Scris de Dumi

Fratele vostru basarabean (cooohh, coooogghhh – (SIC!)) a ieșit și el din anii ’90. În limba contemporanilor, și-a redobândit cetățenia română după 4 ani de la depunerea dosarului (prin legea aia faină când un politician avea nevoie de voturi). Din ăștia 4 ani, cam 1.5 ani de întârziere se datorează pandemiei.

Să clarificăm ceva din start. Care a vrut să plece undeva în UE a plecat și cu acte moldovenești. Ilegal, prin păduri, prin mașini – dar au plecat. Pentru că… Motive. Totuși, să recunoaștem că actele românești au deschis porți pentru mulți. Chiar și pentru cei care li se explică la sediul ANC că cererea de redobândire trebuie semnată cu albastru, iar ei reușesc performanța după a 7-a încercare.

Bun. Acum că am clarificat acest lucru să trecem la subiect. Birocrația și miserupismul funcționarului public. O problemă comună pentru ambele maluri ale Prutului.

Un mic context. Eram cu permis de ședere în RO pe baza studiilor. Între timp am făcut și permisul de conducere. După ce am obținut buletinul, urma să preschimb permisul de conducere pe baza noului act de identitate. Acțiunea se întâmplă undeva la marginea Clujului. Eram pe al șaselea an în RO, deci, birocrația și miserupismul funcționarului public nu-mi erau străine.

Și când te gândeai că totul este gata…

Programare duplicat permis de conducere. Achitat taxa online, toate actele într-un dosar, iar restul separat (eram deja călit pentru confruntare). Marea bătălie începe într-o zi de luni.

Merg la ora programării. Prezentat acte.


– Știți, trebuie să verificăm CNP-ul dvs., lăsați un număr de telefon să vă sunăm când puteți veni.
– Nu puteți face asta dvs. acuma?
– Nu!
– Și durează mult?
– De pe o zi pe alta!

Până joi liniște și pace. Mers la permise vineri dimineața.

– Bună dimineața. Știți, am fost luni cu preschimbarea permisului de conducere și ați zis că trebuie de verificat CNP-ul. Oare nu este gata sau am fost yo neatent (prost) și am dat numărul de telefon greșit?
– Aaaa. Gata. Îmi amintesc. Doamna întinde mâna și ia copia după buletin rămasă de luni. Așa, verificare buletin, să vedem. ȘI O FACE EA ACUM! (fmm, fmm, fmm)
– Da să știți, că pe CNP-ul dvs. figurează alt nume!
– Aăăă. Pana prostului rămas fără idei.

după o mică pauză îi zic…
– Aaa, păi, maxim ce poate fi e că până la căsătorie am avut alt nume, îi zic.
– Doamna găsește starea de grație și extaz. “Copie după certificatul de căsătorie aveți?”, revine ea sec și serios.
– Zic da! (noroc că aveam hârtiile cu alte copii de acte – doar am zis că eram călit pentru luptă).
– Vă rog să mi-o dați.

Trei minute de liniște în care eu prind a fierbe în timp ce doamna butonează meticulos.

– Așa. Am trimis notificarea la București. Vă așteptăm luni la 10!

Ies eu înfrânt din sediu, dar bucuros că mi-am îmbunătățit vocabularul cu vo 10 înjurături noi.

Abia luni (peste o săptămână de la prima bătălie) am dat restul actelor. 12 zile mai târziu am primit permisul prin poștă.

 

Revin în MD pentru a reînnoi pașaportul moldovenesc. Caut să văd cum se face (când eram încă prin țară, toate instituțiile care au tangență cu acte de identitate sau acte care conferă drepturi erau aruncate prin orașele de reședință ale raioanelor). Și aici rămân plăcut surprins. Dovada că sub acest aspect statul nu mai este prin anii ’90. Ce sa întâmplat între timp, o să vă întrebați. Ei bine, cam asta…

Agenția Servicii Publice. Asta s-a întâmplat. A apărut o instituție (în fiecare raion un singur sediu cu câte 30 de ghișee + 2 ghișee unde achiți taxele aferente) care se ocupă și cumulează următoarele servicii:

  • persoane fizice (acte de identitate, acte de stare civilă, titluri de călătorie, evidența populației etc.);
  • conducători auto (tot ce are legătură cu permisul de conducere și dreptul de a conduce);
  • vehicule (tot ce ține de înregistrare, transmiterea proprietății sau radierea unui autovehicul);
  • persoane juridice (tot ce ține de înregistrarea și activitatea firmelor);
  • bunuri imobile (tot ce ține de cadastru și dreptul de proprietate asupra unui imobil);
  • servicii electronice (buletin de identitate electronic, diferite extrase etc.);
  • alte servicii (livrarea documentelor, ceva legat de ștampile și sigilii).

Îți faci programare pe site sau la un număr scurt din call-center. Simplu. Nu a durat nici 5 minute. Cu tot cu timpul de așteptare la ghișeul unde achiți contravaloarea serviciului solicitat.

Concluzia pentru articolul ăsta parcă ar fi scrisă de Cristici. Cum bă? Cum de ăia pot și noi nu? Diferența este că eu nu compar cu Torino sau alt oraș european. Eu compar România cu moldovenii ăia rămași în anii ’90. De fapt a comparat și el România cu moldovenii ăia înapoiați în articolul cu taberele. Și parcă este și mai trist.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

27 comentarii Adaugă comentariu

  1. Si mai au si gaz in aproape toate comunele de langa orase. Plus drumuri care nu trec prin sate, ci pe langa

    • Plus niște moldovence mai bune ca ale noastre.
      Și petarde. Să nu uit de petarde.
      Mă refer la alea de revelion, da?
      Mergeam cu nașul la bunica lui.
      Zic
      – Nașule, zi-i tu lu’ aia bătrână să ia niște artificii, că nu putem să luăm de-aici și să trecem granița cu ele.
      Bineînțeles, având încredere maximă în memoria babei, primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns a fost să luăm niște petarde. Ajungem acasă la mamaie, zic
      – Sărutmâna, ați fost la magazin să luați petarde?
      – Nu.
      (vezi, ce ți-am zis eu?)
      – Lasă bre că am luat noi.
      – Da di uni mamă?
      – De la magazin?
      – Ari la magazân di aistea?
      – …
      – Că ieu am luat di la niști băieț din piațî…
      Băi și vine baba cu un braț de rachete sol-aer, am luat-o la fugă.
      Ce se vinde la ei la magazin e oricum marfă de contrabandă la noi.
      Ce vând ăia în piață e deja fostul arsenal URSS.
      Așa și la femei.
      Bune ca și alea din 90.

  2. #3

    Cu locul special la admitere a mers mai repede?

    • #4

      Ce comentariu de căcat.

    • #5

      S-a patat de maro de la tine, Maithun.

    • #6

      Asa om, asa comentariu

    • #7

      @Tonys: Ești retardat?

    • #8

      @radu e probabil un mic bugetar care o falfaie toata ziua in cap viata lui fiind practic inutila si care vai doamne se simte jignit de un asemenea articol.
      @tonys la fel.

    • #9

      Daca as fi bugetar, cu siguranta nu as fi mic bugetar 🙂 spor in toate si o zi frumoasa si tie.

    • #10

      @radu de pe lista rusinii excludem medici, profesori si pompieri.
      Restul bugetarilor sunt inutili.
      Deci nu erai un mare bugetar erai un bugetar inutil cu toate ca te simt sub acoperire.

  3. #11

    daca doar atat ai avut deaface cu dobiROcratia, zi mersi si scuipa-n san!

  4. #12

    Păi dacă este așa bine peste Prut, poate că noi te reținem, și n-am vrea…

    • #13

      Love is in the air…
      Se vede ca nu ai întrat la facultate din cauza moldovencelor.
      Au venit bunaciuni în tara și tu dai cu mucii în fasole…

    • #14

      de pe care parte a Prutului vorbești?

    • #15

      Aia zic si eu am mai tot zis, toti maldavienii cand vin in Romania incep cu vai ce bine era acasa la bunelul si ce naspa e la voi aici intre tigani, voi insiva fiind niste tigani in timp ce vorbesc in rusa intre ei cu tine de fata. Nu e Romania raiul pe pamant aia e clar, da ce le mai place sa profite de legea data de porcul de Basescu ca sa vina aici in haita si dupa sa spurce locul si oamenii care i-au primit. Ipocrizie maxima.
      @ autorul Da-ti foc la pasaportul romanesc prietene si du-te linistit la Chisinau ca e mai bine acolo. Nu lasa birocratia din Romania sa stea in calea fericirii tale.

    • #16

      @andy, tu cum citești un text?

      “Bun. Acum că am clarificat acest lucru să trecem la subiect. Birocrația și miserupismul funcționarului public. O problemă comună pentru ambele maluri ale Prutului.”

    • #17

      Mai bine ca tine maldavene, deoarece in textul tau ai comparat mere cu pere(permise auto cu pasapoarte) si de fapt nu subliniezi nimic util. Si in Romania exista posibilitatea sa te programezi online pentru obtinere/preschimbare de permis. drpciv.ro La fel si la pasapoarte, doar ca e alt site probabil banuiai lucrul asta din moment ce ai stiut ca pentru permise te poti programa online da ai ales sa minti prin omisiune in comparativul cu Maldava pentru a da un fel de greutate la ce aberatii ai scris mai sus.
      Ai impresia cumva (cel mai probabil) ca esti mai special fata de cetatenii care asteptau ca si tine la coada ca sa iti verifice aia totul instantaneu si daca se poate sa iti printeze permisul pe loc pentru ca tu stii ca asa trebuie sa mearga lucrurile. Surpriza: iti depui dosarul cu TOATE actele pentru preschimbare( de unde sa stie aia de la ghiseu ca tu ti-ai schimbat numele cand te-ai casatorit? Trebuia sa ii dai de la inceput si copia dupa certificatul de casatorie) in cazul tau si primesti de la ghiseu o dovada cu care poti circula legal timp de 14 zile(asta daca permisul tau nu mai este valabil si a expirat ceea ce si suspectez ca a fost de fapt motivul pentru care te-ai agitat ca un Pepsi ca nu stiai ca poti primi dovada aia) pana iti vine prin posta/curier permisul nou chiar si in alt judet daca nu esti in Cluj peste 2 saptamani doar sa le spui adresa sau sediul DRPCIV de unde vrei sa il ridici. Se poate asa ceva la tine in Maldava?
      Pana una alta nu ai descris cum merge exact aceeasi actiune peste Prut si in cat timp obtii un permis auto, tu doar au bagat in comparativ procesul birocratic romanesc cu o simpla programare pentru pasaport/permis online din Maldava (lucru pe care il poti face si la noi la fel) ca sa arunci cu kkt in sistemul romanesc. Ipocrizie tipica maldaveneasca, ramane valabila invitatia de a ne scuti de prezenta si aerele voastre de superiori rupti in cur.

    • #18

      @andy, discutam despre acte care au legătură cu statul. și despre o procedură despre cum le obții (centralizată pste Prut)

      să fim băieți gigei cât mai alergăm între 2/100 de ghișee.

      p. s. în altă ordine de idei, am să mai vin pe aici cu articole. e fun.

    • #19

      te astept oricand, ador sa ii vad cum fac spume la boticurile lor rasiste si xenofobe

  5. #20

    I s-a mai făcut cuiva silă de opinenții opintiți de mai sus, românașii mândri și tăioși cu “nu-ți convine, pleacă!” et al.? Cât de obtuz și pipernicit sufletește să fii?

    • #21

      roman de obtuz si pipernicit. piperchi targasitii

    • #22

      Hai taci, și înghite…

    • #23

      exista o limita la cat suport discutiile astea cretine

    • #24

      “piperchi targasitii”.da’ cu machedonii ce ai, bre?

    • #25

      :)) Multă vrăjmășie. Zău dacă înțeleg superioritățile astea țâfnoase, mai ales când vine vorba de basarabeni. Hai, țigani, hai, poponari, treacă-meargă, se umflă mămăliga în conaționali, unii sunt mai prostuți, alții doar câinoși. Da’ ce-aveți, frățică, cu moldovenii? Eu m-am înțeles bine cu toți, rusofoni, nerusofoni, whatever.

    • #26

      nu chiar sila, doar mila…. astia sint cei din bancul cu viermii care prefera sa traiasca in rahat, pentru ca sint patrioti…

    • #27

      Cred că m-ați înțeles greșit. Mie nu mi-a plăcut – în România – și am plecat acolo unde mi-a plăcut. Și îmi place în continuare unde sunt. Nu este Raiul nici aici, dar este rezonabil.

      Nu-i înțeleg pe cei care continuă criticile. Du-te tată unde îți este mai bine, și mai taci…