Se ştie că cei mai buni bucătari sunt bărbaţii. Anthony Bourdain e bărbat. Jamie Oliver e bărbat, deşi dacă mă întrebi pe mine e efeminat. Iar ăştia sunt doar 2 la prima mână, dar dacă încep să mă gândesc la bucătarul de la Radisson SAS sau de la fostul casino Victoria, mă ia cu tremurici pe papilele gustative.

În clipa când spui bucătăreasă, te gândeşti la o mamaie cu un şorţ jerpelit şi pătat de jeg, care amestecă cu un polonic uriaş într-o oală cu ciorbă slinoasă. Când spui bucătar, îţi imaginezi un tip rotofei, cu burtică şi pălărie mare, albă, care prepară un fel de mâncare cât mai exotic şi mai gustos.

Şi atunci, de ce se spune mâncare ca la mama acasă? De ce e considerată mâncarea mamei cea mai bună, când de fapt, dacă te gândeşti, prea puţine femei au idee cu ce se mănâncă bucătăria, iar mâncărurile lor sunt nişte zemuri lungi, fără gust, sau fripturi cu consistenţă NIKE.

Sursa FOTO: Contrasens

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

42 comentarii Adaugă comentariu

  1. Se spune mâncare ca la mama acasă deoarece în trecut, bărbatul se ducea la muncă şi femeia era casnică.Stătea acasa şi făcea mâncare.Da, ai dreptate bărbaţii fac cea mai bună mâncare însă nu prea sunt lăsaţi în bucătărie de femei deoarece ei nu spală niciodată vasele…

  2. dar decand shaworma e mancare ca la mama acasa??

  3. #3

    mai arhi,nu stiu ce sa zic,da bucatarii fac mancarurile cele mai bune,si mie imi place sa gatesc,dar parca mama si matusile mele,le cam au cu facutul mancarii,adica o fasole facuta de mama cu ciolan sau afumatura la cuptor,o bate pe cea dintr-un restaurant,bineinteles mama nu stie sa gateasca rata cu portocale sau pui tailandez cu ,curry verde,dar la mancarurile traditionale romanesti,femeile din romania cele peste 40 de ani se descurca binisor spre foarte bine

  4. mama minca shawarma?e doar o reclama timpita…
    si te contrazic, faptul ca NISTE barbati au ajuns buni bucatari nu inseamna ca MAJORITATEA femeilor nu sint bune bucatarese.din pacate in rominika inca femeile mai sint tinute la cratita de mentalitatile retrograde ale masculului needucat.
    si te contrazice chiar Jamie Oliver.
    When it comes to cooking, women are still number one, says celebrity chef Jamie Oliver.”The chefs are men because men are naturally pretentious,’ The Daily Express quoted him, as saying.
    :satansmoking:

  5. Sa inteleg ca ai sechele din copilarie?

  6. Sunt scoși atâta în față bucătarii bărbați tocmai că sunt rari. De fapt tot femeile sunt miezul și presiunea, pentru că gătitul este unul din acele lucruri care necesită delicatețea, finețea și precizia a trei bărbați despre care spuneam aici.

  7. maaaaaaaaaan, hamburgarurile si hotdogurile sunt oribile. de ce da lumea bani pe asa ceva ?
    o r i b i l !

  8. Hai ca esti rau; muma gatea bine, spre exceptional, inventa retete, era vestita pentru prajituri, acum stau cu o matusa a nevestei, ucrainianca la origini, care este visul oricarei case- 3 feluri de mancare zilnic, tot asa, nu dupe gramaje si retete, vin acasa dupe miros (de cate ori gatesc, vine si-mi da idei). Am avut bunica svaboaica, care gatea ardeleneste, de lingeai farfuria. A mea doamna e mamica chestiilor cu paste- zici c-o fatat-o masa-n Italia.
    Da-mi voie sa nu cred ca n-ai avut parte sa cunosti femei meseriase la bucatarie; io zic ca vrei doar sa intarati fetele cu chestii misogine. 😉

  9. shaworma ca la mama acasa! Dar de cand se face shaworma ca la mama acasa? :)).
    Recunosc ca sunt un bucatar bun, cat despre batranicile alea de care zici tu, unde le-ai vazut? ca la mine la tara faceau babele o mancare de statea porcu’n coada!

  10. Daca acum exista pentru femei mai multe posibilitatati de a face cariera, in trecut (inainte de 89) aceste posibilitati erau putine spre deloc. Atunci femeile puneau accentul mai mult pe latura casnica, unde includem si gatitul. Rezultau niste gospodine perfecte, capabile sa faca ciorbe, fripturi, dulciuri (you name it). In prezent exista mult mai multe posibilitati de exprimare in cariera pentru femei, ceea ce se traduce in mai putin timp petrecut “la cratita”. Cred ca cei care au mame trecute de 40 de ani mai pot folosi expresia “ca la mama acasa”, pentru ca mamele lor chiar stiu sa gateasca.

  11. daca ar fi fost “mancare ca la tata acasa” muream de mult de foame….

  12. mai nene, esti cam misogin. regula de aur: nu generaliza!

  13. Barbatii sunt artisti bucatari. Dar, fie vorba intre noi, n-ar fi in stare sa tina o gospodarie cu mancare zi de zi. I-ar lua gaia. Basca faptul ca sunt complet habarnisti in ale gatelii daca nu au tot ce le trebuie la indemana. O femeie e altfel, judeca mancarea in termeni de umplut stomacul, nu fitosenii, pastravi, prosciutto si mai stiu io ce alte tiganeli folosesc toti bucatarii barbati. O femeie e in stare sa iti faca o pizza dintr-o felie de pita, neste salam uitat prin frigider si o rosie. Si mai iese si buna de iti lingi degetele. In plus fata de asta, Jamie Oliver nu stie sa faca sarmale

  14. #14

    “…femeile mai sint tinute la cratita de mentalitatile retrograde ale masculului needucat…”
    REALLY? ma intreb, fara sto, ce le tine langa cratitza? deoarece mentalitatile retrograde efectiv nu au cum sa tina o femeie langa cratita (in sensul ca mentalitatile respective nu au cum incatusa o femeie de aragaz…)

  15. noah mi-e foame acum. Ma duc sa elimin toate femeile din jur si apoi ma pun sa bag la mat! :smirk:

  16. De ce esti rau, Arhi? Pai, numai cate retete nu am vazut eu la Nevasta ta pe blog, si ce bine aratau, mai-mai ca m-as fi autoinvitat la voi la masa…

  17. Imi pare rau ca numele lui Gordon Ramsey n-a ajuns (inca) asa de cunoscut in Romania. E suficient sa te uiti la Hell’s Kitchen – reality show culinar din SUA cu 12 concurenti, in care Ramsey ii injura de nu-ti vine sa crezi – pinala final, cind ramine un cistigator care devine chef.
    Treaba cu Jamie Oliver afemeiat e o chestie care tine de gusturi – adica el nu se incadreaza in categoria barbat cu mustata, care injura pe oricine si se bese la masa. Asta e. Sa vezi actuala lui calatorie culinara in SUA, Jamie’s American Road Trip…..
    E firesc ca barbatii sa fie bucatari buni/renumiti – noine “bagam” la mincare, femeile il iau mereu pe “nu” in brate – ca, vai, aia nu maninc, aia nu e bun, etc.
    Stai sa vezi in 2-3 ani cind ajunge Cristi Roman chef renumit….. :))

  18. pentru ca in toate casele mama gateste si nu tatal.

  19. “Ca la mama acasa” este comparativ cu “ca la tine acasa” … unde sotia tine cura de slabire si mananca un iaurt si pauza mancare in frigider. Si uite asa speculeaza unii amintirle din copilarie, cand te indopau cu de toate ca sa cresti mare ….

  20. #20

    pai normal ca e mancare “ca la mama acasa”. cand erai mic, la tine acasa, nu gatea mama?

  21. pentru ca mama are grija de tine oricum – si beat, si treaz, si parlit si nebarbierit…

  22. “ca la mama acasa” – adica GRATIS !!! nu vezi ca nu au preturi ?! 🙂

  23. Niciodata mama nu a gati respectivele mancaruri acasa :)).
    Poate trebuia sa spuna “Gatita ca la mama mea, acasa in Asia”

  24. 1. Jamie Oliver e britanic – e o specie diferita fata de ce obisnuim noi sa vedem. Nu uita asta…

    2. Mama mea n-a facut in viata lui shawarma, hot dog sau hamburger….

  25. @The Fan – “Mama mea n-a facut in viata lui shawarma” … erm, ce specie era mama ta ?

  26. La naiba, ce buni sunt barbatii…la gatit. :))

  27. Of, of, generalizari! Spre norocul meu am avut norocul sa cunosc o femeie care gatea extraordinar de bine si, in perioada cat am fost impreuna, m-am ingrasat cam 15 kg. Da, iubirea unui barbat pentru femeia de langa el trece si prin stomac.

  28. De acord cu Arhi. Femeile bucatar gatesc in cantine, barbatii bucatari gatesc in restaurante. Evident ca nu putem generaliza, dar adevarul nu e departe. Mama clasica face ciorbe, ciolan cu fasole, gratare(astea totusi le face barbatul), tocanite, de-astea zilnice… Bune, dar…aia nu-i arta culinara. 😉

  29. Daca mama facea shaorma.. o iubeam cel mai mult.. La mine in casa tata era cel care facea mancarea buna si mama care facea mancarea multa

  30. Vai ce bine ne crestea mama acasa cu saorme si hamburgari… Ce amintiri placute cu kebab si bere…

  31. Probabil indemnul era sa te faca sa vii pe la ei, in speranta ca vei regasi gusturile mancarurilor din copilarie, pe care mama ti le prepara…

  32. #32

    pentru ca pana pleaca de-acasa, 9 din 10 oameni mananca mancarea facuta de mama si nu cea de la vreun restaurant.

  33. #33

    Io chiar sper sa treaca cat mai multi barbati la cratita si sa-si arate maiestria . pe bune, nu se supara nimeni . 😀

  34. Barbati fac pan si parfumuri bijuterii si hainele la fumei ele is de decor ..

    La mama acas se spune ca nah mancare buna pan sa iesi in lume cica e la mama acas desi in ritmu asta adic fumei care nu au nici o treaba in cativa ani dispare expresia …

  35. Femeile se laudă că n-au pus mâna pe coada cratiţei… şi nici pe pulă
    Trebuie să fii “afonă” să nu poţi prăji două ouă şi-un cârnat 😀

    Din când în când mai postez pe blog ceea ce fac de mâncare, asta când bărbate-miu nu fură camera foto

  36. Mama mea nu face şaorma şi alte porcării dinastea. =)) E clar recalmă falaă de aceea eu n-aş cumpăra.

  37. Se spune ca mancarea buna e ca la mama acasa pentru ca gusturile pentru mancare ni le formam de mici. Iar mancarea mamei sau bunicii sau oricarei persoane care ne-a crescut ne formeaza gusturile si e etalon pentru evaluarile anterioare.

    Era si un banc pe tema asta.

    “El se casatoreste si de fiecare data cand ii facea nevasta de mancare, spunea:
    – Saraca mama, ce mancare buna mai facea.
    Si comenta mancarea nevestii.
    Saraca femeie se tot chinuia sa faca mancarea cat mai buna si mai dichisita, sa iasa buna si tot aceeasi replica o primea.
    Intr-o buna zi, ocupata cu treburi, uita mancarea pe foc si o arde putin.
    Speriata ca o va certa sotul pentru mancarea afumata, dar neavand totusi ce altceva sa ii dea de mancare, ii pune cu frica farfuria in fata.
    La care el:
    – E, uite asa buna mancare facea mama.
    Si o felicita.”

  38. Barbatii fac mancarurile cele mai rare si cele mai grele, probabil. Tot ei au inventat o gramada de mancaruri. Dar, sa fim sinceri, femeile domina acest capitol, pentru ca numarul femeilor care gatesc este mult mai mare decat al barbatilor care o fac(care gatesc ma, nu va ganditi la tampenii 🙂 ). Probabil din cauza majoritatii covarsitoare a femeilor din acest domeniu a aparut replica “ca la mama acasa”.
    Sau ar mai fi o varianta.. Poate mama e sefa in casa. Sunt si cazuri d-astea, cand mama taie si spanzura, si totul e la MAMA in casa. Tata e doar..

  39. “ca la mama acasa” e o porcarie inventata de barbatii cocolositi de mame si nemultumiti de performantele culinare ale nevestei.era si bancul ala cu betivul care isi batea permanent nevasta pe motiv ca nu era buna mancare,pana intr-o zi cand asta arde mancarea si se gandeste cam ce o asteapta.si vine bou’ acasa,mananca mancarea arsa si zice mandru “in sfarsit,muiere,mancare ca la mama acasa!”eu ma mandresc ca fac mancare mai buna ca mama :satansmoking: si da,cred ca am luat asta de la tata,el fiind cel care gatea destul de rar dar intotdeauna deosebit.a,si Jamie Oliver fan forever :thumbup:

  40. Pt acelasi motiv din cauza caruia in sanatatea cuiva se bea. Nu se maninca, nu se scarpina, nu se gidila…

  41. #41

    fff,ce mi’e dor de bucatele mamei!!
    🙁