia e profesor si, la dirigentie, a intrebat elevii de a VIII-a ce isi doresc sa devina…O fata a raspuns sincer: centurista, doamna! Am vorbit cu mama si ma lasa.

  33. #70

    E discutabil, e perfect normal sa îți dorești sa fii fericit, însă e bine sa ai si niște părinți lucizi cu care sa vorbești sau cineva care sa te îndrume, înainte de a lua decizii grele la o vârsta cand ai zero experiența de viața.
    Si eu visam sa devin actrița si n-ar fi fost imposibil, dar ma aștepta o viața in lipsuri, frustrare, umilințe, comparații cu alții din familii “bune”, îmbătrânire prematura, foame la propriu (trebuie sa fii in forma pentru orice rol de rahat si oricum probabil mănânci mai rar din motive de bani – nu e de ras, e pe bune). Pentru ca nu sunt genul sa atârne după vreun maticiuc (in cazul fericit) si prefer independența si respect.
    Habar nu aveam de asta la 19 ani și acum, la 36, după ce am văzut ce s-a ales de alții, imi mulțumesc mie pentru ca am ales cu creierul. Sunt inginer si sunt bine. Nu e ușor sa muncești cu capul in condiții nu tocmai ușoare, dar parca creste inima in mine când văd ce pot sa fac cu banii, pe lângă ca dorm liniștita. Și sunt in Germania, asta schimba mult situația.
    Eu sunt uneori curioasa de viețile altora si imi place sa analizez, pentru ca the devil is in the details. Si as avea doua exemple:
    – persoana născuta artista, superba, si-a urmat visul de mică, a studiat si muncit din greu, dar…a depins financiar de părinți pana cand s-a măritat, cu un inginer by the way:) putea fi si șofer de tir, tot câștiga mai mult ca ea. Total nedrept dar cât se poate de real.
    – make-up artistele românce din orașe de provincie (asa ceva oricum nu găsești in Europa de vest), care dau impresia ca muncesc cand vor ele, socializează la greu, totul o culoare si o veselie. Totul pana analizezi fundalul de pe care fac live-uri (am avut răbdare sa văd vreo 3-4): sobe in casa in 2022, tapet ieftin, faianța pusă anapoda, jucării ieftine la copil, cafea de la automatul de pe strada etc. Plus ca fac bani doar in sezonul nunților, in rest depind bineînțeles de bărbat, toate au un bărbat, care ori e șofer de tir, ori angajat pe undeva, pentru ca nu plătești întreținerea din “învârteli”. Si nu vorbim de vreun SRL, toate muncesc la negru, zero norme de igiena, bine ca isi permit măști. As da vreodată independența financiară si situația materială buna pe asa ceva? No fucking way!!
    De ce fac comparații? Pentru ca si eu sunt mama si evident ca nu vreau sa imi vad copilul traind in stres, deși stresul e mai mare cand nu ai cu ce plăti facturile, nu cand ai vreun job random de birou. Soluția e sa vorbim cu copiii noștri cât mai mult si sa-i ajutam sa experimenteze cât de mult, înainte de a lua decizii.

  34. #71

    Dacă nu apăreau și vreo doi IT-iști care să ne spună cum întorc ei banii cu lopata, deși vocația lor ar fi fost cu totul alta, dar lipsa plasei de siguranță i-a împins acolo, nu ar fi fost chestia completă :)…

  35. #72

    Deci nenea din dreapta pozei asteia e de fapt o tanti, holy fuck!

  36. #73

    Numaim ie mi se pare că tanti aduce cu Val Kilmer?

  37. In prezent daca faci o meserie calificată f bine, ai un venit ok.
    Esti instalator, mecanic, pui gresie, …ai de lucru. Daca nu ai habar de nimic, atunci situația se complică.
    De multe ori vânzătorul este platit la fel ca un necalificat

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.