Înțeleg și accept necesitatea unui ajutor pentru studenți. În principiu, ei sunt viitorii intelectuali, oamenii care vor gândi și vor decide pentru noi, fiind cei care, în mod normal, sunt mai dotați intelectual și mai motivați decât restul poporului. Spun În teorie pentru că noi avem Bioterra, Spiru și alte fabrici de diplome care au distrus învățământul românesc.

Pe lângă asta, e normal să ne ajutăm tinerii care vor și fac ceva pentru viitorul lor și, implicit, al țării. E normal ca, atunci când ai terminat liceul și mergi la facultate, să fii ajutat măcar să te deplasezi până acolo, pentru că, pe fond, vorbim tot despre niște copii. Când ai împlinit 18 ani nu se declanșează vreun declic magic în cap și, brusc, devii matur, poți lua decizii mature, ai acces la bani, credite și altele. Acești minioameni de abia încep să își trăiască experiențele care îi vor ajuta să fie oameni, de-a lungul vieții, vor da de n ori cu capul de pragul de sus, se vor împiedica, vor cădea. Iar noi, ca adulți și societate, avem datoria de a-i ajuta cu primii pași.

Așa că da, sunt acolo, consider că e ok să le dăm ajutoare de acest gen tinerilor și studenților. 18 ani, liceu, 3 ani, facultate. Hai, 5, dacă ești la inginerie (nu știu dacă se mai fac 5). Deci 21 sau, hai, 23 de ani.

DAR FUCKING 30 DE ANI?? Păi eu, când am împlinit 30 de ani mi-am făcut tort de colivă, pentru că am zis că gata, cam aia a fost viața mea, de acum nu există decât declin, boală și moarte. Primul job îl aveam pe la 19 ani și, până la 30, schimbasem deja o grămadă de locuri de muncă, orașe între ele, femei, relații, case, experiențe, iubiri. Efectiv mi-ar fi fost rușine să mă duc la un chioșc și să cer un abonament de student.

Să fim serioși, când faci facultatea, la 30 de ani, o faci întâi pentru că orice prost poate face facultatea în românia, la niște prețuri mai mult decât subțiri. Și o faci pentru că ai remarcat că ai nevoie de ceva la job, pentru o mărire, pentru acces la o funcție superioară, chestii de astea. În niciun caz nu mai ești un tânăr neajutorat, în căutarea drumului în viață, ci ditamai gămanul care vrea mai mulți bani.

Și stăm toți și asistăm, neclintiți, la circul ăsta social, în care guvernul dă cu dărnicie de la bugetul acela fără fund, pentru toți votanții, în timp ce subalternii Gabrielei Vrânceanu Firea Pandele Șicâțiormaififost ucid bătrâni în cămine de bătrâni. Pe bani foarte mulți.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

20 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Si transport aproape gratis (subventionat 90%). De aceea ei fac multe rezervari pe CFR, ca nu-s hotarîti cind pleaca, cît le ajung banii sau cînd se trezesc din beție. Iar trenurile circula goale ca locurile sint “ocupate”.
    Informatie de la o casiera de agentie CFR din CT.

    1
    • #2

      Partea cu trezitul din beție tot de la casieră este? She has some really wicked inside informer!

    • #3

      Marinel zice corect in felul lui…sa-i vezi pe saracii studenti ce zelosi sunt cand vor sa te ridice de pe scaun ca ei au rezervare facuta de 5 zile pe locu ala si dupa ii dai o flegma(virtuala) intre ochi ca de adormiti ce erau au nimerit in vagonu care nu trebuie…si sa vezi ce sa cacaie pe romaneste sa scoata un rahat de legitimatie si carnet care sunt obligatorii de prezentat cu biletul – vazut live de cateva ori faza ca vai l-au uitat la camin…cel putin aici controlorii nu iarta deloc:).

    • #4

      @Alex
      Partea cu trezitul din betie e vazuta cu ochii mei, constantean fiind si mergind destul de des si pe alte plaje, nu doar “trei papuci”.
      Dealtfel “dormitul la scheleți” s-a inventat de cei care dorm pe plaja, ingropati in nisip si apoi din nou “pe vodca”.

    • #5

      Inginerie numai 4, ca fraierii fac si un masterat ca sa egaleze studiile celor cu 5 ani.

    • #6

      partea nasoala e ca odata facuta rezervarea, se considera biletul cumparat, iar statul tb sa deconteze cval biletului catre SNTF CFR Calatori, fie ca e sau nu e folosit.
      la fel cum se acorda bilete CFR pensionarilor, luptatorilor in Revolutie etc si 90% dintre ele nu sunt folosite efectiv, dar se deconteaza.
      iar unul care ar da bani pe bilet, nu mai are parte, ca nu mai sunt locuri.

  2. #7

    Păi da. Până la 30 să fie susținuți de la buget, lucrează part time până pe la 42-42, și apoi se pensionează, dacă au avut inspirația să meargă în justiție sau armată sau poliție. O țară de rahat merită să rămână în rahat, pentru că e mediul său natural.

  3. #8

    La fel cum scutirea de impozit e pentru firme nu pentru IT-sti, reducerea la CFR e subventie pentru CFR, nu ajutor pentru studenti.

    • #9

      CFR e un nume generic.
      de fapt e subventie mascata pt SNTF CFR Calatori

  4. #10

    Apropo de cazul cu batranii….marcelino a ordonat controale la toate azilele de batrani, centrele ptr tineri si centrele ptr persoane cu dizabilitati din toata tara. Intr-o saptamana. O vrajeala mondiala. N-ai cum sa faci ceva ca lumea pe subiectul asta, intr-o saptamana.
    Presimt doar o avalansa de amenzi date pe orice rahaturi, fara legatura cu conditiile efective de lucru. Gen ca n-avea patronu basca in cap. Iar aia care chiar sint lepre….sa fim seriosi, stim deja de 3 zile ca vor fi controale, noi, puletii de rand. Ca numai asta se discuta si la tv si pe net si oriunde mai este presa. Aia implicati in poveste stiu deja de-o juma de luna.
    Asa ca o mwie masiva domnilor politicieni si sefi de institutii.

    • #11

      Azilele de batrani si cu centrele pentru dizabilitati merg mana in mana cu centrele psihiatrice unde cu buna stiinta li se inlatura bolnavilor din hrana zilnica proteinele si nutientii unei alimentatii sanatoase cu scopul declarat de a nu pune in pericol angajatul de spital asta in caz ca bolnavul devine violent si sa fie mai docil astfel. Umbla vorba prin targ ca pe la spitalele psihiatrice cu masuri de siguranta sporite >spitale penintenciar< astea unde sunt intemnitati cei cu probleme pshice si cu sentinta penale nu e vorba ca e doar lipsa hranei etc , se moare pe capete statul incurajand trecerea in nefiinta prin mijloace specifice a bolnavului si nu vindecarea ori alinarea suferintei lui. Vorbesc din propia experienta, se moare pe capete in astfel de stabilimente, e ceva de groaza. Nazistii sunt mici copii versus neocomunismul astoara autohtoni neaos romani. Si raul sporeste atunci cand stai si te uiti pasiv cand cu cativa lei il puteai pastra in comunitate pe cei mai buni dintre noi. Bolilile psihice nu sunt o alegere, nu sunt o optiune ci o boala, ceva care i se poate intampla oricui dintre noi. Si asta indifenrent de programele de epurare a populatiei romanesti care sunt mai mult sau mai putin percepute de populatie.

      1
    • #12

      A fost un caz acu’ vreo 2-3 ani, venit cu jăndarii sa evacueze un azil din Tuzla ca nu avea nu stiu ce aprobare de la un tiriplici ce astepta sa fie uns. Si se tineau bietii oameni de usi si de garduri sa nu-i scoata, chiar era unul cu scaunul cu roti luat pe sus care tipa si spunea ca are tot ce-i trebuie, mincare buna, medic, un cearsaf curat si sint tratati bine de angajati. Dar cineva i-a sapat ca le facea concurenta. Au dat si pe un post tv local atunci.

      1
    • #13

      Este ACEL Tim? Daca da, hai, bre, sa bem o bere la ploscari!

  5. #14

    Dacă începi școală la 7 ani și faci 12 clase vei termina la 19 și nu la 18 cum e scris mai sus
    Pentru ingineri:
    1 sa zicem ca dai bacul la 19 ani
    facultatea durează 4 ani
    masterul 2 ani
    doctoratul 3-5 ani
    in total sunt 11 ani
    Deci e absolut normal ca pana la varsta de 30 de ani sa poți sa fii în facultate

    Pentru ASE& drept, etc
    3 ani + 1 + ? pentru doctorat
    deci cel mai probabil 7-9 ani

    Nu stiu exact cum e la medicina

    Pe scurt mi se pare o lege de bun simpt dacă vrem sa încurajăm pe cei tineri sa încerce sa urmeze un doctorat.

    • #15

      Da, exact, acu 15 ani toti ziceau ca ai nevoie neaparat de o facultate, acum sa faci si doctorat ca de aia avem nevoie… sa nu mai vorbesc de nivelul doctoratelor din romania ca se sterg strainii cu ele la prohab.
      Sa zicem ca totusi ca esti unu din aia care face doctorat, la doctorat nu faci DOAR aia plus ca faci munca de cercetare care este platita.
      Plin de doctori da’ unu nu stie face ceva util

      1
    • #16

      :))))
      As vrea sa intalnesc tanarul viitor doctor care, in calculul deciziei de a urma doctoratul, a tinut seama si de gratuitatea pe CFR. Chiar si in proportie de 0.000001%

    • #17

      Da de cand e obligatoriu sa ai doctorat? Si e exact cum zice arhi, la 30 de ani ar cam trebui sa iti fie rusine sa cersesti…

      1
    • #18

      conform poli București
      www.sdettib.pub.ro/finantare_doctorat.html
      pe luna sa zicem ca e 1700 ron (e posibil sa fie mai putin ca nu știu exact ce luni se iau în considerare)
      si din astea trebuie sa iei plătești deplăsările și participările la diverse conferințe și în plus sa mai și trăiești

      Nu stiu cum e la facultatea de fizica dar probabil la fel e și acolo. Ca și extra pentru toți cei care zic ca nu avem nevoie de doctori în inginerie/ fizica/etc sa se gândească ca vom construi mai multe reactoare nucleare și parca e bine sa ne pregătim specialiștii în țară decât în afara.

      Acum în conformitate cu ideile pe care le văd mai sus doar cei bogați ar trebui sa facă doctorate ca nu vrem sa stea nimeni cu mana întinsă și după 2-3 generații o sa ne întrebăm de ce nu mai putem sa ieșim din sărăcie sau suntem de fapt o țară de consum.

  6. #19

    Mi-a luat mult prea mult timp să înțeleg, dar acum este oribil de evident: asta nu e țara noastră. Și nu a fost niciodată. Este locul unde s-a întâmplat să mă nasc, spațiul geografic în care am trăit eu și familia mea extinsă. Nu că am fi avut prea multe opțiuni de altfel.
    Este țara lor. Nu, de fapt este ferma lor de unde își storc mulți bani și privilegii din orice. Din copii, din bătrâni, din drumuri, din păduri, din nisip, din ape și din munți. Din vaci și din urși, din mare și din râuri.
    Noi suntem tolerați. Jumuliți, asfixiați, afumați, manelizați, umiliți, buni să plătim dările din care se îngrașă stăpânii. Nu putem trăi decât în bule fragile, și ferească sfântul să ieșim din bulă, că se lasă cu zgârieturi pe psihic. Cine nu e în sistem nu poate avea alt scop în viață decât să plece, temporar sau definitiv, emigrație sau schimbare de reședință…

    1

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.