Nu știu dacă v-ați prins, dar, odată cu ChatGPT, copy.ai, open.ai și ce alte inteligențe artificiale mai sunt pe acolo, sistemul românesc de învățământ, bazat pe memorarea tembelă, pe Analizați literar poezia X, tocmai s-a dus dracului.

Când am dat bacul, mi-a picat, la oral, poezia lui Nichita Stănescu, Ce bine că ești. Legătura mea cu poezia este la fel de puternică ca legătura mea cu dialectul tembo-habe. Adică lipsește cu desăvârșire, nu gust poezie, nu accept, nu citesc, mă lasă rece și, dacă ar fi după mine, aș interzice versificația. Mai ales cea tip Nichita Stănescu, care ăla era beat 25 de ore din 24, scria tot felul de aberații ininteligibile, după care trebuia eu să le descifrez în clasă și să le dau un sens.

Ca orice introvertit, urăsc cu pasiune examenele orale. Nu mai țin minte ce am făcut și cum m-am descurcat, știu că m-am apucat să spun poezia, pentru că o memorasem, după care habar nu am ce s-a mai întâmplat, am ieșit cu un 8.50 cinstit, de care am fost foarte mulțumit.

Dar iată ce scrie ChatGPT, la indicația mea de a face o analiză pe aceeași poezie.

Excelent, nu? Cu mult mai bine decât aș fi putut eu “analiza” mizeria asta. Ba, chiar, și mai mult, dacă există vreo indicație de lungime, avem și pe lungime. Am verificat, bănănăie cât vrei tu de mult, fără niciun stres.

Și acesta, dragii mei, este cel mai bun lucru ce se putea întâmpla mizeriei care este, în acest moment, învățământul românesc. Când toți elevii se vor prinde că pot face referate, analize și tot felul de mizerii cu care sunt asaltați acum de niște profesori care sunt, de multe ori, sub nivelul lor intelectual și de cunoștințe, toate lecturile, temele, lucrările, tezele vor deveni profesioniste. După care se vor opri, pentru că nu ai cum să lupți cu așa ceva.

Iar asta se va răspândi peste tot. ChatGPT scrie inclusiv cod, rezolvă explicat chestii matematice și, cel mai probabil fizice. Există Dalli, care desenează. SymphonyAI care îți compune muzică, așa cum vrei tu. Pur și simplu profesorii români vor falimenta sau vor scoate elevi cu 10 pe linie.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.