Acest articol este scris la rugămintea celor care produc SGG PLANISTAR SUN , Saint Gobain Glass, care au vrut să afle de ce îmi plac mie casele cu multă lumină naturală.

Parcă v-am mai povestit că atunci când s-a născut fiica mea, cea care în toamnă merge la școală, a avut un icter de acela de bebeluș foarte pronunțat, pe termen foarte lung, iar medicul neonatolog s-a comportat ca un medic de calitate și ne-a spus să ne pregătim de ce e mai rău. Desigur, nu a pățit nimic, icterul i-a trecut, e bine sănătoasă, doar că eu am rămas cu un ușor șoc nervos, când vine vorba de sănătatea lor, a ambilor copii.

AȘa că atunci când medicul pediatru mi-a zis că are carențe de Vitamina D, am simțit că leșin, mai avea puțin sărmana doamnă să îmi dea cu săruri pe la nas, Alo, domnu Ametcea, stați, că nu trebuie decât să îi dați niște picături și să o țineți mult, mult timp la soare.

La momentul acela, locuiam în Pantelimon, la Delfinului, în cel mai întunecos apartament pe care vi-l puteți închipui. Iar 2010 a fost o iarnă lungă și friguroasă, copilul născut în februarie, ia soare de unde nu-i. Singurul moment cu soare, CÂND era soare, era cumva între 8 și 8 și 6 minute, dimineața, desigur, când trecea soarele printr-un mare gol între plopii stufoși care îmi umbreau apartamentul.

Ei, stăteam, în fiecare zi, la ora 8, cu copilul în brațe, în dreptul geamului și o plimbam în funcție de mișcarea astrului diurn, până dispărea. Era ușor haios, dar și trist. Practic, a fost motivul pentru care am plecat de acolo. Ăsta și faptul că trebuia să stau tot timpul cu lumina aprinsă, pur și simplu era întuneric în casă, plăteam la curent câte 100 de euro lunar, ca Gigi Becali.

Următorul apartament, cel din dristor, era extrem de luminos. Ferestre multe și destul de mari, nu mai stăteam la 1, stăteam la 4, nu ne mai umbrea nimic. De fapt, ne umbrea blocul vecin, pentru că geamul de la living era fix în fața lateralei blocului din față. Așa că aveam ceva lumină, dar soare, expunere directă, din părți. Și deja venise pe lume al 2 lea chiștoc, și el cu nevoie de Vitamina D.

Ei, în 2013, când m-am fost mutat la Timișoara, am pus piciorul în prag. Am căutat o casă pe pământ, cu multă lumină. Și am găsit visul meu de casă, fără etaj, întinsă pe lungul terenului și cu LUMINĂ. Multă lumină. Avea casa aia niște geamuri uriașe, 4 uși de 3×3 către terase, făcute din geam, avea inclusiv luminator pe mijloc, practic o mare bucată de tavan făcută desigur, din geam. A fost un dezmăț solarian, vă spun. O vară incredibilă, într-o casă incredibilă și totul pentru că aveam lumină mai multă.

Ce este SGG PLANISTAR SUN, vitrajele care permit pătrunderea din abundență a luminii solare în casă:

Strict tehnic vorbind, SGG PLANISTAR SUN este o sticlă cu depunere cu dublă proprietate: emisivitate joasă (reflectă radiația infraroșie) și control solar (reflectă o mare parte a energiei solare). Este un tip de sticlă clară pe care se depune un strat fin transparent compus din material de origine metalică prin procedeul de pulverizare catodică în vid.

Omenește vorbind, SGG PLANISTAR SUN este o sticlă pentru ferestre care are oferă cinci avantaje față de sticla obișnuită:

  • Izolare termică, pentru că este o sticlă cu emisivitate redusă (păstrează cădura produsă în încăpere).
  • Control solar – limitează supraîncălzirea spațiului interior datorită factorului solar scăzut, 62% din energia solară fiind blocată la exterior (scade efectul de seră resimțit).
  • Confort vizual – limitarea trecererii energiei solare permite utilizarea redusă a sistemelor de umbrire exterioare sau interioare
  • Transparența maximă – Gradul ridicat de transparență a sticlei, corelat cu mărimea ferestrei, permit o iluminare mai bună a spațiului interior, reducând astfel consumul luminii artificiale în timpul zilei.
  • Economie de energieSGG PLANISTAR SUN ajută la optimizarea consumului de curent pe toată durata anului, prin reducerea costurilor de răcire, încălzire și iluminare.

ferestre