De Cristian Murariu

Ia du-te si cauta prin hypermarketurile din provincie, de preferinta din orasele mai mici. Daca stii niste persoane din interior ai sa ramai tampit de ce vei afla.
Nu stiu cum sta treaba cu apa asta dar stiu cum sta treaba cu tot ce inseamna “mancare gatita”. Am lucrat 3 ani intr-o astfel de retea si am ajuns sa cunosc, destul de bine, lucrurile.
Tot ce vezi expus la vitrina, ca si mancare gatita, este cea care este aproape de expirare sau care chiar este expirata de ceva vreme.
Iti dau un exemplu: ai un frigider mare (o camere de 3 pe 4 metri) plin de pui care au expirat acum ceva luni. Faci asa:
1. spargi gramada inghetata de pui cu tarnacopul, cu ranga sau cu ce ai la indemana. Romanul e inventiv.
2. iei puii, verzi de mucegai (chiar si la -20 de grade Celsius traiesc panaramele astea de microbi) si ii scoti intr-un hol
3. bagi un furtun cu apa sub presiune si incepi sa cureti puii
4. dai si cu substante frumos mirositoare, gen Cillit, Axion sau ce ai la indemana
5. puiul, frumos mirositor de acum si “mucegai free” se ia, se baga la rotisor, se prajeste si se vinde
6. chiar daca se vor strica unii la stomac, nu patesti nimic: cei de la OPC vor fi poftiti in biroul directorului, vor primi produse pentru acasa proaspete si mici atentii financiare si magazinul va primi amenda minima plus cine stie ce punere sub observatie pentru o anumita perioada (nu stiu cum se cheama exact dar este pretextul perfect pentru aia de la OPC ca sa mai vina si altadata sa mai manance ceva si sa mai faca un ban).

De asemenea, ai concursuri sau faci sacose cu daruri de sarbatori catre clienti. Doar nu vei fi prost sa pui produse proaspete, logic nu?

In alta ordine de idei, de ce sa vinzi (sa presupunem) litrul de lapte, cu 3 lei daca il iei cu 1,5 lei? Da-l cu 4-5 lei daca romanul nu are alta alternativa si cumpara caci n-are alta optiune.

De aia prefer un magazin mai mic: macar n-am pretentii de la aia. Si nu stiu cum se face dar nu am avut niciodata probleme cu marfa de acolo.

Iar ca vorbim despre apa, multi cunoscuti mi-au recomandat sa evit cat mai mult Izvorul Minunilor pentru ca, spuneau ei, zona aia unde ar fi izvoarele, e plina de mizerii deasupra. Iar orice mizerie mai intra si-n pamant, mai ales cand ploua. De asemenea, nici Bilborul nu am auzit sa fie prea stralucit cam din aceeasi cauza. Ca apa, singura marca pe care o iau de ceva ani si cu care chiar nu am avut probleme a fost Dorna. E si ieftina si e chiar ok. Na ca ti-am zis eu cateva nume, ma doare undeva daca fac sau nu reclama.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

81 comentarii Adaugă comentariu

  1. mie imi place roua foarte mult

    • #2

      relansat » eu beau doar Bucovina, din respect pentru locurile de bastina

    • Prefer apa plata de la robinet :)) . Cred ca e la fel de “safe” ca si cea imbuteliata sau de la fantanile forate de primarie in Timisoara

  2. #4

    Ce garantie ai ca la restaurante nu se intampla la fel?la kfc si mec nu tot cu aceeasi dragoste e tratata mancarea?cu apa….mai bem si de la robinet ca oricum ne curatam:d

    • #5

      am o prietena buna care lucreaza acolo. ei sunt extrem de stricti cand e vorba de igiena si de calitatea marfii. iar prin calitate nu ma refer la fa[tul ca produsele lor ar fi vazut carne vreodata, ci ca prospetimea este factorul primordial

    • #6

      Vrei sa zici ca in Crispy Strips sau aripioare nu e carne deloc? Hai fii serios…

  3. Dorna, Borsec si Bucovina ftw :))

  4. la noi Dorna e cea mai scumpă, dar recunosc – e bună.

  5. #10

    Is o gramada de bloguri culinare pe net, eu ma inspir e-bucataria + easy peasy(luate de la tine). Pana acu tot ce am facut a fost f fain si ies si mult mai ieftin:)
    Sunt curios ce tipuri de apa plata au fecale in ele? Poate tu stii mai multe 😛

  6. #12

    sry, am intrat direct de pe fb, nu am vazut ca ai scris deja:P

  7. Pfiu si nu stiam eu de ce ma doare stomacul dupa ce mancam ceva gatit la supermarket, cine o mai da pe la ei de golani. Mersi @Arhi, pentru pot

  8. #14

    Daca ti se pare scarbos cum se spala la supermarket puii de mucegai cu furtunul, du-te sa vezi cum se fac mezelurile dar in mod special crenvustii si parizerul. toaca tot cele cade la mana. Are masina aia de tocat o putere de toca orice dupa care se adauga aditivi si arome (poti sa toci si o bucata de tabla ca tot crenvusti de pui sau porc iese)

    • #15

      view » stiu de cnd a fost scandalul cu sobolanii tocati din mezelurile de la aldis

  9. De mancat la supermarket nu am mancat niciodata, fast-food-urile le ocolesc de cativa ani la fel am inceput sa fac si cu restaurantele (exceptie fac doar cand am chef de o pizza). Apa beau doar Perla Harghitei si Biborteni (sper sa nu aibe vreuna treaba cu fecalele de care vorbesti).

  10. Eu nu cumpar gatit de la supermarket ever …

  11. daca tot vorbim de mancare, incercati sa evitati City Grill , mai ales ala de pe Lipscani. Eu am gasit guma de mestecat in ciorba si un prieten doua scobitori printre cartofii prajiti. Si nu ne certasem cu ospatarii.

  12. @arhi hahahhahaha cat am putut sa rad…deci ai tu prietena la astia si prospetimea e factorul primordial.
    Buuuun atunci eu iti arat asta img534.imageshack.us/i/kfc1w.jpg/
    Poate imi arati si tu una de la supermarket sa arate asa…vezi tu aia poate ca le spala cum zici tu, dar nu se vede ca fac asta.

    • #20

      Blogarel » in primul rand, poza aia e un hoax care s-a fumat acum cateva luni, cauta pe zosoro kfc. in al 2 lea rand, dar poate cel mai important, eu am zis de mcdonalds.

  13. #21

    @Andrei Cismaru:

    Pai nu tre’ sa te certi cu ei, ba. Daca nu le lasi la spaga, poa’ sa se si pise-n ciorba ta !

  14. Nu știu de ce, dar eu nu prea cred scenariile astea. E plin online-ul de felul în care ăia de la McDonalds fac pipi pe hamburgeri sau ăia de la KFC nu știu cum dau cu puii pe jos și îi calcă în picioare. Până nu văd cu ochii mei, nu cred! Că așa poate să vorbească lumea cât o vrea. Să mâncăm căcat e simplu!

  15. #23

    Si eu am asa o chestie pentru Dorna sau Bucovina ca-s tot din nord, doar ca de cand i-a cumparat CocaCola tare-mi da cu virgula cand ma gandesc la ce zice managerul cand vede costuri pe caratul de apa chioara tocmai de la Vatra Dornei. Ce, nu-i apa si la Voluntari?

  16. #24

    @Adi:

    Vezi c-ai comentat gresit, boss. Aici e cu mancarea. La alalaltu e cu apa. Apropo, eu zic ca Izvorul Minunilor e cea mai buna apa.

    • #25

      A. Freigedank » probabil de la radiatii ai si ajuns la opera:)) stii ca stana de vale e pe munte cu uraniu:D

    • @A. Freigedank: Izvorul Minunilor pute! N-am mai ajuns s-o gust după ce mi-a venit un dampf în nas la deschiderea dopului.

  17. #27

    Arhi, pune de o chetă aici, hai să adunăm o sumă frumuşică de bani, pentru cei care vor reuşi să aducă ceva dovezi video. Am auzit si eu despre puii verzi din camerele frigorifice.

  18. Din fericire nu am consumat si nu consum mancare gatita de la supermarketuri. Nu de foarte mult timp am aflat cum sta treaba si cu parizerul si cremvustii si de atunci nu m-am mai atins de ei. Cat despre apa minerala, le-am testat mai pe toate dar m-am oprit la Tusnad.

  19. #30

    @Cristi
    Te cred, dar momentan un 7210s nu mă ajută cu nimic, iar dacă există asemenea dovezi eu zic să le facem cunoscute oamenilor.

  20. Eu am lucrat pt bucovina ca antreprenor la fabrica noua si sincer e state of the art, plus verificari micribiologige din juma on juma de ora cu chimistul/ medicul lor.
    Numai asta beau de cand am fost acolo

    • #32

      Bluehand » eu am observat ca se simte bine copilul de la ea, de aia numai bucovina cumpar. cam o data la 3-4 saptamani iau dorna sau borsec, pentru o mica variatie. dupa care iar la bucovina

  21. #33

    @Arhi:

    E mai bun uraniu, decat cu cacat . D-aia sunt eu nuclear de inteligent, acum mi-am dat seama :))

  22. #35

    @Arhi:

    S-ar putea, dar nu cred. M-am gandit sa trec pe apa plata Dorna, dupa ce am citit acest comentariu al unui domn. Desi beau Izvorul de foarte mult(si nu mi-a cazut flocii, nu mi-a cazut nimic, sunt sanatos tun) dar e ceva dubios…

    ,,Rusii ne-au furat tot uraniul de la Baita, unul din cele mai bogate depozite din lume. Acum a ramas acolo muntele de steril radioactiv ce va mai emite radon inca vreo 200 de ani, singura “mostnire” a vesnicei prietenii romano-sovietice si a Quartzit-ului (firma rusesca ce functiona la Stei si supraveghea furturile incepand din 1949 pana in 1969 – deci mult dupa retragerea trupelor rusesti din tara- adica pana cand au epuizat tot ce era de furat… “

  23. #36

    Si mai tare m-a pus pe ganduri alt comentariu:

    ,, in urma cu vreo 5 ani de zile , am ajuns si pe la stana de vale ..am fost pe munte si am luat masa acolo … la o oarecare distanta se vedeau tancurile de apa unde este depozitata apa care curge de la izvor …ei bine , dupa vreo jumat de ora vad cu stupefactie doi tigani care au coborat de pe munte , si-au dat jos imbracamintea si hop in tancul cu apa …era vara ce dracu , si oamenilor le era cald …deci , chestie cu fecalele din apa e ceva cat se poate de plauzibil …oricum is invidios pe oamenii aia … cred ca sunt tiganii cu cea mai fina piele :)) nici aia cu bani nu-si permit asemenea extravagante “

  24. #37

    cine ti-a zis de faza cu Izvorul Minunilor este IDIOT !!! , locuiesc in zona , apa vine pe o conducta in localitatea Rieni de la Stana de Vale ( www.mirifictravel.ro/images/Image/stana%20de%20vale.jpg ) , izvorul se poate verifica oricand deaorece este un punct turistic.

    • #38

      a.k.a. » nu e nevoie sa imi zica nimeni, ia o harta, pe versantul celalalt e locul cu uraniu:)

  25. #39

    hypermarket in orasele mici?
    magazinele de acest tip se deschid in orase care au minim 200 000 de locuitori

    • #40

      gaozaru » ai decis tu aseara, este?

    • Tulcea ti se pare oras mare? 200 de mii impartit la 2 minus inca cativa mii de locuitori. In ultimii ani Plus si Kaufland au deschis hypermarketuri aici, adaptate bineinteles la potentialul orasului plus ca existau Penny si Billa insa mult mai mici.

    • @Dragos Bunea: Kaufland nu este un hypermarket, este un supermarket (conteaza spatiul de vanzare in categorisirea tipurilor de magazin), iar Plus nu cred că e nici măcar market cu patru case și 500 de metri pătrați.

    • #43

      Valcea:2 Billa, kauflaund, 2 plus, profi, carrefour…..mai vrei?….se va mai deschide unu…

  26. #44

    Toate produsele fratilor Micula sunt de cacat, slabe calitativ, apa plata izvoru minunilor nu face exceptie de la regula.

  27. #45

    @ Arhi. Mi-au povestit prieteni ce au lucrat in constructii si faceau finisaje in depozitele Kaufland, ca tineau carnea si produse perisabile printre munti de materiale de constructii si exact cum spuneai: le spalau cu jetul de la hidrant si substante care indepartau “verdele meu” de pe carne.
    Eu zic de Kaufland, dar este deja stiut tratamentul mancarii in lanturi gen Mcdonalds, KFC, BurgerKing, Starbucks & Asociatii.
    Deci nu ne mai mira nimic.

    • @Daffy: și mie mi-a povestit un prieten al unui prieten care era coleg de școală cu verișoara de-a doua a mătușii a colegului meu de apartament ceva similar. Mă crezi că nu l-am crezut?

  28. #47

    Dracu sa va ia. acum ce apa sa mai beau ? Aia de la robinet e cu clor si guzgani morti, Izv Minunilor e cu bacterii, si restul de 5 marci din 10 de pe piata au kkt. Berea e si ea cu sobolani, deci cred ca raman pe apa din Harghita, chiar daca e scandalul cu autonomia lor.

    • Acum 100 de ani oamenii beau apă din fântână, apă în care uneori se mai găsesc melci, în care se mai îneacă vreun pisoi, etc. Şi nu aveau nici pe dracu’

  29. Eu stiu ca produsele din carne se pot da retur la producator daca expira.

  30. @ Vlad, pai si daca le dai retur la producator, producatorul o sa le mai fiarba odata si apoi o sa le reprepare. La Real de exemplu am vazut ca se face pizza cu sunca ce mai are o saptamana sau cateva zile pana expira, ceea ce inseamna ca nu este foarte rau.

  31. 1. Pentru cei ce nu stiu, izvoarele cu apa dulce sunt la ceva metri adancime. Intre suprafata si izvorul cu apa dulce ai niste straturi de pamant, cum ar fi argila, care are rol de filtrare. NU vreau sa imi pierd timpul acu cu explicatii, cel mai bine sa se caute ” circuitul apei in natura” sa se vada cum o ploaie care spala tot rahatul de pe strada si se infiltreaza in sol ajunge prin fantani. Sa nu spuna cineva ca n-a baut apa din fantana.
    2. Eroul care a lucrat in supermarket 3 ani nu a zis nimic la nimeni? Nu a facut si el o poza, sau un film sa ii dea in gat firma? A stat si s-a uitat cum mananca prostu’?
    Drept sa zic, cand eram prin camin, mai luam cate un pui la rotisor din carrefour, dar nu am avut niciodata probleme, desi am un stomac sensibil, trecut printr-un ulcer.

  32. #52

    arhi – HYPERMARKETURILE se deschid in orase cu populatie mai mare de 200 000, SUPERMARKETURILE se deschid oriunde.
    Cand o sa lucrezi in domeniu atunci sa comentezi.

  33. Comentatorii tai se pare ca nu au facut armata si nici nu au cunoscut foamea. 😀 Acolo povesti de Bear Grylls, nu astea. 🙂

  34. #57

    yo zic sa evitati cola. nu ptr. ca are zahar sau alte cele, dar nu stiti ce e langa fabrica din tm.

  35. pentru a.k.a. am intrebat un profesor de Hidrologie cum e cu apa Izvorul Minunilor, este buna sau nu? Si raspunsul lui a fost asa: apa de la acel izvor de la stana de vale este foarte buna, printre cele mai bune din Romania, doar ca debitul acelui izvor nu poate asigura nici macar 10% din cata apa imbuteliaza cei de la Izvorul Minunilor (European Dreanks sau cum sor numi).

  36. Eu stiu sigur ca in Kaufland nu se intampla asa ceva. Am un prieten foarte bun care lucreaza acolo de ani de zile, in Tg Mures. La fel si in in Real.
    Astea-s basme pentru cei dispusi sa creada. Ca doar e pe net, nu? Deci sigur e asa.
    Articolul e groaznic. “TOT ce vezi in vitrina…e gatit din produse expirate”. Hai, serios? Un frustrat care a ramas fara job, probabil. Poate la vreo doua-trei “hypermarketuri” diferite. Sigur e numele lui real. Not.

    • #61

      1. Nu-mi este rusine cu numele meu si este cel real
      2. Se pare ca singurele tale contacte cu hypermarketurile au fost din postura de client deci mai bine taci
      3. Domeniul meu de activitate a fost si este IT dar asta nu inseamna ca nu mai am nas, ochi sau urechi
      4. Nu te mai grabi sa iti dai cu parerea, in numele altora, doar ca sa pari interesant. Nu faci decat sa pari prost. Poate chiar esti dar, spre deosebire de tine, nu ma pronunt in numele altora.
      5. Ce am relatat e ceva vazut cu ochii mei si sunt destule persoane in Braila care pot relata asta
      6. Sunt unii carora chiar daca le desenezi tot nu te cred. Faceti cum vreti, nu va obliga nimeni sa ma credeti. Eu macar stiu cum stau lucrurile, in aceasta privinta.

  37. eu as vrea sa te contrazic,tata lucraeza de cativa ani intrun hypermarket unde se vinde mancare gatita.nu se intampla deloc cum spui tu e adevarat cand puii mai au cateva zile de valabilitate se baga la rotisat,dar niciodata expirati sau mucegaiti,daca cunosti cazul descris de ce nu faci o plangere?toate hypermarketurile din Romania sunt francize internationele care nu isi permit sa faca ceea ce spui tu 😛

  38. Defineste, te rog, putin mai clar ce inseamna “magazin mic” si ce tip de produse cumperi de acolo.
    Stau la 300m de Selgros si de Penny dar uneori ma fute rau lenea si pt o acadea ma duc la non-stop-ul de la colt unde au aceeasi marfa de la Selgros. Sau Metro ca si ala e 5 min cu masina. Dar cu un mic adaos, ca sa mananca si gura lor ceva. De la Selgros cumpar doar mancare pt caine, crantanele si pui sau aripi, gaturi…cacaturi d’astea care probabil asteapta sa fie rotisate 🙂
    Sigur, am in centru satului si cateva magazine d’astea mici cu tot felul de specialitati dar doar o data pe luna iau 100g de branza cu 100 lei. Mancarea aia multa, hardcore-ul 🙂 tot de la vecinii unguri (Lidl, Tesco) o cumpar dar aici e un caz special, avantaj Nagyvarad!

  39. #64

    Stiu povestea unui restaurant MCdonalds in mod normal de la conducere se cam respecta treaba cu igiena si etc, problma #1 sunt angajatii care au dezvoltat care mai de care metoda de furat din portii( ca sa poate si ei sa manance mai mult decat au voie) stiu ca se fura si la casa, se furau bani si din cutia cu donatii, curatenie se facea doar sa fie facut, daca te auzea din spate sau te recunostea ca ai avut ceva vreodata ceva de impartit zigur serveai si o flegma la burger :))… si multe altele

  40. #65

    in legatura cu European FOODS/DRINKS, in zona BH-ului patronii sunt cunoscuti sub denumirea de chemical brothers :))

  41. Izvorul Minunilor are “izvoarele” pe undeva prin Baneasa.

  42. #67

    Dr. Tr. Severin populaţie aproximativ 100k Hiper-Cora, Hiper-Carrfoure, 2 Profi medii 2 mici, 3 Plus, 2 Peny si un InterEX.

    • #68

      S.G.C. » e imposibil, a zis baiatul ala de mai sus ca nu se deschid in orase sub 200 000 de locuitori, deci nu exista, ok??

  43. #69

    Laptele Dorna cel mai bun-se stie!

  44. #70

    Bine CA COnsum Cherry Coke de la unguri atunci-parca are si alt gust decat cola romaneasca!

  45. Sa-ti spun eu cum sta treaba cu pilaful de orez vandul la carfur si cora: se ia un bax de orez si se aseaza la raft. Cel care manuieste marfa nu este atent si taie cu cutter-ul punga. Orezul se risipeste pe jos. Atunci vine tanti cu matura, il strange si il reintroduce in circuit sub forma de pilaf.

    Mazarea. Idem. Mamaliga? La fel.

  46. adevarul e ca malaiul necsita musai sa cada pe jos sa fie murdar. NU conteaza ca porumbul ala a avut sobolani pe dansu 😀

    Ca apa: carpatina ii faina

  47. #73

    Formidabila descriere a ,,tratarii” puiului:))pui dat cu cilit bang-senzatii tari, romanesti!!!;)

  48. #74

    Tac atunci, nu-i mai zic de cei care sunt în stadiu de construcţie.

  49. #75

    @ blocnotes – si cei care aseaza marfa pe rafturi folosesc un cutter pentru ce, mai exact ?

  50. #76

    Sunt absolut sigura ca la mancarea gatita, cei din hypermarketuri pun, in cel mai bun caz, produsele care sunt aproape de expirare!! Si nu mai vorbim de cum e manipulata mancarea- am vazut cu ochii mei la Real Policolor, cum a scapat pe jos copanele de pui, le-a adunat si le-a pus in tava spre expunere in geam. Problema nu sunt animalele astea de la hypermarketuri ci inspectorii OPC care ii viziteaza numai sa-si incaseze spaga si sa-si ia de mancare pentru acasa! Daca ar inspecta corect, ar trebui sa inchida partea de food imediat pentru curatenie!!

  51. intotdeauna beau dorna si intr-adevar mancarea din hypermarketuri e dubioasa rau.

  52. Majoritatea magazinelor mici se aprovizioneaza tot din supermaketuri, din cele en gros ca Metro sau Selgros, dar si de la detailisti.

    Si mai trist e ca si in piete (alea cu “tarani” chipurile si tarabe) e muuulta marfa din hipermarket.

    Mananc destul de des pui la rotisor de la Kaufland si n-am patit niciodata nimic. Ma suprinde intr-adevar pretul foarte mic, de aceea articolul asta imi pune nod in gat.

  53. Aahh, scuze de dublu coment, dar trebuie sa va zic si de apa ceva. Va recomand Borsec. Am fost in zona respectiva si baietii fac lucrurile ca la carte. In toata zona izvoarelor terenul este exclusiv in proprietatea Primariei. Autorizatiile de constructii se dau NUMAI cu avizul Bucurestiului (organul de stat care se ocupa de calitatea apelor minerale, imi scapa denumirea) si se dau pe bune. Toata statiunea e canalizata, nu exista fose septice si nu ai voie sa cresti animale, nici baremi o gaina. De unde rezulta o panza freatica perfect curata.

  54. #80

    Nu se poate vinde mancare la un asa pret mic dacat expirata!!!Articolul acesta este excelent !!!

  55. #81

    FYI

    Nimic nu mai e si nici nu o sa mai fie safe si referitor la mancarea din supermarketuri parerea mea e sa o evite toata lumea pentru ca e boala curata!!