Rromânii sunt un popor penal. Astăzi, încă o data, mi s-a întărit părerea asta.
De ce?
Astăzi am fost la oftalmolog, la policlinica cu plată. Mă cam dor ochii de câteva zile şi voiam să văd de ce. În faţa cabinetului, desigur, coadă. Nişte copii la vreo 19 ani, vreo două bunăciuni, din care una nu m-am lămurit dacă era cu tac-su sau cu soţul, două perechi pe la vreo 40 şi cu mine.
steag.jpg
Aşteptam de vreo 10 minute, când apare un nene, îmbrăcat într-o salopetă murdară de praf, cu o batistă pe ochi. Se vedea că suferise un accident de muncă şi venise la cel mai apropiat punct medical.
Domnule, nici unul din cei din faţa mea nu a vrut să îl lase să intre mai repede. Se vedea că omul suferă, are dureri, îi curgeau lacrimi din ochiul celălalt. Nimic. Toţi se făceau că nu observă nimic, stăteau cât mai cu spatele la el şi cum le venea rândul, ţuşti în cabinet.

Pot accepta egoismul uman când e vorba de durere. Atunci când esti la un spital de urgenţă, ştii că şi cei dinaintea ta suferă şi au dureri, altfel nu ar fi acolo. Şi încerci să rabzi şi să îţi accepţi durerea, poate rezişti până să îţi vină rândul.

DAR LA OFTALMOLOG????

Toţi erau acolo pentru controale de rutină. Mi-a mai crescut dioptria, nu văd bine cu ochelarii recomandaţi, copilul are mâncărimi la pleoape şi tot aşa. Deci nimic grav. Nimic care să dea consecinţe grave pentru 5 minute de aşteptare în plus.
Şi totuşi nici unul nu s-a mişcat să îi facă loc celui ce sufera. Ba şi mai mult.
Când am vrut să îl bag in faţa mea să intre, păsărica din spatele meu a început să vocifereze, că pe ea nu o interesează, ea are numărul 9 şi va intra a 9 a persoană.

Am fost extrem de curios dacă îndrăzneşte să mârâie când mi-a venit rândul.
Păcat. Nu a zis nimic.