Când am fost la Beer o Clock, chelnerul de acolo povestea, foarte ultragiat, cum s-a certat el cu un automobilist și cum ăla nu înțelegea că el, ca biciclist, are dreptul la o bandă întreagă și că automobiliștii sunt idioți. Da, e greu să fii participant la trafic când nu știi codul rutier și de asta ar trebui interzisă și circulația bicicletelor pe străzi, dacă nu ai o categorie oarecare de permis.

Să spicuim din codul rutier:

 

Utilizarea partii carosabile
Art. 100. – Vehiculele trebuie conduse numai pe drumurile, partile carosabile, benzile sau pistele stabilite pentru categoria din care fac parte. In cazul in care pe drumurile publice nu sunt amenajate benzi sau piste speciale pentru mopede, biciclete si celelalte vehicule fara motor, acestea pot fi conduse si pe acostament in sensul de mers, daca circulatia se poate face fara pericol.

Reținem cuvântul magic ACOSTAMENT, da?

ACOSTAMÉNT, acostamente, s. n. Fâșie laterală din platforma unei șosele, cuprinsă între marginea părții carosabile și marginea șoselei. – După fr. accotement.

În traducere liberă, marginea drumului. S-a înțeles? Bicicliștii NU DISPUN DE O BANDĂ ci circulă pe marginea șoselei, neîncurcând traficul.

Dealtfel, regula este stipulată și la obligații.

Se interzice conducatorilor de biciclete sau de mopede:

i) sa circule pe partea carosabila in aceeasi directie de mers, daca exista o cale laterala, o poteca sau un acostament practicabil, ce poate fi folosit;

k) sa circule pe aleile din parcuri sau din gradini publice, cu exceptia cazurilor cand nu stanjenesc circulatia pietonilor;

p) sa circule pe alte benzi decat cea de langa bordura sau acostament, cu exceptia cazurilor in care, inainte de intersectie, trebuie sa se incadreze regulamentar pentru efectuarea virajului la stanga;

Ce reținem în plus de aici?
Că în parcuri circuli cu bicicleta, dacă nu încurci pietonii. Nu se specifică NICĂIERI că în parc pietonii trebuie să sară în lături la văzul unui ciclopedist.

O altă chesti este că pistele de bicicliști sunt cu sens unic. Pe partea dreptă a șoselei sunt pe dreapta, pe stânga, sunt pe stânga. Dacă ești pe sens invers săgeților respective, NU AI NICI UN DREPT SĂ FII ACOLO.

E bine să citiți codul ăla rutier, înainte de a vă cere drepturi inexistente.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.