Later edit: Că tot vorbeam de agenții, ia uite ce făcea vola.ro

Consiliul Concurenţei a sancţionat treisprezece agenţii de turism cu amenzi în valoare totală de aproximativ 2,45 milioane euro. Acestea s-ar fi înţeles asupra tarifelor, iar oamenii au plătit mai mult decât ar fi trebuit, spun inspectorii Concurenţei. Agenţii de turism și-au coordonat politicile comerciale, inclusiv printr-un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere concurenţial, cu scopul de a nu permite scăderea preţurilor pachetelor turistice comercializate. Astfel, turiştii au cumpărat vacanţe la tarife mult mai mari decât cele reale.

De ieri, de când am citit prima oară știrea, încerc să îmi imaginez de ce aș da banii pe un pachet turistic cumpărat de la o agenție, dacă nu mă duc undeva gen Maldive sau Zanzibar (salut, Julică) adică exotisme unde chiar nu știu ce și cu ce se mănâncă și parcă aș vrea să îmi arate cineva. Și ar mai fi charterele care ies mai ieftin, cumva, dacă iei o chestie din timp, deși, cu atâtea low costuri, de am ajuns să plătesc pe un Liverpool-București 21 de lire, parcă nici asta nu mai e vreo șmecherie. În altă ordine de idei, poate ăia care clamează despre capitalismul pur și neamestecul statului în business, pentru că piața se regularizează singură, ar trebui să își dea o palmă în oglindă.

Adică, serios, ce te oprește să îți cauți cazare pe booking sau airbnb? Ce te ține să dai un google după atracții de vizitat în orașul în care te duci, mai ales acum, odată cu explozia vlogurilor (Mariciu e în Portugalia acum, dacă îi urmpărești contul de Instagram sau vlogul, vezi exact ce e mișto prin zonă, ca exemplu). Yelp pentru local food, dacă te interesează figurile sau cauți acolo unde vezi că mănâncă localnicii.

Deci serios, de ce aș vrea să mă duc la Roma cu o agenție? Ca să pot urma o umbreluță prin Capela Sixtină? Între foarte serios.