Mesajul este de la un amic din Olanda, unde, se pare, lucrurile nu vor fi cele mai roz și strălucitoare.

Știu că românii, în general, se bazează că PSD va rezolva problemele astea de prețuri, pentru că, altfel, ar falimenta tot bazinul său de votanți și ar ajunge la cotețul istoriei. Dar e posibil ca, de data asta, să nu aibă cum să o rezolve, că energia se plătește cu valută, nu cu promisiuni sau lei tipăriți.

Fiți deștepți și luați-vă măsuri din timp.
Dacă nu aveți apă caldă, întâi mulțumiți-i Gabrielei Firea, care a panacotizat tot ce era de luat, după care a luat o pauză, cât să strângă Nicușor niște bani, să aibă ce fura PSD în următorii 4 ani.

După aia, mergeți și instalați-vă un boiler. Este singurul mod prin care aveți controlul complet asupra a cât consumați pentru încălzirea apei calde. Singurul mod prin care nu plătiți consumul paușal al blocului, părțile comune sau babele care se spală noaptea. Poate credeți că nu merită. Well, dacă costul energiei va crește la nivelul la care se așteaptă toți, o să merite.

Puneți-vă prize cu contor de consum. Am scris despre ele aici. Sunt cel mai bun manager pentru risipa de curent și puteți avea surpriza să aflați că cel mai mic gadget pe care îl folosiți e, de fapt, cel mai mare consumator.

Încercați să vă cuplați la sistemul de încălzire centralizat. Întotdeauna energia pentru aceste sisteme va fi subvenționată cumva, va primi prețuri mai mici, pentru că se achiziționează în cantități mari și sigure. E posibil ca centrala voastră de acasă să nu mai fie rentabilă. În plus, dacă criza va dura, se va trece, fără doar și poate, pe combustibil solid.

Dacă stați la casă, luați-vă o centrală care poate arde orice tip de combustibil, inclusiv resturi, gunoaie, plastice, nu contează, orice poate emite energie calorică. Sigur, se vor scumpi și lemnele, dar nu la nivelul gazelor. În plus, există resturile de la rafinarea petrolului, există cocs, există păcură, există lignit, huilă, va crește, cu siguranță, aducția de varii combustibili solizi pentru localități. Nu vă mai bazați pe gaz, tocmai ce s-a demonstrat că costul său e foarte volatil și nerezonabil.

Izolați-vă casa. Nu doar pe exterior. Izolați-vă podeaua și tavanul, pierderile sunt imense, aveți grijă de ușa de la intrare, cu siguranță pe acolo iese aerul ca prin pampas, mergeți cu un chibrit în jurul geamurilor și urmăriți pe unde se mișcă flacăra și încercați să reparați zona. Pare penibil, dar dacă înmulțiți cu 10 costurile de încălzire de anul trecut, o să vă ia cu frig.

Anyway, astea sunt doar niște sfaturi simple, găsiți pe internet chestii în amănunt, pe bloguri specializate. Ce e important de reținut este că, dacă la iarnă o să vă plângeți pe facebook despre cât de nașpa e viața, fără a fi făcut nimic până atunci, nu vă va fi încălzit decât sufletește, nu și corporal, să știți.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.