adi hadean

L-am văzut pe Hădean în câmpul muncii, de mai multe ori la Cluj și o dată în București, când avea ceva pe la Casa Latină. BIne, sincer să fiu, eu nu știu dacă omul ăsta vreodată a ridicat tonul la cineva, nici măcar nu mi-l pot imagina nervos sau trântind chestii, pentru că e de o calmitate extraordinară, prototipul ardeleanului molcom.

Dar am lucrat, în Mamaia, la un hotel, având coleg un chef și fix exact asta nu am văzut niciodată. Debandada aia, urletele non stop, aruncatul cu rahaturi prin bucătărie, lucrurile astea erau inimaginabile. Pe lângă faptul că tipul rar se apuca el să facă lucruri. Misiunea lui era să coordoneze și să aibă grijă ca totul să meargă smooth și fără greșeală.

Desigur, putea să îmi facă cu ochii închiși un cocktail de creveți, cât timp dădea indicații altor 3 bucătari ce să facă, trăgea de urechi un chelner trântor și semna 20 de note de recepție pentru diverse chestii.

Dar nervi, alergătură tâmpită…niciodată.
Cred că emisiunile astea cu masterchefi și gordon ramsay diverși au perpetuat o idee greșită. Că bucătarii sunt de fapt o castă specială, un fel de naziști ai gustului, care mătură pe jos cu toți cei ce nu sunt ca ei.

Lucru complet greșit.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

34 comentarii Adaugă comentariu

  1. Multi chefi ar vrea sa fie ca el, dar nu se pot abtine a merge la televiziunile de scandal, pentru ca oamenii 2016 vor „scandal pe paine”. Iar Adi nu e genul asta de om. Felicitari unui asemenea chef!

    • #2

      tare prolific esti. comentezi peste tot. Bine ai venit pe aici fratele mai molcom al Anielei

    • ai ft mare dreptate app am si eu site pe internet creat acum ceva nou dak vreti sa aruncati o privire sant si eu la inceput poate facem schimb de linkuri 🙂

    • @Iote Tare porc mai esti, i-ai luat fata lui Lucifer. De cand astepta sa fie pe prima pozitie.

    • #5

      Lol, stati ca a venit si Mary, nevasta sau ceva :))) .

      Duminica in familie, baieti ? Din Dragoste ?

    • #6

      diete de slabit. auzi, dar diete de ingrasat nu ai? Sau diete de crescut coaie ptr iote, ca vad ca ai venit sa-l aperi…apreciez totusi corectitudinea gramaticala, e un mare pas inainte

    • Iote, multumesc :))

  2. #8

    Haidi bre că Patriţia e la fel.

  3. #9

    Ala din bucatarie nu-i chef adevarat. Cine, doamne iarta-ma, a mai auzit de chef in bucatarie?

    • #10

      Ai dreptate! Chef de chef e intr-un local cu lautari.*

      *sarcasm

  4. #11

    ce plm e aia chef? nu avem asa ceva in romana, decat in costructii gen “am chef de…” sau cand inseamna petrecere (desi nu cred ca se mai foloseste asa mult cat in anii ’90).

    avem bucatar sef, ceea ce e meseria respectivilor.

    • #12

      chef e un fel de bairam, dar cu gagici putine. multi se imbata si vreo 2 fut. 2 din aia care s-au imbatat nu o sa stie niciodata ca femeile lor s-au futut la cheful ala. Cu definitia asta ar trebui sa intru in DEX.

    • #13

      @lucică Intri, ieși, intri, ieși …:-)

    • #14

      you stole me thunder 😀

      tocmai ma pregateam sa sterg un pic pe jos cu limba romana :). chef, master chef, chef de chef, gen…

    • @Perkele: chef este și un termen împrumutat în română (știi tu, chestia aia cu limba e ca un organism viu, care evoluează și se transformă). Un chef nu e neaparat să fie și bucătar-șef.

    • #16

      @catalin: limba romana care este evolueaza e adevarat, gen…

      baj-ul e pana unde…

    • #17

      @Catalin: da, inteleg evolutia limbii, dar nu cand avem deja termeni echivalenti. la fel de tare ma irita si parenting, trend, influencer, speaker, coach si alte porcarii folosite de oameni care nu stiu sa se exprime in limba lor.

      chef e imprumutat la noi din engleza, care la randul ei il imprumuta din franceza, care e varianta prescurtata la “chef de cuisine”, adica bucatar-sef.

    • deci englezii e ok ca l-au imprumutat, dar la noi nu, pentru ca noi avem o limba deja plina de termeni?

      bai, hai sa nu exageram, totusi

  5. #19

    Am fost ospatar vreo 8 ani de zile in statiuni turistice si in localuri selecte din Oradea. Pot sa spun ca, depinde de om. Am intalnit la Costinesti bucatar care era dracu in persoana in bucatarie si cand iesea de acolo era cel mai calm om, am intalnit bucatar cu stele Michelin care doar supraveghea ajutoarele si nu punea mana pe nimic (mai trimitea acasa din ei cand avea impresia ca i se umbla la retete), am intalnit italian cu zeci de scoli care era drac in persoana si tot asa. Dupa cei 8 ani, pot spune ca un bucatar bun inseamna sa fie dat naibii si sa puna la punct pe toata lumea incepand de la barman pana la femeia de serviciu. Altfel, se cam duce totul de rapa daca e prea calm. Am vazut cazuri cand s-a dus totul de rapa din cauza ca bucatarul era prea calm si era luat peste picior. Bine, eu vorbesc de restaurante “la liber”, cu sute/mii de clienti pe zi, nu vb de bucatarii specializati pe evenimente care bineinteles muncesc in alt stil.

    • #20

      pe de alta parte, hadean are 1.90, 100 de kile si arata ca un allahu akbar, ma indoiesc ca ii vine cuiva sa faca misto de el in bucatarie

    • #21

      daca e unu la 1,70 si 65 de kile e prea sprinten sa il prinda

    • #22

      Daca e sa ne luam dupa inaltime si kilograme, pe chef Foa (?!) ar trebui sa-l puna aia la curatat de cartofi si morcovi, nu doar sa faca misto de el.

    • #23

      probabil aia ii si fac :))))

    • #24

      Tu, tu zici mare adevar aici. Exact asta e situatia ‘din teren’. Ceea ce vede lumea la TV la Ramsay(cu n-spe mii de stele Michellin), la Jamie Oliver(a facut #foodrevolution) sau la Hadean(care n-a condus un restaurant mare in viata lui) nu reprezinta realitatea. Adevarul ii undeva la mijloc, si mai degraba spre genul de bucatar sef care urla, tranteste si trimite acasa oameni. Am vazut bucatar sef care l-a scos afara din bucatarie cu injuraturi pe patronul localului.

  6. #25

    Bo$$ normalitatea nu mai este de moda de mult timp.

  7. #26

    Eu am fost recent la un han in Targu Mures, unde era chef d-l Liviu Balint, finalist Masterchef. Poate s-a schimbat conducerea hanului si odata cu aparitia d-lui Liviu pe coperta listei de meniu au disparut si mancarurile renumite, ca sa nu mai zic de “scoruri”. Gustul nu a fost pe masura copertei.

  8. #27

    Singura mica chestie e ca Hadean, pana la Masterchef, nu prea a vazut cum arata o bucatarie de restaurant. A bloggerit si a mai gatit pe la cate un eveniment.

    • #28

      fugi repede.

    • @Arkan: da, nu a bucătărit decât de pe la 19 ani.
      „RoChefs: Cum au fost începuturile carierei dvs în gastronomie? Ce v-aţi fi dorit să ştiţi atunci, înainte să păşiţi pe calea bucătăriei profesioniste?
      Adrian Hădean: La 19 ani nu prea știi ce ai vrea să știi. Sau cel puțin așa era când aveam eu 19 ani. Aveam curiozitate, doream să știu orice. La fel e și acum.”

    • #30

      da, omul cunoaste, ignorand faptul ca eu il cunosc pe Adi si am mancat in restaurantele unde a muncit. e ok, e internet, toti emit opinii

  9. #31

    Stai numai sa vezi cum e într-o bucătărie în care bucătarii sunt italieni… Sa vezi acolo înjurături și aruncat de tigăi unul înspre celalalt.

  10. In bucatariile pe care le-am vazut io e un adevarat lant al bagarii in origini: seful ii baga pe bucatari, bucatarii se descarca pe ospatari, ajutoarele de bucatari incearca sa se mentina cat mai putin injurati. Cu variatiuni.

    • #33

      din lantul asta “trofic”, eu nu am inteles cine variaza in shaorma

    • la shaormerii nu stiu cum e mersul. Dar la bucatarii nu prea ai motive sa iti bati joc de client, pentru ca nu ai contact direct cu el.

      E in fct de nivelul de stress. Acolo unde se ingramadesc prea multe, trebuie sa descarci cumva chiar daca altfel esti cea mai calma persoana.