sâmbătă 17 august, în jurul orei 3,00, şoferul de 27 de ani al unui autoturism ce rula pe DN 22, dinspre cariera de piatră Sitorman către localitatea Lumina, la km 280+700 m, a accidentat o trotinetă electrică, fără elemente de semnalizare, condusă în aceeaşi direcţie de mers de către o femeie de 43 de ani. În urma impactului, victima a fost, efectiv, decapitată

Ok, ok, titlul e clickbait, nu m-am putut abține. Da, stimata doamnă mergea cu trotineta pe DN, noaptea, fără a avea nicio semnalizare vizibilă. PE DN, FMM, CU TROTINETA ELECTRICĂ. Da, trotinetele trebuie reglementate, pentru siguranța tuturor. Dar aici, de fapt, nu este vorba de trotinete, ci de poliție.

Este plin, PLIN, pe DN-uri, de căruțe și de biciclete care nu au, efectiv nicio lumină de semnalizare, nici măcar ochi de pisică sau ceva, nimic, merg noaptea, doar niște momâi negre, complet invizibile. Și dacă dai peste ei, ești vinovat că nu i-ai văzut, evident. La fel, satele pline de pietoni fără nicio vestă sau ceva care să anunțe că sunt pe drum. Lumină ioc, dai peste ei, ești vinovat, că așa e la noi, codul rutier transferă vina asupra șoferului, atunci când sunt lucruri nelămurite.

Și deși e plin de ce am zis mai sus, distracția favorită a capetelor de cretă din fiecare sat este să stea la japcă, ascunși, să dea amenzi de viteză. Serios, noaptea, prin și printre satele fără lumini, singurii care sunt fără semnalizări sunt căruțașii, bicicliștii și polițiștii parcați la pradă, așteptând să se întâmple ceva, să poată să ducă și ei niște pâine albă copiilor de cretă ce îi așteaptă acasă.

Acum, nu mai țin eu minte Codul Rutier, dar sunt convins că, undeva, e reglementată circulația pe timp de noapte și că există niște pedepse pentru nerespectare. Cum ar fi ca poliția să imobilizeze vehiculele care circulă nesemnalizate noaptea? Cum ar fi ca cei ce conduc asemenea vehicule să primească amenzi serioase, care să îi facă să se gândească de 2 ori înainte de a face așa ceva?

Probabil femeia decapitată acum trăia, nu?

În rest, da, trotinetele trebuie reglementate. Stau pe facebook pe grupul de trotinetari și ce îmi văd ochii, câteodată, mă însspăimântă. Nu se poate, e imposibil să fii lăsat să mergi cu un vehicul cu propulsie, vehicule care sunt și de 60-90 kmph și să nu ai nici cea mai vagă idee despre reguli de circulație. Trotinetă electrică = permis, fără discuție. Și amenzi drastice pentru nerespectarea legii, pentru modificarea fără aviz RAR a mașinuțelor, pentru circulația fără mijloace de protecție, tot tacâmul.

Da, în continuare mă gândesc la o trotinetă, am văzut un sortiment destul de bogat la evomag.