Sunt unul din cei care a descoperit calculatoarele o dată cu HC85, TimS, Cobra, chestii de genul. Pe vremea când făcea plopul pere și răchita micșunele, primul meu PC, făcut de mine din bucăți cumpărate second hand de la colegi de serviciu, când aveam pro 19 ani, a fost un Intel 486, parcă, cu un uriaș HDD de 4 MB și memorie așișderea.

Am văzut creșterea și decăderea tuturor, m-am dat pe Napsters, eMule, Kazaa, mIRC, am văzut începutul și sfârșitul multor lucruri, am trăit mărirea și decăderea unor chestii de care nici nu îți puteai închipui că se vor închide vreodată, gen Hi5, MySpace, yahoo, fucking mighty yahoo, cam de toate.

Ideea e că, în timp, orice coșmelie ce se crede palat va crăpa, dacă nu se adaptează vremurilor. Vezi cum Wang ăla, sau cum îl chema, a distrus imperiul yahoo și cum Sheryl Sandberg va distruge facebook. Și am două exemple.

Photoshop. Folosesc photoshop în mod constant din 2002-2003. Cele mai basic variante posibile, dar singurul soft care mă satisfăcea complet la jucăriile mele foto de pe net. Nu mai țin minte cât costa o licență, era ceva vreo 1300 de dolari, parcă, cumpărată pe firmă.

Foarte mulți ani nu mi-am permis o licență reală de Adobe, era mult prea mult și nu renta, economic vorbind, să o plătesc, la vremea respectivă, așa că foloseam ori versiuni de la job, ori, desigur, clasicele pirat.

După care, acum câțiva ani, Adobe a băgat licențiere lunară, pe ce ai nevoie. Azi am o licență lunară care costă vreo 12 euro, ceva de gen, dacă nu mai puțin, licență pe care o plătesc cu cea mai mare plăcere, pentru că e un soft pe care îl folosesc zilnic. Am tot ce am nevoie de la ei, nu mă stresez cu crackuri și alte prostii, am update-uri la zi, totul este exact așa cum îmi doresc.

Exemplul negativ este Teamviewer. Și pe el îl folosesc de mult timp. Exclusiv ca să intru pe serverul de Plex sau pe laptopurile copiilor. 1 licență de TW single user e 29 de euro, dar plătită anual. Ar trebui să fiu tâmpit să dau 330E plus tva ca să intru maxim de 2 ori pe plexul in casă. Așa că folosesc licența free, care îmi trimite spam de 2 ori pe lună cu ce ofertă minunată îmi dau ei dacă cumpăr pe un an, cu ce bun este teamviewerul pentru echipe, mă anunță când închid sesiunea că Această sesiune este free, dar poți cumpăra oricând o licență, mersi frumos că joci cinstit și alte aberations de astea.

Dacă ar exista o licență simplă, single user pentru acasă, ceva gen 5-6 euro, cu un număr finit de conectări sau un număr de IP-uri predefinite, aș cumpăra-o cu drag, pentru că este un soft care îmi este, câteodată, util. Doar că nu, ei se cramponează de ofertele astea tip business și pierd, CU SIGURANȚĂ, gălăgie de clienți care nu au nevoie business, dar îl folosesc, din când în când.

Ca ei sunt mulți, uitând să se adapteze la vremuri. La un moment dat vor da colțul, la fel ca mulți alți mari, la vremea lor, pentru că uită să se adapteze vremurilor.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.