Poate va intereseaza un update la ardeii iuti.
V-am povestit zilele trecute suferinta prin care am trecut dupa ce am mancat niste ardeiuti murati buni buni buni, dar care au trecut prin mine ca palosul lui D-zeu si au lasat doar rani si suferinta pe unde au trecut.
Printre comentarii, a fost si dl. Bogdan, care mi-a zis ca, de fapt, problema e cu otetul din muratura, care tine stomacul ocupat si lasa capsaicina sa isi faca de cap prin interioru-mi fraged si gingas. Pe moment nu l-am crezut, recunosc, fugi ba cu muratura ta cu tot.

Dar cand am vazut, intr-o zi, frumusete de ardei iuti rosii, lungi si grasuti, la magazin, mi-am dat seama ca vreau sa verific. Apetitul meu pentru stiinta aplicata a castigat.
Asa ca, cu teama in suflet si hristos drept pavaza, am mancat un ardeiut de ala. Maxim jumatate, pentru ca era iute ca sufletul de soacra, cred ca si acum simt putina usturime pe o bucatica de limba.

A doua zi m-am trezit cu frica in suflet. Am deschis ochii, am privit cerul si mi-am spus Aceasta e ziua aceea cand voi suferi, cand voi lasa teama si durerea sa treaca prin mine. Voi înfrunta frica. O voi lasă să treacă peste mine, prin mine. Și, după ce va fi trecut, îmi voi întoarce ochiul interior și voi privi în urma ei. Pe unde a trecut frica, nu va mai fi nimic. Voi rămâne doar eu.

Doar ca…nimic. Recunosc, am fost sa las portia zilnica de Skittles in locul clasic al ablatiunii matinale si totul este…absolut ok. Exista o senzatie delicata de trecere, ca dupa un sex anal reusit, dar nimic altceva, totul este ca o gradina inflorita ce te dezmiarda si te iubesste.
Deci da, daca aveti probleme intestinale cu ardeiul iute, consumati-l nemurat.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

29 comentarii Adaugă comentariu

  1. Imi puteti zice de ce sufar ca un caine cand mananc KFC? Nu e nimic cu otet acolo si tot degeaba.

    50
    • #2

      asta ma depaseste si pe mine. sunt in aceeasi situatie

    • #3

      La fel patesc cu KFC , ma zvarcolesc ca un vierme cand merg la WC iar anusul cred ca arata ca o palnie de trompeta. De fiecare data imi promit ca nu mai mananc copanelele si aripioarele alea picante si de fiecare data imi incalc cu pasiune aceasta promisiune…

      22
    • #4

      Same here.
      Nici cu mac-ul nu mi-e rusine. Dupa o ora ma simt apatic si umflat. Dupa o alta ora mi-e din nou foame.

      16
    • #5

      Piperul probabil. Asta cam trece nemiscat prin tot tractul. Si sosul pe care il folosesti s-ar putea sa aiba otet in el.
      Inca mi-e fresh in cap senzatia aia crunta dupa ce am testat nu stiu ce sos picat.
      Si cum e foarte probabil sa avem si hemoroizi nediagnosticati, well, ghinion.

      7
    • #6

      efectiv nu e piperul, mananc piper in orice mancare, nu am niciun stres. si cand zic piper i mean a lot of it.

    • #7

      You’re weak, your bloodline is weak and you will not survive the winter. /s

      44
    • #8

      La KFC folosesc prafuri/fulgi de ardei iute. Pentru mine, orice mâncare cu așa ceva e dezastru. Bănuiesc că e ceva explicație cu chimie, dar nu sunt sigur. Ardei iute (ca atare – murat, sau nu) pot mânca liniștit (și mănânc din ăia de foc). Nici sosurile picante cumpărate nu sunt primite/evacuate bine.

      13
    • #9

      Picantul lu’ KFC e f probabil sintetic si nu e digerat de organism. Trece neatins si arde de rupe la iesire.

      20
    • #10

      Ce spanac înseamnă „picant sintetic”?

      3
    • #11

      Piperul nici macar nu poate fi considerat iute, e doar un condiment si potentiator de aroma.
      Picant sintetic probabil inseamna fulgi preparati industrial astfel incat continutul de capsaicina sa fie bine controlat, la fel cum e cofeina in cafeaua instant.
      Eu dupa o vizita de o saptamana in India unde mancam picant la toate mesele inclusiv la micul dejun nu mai am arsuri la evacuare, probabil in zilele alea mi-am ars toti nervii din zona.

      9
    • #12

      Am așa o bănuială că Chelu n-avea în minte „fulgi preparați industrial” cînd a zis-o pe aia cu „nu e digerat de organism”, dar, firește, e posibil să mă-nșel. Poate se referea la celuloză. 🙂

    • #13

      @Ona – ca unu care a locuit prin Asia de Sud Est si a trebuit sa manance picant ani de zile, iti pot spune ca am fost interesat de subiect si am testat diverse lucruri. Ce am descoperit ca merge atunci cand mananc extrem de picant si vreau sa limitez “the dragon’s breath” de a doua zi este sa bag grasimi de lapte sau de nuca de cocos (e ingredient la curry-uri) sau alcool.

      Ma refer strict la ardei iuti sau sosuri de ardei iuti fara otet. Sincer, nu suport gustul de otet amestecat cu iute, deci tabasco iese din discutie.

      Revenind la topic, mancarea picanta gatita cu unt, branza, lapte, suc/grasimi de cocos si/sau alcool, aproape garantat nu o sa te sparga a doua zi la buda….cu o singura exceptie: capsaicina sintetica. Am muscat-o de cateva ori cu diverse sosuri asa zis 100% naturale care s-a dovedit ca aveau capsaicina identic naturala/ artificiala si evident de 2 ori cu KFC. Am muscat-o o data atat de rau cu KFC, incat ani de zile nu m-am atins de crispy strips. Nu ti se pare dubios ca pe unul care a mancat diverse tipuri de iuteli la pariu, inclusiv un red savina, cu tot cu seminte si care rar spre foarte rar are pb a doua zi la buda, sa il bage in medical o portie de crispy strips la care nici macar nu simtea iuteala? Efectiv mi-a dat hemoroizi mizeria aia.

      Cam la asta ma refer cand zic artificial sau identic natural. Cel putin la mine in corp nu se digera. Ca sfat, daca vedeti Sriracha made in Germany sa o evitati, nu scrie pe eticheta, dar mie intotdeauna imi creaza probleme a doua zi dimineata. testat de cateva ori, inclusiv cantitati mici. Sriracha de Tailanda nu.

      6
    • #14

      @Chelu, singurul lucru dubios din din ce-ai zis a fost aia cu „nu e digerat” – și pentru că m-am triggeruit, recunosc, la sintagma citată, am făcut gluma cu celuloza (la care s-au atacat repede niște tristeți), ca să-nțeleg la ce te referi. Istorisirea ta e interesantă, mulțumesc că mi-ai răspuns cu ea.
      Dar. Ca idee, capsaicina nu se digeră oricît ar fi de naturală, ți se duce direct în maț și-ți stă acolo pînă o elimini, deci problema nu-i că unii folosesc capsaicină sintetică și alții, naturală. Sau, mai exact, problema nu-i că nu se digeră.

      1
    • #15

      @ona – fair point, hai sa inlocuim digera cu i se intampla ceva la trecerea prin sistemul digestiv si cand ajunge la eliminare nu iti provoaca arsuri, hemoroizi sau mai stiu eu ce grozavie.

      Din experienta mea, si repet, strict a mea, cand dau de ceva cu capsaicina artificiala e jale.

      Ieri, spre exemplu, am mancat la indianul meu favorit, oamenii ma stiu ca pe un cal breaz ca le-am zis ca mananc mai picant decat face bucatarul, si…ai sa razi, chiar mananc, dar sunt singurul din toti clientii lor care mananca asa. De la phal la vindaloo, in functie de zi, ospatarul imi zice ce au cel mai picant in ziua aia. Niciodata nu am avut probleme cu picantul lor.

      3
    • #16

      (@chelu, chiar mi s-ar părea interesant de aflat ce face diferența asta nașpa dintre ele.)

    • #17

      @ona – pai o iuteala e anihilata total, una partial sau deloc. Asta ar insemna ca aia sintetica, desi identic naturala, nu e solubila in grasimi sau in alcool.

      1
  2. #18

    Nu voi mai putea manca Skittles niciodata…

    65
  3. #20

    Cred ca maicutele Bene Gesserit mancasera doar ardei iuti murati de California, de au pregatit asa rugaciune anti-frica 😀

    5
  4. #21

    ohhh, doamne, nu mai tu puteai sa faci din cacat bici…….pe care si trosneste, hiiiihihihhhh

    7
  5. #22

    “…ca dupa un sex anal reusit,…” :)))

    21
    • #23

      Mda nu indrazneam sa intreb ce inseamna pentru el asta 🙂

      2
  6. Si, ce mai caci? fmm autocorrect.

    31
  7. #25

    Bun dar de unde cunosti senzația de sex anal ?

    18
    • #26

      Tinand cont de varsta lui, cred ca a confundat sexul anal cu tuseul rectal 🙂

      32
    • #27

      Nu știi ce sa zic.Omu pare destul de sigur pe ce scrie in articole:))

      7
  8. #28

    Mama, cat sunteti de sensibili!!! KFC-ul nici macar nu intra in categoria picant nici la intrare si nici la evacuare. Bine, poate ajuta faptul ca-s aproape de granita cu Ungaria si majoritatea iubitelor au avut ceva gena maghiara asa ca am fost invatat cu picantul de mic. 😀
    Pentru iubitorii de iute, incercati produse de pe foarteiute(punct)ro. Sau aveti alte surse? Acadelele cu cirese si ardei iute habanero au fost foarte apreciate de colegii/colegele pasionate de picant. 😉

    3
  9. #29

    @ Arhi..ma bag si eu seama..Subsemnatul mamifer mascul posesor de 1,83 metri si 110 kg digera mai bine KFC,ardei iute, caltabosi,jumeri cu urmatoarele instructiuni daca imi este permis a prezenta pretioasele indicatii.
    1. Cumpara si tu din astea..Pe mine ma ajuta..megaspore.ro/produs/megaenzyme/?gclid=EAIaIQobChMIqbD_5JGe-wIVehoGAB2z8wLgEAAYASAAEgI9-PD_BwE
    2. Dupa mancare cam la 20 de minute un pahar bun de Schweppes Zero Tonic ( ala de la magazine italiene produs de San Benedetto – nu apa de picioare produsa local) . La acel Schweppes adaugi o jumatate de lamaie bio bine stoarsa.
    3. Astia sunt buni..Buni de tot..Smooth Criminal…bioup.ro/bioorto-ardei-iute-bio-conservat-in-ulei-de-masline/?utm_source=Google%20Shopping&utm_campaign=BioUp-Shopping-Ads&utm_medium=cpc&utm_term=3073&gclid=EAIaIQobChMI-MuQwJKe-wIVDg0GAB3JtwmBEAQYASABEgK9TPD_BwE

    Pofta mare si multa sa ai si astept pareri!!