stop-uber

Așa începe. Sau așa se termină.

Un tribunal l-a gasit vinovat de incalcarea legii pe un sofer care a folosit Uber entru a transporta pasageri. Instanta i-a acordat, totusi, o masura de clementa: asa numita „suspendare a pronuntarii”, pentru ca nu avea antecedente judiciare.
In schimb, tribunalul a ordonat confiscarea masinii.

Se întâmplă în Belgia.
Stați, nu vă repeziți. Știu, Uber e mai bun, mai curat decât taxiurile, etc. Nu mă aplec asupra acestei probleme, nu am mers cu Uber și nici nu intenționez să o fac, în viitorul apropiat.

Mă refer strict la faptul că, din punct de vedere legal, și aici mă refer la legea românească, nu la ce ați văzut voi în filmele americane (știți că polițiștii români nu trebuie să vă citească Miranda Law când vă arestează, da?) șoferii Uber sunt în afara legii.

Există niște specificații clare dpdv legal despre pașii pe care trebuie să îi urmeze cineva pentru a putea transporta persoane în regim de taxi. Pași pe care nici un taximetrist Uber nu îi urmează.

Iar aici vor interveni firmele de taximetrie. Pentru că este o concurență neloială crasă între oameni care trebuie să urmeze la sânge niște reguli și să se căciulească lunar pe la diverse administrații românești și alți tipi care pur și simplu nu iau în seamă aceste legi. Iar presiunea firmelor de taxi e mare, multe dintre ele sunt deținute de foști securiști sau apropiați ai actualilor securiști.

Încercați să extrapolați această problemă la jobul vostru, dacă nu reușiți să remarcați incorectitudinea. Cum ar fi ca un translator, care în românia trebuie să urmeze niște mizerii draconice ca să își poată face meseria legal, să fie concurat de un translator care poate face același lucru, la preț mai mic, doar dacă se înscrie pe un site american? Fără nici un fel de avize, fără nici un fel de administrație, fără impozite, fără nimic. Ați mai putea fi competitivi pe piața voastră?

Vă rog să rețineți că nu mă pronunț asupra oportunității legilor, știți cât de mult urăsc tot ce înseamnă administrație în românia. Ci doar spun că, pe acest cadru legal, Uber funcționează complet în afara legii și că, în urma semnalelor primite din restul UE, mai e foarte puțin până când un polițist va face o comanda la Uber și va constata flagrantul încălcării legii.

Și atunci va fi momentul când va înceta acest dolce farniente.