Modul in care intelege dexonline sa explice democratia

Mă uitam zilele astea la ce s-a întâmplat în europa, cu turcia amenințând olanda. Oamenii aceia, turcii, după atâtea zeci de ani de democrație, au ieșit în stradă și demonstrează violent pentru ca întreaga putere a țării să fie dată pe mâna micului nazist ce se ridica acum, Erdogan. Înțelegeți? Ei singurei, cu mâna lor, vor să își predea libertățile în mâinile unui singur omuleț violent, isteric, dictatorial și răzbunător.

Aceleași lucruri s-au petrecut cam în toate țările cu democrații prea recente și prea slabe din europa. Polonia s-a predat bisericii, UNgaria s-a predat nazistului Orban, pe care îl votează constant, România s-a predat lui Dragnea și, împreună cu curtea constituțională vândută psd, pune bazele unei democrații infracționale de mare succes.

Lucrurile se schimbă în aceeași direcție și în US, unde Trump își dă deja măsura mizerabilității. Franța vine puternic din urmă, Italia la fel, în Belgia sunt mișcări antiorice, UK declanșează brexitul, pur și simplu este un val de prostie ce mătură planeta, cap-coadă.

Și totul, dintr-un singur motiv. Actualul sistem democratic. Sistem care, de mii de ani, are o funcționalitate ciclică, ce se termină într-un război imens și dictatură. Iar pașii sunt aceiași și relativ simpli, de fiecare dată.

Dictatorul momentului ajunge la o oarecare saturație, prin urmare nu mai este o stare de nesiguranță și război în rândul populației. Economia merge bine, oamenii nu mai mor de foame și au timp să citească și să își deschidă mintea. După care realizează că lumea e plină de inechități sociale, că mai există oameni care mor de foame, care nu sunt luați în seamă la viața cetății. Și începe o bătălie monotonă și de durată, în care inteligenții grupului luptă pentru ca cei mai puțin defavorizați să aibă aceleași drepturi ca toți ceilalți.

Și, la un moment dat, acest lucru se întâmplă. Înflorește democrația, oamenii sunt fericiți, în sfârșit suntem toți egali. Doar că lucrurile nu se opresc acolo. Apostolii egalității luptă pentru și mai multă egalitate, pentru ca cei ce au fost inegali să devină, nu-i așa, mai egali decât toți ceilalți, iritând ușor, puțin câte puțin, toate clasele superioare ale societății.

Între timp, egalizații, cei ce nu aveau de fapt ce căuta în locul unde sunt, arată de ce nu erau nicăieri la momentul 0. Proști, închistați, complet refractari la tot ce este în jurul lor, inutili, devin din ce în ce mai săraci, mai frustrați și lipsiți de mijloacele necesare traiului.

Moment în care un tip deștept simte momentul și începe să îi manipuleze în direcția corectă. Le arată un vinovat pentru soarta lor, deoarece ei, cu siguranță nu sunt vinovați. Le flutură prin fața ochilor fraze înflăcărate, despre reîntoarcerea la momentele istorice în care reprezentam ceva, în care ne era mai bine, iar ei fac singurul lucru de care sunt în stare.

Distrug democrația pentru care alții s-au luptat și își predau libertățile în mâinile celui ce promite solemn că va avea grijă de ei și că le va da mâncare. Iar acel cineva preia puterea și, desigur, îi transfromă în sclavi și mai flămânzi, și mai proști, și mai legați de glie, doar că deja acum nu mai e democrație. E doar dictatura.

Și ciclul se reia. Citiți istoria modernă a lumii. De mii de ani, împachetat altfel, istoria se desfășoară exact așa. Din păcate, în acest moment, suntem undeva jos pe roata istoriei, în locul în care prea multa democrație și egalitate a reușit să facă implozie și să ceară o minte luminată.

Nu, nu vin vremuri interesante. VIn vremuri de căcat. Vremuri pe care mulți dintre voi nici nu și le imaginează. Nu, nu are cum, acum avem internet, avem televiziune, oamenii sunt educați, nu se mai poate întâmpla nimic.

Sirienii aprobă.