Ca să începem cu începutul. De ce am mers în Thasos, deși acum 2 ani am înjurat de toți sfinții. În primul rând, insula e de vis, oamenii, grecii, sunt incredibili și știu să facă turism la un nivel la care noi nu vom ajunge niciodată. Ca idee, singura acritură scârbă din tot miniconcediul nostru a fost, surprinzător, o româncă angajată la un restaurant să tragă lumea de mânecă să intre înăuntru și pe care am întrebat-o ceva legat de menu. Când a văzut că nu intrăm, mai avea puțin să ne scuipe gen da da, circulați, că mă țineți din treabă.

Calculul nostru a fost simplu. În Thasos, vremea de plajă începe cam de la 1 iunie, iar românii nu vin mai devreme, pentru că școlile se închid de abia la jumătatea lunii. Iar calculul a fost corect. Noi oricum nu stăteam mai mult de 5 zile, din motive de nevastă însărcinată și soacră cu libere de la serviciu, iar perioada a fost perfectă. Fix vineri, în ziua 5, au început să apară hoardele de conaționali, înghesuiala și urletele românești pe faleză, iar noi eram tot Da, pfiu, am scăpat, ne-a trecut glonțul pe la ureche.

Ca idee, dacă anul trecut am fost urmărit de căcații din apă ai conaționalilor care nu știu și nu vor să se ducă la WC, anul ăsta, fix în prima zi de plajă, la Marble Beach, apa a adus la mal o capră moartă. Desigur, nu am mai intrat în apă…

Altfel, bănuiesc că vă interesează drumul.
Dacă vreți să mergeți prin Makaza, acesta este singurul traseu accesibil și rapid. nu, eu nu l-am urmat, pentru că mi-a fost lene să setez waze și mi-am blestemat zilele prin niște orașe distruse, cu străzi din piatră cubică. Străzile bulgariei au ajuns mult, mult mai jalnice decât în românia, autostrăzi inexistente în această parte, gropi cu toptanul, gropi la modul că, dacă nu aveam 4×4, ajungeam rupt pe undeva. Bazați-vă pe waze pentru poliție, sunt ieșiți la pradă bulgarii ca în vremurile bune, pe noi ne-au oprit cu vreo 500m înainte de Makaza, dar nu aveau de ce să se lege, așa că ne-au făcut semn să plecăm.

Un alt sfat pe care știu că nu îl veți urma, pentru că sunteți români, știți mai bine și vouă, cu siguranță nu are cum să vi se întâmmple. Dacă plecați odată cu turma, gen vineri și vă întoarceți într-o duminică, nu o luați prin Makaza. Am plecat sâmbătă pe acolo, iar pe sensul de intrare în grecia, măsurat pe gps, era coadă de 4.6 kilometri. Și mașinile veneau gârlă, oamenii din vamă vorbeau că se pot face și cozi de 7-8 km fără probleme. Pentru că, la Makaza, funcționează, în majoritatea timpului, un singur punct de trecere, maxim, dar maxim 2. Noi, la ieșire, am stat doar vreo 30 de minute, dar coada era mică, de vreo 900 de metri.

Știu, vouă nu vi se va întâmplă și sigur vă descurcați. Nu, nu o să vă descurcați, că nu aveți cum să vă băgați în față, e doar o șosea cu o singură bandă pe sens iar când punctul de trecere 2 e închis, se blochează banda respectivă.
Așa că fiți smart, mergeți prin Kulata, vama e tot timpul goală, treceți mai repede, treceți fără nervi și mergeți mult mai relaxați.

În rest, la greci, șoselele sunt ok, o singură taxă de autostradă, de 2 euro și cam atât. Ferry din 30 în 30 de minute.

Mă gândesc ca, prin septembrie, să mai merg o tură, dar undeva unde nu au ajuns români în număr mare. Vedem.