Scris de Tata Ursu

Nu pot sa nu reacționez când cineva, din rea voința, încearcă sa-i răpească copilului meu, dar si altora, o bucurie cat de mica, e vorba aici de „manifestările” de Halloween din scoală. Mai ales când copilul meu îmi spune cu lacrimi in ochi „Tati, nu este corect, de ce nu mai avem voie sa ne costumam? Trebuie sa faci ceva!”.

Si nu era vorba de cine știe ce activități. Doar purtat costume de spiriduși si zâne, măscuțe, pălării haioase de vrăjitoare, dovleci din hârtie pictați, fantome si ce au mai făcut copii la grădinița si școala in anii trecuți. Fără sa afecteze orele de curs!

Nu știu care este situația in alte sectoare ale Capitalei, dar in Sectorul 1, Școala Nr. 12 Herăstrău, in urma unei „informări” trimise inspectoratului școlar al S1 si MEC de APOR Asociația Părinți pentru Ora de Religie , conducerii scolii i-a fost interzisa la ședința cu inspectorii organizarea in scoală a oricăror manifestări de Halloween 2015. „Ce a fost nebunia aia la voi in școala anii trecuți?” „Nebunia aia”: decorațiuni cu dovleci in toata scoală, concursuri de sculptat dovleci, costume, spectacole… O zi in care copii ai venit cu plăcere la scoală. O zi care a creat amintiri. Amintiri care nu se șterg așa ușor.

Inspectorii școlari au fost însă suficient de inteligenți încât sa nu dea nimic in scris. Dar ordinul e ordin, chiar si verbal.

Mizeria asta cu interzicerea e o dovada de potenta a APOR Asociația Părinți pentru Ora de Religie. Unde, surprinzător sau nu  vicepreședinte este/era Romeo Moșoiu, consilier al Ministrului Educației. Iar președinta organizației APOR sector 1 dna Ioana Popescu, este membra a asociației de părinți si mai nou preda religia la noi in scoală. „Ghinion” cum ar spune cineva celebru.

Doamna profesoara de religie si președinte APOR S1 , este ferm convinsa ca daca nu interzicem acum Halloween-ul, copii „se vor apuca de droguri”. Este la fel de convinsa ca ea „are dreptate in aceasta privința, deoarece a reușit sa convingă inspectoratul școlar si Ministerul Educației”. Argumentul de gratie:  in regulamentul școlar scrie doar despre uniforma nu si despre costumele de zâna! Cum sa vina copii îmbrăcați așa? In plus, e sigura ca vrăjitoarele din legende si povesti sunt rele si au o influenta nefasta asupra minților copiilor! Si cum propriul sau copil învață in școala noastră, si nu vrea sa-l expună unor asemenea ”influente nefaste”, s-a gândit împreuna cu cei câteva sute de membri APOR, sa interzică ceea ce nu înțelege.

Curat multiculturalism, libertate de opinie si conștiința (prostiile alea garantate de Constituție), atitudine venita din partea unui cadru didactic!

In 2015, in București, capitala unei tari Europene! Cu zeci de mii de elevi si părinți, care s-au trezit in fata faptului împlinit.

Surprinzător (sau nu) exact același lucru se întâmpla acum in Rusia, prin… Siberia!

Aceleași motivații, aceleași concepții  si idei despre democrație si libertate.

www.themoscowtimes.com/news/article/russias-arkhangelsk-region-bans-halloween-at-schools/540422.html

www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/russia/11957354/russian-region-bans-halloween-because-it-is-harmful-to-children.html

„Ministerul educației din regiunea Arkhangelsk NV Rusiei, a interzis Halloween-ul in scoli, citând influenta negativa a sărbătorii asupra minților fragile ale copiilor. Măsura vine la o săptămâna după ce Biserica Ortodoxa din Krasnoyarsk SIBERIA le-a cerut același lucru autorităților locale. Motivul – „copii pot deveni depresivi după Halloween pentru ca nu înțeleg diferența dintre imaginar si „realitate”, așa ca diavolul (cel rău) va intra in sufletele lor”.

Revenind in Romania, îmi place sa cred ca tinerii care au murit in Decembrie 1989 fix pentru libertatea de exprimare si gândire, NU au murit degeaba. Încă am in minte,  imaginea coroanelor din flori, care in ianuarie 1990 țineau loc de colegi in băncile goale ale liceului IL Caragiale. Vreau sa cred ca ei nu au murit pentru ca 25 de ani mai târziu, niște neocomuniști ultra ortodocși de inspirație sovietica, – plini de intenții bune desigur – sa-i interzică copilului meu (exact ca in Rusia) dreptul de a purta o pălărie de zâna sau… vrăjitoare!

Consider școala 12 Herăstrău București, o scoală buna si multiculturala. Avem de la elevi rromi, la asiatici sau copii ai membrilor corpului diplomatic. Profesori buni si dedicați, cu mici scăpări, ca pe peste tot. Exista dotări, exista viziune. Ar putea fi o scoală „ca afara”! Pana intervin APOR si pilele lor din BOR, Ministerul Educației si Inspectoratul Școlar!

Fetița mea de 7 ani, crescuta in spiritul libertății de exprimare si gândire, si care abia învață sa scrie si sa citească, este ferm convinsa ca este vorba de o nedreptate in interzicerea Halloween-ului. Așa ca s-a gândit singura (in pauza) sa facă niște mici biletele colorate cu desene (dovleci haioși, fantome prietenoase si lilieci) si sa le împartă colegilor. Scopul – ii invita sa vina costumați vineri 30 Oct. la scoală.

Poate împreună putem face ceva pentru ea si copii noștri!

 Pentru ca daca nu reacționăm acum, alternativa este asta:

Capete plecate! Umilința! Fără întrebări! Fără imaginație! Fără sa gândim singuri pentru ca doamna de religie știe ce este mai bine pentru noi. Doar sa ne uitam cuminți cum Preafericitul Patriarh (APOR a fost înființata si este direct sprijinita de Biserica Ortodoxa Romana – spatii, bani, influenta, locuri de munca in Scoli! Orice e nevoie!) îmbrăcat ostentativ in aur, cu bijuterii din aur, circula cu extrem de scumpe mașini de lux fără ca măcar sa stea la semafor? Când cel mai mare lider al Creștinătății  Papa Francisc, se îmbracă simplu si circula cu un Fiat500?

Sa acceptam ca, copii noștri sa învețe se comporte ca niște sclavi si sa se lase (in școala) furați, batjocoriți, bătuți si mulși de bani ca părinții si bunicii lor?  Va aduceți aminte de învățătoarea șpăgară care certa părinții: „Ca așa e obiceiul asta Balcanic, sa se dea, si la secretara, si la… si la… Ce, ei nu muncesc?” Sau de recent demisionarul Secretar De Stat la Ministerul Educației si Cercetării care-si dorea sa formeze cu ajutorul scolii romanești, tinere Gheișe, asta ca sa nu spun escorte:

www.youtube.com/watch?v=7NFUKSNJusE

www.youtube.com/watch?v=ZFpoaomjOhk

Oare asta vrem pentru copii noștri?

Încă sper ca NU!

Poate începem cu Halloween-ul asta (mai este o zi) si încet, încet mai schimbam cate ceva in învățământul romanesc!

             Poate, cei care sunteți părinți si citiți aceste rânduri, va faceți curaj si sub vestele uniformelor va costumați copiii! Nu neapărat din vre-o credința anume. Doar din spirit de frondă! Sa va mai exersați libertatea aia calcată in picioare in fiecare zi de toți șpăgarii, corupții, potentații, conectații si acoliții lor!

Si da, aveți voie si sa claxonați! Pe oricine! Ca exercițiu democratic!

adevarul.ro/news/eveniment/de-fost-claxonat-trafic-klaus-iohanniss-vina-presedintelui-reactia-slaba-fata-unui-abuz-1_5630b17ef5eaafab2c1b8855/index.html

Sunt deschis la orice sugestie/colaborare/acțiune/program, atât timp cat construim ceva in loc sa interzicem.

PS Piticania mea o sa fie vineri (indiferent de consecințe) o Vrăjitoare REA!

„- De ce? -Tati, pentru ca este muuult mai distractiv!”

Avem pălărie, dovleac portabil si mă duc sa fac rost de o bagheta magica! Poate reușim împreuna sa speriem niște ignoranți! 🙂

Sau poate nu ne lasă Ministrul Educației si Inspectorii școlari sa intram in scoală! Ca se pricep sa interzică!

Despre tradiții si obiceiuri de Halloween, zâne, spiriduși si vrăjitoare si cum au ajuns sa fie demonizate de creștinii timpurii, găsiți informații in Librăria Congresului American:

www.loc.gov/folklife/halloween.html

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.