Campionatul mondial de fotbal din Italia a fost primul campionat văzut de mine, imediat după revoluţie. Doamne, ce nebunie a fost atunci.
Aveam un televizor cu lămpi, Complement E, care bineînţeles, s-a buşit fix cu o săptămână înainte de începerea campionatului. De unde naiba să iei televizoare, în rromânia anului 1990, la 6 luni după revoluţie? Desigur, avea Samsung, dar costa, în banii de acum vreo 80 de milioane un televizor mic de 54 de cm.

După şpăgi intense, cozi de interminabile la magazine, pupat în cur tovarăşi gestionari, am reuşit să cumpărăm un TV Thomas, rromânesc, cu piese NEI.
Doamne, ce frumos se vedea. Primul nostru TV color. Aveam să vedem şi noi culoarea echipamentului jucătorilor, după o viaţă de văzut meciuri în alb-negru.

Doamne, ce campionat mondial a fost. Cu Notti Magiche al Gianei Nanini, cu Maradona, cu Baggio, Schillaci, Burruchaga, Lineker, Matthaus, Higuita, Milla, Makanaki, zei, nu fotbalisti.

Atunci am aflat prima oara de catenaccio, apărarea italiană, inventată de un argentinian, Helenio Herrera. Aproape că îmi venea să muşc din televizor când vedeam cât de uşor distrug italienii orice tentativă de atac şi cum, după ce marchează un go, practic jocul e terminat pentru că nimeni nu era capabil să le dea gol italienilor când intrau toţi în apărare.

Şi mi-a mai plăcut ceva la italieni. Faptul că, într-o vreme în care echipamentul de fotbal era format din tricouri polo şi şorturi care semănau cu chiloţii, italienii aveau nişte super tricouri care îi transformaseră în cei mai musculoşi fotbalişti de la CM. Bine, Vialli era un mare musculos la propriu, dar şi pe ceilalţi îi transformau la maxim.

Aşa că, pentru că mi-a plăcut să rememorez clipe peste care au trecut 20 de ani, am o competiţie. O competiţie de amintiri, la care nu ştiu câţi vor putea participa, pentru că mulţi dintre voi atunci erau în faza de proiect sau în perioada când actualul vostru tată îi făcea capul mare doamnei mamă, explicându-i că sexul e şi el o opţiune, nu doar ţinutul de mânuţă în parcuri.

Ce fază v-a plăcut mai mult la Campionatul Mondial de Fotbal din Italia 1990?
Puteţi să descrieţi faza pe blogurile proprii sau în comentariile acestui post.
Nu, nu e nevoie de link, doar să îmi atrageţi atenţia că aţi scris, că altfel nu am cum juriza.

Premiul? Sunt 2 premii de la Puma.
Câte un tricou al naţionalei Italiei, un rucsac şi o minge originală de fotbal, a aceleiaşi naţionale italiene, minge semnată de toţi componenţii ei.

Puteţi vedea cum arată şi restul echipamentului, aici.

Puma a schimbat culoarea echipei nationale a Italiei pentru Cupa Confederatiilor. Este pentru prima oara cand Puma dedica o editie speciala ,de colectie ,unei singure echipe nationale.Colectia PUMA King XL Italia, pe care o puteti vedea aici va fi folosita exclusiv pentru Cupa Confederatiilor din 2009; si echipa reveni la culoarea traditionala dupa incheierea turneului.