Am găsit poza asta pe net și consider că mă descrie atât de minunat când e vorba de convorbiri telefonice ascopale, adică fără scop, dacă nu găsiți cuvântul pe dexonline. Adică nu am nicio problemă să fiu sunat dacă ai nevoie de mine, dacă avem de discutat ceva important, fie el business sau altceva, despre amante vorbesc doar pe mesaje temporare pe telegram, cu dispariție la minut. Sunt un interlocutor minunat pentru fetele din agenții, râdem împreună și ne simțim excelent cât timp vorbim și avem un motiv.

Dar, dacă îmi ești prieten, amic, cunoștință dragă sau vagă, dacă vrei să mă faci fericit, nu mă suna. Cel mai fericit mă faci dacă îmi dai un mesaj pe vastele rețele sociale din lumea asta mare, exceptând facebook messenger, care e o mizerie și nu îl folosesc. Mă voi bucura enorm, îți voi răspunde cu drag, la orice oră din zi și din noapte, sunt la dispoziția ta.

Dar te rog, nu mă suna de complezență. Te-am sunat să văd ce faci. După ce îți răspund Bine, nu mai știu ce să îți zic, în afară de a te întreba, eventual și eu, ce faci. După care o să mă întrebi ce îmi face familia, o să îți răspund că și ei bine și aici chiar se termină convorbirea. Și o să ne spunem amândoi La revedere, probabil simultan, foarte fericiți să scăpăm de chin. Efectiv mă râcâie pe inimă small talkul ăsta, mă indispune de zici că trebuie să urc 10 etaje în fugă, după o convorbire de gen trebuie să stau câteva minute să îmi calmez anxietățile.

Ce e ciudat e că nu am nimic împotriva discuțiilor face 2 face, mă duc cu plăcere la întâlniri cu oameni, mai ales dacă nu mi-e lene să ies din fundul ăsta de lume. Ba chiar sunt foarte happy. Dar să vorbesc la telefon…uh.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

40 comentarii Adaugă comentariu

  1. #2

    Subscriu. Nici mie nu îmi place să vorbesc la telefon.

    Cu excepția cazurilor când e ceva foarte urgent, nici macar nu răspund atunci când mă sună cineva.

    Ai ceva important să-mi spui, îmi scrii un mesaj și iți răspund cât pot de repede.

    Sunt mai timid din fire, nu e vorba de răutate sau aroganță.

    Prefer să fac lucruri, cât pot, nu să vorbesc despre ele. Altfel, ce sens mai are ?

    Nu înțeleg cum există unii care stau la telefon cu orele.

    Ce Franz poți avea de povestit ore în șir, de parcă nu v-ați fi văzut de 10 ani ?

    Mă mai ceartă ai mei – “băăăăi Dragoș, nu dai și tu un semn de viață, să știm și noi ce mai faci ? de ce ești așa de sălbatic ?”

    Alții mă întreabă “mai zi și tu ceva, ce ești așa de tăcut ? Ești supărat ?”

    Zisul ăsta mă scoate din papuci. Ce tot atâta zis ?

    Voi ce faceți când nu faceți nimic ?

    Vă sunați intre voi ca să dezbateți nefăcutul ?

  2. #5

    El catre ea:
    -ține-mă de ce vrei tu, numai de vorba să nu mă ții

  3. #6

    Sunatul.. la fel si eu. CU extra bonus: NU ma suna cu 5-10 min inainte sa mi se termine programul de la munca. Exista posibilitatea sa vreau sa inchid o situatie sau pur si simplu sa ma pregatesc sa “ies pe usa” sau din program sau orice.

    BONUS: Mesajele tip: “Cand ne mai vedem si noi?”. Daca ti-e dor de mine, fa o propunere, nu imi arunca mie responsabilitatea unui raspuns.

  4. #7

    Doamne cat pot sa-i urasc si eu pe aia care suna direct, in loc sa dea un mesaj, ba poti vorbi, e ok sa te sun? Si mai exista o subspecie care lasa mesaj (aici in Franta oricum daca suni mai niciodata nu reusesti sa vb cu persoana trebuie sa-i lasi un mesaj) de genul: “te-am cautat, n-ai raspuns suna-ma inapoi”. Apoi stai tu langa telefon si-asteapta sa te sun, daca tot ai facut efortul sa-mi lasi un mesaj dar in care n-ai catadixit sa-mi spui 2 cuvintele despre ce anume vrei sa vb (cu siguranta ai nevoie de mine in vreo privinta, dar vreau sa am o idee, ca sa vad, te sun au ba?)

    • #8

      Eeee, si cu tine acum. Daca nu raspund, inseamna ca sunt plecat sau ca nu pot vorbi atunci. Dar asta cu mesajul inainte daca pot vorbi e prea mult.

    • #9

      Da, pai se stie ca telefonul asa se foloseste: dai mesaj inainte sa suni. Plm, tehnologia parca era facuta sa ne usureze viata, nu sa o complice. Nu vrei/nu poti sa raspunzi, nu raspunzi si gata.
      Si eu am anxietate de vorbit la telefon, dar chestia cu datul mesajului inainte mi se pare pur si simplu o tampenie.

    • #10

      Auzi la ei “prea mult”. Daca e atat de imporant (exclus forta majora) incat sa nu-i poti spune in scris, iti permiti juma’ de secunda din sublima-ti viata sa-i dai un “cf vb” in sila. Mai ales daca e cineva pe care-l respecti cat de cat. Cat sacrificiu, baaahhh…

    • #11

      Ah, voi omiteti faptul ca eu ma aflu in alta tara, cu o alta mentalitate, si-aici nu merge cu “cf” dar na simpatice comentarii, de romanica.

    • #12

      Deci avem asa: doua comentarii care te f in c aiurea si inca unul care e de partea ta. Faptul ca in 2022 cu pretentii de ‘telectual alegi sa te iei exclusiv de al treilea spune foarte multe despre tine. Traduc si pentru nivelul tau: cc tes dispo? jpeux tappeller?

    • #13

      Chestia cu mesajul are sens daca stii ca persoana este probabil ocupata atunci cand vrei sa suni. Dar pentru familie si prieteni pare ciudat. In plus, poti sa inchizi dupa ce suna tel de 2-3 ori (daca nu arde) si fie te suna inapoi, fie incerci mai tarziu.

    • #14

      prietenii si familia sunt in strainatate, sun pe fix / chat

  5. #15

    Eu am crescut cu telefon fix; din ala cu disc, nu cu tastatura, de trebuia sa bagi dejtul in gaurica si sa intorci discul pentru fiecare cifra in parte. Nu invarteai o data cum trebuie sau iti scapa dejtul din gaurica, si iar o luai de la capat… Asta pe langa costul convorbirilor telefonice – costa minutul cat o zi de munca. Pe vremea aia, sunai doar la ocazii speciale si urgente. Deci daca nu era Craciun, Paste, Sf. Gheorghe si suna telefonul, insemna ca ti-a murit cineva, ti-a luat foc casa bunicilor, ti-a otravit vecinul vacile, altfel nu suna nici drecu.
    Desi au trecut vreo 25 de ani de cand nu mai am telefon cu disc, mi-a ramas asa o tresarire, un fior rece. De fiecare data cand imi suna telefonul, imi sare somnul, creste pulsul, imi vine sa dau ture prin casa, intru in alerta. S-a intamplat ceva, e grava! A dat masina peste copiii inca neconceputi.
    Si mai am prieteni care vin din familii instarite, care au facut bisnita la sarbi prin anii ’90 si aveau telefon cu butoane, ba si bani destui sa trancane aiurea peste orele din abonament. Prieteni carora ma chinui 15 minute sa le scriu un mesaj exhaustiv, aranjat frumos cu liniute de la capat, iar ei citesc trei secunde pe diagonala si ma suna: “Asa, vad ca mi-ai scris ceva. Ce mi-ai scris?”

  6. #16

    Telefonul meu e by default pe silent de vreo 7 ani, e ca in gluma aia: poti sa ma suni oricand cu orice problema dar daca e noaptea e intre tine si in orice zeu crezi.
    Convorbirile telefonice le am cu mama si cu curierii.
    Acu vreo luna am lovit cumva bumbu ala si s-a scos de pe silent, dupa care a sunat… m-a luat cu panica.
    La job e si mai misto, toti indienii iti zic direct “quick call” pt probleme care 90% se pot rezolva pe chat. Mai exista si specia aia absoluta de imbecili care te suna direct pe slack / zoom.

    • #17

      Indienii frate…

      Quick call sau “bridge call”, in care sa stam toti sa ne plangem, cu mic cu mare, sa aratam cu degetul si sa stabilim cand il facem pe urmatorul, in timp ce inginerii nu isi pot face treaba, adica sa rezolve problema.

      “Do the needful”, fmm de nimici inutili, imputiti si nesimtiti.

    • cand esti in echipa quick call chiar inseamna cuic si chiar ajuta.
      Plm “da-mi mail ca raspund io cand pot….dupa care tu imi scrii inapoi…iar io iti raspund”

    • #19

      M-a sunat un indian de vreo 4 ori pe telefonul mobil. Cu cateva zile inainte. tot primeam apeluri de la numere de tari africane (evident, tentative de Vishing) si cand am vazut alt numar d-asta ciudat si 4 apeluri nepreluate, direct block.
      Abia pe urma am vazut mesaj pe teams. Eu uitasem ca facusem un tichet si saracul indian incerca sa dea de mine ca ii iesea tichetul din SLA.
      Bine. cand am vazut ca m-a luat cu “Hi, Lonut”, mi-a stricat toata ziua.

    • #20

      @animaloo nu e cu da-mi mail, e scrie-mi in plm pe chat ce problema ai si daca chiar e nevoie de call sa-ti explic facem call, dar 90% din cauzir e o intrebare care se poate lamuri rapid pe chat… si aia fac tot timpul. Pe chat raspund in cateva minute la orice mesaj nou daca nu-s intr-un alt call sau ceva.
      N-am treaba, facem call daca e nevoie, dar ca sa intrebi daca faci PR-u in branchu x sau y nu-i nevoie de call.

    • #21

      eu inteleg putin aia cu mailul, imi aduc aminte de vremurile mele de corporatist, cand, daca nu era purtata in mail, orice discutie era inexistenta, nimeni nu stia nimic. cine, am zis eu? pai uite, aici in chat. imi pare rau, dar regula e ca se discuta pe mail/ticket. mke

    • #22

      Asta-i tot spilu’ pe chat rezolvi chestii in cateva secunde, la propriu, cel mult trimiti un print screen, ceva, dar sa suni omu’ si sa-i intrerupi tot fengshuiu’ pentru asa ceva e lipsa de bun simt. Si inca una crasa rau. Ca sa nu mai zic ca foarte multi se apuca si de small talk “siiii ce-ti mai fac copilasiiii si ma-ta e sanatoasa? ai fost in vacanta? aici e soare dar ieri a plouat? la tine cand a plouat ultima data? uite voiam sa te intreb daca stii unde gasesc fisierul cutare? a, acolo? mersi frumos, hai pa”

    • Da bre, oribil vorbesti cu colegii din echipa. Aia cu care iti petreci 8ore/zi

  7. #24

    Asta e anunt de angajare secretara? De fapt mai folositoare v-ar fi o robotica gen call center: pentru urgente apasati 1, pentru business apasati 2, daca vreti sa stiti care mai e viata mea inchideti.

    Pt corporatisti excedati de short calls aveam un manager genial care la orice meeting invite dadea reply cu: could this be an email? Cat timp ne salva omuletul ala..

  8. ehe. Sa vezi cand ai vorbareti pe telefon. Lor nu le place sa scrie, tie nu iti place sa vorbesti la telefon.
    asa ca din partea mea se vede asa.
    “ihi…….da…….da…….ihi…..ok salut…..salut….aha…..da….ne vedem…..noroc….aha….da…….”

    Si urasc inchisul telefonului. e mai rau decat statu in usa. De cand zici pa, pana inchizi mai trece juma de conversatie.
    Asa ca io sunt genul care zice pa. Si undeva inainte sa se incheie a-ul telefonu e inchis.

    Ajuta cu astia cu spam. In general cand le zici “nu” ei mai incearca sa bage informatii. Asa ca eu le zic “nu multumesc” si inchid.

    • #26

      a, la astia cu spam nici macar nu le mai zic nimic, in afara de Alo da. Dupa ce incepe Buna ziua, suntem din partea firmei Top slbz, am și închis si numărul bagat în blocklist

    • #27

      mai ai 60 de comentarii…

    • “la astia cu spam ”

      la mine e aiurea ca incep astia cu spamu in suedeza. Si intai tre sa ii trec pe engleza. Deja am stabilit un contact. Nu ii inchid asa repede

      Dar erau aia la dormeo. la inceput am incercat sa le explic ca nu vreau. Si se comportau fix ca niste analisti financiari “dar, cum, facem un plan de finantare pentru plapuma”

    • #29

      Am luat odată un …kakat de la TopShop pentru neamuri, și m-au spart după aia cu telefoanele. Până intr-o zi, când m-au prins cu draci, și am zbierat la aia: Pe cine plm tre sa bag în mă-sa ca să NU MA MAI SUNATI NICIODATĂ !??? Și s-a făcut liniște…Nu m-au mai sunat de atunci

  9. #30

    Asta cu “draga sau vaga” loveste intr-un mare fel, ar trebui sa fie vers de piesa hiphop.

    Pe mine ma racaie MAXIM sunatul din senin. Ori la telefon, ori pe milioanele de aplicatii gen mess, cat de “drag” isi imagineaza lumea ca-mi e sa vad ca ma suna cineva, nu stiu… Oricine ai fi, orice motiv ai avea, exceptand ofc urgente gen iti arde casa, te-ai pierdut in padure, etc. Ori “programam” din timp (chiar si ceva vag, gen “hai sa vorbim diseara”), ori imi dai in scris ce vrei sa-mi zici sau sa ma intrebi si eu raspund cand pot, tot in scris.

    Completare: mai sunt aia care te suna sa vada ce faci, te tin de vorba cateva minute (asta daca nu-s “sinceri” si te intrerup sau nu se leaga absolut deloc de ce le-ai zis cand ai terminat), dupa care “uite boss de ce te-am sunat, te-am sunat cu o treaba daca poti sa ma ajuti si pe mine cu ceva deci ma-ntelegi fratele meu”

    www.youtube.com/watch?v=q5DqG2pYpuU

  10. #31

    Doar o concluzie: bosorogilor!

    Si eu fac la fel, nevasta-mea imi zice ca-s autist/antisocial/batran. 🙂

  11. #32

    I just called to say I love you
    I just called to say how much I care, I do

  12. #33

    Nu stiu daca se aplica si la generatiile (mai)tinere, dar astia mai purii au lansat o alta tampenie: videocall pe whatsapp. In opinia mea asta e mama disperarii, o fi mai veche?

    • #34

      Aici sustin cu toate mainile si picioarele, cea mai mare tampenie asta cu sunatul oamenilor direct pe video. Poate sunt pe buda, poate mananc, poate nu m-am spalat pe cap de o saptamana, frate, suni pe video direct e ca si cum cand mergi in vizita in loc sa bati la usa incerci direct yala si apoi te uiti pe geam in casa…i just don’t get it…mi se pare asa o chestie extrem de agresiva.

    • #35

      De vreo câteva săptămâni am început să-i sun pe videocall pe whatsapp pe ai mei (părinții).
      Dacă tot ne sunăm și tot avem tehnologia la dispoziție, hai să ne vedem și la moacă.
      Sun la ore decente. 🙂

    • #36

      Ok, dar nu e un exemplu bun. Toti parintii se bucura cand aud de noi, poate doar daca nu-s chiar cele mai jegoase spurcaturi (si poate chiar si atunci).
      Ai mei, cu toate defectele lor, m-ar primi si daca as veni la ei fizic pe la 3 dimineata cu un rahat cald pe cap, o datorie de triliarde, cativa tipi solizi ca n-avem unde sa ma faca posta, eventual si urmarita de interpol pe buna dreptate (valabil si reciproc + alte rude si prieteni apropiati). Dar asta pentru ca-s ei oameni buni si ma iubesc mult, nu pentru ca ar fi ok sa fac asta.

  13. #37

    Eu, personal, prefer sa fiu sunat cand e chef de vorba, si mi se intampla cu unele persoane sa vorbesc ore in sir pana mi se inchide telefonul singur. Posibil sa fie si de la wfh.

  14. #38

    Eu urăsc să fiu sunat dar mă enervează maxim când mă suni doar pentru că îți este lene sa scrii pe WhatsApp.
    Pentru orice rahat care poate fi rezolvat Intr o frază pe WhatsApp sau orice altă aplicație, unii simt nevoia sa sune.
    Rezultatul este că nu mai răspund 🙂
    Daca discutam de colegi de muncă sau colaboratori, retarzii suna restul colegilor sa se plângă că nu le răspund și să “mergi cu telefonul la el” și mă trezesc cu un telefon întins spre mine.
    Pe WhatsApp poți răspunde când ai timp și mai clar, cel puțin în cazul meu. Intr un răspuns îți scriu cat de detaliat pot și dau toate variantele posibile. La telefon, când mă întrerupi din ce fac eu, nu prea reușesc să ți răspuns și primești un răspuns parțial sau nu știu
    Înțeleg să suni când sunt probleme urgente și atât. In rest email, WhatsApp, sms, sau orice alta forma de comunicare text.

  15. #39

    Io nu tin telefonul pe silent. Efectiv daca nu am chef de vorbit, nu răspund, sau mai rau, dau decline la apel. Fara sa ma indispun ca ma suna cineva, fara atatea crize, am momente cand ma doare in pix si dau skip, am momente cand am chef de o convorbire si raspund. Conteaza si interlocutorul. Mi se pare ca ne consumam oarecum prea mult pentru chestii minore…pe mine ma lasa rece ca incearca sa ma sune cineva intr-un mod nepotrivit :)) oi fi prea m…. Pentru lumea asta? Se prea poate…

  16. #40

    ce salbatici frate
    telefonul e pt VORBIT. acuma sunteți toți mega ocupați mega importanți, jefbezoși ce mai

    dacă nu poți să vb nu răspunzi sau rejectezi. e așa complicat? și suni după aia înapoi sau nu suni
    whatsapp e bun da pentru liste, pozuțe și alte chestii, nu să stai ca robotul să vorbești pe acolo

    eu nu înțeleg puștanii, vorbesc prin mesaje audio whatsapp. adică se înregistrează când zice ‘ce faci ba’
    ăla ascultă și răspunde tot prin mesaj audio ‘uite la mall’, un fel de convorbire cu delay.. adică care e faza
    de ce plm nu suni direct