O parte din această opinie pe care o exprim aici va fi foarte nepopulară.
Da, consider că urșii, ca și orice alt animal sălbatic, trebuie să aibă o populație controlată pe baze științifice, care să le asigure prosperitatea ca specie, dar să și permită ca celelalte specii să trăiască și să se dezvolte. România nu e crescătorie de urși sau lupi. Prea multe animale de pradă duc la o împuținare a animalelor care le sunt hrană, animale care fac, la rândul lor, parte din lanțul trofic și care, astfel influențează negativ dezvoltarea altora.

Prin urmare da, e nevoie să avem și urși împușcați, așa cum populațiile de lei sunt controlate astfel, tigri, elefanți, girafe etc. Desigur, în românia are trebui să existe un comitet de supraveghere extern, pentru că, în cel mai sigur mod, oamenii conduși de Tanczos Barna vor ucide urșii ca pe iepuri. Dar asta deja e altă problema.

Ce vreau eu este ca legislația să fie schimbată și, astfel, să fie schimbate denumirile.
Pentru că, dacă nu știați, uciderea unui urs este numită, oficial, extragere. Am extras ursul din zonă, totul e bine. 99.99% din oameni vor considera că a, da, e ok, au extras ursul și l-au dus. Doar că EXTRAS ÎNSEAMNĂ UCIS.

Și eu vreau ca în comunicate să apară clar, Au fost uciși prin împușcare X urși. Simplu. Nu extrași, ca să înțeleagă, de fapt, o mână de oameni. Nu.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

34 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    La o simpla cautare pe Google dupa populatia de ursi din Suedia, in total avem aproximativ 3.000, din care doar un singur judet din Suedia, Jämtland, are in plan sa “extraga” un numar de 200 de ursi in cursul anului 2021:

    www.thelocal.se/20210702/swedish-regions-allow-increases-in-hunting-bear-to-combat-attacks-on-reindeer/

    Comparati suprafata Suediei cu cea a Romaniei. Suediei si alor tari din UE nu le trebuie ursii romanilor, sunt animale pradatoare si fac distrugeri daca populatia lor nu e tinuta sub control.

  2. #2

    Poate am ramas eu in urma cu informatiile, caz in care imi cer scuze. Din ceea ce stiam:
    -Ultimul urs in (totala) libertate a fost ucis in Austria prin 1904 dupa ce a atacat un om. Austriecii nu isi taie padurile (mai bine le taie pe ale noastre) dar nici nu am auzit vreodata sa faca vreo cerere sa le facem niste donatii de ursi daca tot avem atatia. Oare de ce? Pentru ca au turism montan si o multime de partii de ski si parca nu ar vrea ca ursii sa le alunge turistii?

    -Teoretic si Germania si Elvetia si Franta (ca sa vorbim doar de tari bogate) ar avea zone bune de habitat pentru ursi. Nu am auzit inca sa faca o cerere in acest sens.

    Altfel, in sensul aricolului: relativ recent prin estul Olandei s-au descoperit urme de lupi (mai precis excremente). Prima data a fost un entuziasm foarte mare: dupa n ani s-au reintors lupii, ura inseamna ca eforturile noastre de conservare a naturii au recreat un habitat. Dupa care si-au adus aminte de vacile si oile lor care nu mai sunt “pazite” decat de catre un fir electric (pentru a le tine departe de canale), aia care au caini ii tin in casa, semiobezi. Nici macar caini maidanezi nu mai au. Asa ca asociatiile de fermieri deja discuta despre eventuale despagubiri.

    • #3

      Da, mah, ce idioti Olandezii astia… s-au bucurat ca a revenit la ei in tara o specie pe care o credeau pierduta… Niste cretini, cainii se tin in lant langa vaci, apa au de unde sa bea – din canal si ii arunci un colt de paine cand treci pe-acolo. N-au trait asa niste milenii?
      “Discuta despre despagubiri” de la stat… ce snowflakesi in pana mea, n-au pusti ca oamenii civilizati? /s

    • #4

      ahahahahahahaha Lady lvl99:))

    • #5

      Si totusi, serios, nu am absolut nimic impotriva controlului populatiei de ursi/lupi (chiar si prin impuscare), daca s-au inmultit necontrolat, nu au pradatori naturali, nu mai au resurse suficiente in arealul natural si si-au extins teritoriul in orase sau au devenit oportunisti. De exemplu, ursii gunoieri nu cred ca mai pot fi reabilitati prin relocare. Cred ca vor cauta sate si surse facile de hrana de pe langa om, un comportament ne-natural care pune oameni si specii de animale domestice in real pericol. Poc si blana de pus in fata semineului. Totusi, consider ca exista o problema de etica in momentul in care ursii coboara la gunoaie nu pentru ca s-au inmultit peste masura intr-o zona in care nu sunt suficiente resurse, ci pentru ca dupa primii 5 km de padure, care se vad frumos de la sosea, e bulevard de camioane cu lemne si zgomot permanent de drujba.

    • #6

      Ah ah si “nici caini maidanezi nu mai au”… in asa hal sunt ca nu mai au maidanezii lor incat au ajuns sa adopte de prin Romania si Spania. Jur ca in orasul in care stau am intalnit mai mulți caini adoptati din Romania decat muncitori romani. In asemenea hal… nici la muncitori romani nu stramba din nas, dar pe cainii din Romania ii țin in casa, ii hranesc, ii duc la vet si la plimbare… asemenea hal de discriminare…

    • #7

      @LadyRose

      Nu stiu de unde ati dedus din mesajul meu ca militez pentru caini care sa bea apa din canal sau sa stea in lant. Probabil sunt prea batran dar am ajuns si ziua sa vad ca menirea unui caine e sa dea bine in poze pe canapeaua din camera de zi a stapanei, eventual castrat daca nu e de rasa. Iar daca e de rasa, programari la psiholog si la doctori pentru multiple probleme de sanatate. Inainte de ’89 am locuit la casa si am avut diverse potai. La fel ca aproape toata lumea. Nu stiu un singur caz de caini (da, din aia crescuti cu ce s-a putut ca nici noi nu mancam prea bine in vremea aia) care sa fi murit de la probleme de sanatate.
      Altfel am vazut un clip pe net cu un caine din rasa “marele danez” care s-a gudurat pe langa hotul intrat in casa. S-a agitat abia cand a venit stapana si a tipat de spaima.

      Daca locuiti pe meleagurile acelea poate stiti se sensibili sunt unii cu drepturile si mai ales afacerile lor. Daca va apare si momentul in care lupii aia vor da iama in turme poate reveniti aici si sa vorbiti cu sarcasm si despre asta. Ca si strainii aia sunt entuziasti (si sustin, unii, chiar financiar sanctuarul de ursi din zona Brasov) ca trebuie sa pastram viata salbatica dar unul (inclusiv ca tara) nu se ofera sa-si repopuleze TERITORIUL LOR cu ursi sau cu alti pradatori.

  3. #8

    Nimeni, nimic –
    Eu: țanțoș Barna

  4. #9

    Troll post….

    1
  5. #10

    nu e rau totusi termenul. azi dimineata un tir a extras niste muncitori prin teleorman. covid extrage cam 4-5 romani pe zi. sua a decis sa nu mai extraga condamnatii la moarte. oamenii iubitori din romania au extras 70 de femei anul trecut.
    chitoiu a facut un accident de masina in urma caruia doi batrani au fost exrasi.
    iohanis a extras romania educata

    1
  6. #11

    Le-aș demola casele, le-aș interzice să meargă la magazine și la restaurante și apoi când i-aș prinde pe la alții prin curți, tomberoane – i-aș ” extrage ” – cam asta aș face cu politicienii.
    Urșii nu mai au păduri unde să trăiască, să se hrănească – de asta năvălesc săracii în orașe.

    • #12

      De ce doar ursii nu mai au paduri? De ce nu avem o invazie de lupi care sa se hraneasca din tomberoane? Ai vazut tu mistreti care sa se hraneasca prin parcuri?

      Ursii au destule paduri in care sa traiasca, problema lor e ca sunt foarte teritoriali si ocupa suprafete foarte mari cu teritoriul lor, asta insemnand ca intr-o anumita regiune exista un numar finit de exemplare care pot supravietui. In afara de asta, sunt si oportunisti, daca au ocazia sa fure niste mancare de undeva, pai se duc si fura mancarea aia, nu mai cauta dupa ea prin padure. Nu a pozat nimeni ursi subnutriti in Romania, deci au cu totii ce manca.

    • #13

      @Skyler, te-ai contrazis putin in afirmatii.
      – “intr-o anumita regiune exista un numar finit de exemplare care pot supravietui”
      – “Nu a pozat nimeni ursi subnutriti in Romania, deci au cu totii ce manca.”

      In general in natura limita animalelor care pot supravietui intr-o anumita zona este data de abundenta surselor de mancare. In traducere, daca ursii sunt grasi ar insemna ca numarul lor poate creste fara probleme.

    • #14

      @Andrei G da, am cam dat cu oistea-n gard acolo. Ce voiam sa zic e ca nu de foame ies ursii din paduri, ci din cauza ca teritoriul masculilor dominanti e foarte mare, ei se scot unii pe altii afara din paduri. Altfel, ar avea loc toti, au ce sa manance.

      De sute de ani e problema cu ei, pentru ca atacau stanele sa fure animale chiar si inainte sa taie UDMR-ul padurea din Covasna.

      1
  7. #15

    Eu am alta opinie nepopulara, eu cred ca Tanczos Barna e singurul care intelege cat de cat problema si singurul care ar putea face ceva pentru rezolvarea ei, nu asculta de gargara facuta de neica nimeni de la Agent Green.

    Impuscarea e singura solutie si cea mai umana pentru a mentine densitatea populatiei unei specii in limitele optime. Oamenii de la tara sunt disperati de atacurile animalelor salbatice si intotdeauna au facut orice le-a stat in putere pentru a-si apara gospodaria. Asta inseamna laturi, capcane si, cea mai grava dintre toate, otrava.

    In perioada de dupa primul razboi mondial a avut loc o crestere mare a exemplarelor de lup pe teritoriul tarii, datorata ocrotirii excesive a animalelor salbatice si lipsa banilor pentru a asigura paza corespunzatoare pentru fondurile de vanatoare. In anii 1921 – 1922, cea mai la indemana solutie pentru a rezolva problema lupilor a fost otravirea cu stricnina a cadavrelor, lucru care a dus la un dezastru ecologic, o multime de vulpi, corbi, vulturi si acvile murind otravite in perioada aceea. Treaba asta se poate repeta daca nu are loc o interventie facuta de specialisti, e nevoie de o legislatie clara si bine gandita si asta cat mai repede.

    Relocarea animalelor ar trebui sa fie prima optiune, daca e vreo tara care ii vrea, insa vedeti ce au facut australienii cand au mutat diavolii tasmanieni pe insula Maria, ducand la disparitia altor specii native pe acea insula.

    Uciderea animalelor e un subiect sensibil, insa, ironic, doar asa poti permite continuarea speciei in unele cazuri.

    1
  8. #16

    Relocarea in tari care nu au ursi e dezastru, ursii vor fi varful lantului trofic se vor inmulti necontrolat si vor distruge echilibrul natural. Adica fix ce se intampla acum.

  9. E o stare de ambiguitate care foloseste atat autoritatilor, cat si ong-urilor ecologiste. Singurii care pierd aici sint oamenii simpli, care raman cu pagubele si teroarea. Nu stim exact cati ursi sint in tara, deci e liber la “extrageri” mai mult sau mai putin banoase, statisticile nu sint afectate. De partea cealalta, ong-urile mormaie mai degraba enervant pentru ca reusesc doar sa induca ideea ca ursul e mai important decat omul si stim cu totii ca “noi am fost votati de oameni, nu de ursi” (Kelemen Hunor). O tragicomedie care va mai dura ceva timp, nu ai cum sa reglezi rapid o populatie de carnivore mari scapata de sub control. Asa cum dupa Colectiv nu s-a rezolvat mare lucru, aceasta problema nu se va rezolva nici daca maine vor fi mancati de ursi 60 copii plecati in excursie prin padure, undeva intre Tusnad si Lacul Sfanta Ana.

  10. #18

    Plin de teoreticieni pe aici.Ursofili sau ursofobi , o bună parte ați merita un sfârșit de tip “Legendele Toamnei” cu ceva căcat adăugat.

  11. #19

    Ca sa nu mai coboare prin sate ar trebui hraniti în habitaclul lor și abia atunci poți sa controlezi populația de ursi. Cum e acum e bataie de joc.

    • #20

      Tu nu stii diferenta intre habitat si habitaclu, dar stii exact cum poti sa controlezi populatia de ursi.

    • #21

      exact. sunt cativa ursi care stau in habitaclul lor si claxoneaza cand se face coada la tomberoane. bataie de joc

  12. #22

    noi ca natie suntem experti in pareri, ne pricepem la toate si la nimic, ursii trebuie tinuti sub control ,pe badea de la tara nu il ajuta cu nimic polemica asta despre a ucide sau nu ursii, in batatura lui omul se gandeste la iarna urmatoare ,cred ca cei cei care apara animalele gresesc ,nu cred ca ar mai gandi la fel daca un membru de familie sau averea personala ar fi afectata de atacul ursilor,dar din pacate in Romania sunt multi ecologisti de canapea ,mai ales dupa somnul si masa de amiaza…..

  13. #23

    extragerea asta se mai numeste si recoltare.

  14. #24

    Pentru toti mancatorii rahatului ala cu “le-am distrus habitatul, nu sunt hraniti corespunzator etc.”.
    1. In ultimii 5 ani s-a interzis vanatoarea de ursi. Ursul, fara dusman natural, ghici ce face?
    2. Resursele, in padure, sunt limitate si ajung pentru un anumit numar de ursi. Cand nu mai sunt resurse suficiente in padure, ursul se duce si cauta in alta parte.
    3. Nu, ursul nu “trebuie hranit”. Ursul se hraneste singur de milioane de ani.
    4. Dintre astia care urlati ca “le-am distrus habitatul”, sunt curiosi cati ati mers, voluntar, la actiuni de impadurire. Romsilva e in permanenta cautare de voluntari.

    • #25

      * habitaclul

    • #26

      @Sarpele, sunt de acord cu tine in afara de partea cu actiunile voluntare pentru impadurire. Adica institutiile statului inchid ochii cand se taie hectare intregi de paduri si apoi fac apel la voluntari ca sa-i ajute plantarea de copaci.

    • #27

      @Andrei Da, hai sa nu facem nimic, doar sa stam sa ne plangem, sigur o sa fie bine.

    • #28

      @Sarpele, nu ar fi mai bine sa faca ceva cei care sunt platiti pentru asta? Si abia apoi, daca ei nu reusesc sa rezolve, sa solicite ajutorul voluntarilor.

  15. #29

    Eu as propune ca UE sa dea cota obligatorie de ursi la fiecare tara membra, asa cum face in cazul refugiatilor!

  16. #31

    Din pacate, daca lucrurile vor continua asa, se va ajunge la groapa, oaie si capcana cu lant si ursul omorat cu furca si ingropat. Sau ingropat de viu. Si toata lumea va pastra linistea pentru ca a scpat de urs.
    Dupa 10 12 ursuleti rezolvati asa de comunitate, in soapta, oamenii de acolo vor putea sa rasufle. ONG-urile se vor axa poate pe chestii serioase, cum ar fi caii aia din delta, ai nimanui, din care jumate au TBC…

  17. #32

    Ăia de la Agent Green sunt niște neica nimeni, neînstare de nimic altceva ca să trăiască decât din a băga bățul printre gard și a amplifica gargara pe teme ecoisterice. Deci și ei sunt tot un fel de influenceri.

  18. #33

    Sunt niste probleme cu ursii care nu sunt adresate de ani de zile si pe care donmul ministru le ingnora in continuare.

    1. Hranirea ursilor cu hrana cu aport caloric mare, la punct fix fara nici o masura care sa previna asocierea hranei cu omul. Hranirea a fost lasata sa fie facuta de asociatiile de vanatoare fara nici un fel de supraveghere stiintifica. In plus exista banuiala ca asociatiile de vanatori aplica un program de hranire nu tocmai etic. (Putem sa ne uitam la Statele Unite si regulile stricte privind hranirea)
    2. Uciderea exemplarelor alpha de catre vanatori cu scuza ca ucid puii femelelor. Mama natura a decis ca pe langa mentinerea liniei genetice “superioare” aceste exemplare au rol in controlul populatiei si nu permit ca ursii mai putin “dezvoltati” sa inceapa sa imparta acelasi areal.
    3. Lipsa stimulentor pentru incurajarea implementarii de masuri de aparare in zonele populate de ursi cum ar fi garduri electrice, pubele de gunoi inaccesibile ursilor etc.

    Nu vreau sa zic ca trebuie pusa viata ursilor inaintea vietii oamenilor dar sa lasi problema ursilor doar pe mana asociatiilor de vanatori e o ticalosie cu iz de coruptie.

    Nu ma credeti, cititi ce zicea Nicolae Selaru fost presedinte la asociatia vanatorilor intr-un raport despre ursi (pag, 7 ec.europa.eu/environment/nature/conservation/species/carnivores/pdf/72_SUCCES%20AL%20POPULAtIEI.pdf )

    • #34

      seniorJAX, toata fauna din Romania e pe mainile asociatiilor de vanatori, de peste 100 de ani. Ei sunt singurii care au bagat bani din buzunar pentru hranirea animalelor si eliminarea braconajului. Ganditi logic, asociatiile astea au cel mai mare interes sa creasca numarul de exemplare din speciile de interes cinegetic pe proprietatea lor, pentru ca pot sa vanda mai multe si sa obtina un profit mai mare si lucrul asta se observa cu ochiul liber pentru cine umbla prin paduri. Statul roman nu e capabil sa asigure bunastarea cetatenilor si credeti ca o sa se descurce mai bine cu animalele salbatice? Singurul lucru pe care il are de facut statul e sa emita o legislatie corecta si coerenta.

      Problema e ca vanatorii sunt vazuti public drept criminali, din cauza unora care doar asta fac, insa sunt foarte multi vanatori pasionati care au un interes real de a invata tot ce se poate despre speciile de pe teritoriul tarii si fac tot ce pot pentru a pastra un echilibru in natura. In urma dezastrului produs de pesta porcina africana, multe asociatii au oprit vanatoarea la porcii mistreti, pentru a permite refacerea efectivelor. Nu se face totul dupa ureche, toata activitatea asta are la baza multe studii stiintifice, insa, ca in orice domeniu din tara asta, coruptia dauneaza mult.