Penultima oara cand am mers cu trenul, acum vreo 10-12 ani, când încă circulau intercityurile, m-am dus la baie și a explodat toaleta pe mine. Serios, am tras apa și, la 2 secunde distanță, a revărsat totul pe mine și pe pereți. Noroc că fusesem o lady și făcusem doar un pișulică. Știți ce a zis controlorul, în pauzele de râs? „păi și eu ce să vă fac? asta e, ghinion” Același lucru l-a zis și femeia de la biroul de reclamații, în timp ce scria reclamația la care nu am mai primit răsppuns niciodată.

După întâmplare, am refuzat să mai merg cu trenul vreodată. Am ales întotdeauna mașina personală și am sfătuit pe toată lumea să facă același lucru.

Anul trecut, când am mers la Surya, au vrut copiii să meargă și ei cu trenul, să vadă cum este. Dacă tot timpul au mers cu mașina, pentru ei chestiile astea sunt niște aventuri, erau cei mai fericiți când i-a plimbat bunică-sa cu tramvaiul.

Am rămas complet surprins că, după o decadă, vagoanele CFR sunt aceleași, la fel de hidoase, la fel de murdare, trase de aceleași locomotive care au făcut războiul rece. Nu a refulat din ou wc-ul pe mine, stați calmi, la locurile voastre.

Dar am avut timp să admir dimensiunea mizeriei umane, de ambele părți. Știți că, după ce trece de gările mari și întră în zona montană, nimeni nu mai plătește bilet, ci e la mica înțelegere? Sau că oamenii care circulă cu trenul în mod regulat sunt niște mizerii care nu au pic de respect față de trenuri, față de cei din jur și, în general, față de orice înseamnă civilizație.

Da, garniturile alea de tren au fost suspendate din cauză că nașii de tren nu își fac treaba. Dar nu vă faceți iluzii că, dacă toți ar fi plătit bilet, lucrurile ar fi stat altfel.

Oamenii distrug trenurile, nu invers. Rup canapele, zgârie pereții, mânjesc wcurile pe pereți cu căcat, se urcă cu picioarele pe banchete, pentru că de ce nu. Pe lângă faptul că CFR, fiind o companie de stat, este doar vacă de muls pentru partidul la putere, așa că se fură tot, nu există buget suficient de mare pentru a repara și întreține tot ce distrug cetățenii ce frecventează trenurile.

Nimic nu poate înlocui bunul simț, această efemeridă ce moare zilnic în sufletul românilor, după ce termină de protestat #rezist.

Și nu, nu o să mai merg niciodată cu trenul, în românia. Așa cum nu voi merge niciodată cu transportul în comun, indiferent de cantitatea de trafic din oraș. Decât să stau să le miros aromele concetățenilor mei, prefer să mai stau o oră în plus, pe banii mei. Și pe muzica mea.