Înainte de orice, uitați-vă puțin la acest înălțător discurs al lui Eugen David, de la Alburnus Maior. Ascultați-l cum această libertate l-a costat 12 ani de luptă pe el și pe cetățenii din Roșia Montana.

După care să spicuim puțin dintr-un material publicat aici.

Reuşim să îl găsim pe Eugen David, preşedintele asociaţiei Alburnus Maior. Ne conduce la el acasă un coleg de breaslă, fotoreporter al unui ziar din Cluj, care îşi face veacul pe la Roşia Montană. David stă într-o casă nouă, cu etaj, cocoţată pe un deal, la capătul unui drum de ţară, plin de noroi. Aflăm că a lucrat mai mulţi ani ca inginer la mină, iar acum se opune proiectului RMGC.

Deci omul a lucrat inginer în mină, iar acum nu mai lucrează. Iar din veniturile obținute din nelucrare și-a făcut o mică coșmelie nouă, cu etaj. Caz clasic de imbogatire din turism. Oamenii vin la fanfest, noi le vindem iarba, oamenii nu o mai calca si gata. Sigur nu din banii vreunui magnat. Dar revenim la magnati imediat.

Am lucrat în mină pe vremea lui Ceauşescu, pentru că aşa era situaţia atunci. Poate că m-au trimis părinţii, asta nu înseamnă că mi-a şi plăcut.

Ne opunem mineritului, mineritul nu este viitorul. A, da, am fost miner, dar asta pentru că m-a pus mama, dar mie nu mi-a plăcut. Mie mi-a plăcut să ies în piață, să protestez, să zic de una și de alta, sa promovez turismul, natura, iubirea in natura etc.

DZV: Dar dacă toţi ceilalţi membri ai comunităţii vor fi de acord cu proiectul şi se vor muta… Veţi rămâne singur aici, împotriva tuturor?
E.D.: Pe mine nu mă interesează de comunitate şi nici de aşa-zisele beneficii pentru România, pe mine mă interesează de mine. Eu nu voi putea opri niciodată acest proiect, dacă este legal. Dacă el va respecta legile, eu nu îl voi putea opri.

Cum, dar vai. De 12 ani luptăm alături de comunitate și ne lăudăm că sufletul nostru este alături de ei. Dintr-o dată pe mine mă interesează doar de mine? Dar vai, stimate domn, parcă reprezentați ceva? E trist să afli că un om în care niște oameni și-au pus speranțele, de fapt își urmărește propriile interese. BIne, de asteptat, dar totusi trist.

DZV: Cine finanţează organizaţia dumneavostră? Luaţi în calcul posibilitatea de a fi manipulat de diverse grupuri de interese?
E.D.: Sunt mai multe asociaţii care contribuie financiar şi noi încercăm să le selectăm atent. Eu ştiu tot în Roşia asta. De exemplu Sorin Jurca (vicepreşedinte al Fundaţiei Culturale Roşia Montană, care se opune proiectului minier-n.red.) este cu fundaţia Soros.

Fundaţia Soros a înfiinţat ONG-ul lui Sorin Jurca. Ei au picat în plasa lui Soros. Au început o campanie, aşa, pe unde aveau chef. Soros a fost acţionar la Min Mont, iar Min Mont era acţionar la Gabriel. S-a retras din Min Mont de faţadă.

Putem lua asta ca o declarație oficială, nu? Faptul că se știe că Soros baga bani in diverse asociatii, in functie de interesele proprii.
Si cam aici se opreste orice discutie despre tara, patrie, popor, cianuri. Niste scame umane, platite din banii unui tip care si-a facut averea din distrugere, incearca sa isi faca un viitor cat mai luminos, cat se mai poate.

Ce conteaza ca intre timp situatia la Rosia devine din ce in ce mai neagra, oamenii din ce in ce mai saraci, iar buruienile umplu campurile pregatite pentru seringile de la fanfest. Important e sa ne facem casute cu etaj, cochete si elegante, din care sa putem blama nedreptatea si, nu-i asa, vestitele cianuri.

Post scriptum
Numai mie mi se pare frapantă asemănarea dintre sigla celor de la salvati rosia montana si steagul ungariei? A fost la aprobat in biroul lui Soros?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.