Am devenit un fan al bookdepository.com. Gama exagerat de variată de cărţi, magazin online foarte uşor de utilizat şi intuitiv, transportul gratuit şi nu în ultimul rând, preţul cărţilor. Nu mai vreau să comentez că am plătit 8 lei la transportul gratuit oferit de emag.

Ci doar sunt foarte curios, de ce cartea e atât de scumpă în rromania? Tot timpul ne plângem că vai, devenim o ţară de analfabeţi, că liceenii citesc dar nu înţeleg ce citesc, de vor să le bage cursuri de lectură, că s-a picat la bac pe rupte, că nu avem medici.

În acelaşi timp, preţul la carte este CEL PUŢIN dublu faţă de preţurile de pe bookdepository.com sau alte situri externe. Înainte mai colaboram cu diverse edituri, pentru promovarea cărţilor, dar chiar nu mai vreau.

Ce fac editurile rromâneşti se numeşte jaf pe faţă. Nemira ce se mai chinuie să mai ofere ceva la preţuri decente, deşi am impresia că sunt în faliment ceva, reeditări la cărţi nu se mai fac (aştept jocul lui ender de 3 ani), totul e cam în paragină. Asta e, banii mei sunt buni şi în anglia.

PS: Nu îmi pasă dacă e vorba şi de tipografie sau distribuţie. Şi cărţile de dincolo tot tipărite sunt.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

55 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    de asta intr-un timp se cumparau cartile date cu ajutorul ziarelor, dupa care si acolo nu a mai mers treaba

  2. Cred ca mai degraba e un cerc vicios: vanzarile de carte au scazut la un moment dat si atunci editurile au incercat sa compenseze marind preturile. Marind preturile, vanzarile au scazut si mai mult. Alta explicatie nu imi vine in minte, pentru ca lumea totusi se duce pe la targuri de carte si alte evenimente de gen, deci interes ar fi.

    • #3

      Cata » interes ar fi, dar atunci cand tu ceri 50 de euro pe o carte, cum am vazut prin nush ce stand, deja e deplasat. mai fugi repede

  3. emag are servicii ireprosabile..am luat vreo 6-7 lucruri de la ei si tot timpul au fost ireprosabili, din toate punctele de vedere, livrare, garantie, etc.

    • #5

      Ia uite ce prezenta au baietii pe bloguri, bravo! Cat s-o castiga din a fi postac de commenturi?

    • amice vlad, esti idiot, sau pur si simplu troller..w/e..

    • #7

      De ce tot timpul un review pozitiv, se ia ca si reclama? SI eu am cumparat de la ei, si au fost intotdeauna prompti cu comenzile, garantia si cu transportul.

  4. ce a zis si Cata mai devreme; au disparut cartile/editiile cu tiraj mare si preturi rezonabile – cum era inainte BPT, poate nu e cel mai bun exemplu, dar oricum erau foarte accesibile ca pret – si au ramas cartile de la 10 euro in sus, scoase in cateva mii de exemplare si pe care putini le cumpara (am asistat de nenumarate ori la scene de felul: omul ia cartea in mana, o rasfoieste, se vede ca-i place, o intoarce si vede pretul, apoi o pune la loc in raft cu o grimasa amara pe fata).
    carti accesibile se mai gasesc prin anticariate, unele chiar in stare foarte buna. situatie de la Gaudeamus de anul trecut: o carticica de 100 si ceva de pagini de la Humanitas (“Moartea lui Ivan Ilici”) costa 20 de lei, in vreme ce la anticariat gaseai “Nuvele” de Tolstoi, carte de 600 de pag si bine legata, la 10 lei (nu mai mentionez ca era si mai bine tradusa). in aceste conditii, de ce ar prefera cineva cartea de la Humanitas?…

  5. Din motivele mentionate mai sus, plus inca altele, sunt mare fan anticariate! Nu ca nu-mi plac cartile noi, da’ cand gasesc un Balzac la 5 lei, editat in 1965 (care in afara de pagini ingalbenite nu are nici un defect), parca nu-mi vine sa mai dau 30-40 de lei pe o carte din colectia “Stiletto Books”! 🙂

  6. #10

    Multumesc pentru site!

  7. Editurile din România (probabil) cumpără drepturile pentru carte (scump), traduc cartea (scump), tipăresc cartea (scump) în tiraj redus (scump) și pe suport de calitate îndoielnică (unii, nu toți) pentru că românul preferă trei beri, nu cartea.
    În vest, și mai ales în state, tirajele sunt mult mai mari, deci costurile se împart în mult mai mult. Deasemenea, ei lucrează cu tipografii din China.
    Deasemenea, editurile românești (probabil) lucrează și cu o marjă de profit mare…

  8. Sa vezi ce misto e la ebooks. Cautam o carte de fotografie care la Barnes & Noble e 9 dolari si am gasit-o pe un site al carui nume refuz sa il dau, tot editie digitala, la numai 120 de lei. In conditiile in care nu e vorba de importuri, pretul transportului, vama si alte alea, neavind forma fizica.

    La cele citeva edituri de la noi care ofera ebooks (putine si ca edituri si subtiri rau ca oferta) pretul formatului digital difera cu prea putin fata de cel al versiunii tiparite, desi nu e vorba de tipografii, hirtie, adaos de raft sau pret de depozitare.

  9. Cand cumperi 1 kg de rosii de la piata platesti 4 lei, daca iei 3 poti plati 10 lei 🙂

  10. Pentru ca suntem in romania … de aia sunt cartile scumpe. Pentru multi e un lux sa cumpere o carte. Eu prefer sa mai dau cate o raita pe la anticariate (care sunt din ce in ce mai rare) decat da dau 1 mil pe o carte.

  11. cand ai Ipad/kindle trebuie sa fii nebun sa mai dai bani pe carti. Le descarci si le citesti. Ca sa nu mai spun ca le gasesti moca pe unele pe torrent.
    in afara de cartile de specialitate, nu mai cumpar de mult beletristica.

    • #16

      pai exact gandirea asta ne-a adus la stadiul de “desculti”

      te-ai gandit la faptul ca a descarca o carte cu copyright (de pe torrente, dc) e acelasi lucru cu a intra intr-o librarie si a fura-o direct ? poate nu din punct de vedere legal.. dar moral e exact aceeasi actiune.

      1
    • Eh, prefer să cumpăr un ebook cu 2-3 USD decât o carte tipărită cu 20 sau chiar 30.

    • #18

      @andrei
      lasa ipocriziile astea, care-i diferenta intre a lua o carte in format digital de pe torrent si a lua un film/muzica/soft din acelasi loc?

  12. plecand de la premiza ca te intereseaza raspunsul si nu e o intrebare retorica.

    pentru ca tirajul mediu vandut in Romania pe un titlu e de 1000 – 1500 de carti/titlu. la 2000 se desfac sampaniile. nu neg ca sunt si lovituri unde te duci la 10-20 de mii, dar 2-3, 5 pe sezon. si de multe ori banii din astea se duc sa acopere gaurile de la cele care nu au vandut nici o mie.
    si sa vedem ce intra: hai sa punem 500-600 de euro la traducere, (ca e foarte prost platita meseria asta la noi, unde o traducere ia cam 2-4 luni), mai punem 400-500 la redactare – traducerea proasta are redactare scumpa-, corectura. mai punem 250 de euro la machetare, tehnoredactare. mai punem 100-150 la o coperta (asta daca o facem sa nu arate ca in `90 primavara). se strange de 1000/titlu soto.
    ei bine, daca imparti mia asta la 1000, vine un euroi pe carte. daca o imparti la 10.000 vine 10 centi. la 100.000 vine un cent.
    la asta se mai adauga economia de scara cu tiparul. aceeasi carte te costa 3 euro daca faci 1000, si te costa 50 de centi daca faci 50.000.

    asta ca sa intelegi de unde vine diferenta de pret. si daca nu ma crezi, poti sa verifici sa vezi cat costa cartile din limbi cu o piata mai mica decat aia anglo-saxona (care e imensa, globala as putea spune), tari educate, dar care, pentru ca nu au multe milioane de locuitori, vand si ei tiraje mici. sa vezi la ce preturi vand ei cartile, ale noastre par braga.

    e drept ca la asta se mai adauga specificul locului, librariile care, dupa ce iau margine semnificativa din cartea vanduta, platesc cand isi aduc aminte. daca platesc. si asta e in pretul cartii.

  13. #20

    la polirom am mai gasit cate ceva la preturi decente, dar si eu mai merg uneori prin librarii si vad chestii interesante, dar nu le iau cand vad ce preturi au..

  14. De ce am mai cumpara carti de beletristica cand te avem pe tine, Zoso, Chinezu si restul gastii 🙂

  15. Vad ca au preturi foarte bune.
    Cam in cat timp sunt livrate ? vin la Posta de care apartii ?

  16. #24

    o fi ceva cu pretul hartiei?
    ca o paralela, pretul rolelor de casa a crescut cu vreo 65% acum 3-4 luni.
    cand am intrebat de ce, mi s-a spus ca e de vina pretul hartiei (care mai crescuse in 2010 de vreo 6 ori (6 intervale de timp diferite).
    in plus multe carti sunt printate afara, vezi nemira sau rao.
    deci pretul tipografiei e cel din alte tari.

  17. Am vazut la Borders preturi la carti comparabile sau sub cele din Romania. Si e totusi SUA. Plus ca exista mereu ceva la ‘sales’ de am cumparat o carte de fotografie digitala (de vreo 300 de pagini, excelent ilustrata) cu 5 DOLARI. Da, era la ‘sale’, dar este totusi ceva sa iei o asemenea carte la un asa pret. La noi ceva similar sub 30-40 de dolari nu cred sa fi vazut. Si chiar in conditiile astea Borders tocmai isi inchid jde magazine si dau afara mii de angajati. Pentru ca lumea cumpara Kindle si alte daravele. Concurentii lor directi (barnes and noble) au dat lovitura cu Nook (mai ales cu Nook Color) si probabil ca nu sufera atat de mult ca lumea incepe sa se mute pe e-reader. Dar Borders sunt luati nasol de ‘valul’ asta.

    E clar ca noi romanii avem si alte ‘surse’ de carti sa zic asa, dar, chiar si daca scoti legal o carte pentru un device si esti deja SUB pretul din Romania. Am fost mereu innebuniti acasa dupa carti si biblioteca din sufragerie e ticsita cu de toate. La preturile de acum insa spun sincer ca mi-as permite sa cumpra eventual de la anticariat. Sau, dupa cum am si facut, sa ne innoim unele titluri cu colectiile adevarul. Aceleasi carti, dar macar nu au 30-40 de ani ca ale noastre.

  18. #26

    Cartile in romania nu sint scumpe. In montreal cam greu cumperi o carte sub $20 exceptie reducerile dar acolo nu gasesti titluri interesante. Daca vorbim despre textbooks, cind o cumperi sub $100 l-ai prins pe cel de sus de un picior.

  19. plus ca mai sunt si Kindle-urile. se duc usor la vale ca si ziarele.
    in curand n-o sa mai simti mirosul hartiei,, fosnetul paginilor intoarse, praful de pe ele.
    in romania se vrea imbogatire rapida. ca peste tot dealtfel. diferenta dintre romani si altii e (de) bunul simt

  20. #28

    Io strang bani sa cumpar online mai multe la un pret mai mic da’ sa stii ca mi-am pus aceeasi intrebare….de ce costa atat de mult?

  21. #29

    @Arhi
    Mersi de recomandare! E super vasta colectia de carti!

  22. Am redescoperit biblioteca, cel puţin pentru cărţile şcolare.

  23. Fiind vorba de bani, românul care citește poate caută alte alternative. Un exemplu bun a fost scris de către @The Fan, adică eBooks, dar mai este varianta cu microT, sau alte alea, alea. Găseși tot ce vrei, de multe ori chiar și ce nu vrei, cu un mic efort.

  24. #32

    E bine ca au inceput unele ziare sa distribuie carti, unele mai bune, altele mai proste, impreuna cu ziarul lor, la preturi decente.

  25. Arhi, tine cont si de faptul ca ale noastre carti sint scutite de tva.
    Cum imi fac buletinul pe noua adresa, cum ma bag si eu la bookdepository.

  26. #34

    Eu cand am fost in Anglia in 2008 am gasit intr-un mall de undeva din mijlocul tarii, practic era mall-ul respectiv si un parc de distractii in toata localitatea, o carte cam de 3 kile despre Ancient History, la pretul de 10 lire. Adica 50 de lei. Ca era la reducere si cred ca era si ultima. Pai nu gaseam cartea asta in Romania sub 1 milion jumate nici rupta-n doua!

    • #35

      Oaki » daca sunt carti de specialitate, pot costa si 1000 de lei

  27. #36

    Am fost de curând prin Polonia, unde am găsit un American Bookstore. Mare mare de tot, numai cu cărţi în engleză. Multe cărţi, găseai cam tot ce ai căuta. Şi o carte costa echivalentul a vreo 30 de lei. La care era şi oferta cu 4 cărţi la preţ de 3.

    Versus România, unde sincer nu mai cunosc nicio librărie care să nu fie Diverta sau Cărtureşti, iar cărţi sub 50 de lei nu găseşti decât cu templieri. De engleză nu mai zic. Iar site-ul ăla care ia de pe amazon este şi el jenant de scump.

    E destul de trist să nu îţi permiţi să citeşti.

    • #37

      ma ierti, dar daca nu mai sti nicio alta librarie in afara de diverta si carturesti, eu nu cred ca pasioneaza subiectul. eu mai stiu cel putin vreo 4 doar in zona romana-universitate care nu-s nici carturesti si nici diverta, fara sa pun la socoteala librariile de cartier (stiu vreo 3 sigur-sigur: drumu’ taberei, giurgiului, p-ta chibit- de alte cartiere nu stiu) si mai ales fara sa pun la socoteala orasele de provincie (in afara de cele mari, unde-s mall-uri) unde nici n-au auzit de diverta/carturesti. si nu mai pun la socoteala depozitul de carte pe care-l stiu de 11 ani si care face bine-merci si vanzare si azi. (-20% fata de orice librarie, probabil 30% fata de diverta 🙂 la orice editura, titlu, etc).

    • #38

      ady » ce depozit de carte? adresa, alea

    • #39

      arhi, A.I. Cuza, nr. 50, sector 1. in zona garii de nord. pe a.i.cuza, cam la jumatatea distantei dintre titulescu si gh. duca. e un fel de parculet/scuar acolo. deschis pana la 5 sau 6 pm si sambata pana la 1 pm (asta stiu sigur 🙂 ). dar e depozit, rafturi, mari, multe si foarte pline, carti printre rafturi, pare cam nasol, nu e lejer si curat ca la librarie. insa tipii de acolo sunt foarte draguti si serviabili-doar sa-i intrebi ce vrei, isi stiu titlurile mai bine decat imi stiu eu numele, poti cumpara pe persoana fizica cu aceeasi reducere, poti plati cu cardul.
      pont pentru studentii la drept: au aproape orice va puteti dori in aceasta materie.

    • #40

      ady » de retinut, vreau neaparat jocul lui ender si canonicatul dunei, duăa muia ce mi-a dat-o nemira

  28. #41

    A, a, a, acum mulţi ani, când era treaba cu mIRC, am descoperit canalul #books , #ebooks şi încă unele (Undernet bineînţeles). Acolo sunt nişte boţi cu liste cu ZECI DE MII de cărţi pe care ţi le trimit în format .txt sau html. Şi am găsit acolo nişte cărţi care nu mă aşteptam să le găsesc nici în cele mai răsărite din librării.

    Ştiu, e furt şi e incomod să citeşti pe calculator. Dar dacă vrei să citeşti şi să ŞI mănânci, merge.

  29. Site-ul de care zici mi-a fost recomandat si mie de un prieten recent. E drept că am căutat doar vreo câteva cărți ce mă interesau atunci, dar în cazul lor prețul era cam același ca și varianta în românește, la o editura din România. Exemple:
    1. Out of our minds (Ken Robison): 13€ vs. 55 RON la Edit. Publica
    2. Numerati: 13€ vs 44 RON la Elefant.ro
    3. The generous man (Tor Norretranders): 10€ vs 39 RON la Elefant.ro

    Eu unul prefer varianta în engleză pentru unele cărți și site-ul de care spuneai este și din acest motiv o foarte bună opțiune. Dar aș spune că poți găsi și în România prețuri comparabile; iar dacă mai prinzi și una din ofertele dese de la librării online precum elefant.ro popți ieși chiar mult mai ieftin.

    • #43

      Daniel Răduță » decat sa comand la elefant.ro, mai bine ma sinucid

  30. Mi-am luat un Nook acum un an si brusc nu mai dau atat de multi bani pe carti.

    • #45

      Cypress » eu sunt mai retrograd, prefer cartea pe hartie

  31. Arhi >> pot să întreb de ce?

    • #47

      Daniel Răduță » n-are sens. lipsa de profesionalism, ca sa zic asa

  32. Ce-i drept eu n-am avut decât două experiențe cu ei. Și mă declar satisfăcut (adică inconvenientele au fost mici).
    A nu se înțelege că îi consider cei mai tari și sfătuiesc pe toți să cumpere de la ei. Pur și simplu vreau să spun că experiența mea de client a fost decentă (inclusiv la prețuri după cum spuneam în exemplele de mai sus).

    • #49

      Daniel Răduță » asa am avut eu cu nemira. pana mi-au vandut Dune Pack fara volumul 6. eu nefiind atent, am cumparat, ca ulterior sa primesc intrebarea De ce nu ati fost atent cand ati cumparat. asa ca MUIE NEMIRA

  33. si eu descoperisem acel site mai demult, dar parca nu as renunta la a cartile scrise in romana, nu stiu de ce, dar ultimile carti tot in engleaza le-am citit si am impresia ca ma prostesc 🙂 dar iti dau mare dreptate in legatura cu preturile, noroc ca mai avem adevarul cu tot cu traducerile lor ciudate 🙂

  34. #51

    Rolcris se numesc distribuitorii de carte din zona Garii. Ii gasesti usor. Colaboreaza cu majoritatea editurilor, asa ca e greu sa nu gasesti un titlu. Stau prost la carte in limba straina

  35. Ah, merci de link. Ma bag si eu sa vad ce si cum. Vezi ca la Diverta au sale la carti. Am gasit carti uriase de design interior, foarte bune, la 50 de lei. Pretul cel mai mare este 99 lei. Sunt in general enciclopedii si carti de arta/design/arhitectura.

  36. #53

    Am primit cadou o magazie imensa plina cu dictionare,enciclopedii si carti de toate genurile din anul 1800 pana acum 😀

  37. Explicatia s-a dat deja: Tiraje mici. Autorii in sine primesc sume destul de mici pentru ca tiparul si distributia costa foarte mult. Situatia e nasoala, indiferent de autor.

    1.Autor la debut => Marketingul (daca exista) face o prognoza de volume. Sa zicem maxim 1500 de bucati vandute in Romania. Tipografia nu-ti ia decat multipli de 1000 => tiparesti 2000 de bucati, in conditii cat de cat decente. In cele maxim 1500, tu acoperi costul de tiparire, drepturile de autor, o mica lansare, pierderile pentru cele 500 care vor putrezi in anticariate si eventualul ”profit” al editurii. In atare conditii, 20-23 RON pare rezonabil pe o carte.

    2.Autor cunoscut si citit (nu stiu, sa zicem George R.R Martin, ca vad ca-i la moda acum) => Tiparesti o serie mare asa ca platesti drepturi in consecinta. Nu-ti poti permite sa tiparesti un autor mare pe hartie igienica. Tiparesti volumul paper back si hardcover. Daca e fantasy sau S.F romanul, e clar ca iti trebuie si putina ilustratie, macar pe coperta. Aici nu poti fara lansare si stand la un eveniment mare + ceva materiale de promovare (poate chiar o aparitie intr-o emisiune, ceva). In atare conditii, daca vinzi maxim 8-9000 de bucati (si asta in timp, nu la lansare), 40 ROn pare un pret atat de mare?

    Nu de alta, dar si eu cochetez cu publicarea. Vorbind cu un amic din SUA, asta imi spunea ca daca as aranja un deal acolo si as publica in engleza, as avea clar o sansa sa vand 10 000 de exemplare. Deci pentru unu’ realmente necunoscut, exista sanse sa vanda 7-10 000 de exemplare la debut, in conditiile in care materia prima e putin mai ieftina acolo. E complet altceva pentru editura.