Mă gândeam la o comparație ideală pentru talent show-urile din rromânia și cred că cea mai bună, cel puțin cea mai bună care mi-a venit în minte, acum, pe loc, în fața cafelei și tastaturii, este o lucrare de control la limba rromână, la care participă grupa mare de la grădiniță și clasa a 8 a G de la școala generală nr. 87. Aceleași subiecte, același stil de corectare. Cei ce fac mai bine, scapă cu viață.

Cam așa e și la talent show-uri, legat acum de Românii au Talent.
La RAT vine Florica, spălătoreasă de mașini în Rm Vâlcea și e făcută muci de juriu. E ok, avem nevoie și de spălători de mașini.

Pe de altă parte, nu mi se pare deloc normal ca, alături de Florica, să vină să concureze și oameni care au ca profesie așa zisul talent ce îl exacerbează pe scenă. Nu e normal ca alături de amatori clari să vină profesioniști. Nu e ok să vină un campion mondial sau național la urcat bicicleta pe butoaie și să fie ovaționat ca un mare talent și erou.

Vine Orlando, deținătorul circului cu același nume, om care dă câteva spectacole pe zi, care se antrenează zilnic ore întregi, pentru că asta e meseria lui, învârte un cub și lumea e waw, ce talentat ești.
Nu, acolo e muncă și profesionism, nu talent. Talentul a fost probabil la început, când putea să facă un flic pe spate fără ajutor și fără să fi învățat asta. acum e muncă.

În emisiunea de aseară au fost iarăși niște talentați de gen. Grupul de la circ, cu eșarfe. Profesioniști clar, eventual chiar la un circ sau pe un vas. Cei cu zero gravity, păpușa aceea mânuită de 4 oameni, cu dansatorul mulatru și perfect profesionist.

Îi vedeți pe oamenii aceia venind de la munca lor de birou și începând să dea telefoane Coaie, mai știi aia cu păpușa? Hai să ne întâlnim în spatele blocului, mai ne antrenăm, vedem cum iese. Sau păpușelele cu eșarfe gen Ați făcut rost de pânză? Încă nu, că a început să o controleze pe mama la ieșire din APACA, trebuie să mai avem răbdare, între timp ne antrenăm cu funii de cânepă.

Nu e corect să ne ridicăm în picioare și să aplaudăm veseli niște oameni ce trăiesc din ceea ce prezintă, în comparație cu niște oameni simpli, care au cu totul altă ocupație și, în timpul liber, lălăie în fața oglinzii sau învață trucuri magice. Da, o putem face la acest nivel, deschidem o competiție dedicată profesioniștilor și cel mai bun, câștigă. În rest, ar trebui să descoperim talente neșlefuite, oameni care nu știu că pot fi vedete cu vocea, mintea sau mâinile.

Dar să îl pui pe Usain Bolt să alerge umăr la umăr cu mine, pe considerentul că amândoi avem picioare, nu e descoperire de talente, ci transfer de fonduri.

Legat de show-ul de aseara, 2 chestii:

Mă bucur că Andi Moisescu a luat decizia de a nu mai promova în faza următoare orice plod care urcă pe scenă.

Contratenorul de aseară e din acilași oraș cu Narcis Justin Ianău. Ba, mai mult, din același licue. Ba, și mai mult, din aceeași clasă. Aloooooo?!