Am stat mult sa ma gandesc daca voi scrie acest post sau nu. Pentru ca au aparut alte reactii inaintea mea, unele mult prea dure, altele mult prea soft, iar altii pur si simplu au mintit.
Nu vreau sa fac parte, cel putin la acest capitol, din niciuna din categoriile mai sus enumerate, asa ca vreau sa imi spun parerea.
Sunt de acord ca un post pentru care esti platit sa fie marcat in consecinta. In felul acesta iti avertizezi cititorii despre ce este vorba. E vorba de minima decenta si minim respect. Nu pot sa cer sa fiu respectat de cei ce ma citesc, daca eu nu ii respect pe ei.
Nu sunt de acord insa cu marcarea cu litere de foc si cu anunturi gen “nu citi, e post platit”. Nu e normal. Toti se lamenteaza ca jurnalistii marcheaza posturile care sunt platite.
E relativ. In ziare se pune un [p] in coltul din stanga jos al articolului. Articolele de obicei sunt deja scrise de un PR, in clasicul limbaj de lemn al multinationalelor, este absolut identic in oricare din ziarele in care i se face publicitate, nu are savoare, nu are nimic.
Pe blog insa se schimba calimera. Ca blogger ai dreptul de a refuza acest advertorial. Nimeni nu te poate obliga sa il scrii, iar sumele nu sunt asa de mari incat sa merite sa iti calci constiinta pentru asa ceva. Recunosc, sunt de vanzare, si ma pot vinde total, dar in nici un caz la preturile acestea.
Deci, ce scrii este numai si numai parerea ta. E normal sa pui un pic de condiment in ce scrii, dar e clar ca daca ai acceptat sa scrii despre produs/site/subiect, ai o parere buna despre el, deci nu trebuie sa te fortezi pentru a scrie de bine.
Deci, nu ne injurati pentru ca scriem articole platite. E normal sa incercam sa ne intretinem blogul. Mai departe insa, ce scrie fiecare si cum scrie, nu mai tine de grup sau de blogosfera, ci doar de om. Si tot de om tine si respectul aratat cititorului. Eu, dupa un articol de ieri, am ramas cu un gust amar.
Dar, fiecare are cititorii pe care si-i merita….

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.