Scris de Mirel
Salut Cetin, am promis un text, acum multe luni in urma, daca poate fi publicat, n-ai decat.
Disclaimer!,- in textul de mai jos, foarte probabil veți întâlni o serie de greșeli pe care mi le asum, dat fiind faptul ca nu am nici prea multa scoală, sunt plecat de 23 de ani di România si nici limba romana nu o folosesc foarte frecvent. Încerc di răsputeri sa citesc in limba romana, cat de mult pot, si-mi impun ca atunci când vorbesc romanește, sa nu amestec cuvintele din limbile pe care le vorbesc. M-am tot gândit la un titlu adecvat, însa nu reușesc sa-l găsesc si las asta la mila si atitudinea șefului de “tarla”. Nu știu nici pana unde o sa ajung cu povestirile din seria asta, nici daca o sa continui după primul text, o sa citesc comentariile si voi încerca sa răspund daca aveți întrebări.Îmi este foarte greu sa recapitulez ceea ce veți citi, știind ca voi retrăi fiecare moment, dar cum spunea Arhi acum ceva vreme in urma, probabil o sa ma ajute sa diger totul si sa trec cu mai multa ușurința peste acele evenimente.
M-am născut într-un sat de la munte după jumătatea anilor ’70 într-o familie clasică de la țară. Ai mei nu s-au iubit deloc, dimpotrivă s-au urât din momentul în care au decis (alții pentru ei) să trăiască împreuna. Mama se îndrăgostise de mică de un consătean și a fugit cu el. Dat fiind faptul că familiile lor nu se înghițeau nici de o culoare, i-au împiedicat să se căsătorească și până la urmă ea a fost luată înapoi acasă. Prețul “pătării fecioriei” ei a fost plătit cu vârf și îndesat. A fost bătuta zile la rând, lăsata fără apă și mâncare doar pentru faptul că a pătat onoarea familiei. Bunicul era perceptor, adică făcea parte din aparatul statului comunist, cu o oarecare putere și influența la nivelul comunei. Din ce am aflat mulți ani mai târziu, dacă cineva nu putea să-și plătească dările către stat, le erau confiscate anumite bunuri care apoi ori erau valorificate, ori innapoiate după plată datoriilor. În vremurile acelea bărbații erau plecați la muncă prin alte părți și veneau cam o dată la două săptămâni acasă și ca să-i păsuiască cu confiscarea bunurilor, bunicul meu cerea favoruri sexuale de la femei și le punea să promită că nu vor spune nimic.
Cu fecioria pătată în timpurile alea, nu se mai uita nici dracu la tine, așa că rudele mamei mele au început să caute un pretendent la mâna ei.
Tata a fost fiu de cioban, tradiție seculară în familie, mai avea două surori care au plecat la oraș imediat cum au putut. Condițiile precare în care a crescut, au făcut în așa fel încât s-a inbolnavit atât de tare, că a rămas cu auzul un pic defect, iar apoi asta i-a afectat și vorbirea, era un pic peltic. Nu i-a plăcut ciobănitul așa că s-a dus la pădure, a făcut școala de operator forestier fierăstrău mecanic și s-a angajat la I.F.E.T.
Trăind în pădure, lucrând în pădure, având de a face numai cu oameni fără prea multă carte, comportamentul lui era destul de grosier.
Rudele mamei mele aflând de existenza lui tata, mama fiind un fel de paria, tata peltic și necioplit, au hotărât că este o idee bună să-i căsătorească.
Iată rețetă perfectă pentru o familie disfuncțională și iată că așa apar eu pe lume.
Mă țin minte de foarte mic, cred că de pe la vastă de trei ani, de cum am început să merg, am fost pus la treabă, nimic nou sub soare, toată suflarea satului făcea asta și n-a murit nimeni (spuneau bătrânii). Lipsa de afecțiune între mama și tata, a dus firește la certuri, beție și bătăi. La grădiniță au descoperit că sunt stângaci și să te ferească domnul de oameni diferiți, este mâna diavolului, trebuie descântat, exorcizat iar dacă asta nu merge, trebuie bătut până își schimbă felul de a face lucrurile. deci pe scurt primele bătăi au început de mic, pentru că nu nu foloseam mâna dreaptă să apuc chestii sau să scriu și să desenez.
Am început să mă izolez și să cred că este ceva în neregulă cu mine, iar pe măsură ce creșteam, am început să pricep că mama ar vrea să plece di cauza bătăilor și a bețiilor, iar tata incepuse să spună că nu sunt al lui, ci al celui cu care fusese mama înaintea lui. Orice făceam, nu făceam bine și eram pedepsit cu o porție de varga de alun, care era pusă strategic, la îndemână deasupra unui dulap, iar dacă continuam să plâng după, o lua iar de la capăt, până ma opream. Țin minte că am făcut pe mine noaptea, până prin clasa a cinci-a.
Înainte de clasele primare, țin minte că mai veneau rude pe la noi, pe care eu nu le cunoșteam, mă apuca un fel de atac de panică, mă băgăm sub o masă, de unde nu ieșeam până nu plecau respectivii și apoi primeam iar corecția cu vărguța de alun, cum că-mi fac mama de rușine si că nu m-a crescut bine. A venit școală, prima zi de școală din clasa întâi. Aveam școală la doi pași și cum nu eram mulți copii, ne-au îngrămădit într-o clasă cu cei de clasa a trei-a. Deja din prima zi am fost un copil problema, am tras-o de păr și am dat-o cu capul de bancă pe o colegă, pentru că ne-am contrazis cum se scrie prenumele ei. În acea toamnă și în cele care au venit după, era obligat să mă duc să strâng prune din grădină și aveam al dracului de mulți pruni. Am urât asta, mai ales că acele prune erau folosite pentru producerea a sute de litri de țuică, pe care tata ai bea cu prietenii lui, care intrau încălțați cu cizmele pline de nămol în casă, iar atunci când plecau urmau certurile și bătăile între mama și tată.
Clasele 1-4, m-au întărit cumva și mi-au dat încredere că sunt bun la învățătură. Eram “deștept”, (și nu aveam capul așa mare) cum obișnuiam colegii și cunoscuții să-mi spună. De suferit nu sufeream așa tare atunci, din cauza bătăilor, credeam cumva că fac parte din viața cotidiană, ceea ce mă făcea să sufăr cu adevărat, era faptul că de primăvara de la arat, până toamnă la începutul școlii și recoltatului, ne mutăm de acasă int-run loc denumit ” în țarnă”, unde aveam mult pământ de cultivat, pajiști pentru animale și terenuri cu iarbă de cosit.
Tata venea acasă în concediu și câteva zile la două trei săptămâni. Acolo aveam un grajd mare pentru animale și doar o cameră cu un pat și o sobă pe lemne, fără curent electric. Dimineața trebuia să mă trezesc devreme să merg cei șase kilometri dus până în sat la școală. Practic treceam pe lângă casă, care era încuiată, și custodea tot curentul electric din lume, cu radioul și televizorul meu iubit, îmi venea să nu mă mai duc deloc acolo departe în vârful dealului în camera unde îmi făceam lecțiile la lampa, și să râmând unde este bec și curent, ceea ce am și pus-o în practică odată, însă s-a sfastit tragic. A venit mama după mine și mi-am mâncat o bătaie soră cu moartea.
Inafara de bătaie mai erau și nelipsitele replici, ” mai bine te făceam un căcat lângă un gard” luate-a-r dracu di copkil, și nu ești și tu căacopkii oamenilor. Nu mă-am identificat vreodată cu locul, eu începusem că visez despre locuri noi, cu oameni blajini și educați, care se comportă frumos unul cu altul, care nu se cocoșează cu muncă pentru a avea cele de trebuință, care nu căra apă cu gălețile până li se lungesc mâinile sau până li se cocoșează spinarea pentru a avea apă să dea la animale, sau apă pentru băut , mancare și spălat. Deci de la începutul lunii mai când se termina iarnă, până la jumătatea lunii iunie când se termină școala, trebuia să merg cel puțin o oră dus, și cel puțin o oră întors, prin ierburi ude de la rouă, pe vând, pe ploie, să mă apăr de câinii care uneori deveneau foarte violenți atunci când le încălcăm teritoriul, doar ca să scurtez drumul cu câteva minute .
Frustrarea cea mai mare era faptul că nu aveam contact cu lumea exterioară, la radio și la tv lumea vorbea “politicos”, la fel cum citeam eu în cărți. Munca era pe primul plan, o muncă istovitoare, mereu era câte ceva de făcut, când eram mai mic, pășteam animalele, și-mi făceam lecțiile cu vacile și cu oile, pe bucățile noastre de pământ care nu erau îngrădite. Un continuu aleargă după ele, dacă vacile le puteai priponi/lega de un țăruș, oile erau de neoprit, întotdeauna iarba vecinului era mai verde și mai dulce. Iar dacă mai aveai și capre (ceea ce s-a întâmplat când s-a născut fratele meu) erai futut de tot.
Când venea vremea primei prășile, când celei de-a doua, cand era vremea strânsului fructelor văratice, apoi vremea cositului și a adunatului. Vacanța era un coșmar, plin de muncă, curățat la animale, apăratul recoltelor de porci mistreți, a pomilor fructiferi de urs și a animalelor de vulpi, lup și dihori. Cărat apă pentru toate trebuințele casei iar sâmbătă, sâmbătă… era de groază. Timpul îmbăiatului. Niciodată nu era apă îndeajuns, și mama înfierbânta apa aia de îmbăiat, de parcă ziceai că-s lemnele gratis. Dintotdeauna am avut o problemă cu căldură și mai ales cu apa fierbinte, mă băga în ligheanul ăla opărit unde apa era foarte fierbinte, de mă ustura pielea, iar dânsa băga cotul, zicea că e rece și dă-i bătaie pe mine că nu vreau să fac baie.
Dintre toți copii din sat, eu eram cel mai frustrat, controlat și abuzat. Ceilalți se mirau de ce nu mă duc cu ei să ne dăm cu sania, să ne tragem pe ghiață sau să mergem cu plugușorul, cu steaua sau cu sorcova. Duminică , după ce venea de la biserica , la mama veneau și niște rude de-ale ei, femei bineînțeles și se puneau pe povestit și bârfit iar de acolo am înțeles, cu toate că vorbeau cifrat, că toate aveau cam aceleasi probleme cu soții lor și că își provocau avorturi acasă. Mi-am dat seama de asta , când… de multe ori o căutăm pe mama prin casă, ea ieșea mereu dintr-o cameră cu o bucată de nalbă (mușcată) în mână, iar prin deducție mi-am dat seama că și ea practică sportul ăla. Igiena era un lux, toată comunitatea se spala cu săpun de casă, iar de pasta de dinți am aflat mult mai târziu. Oriunde eram dormeam toți în același pat, și-mi aduc aminte miasmele de picioare împuțite, benzină și transpirație.
Nu făceam eforturi să învăț, treceam prin orice materie ca gâsca prin apă și se prindea totul de mine. Așa am ajuns să fiu cel mai bun din clasă, comandant de detasamant, și apoi comandant de unitate. Aveam probleme însă cu autoritatea de orice fel, iar atunci când mi se impunea ceva, îl luăm pe “NU” în brațe, iar asta mi-a adus și mai multă bătaie. La școală cu rigla la palma, acasă cu aracul de la fasole. Țin minte câteva episoade în care am luat bătaie degeaba.
În sat poposise un boldozer, să mai “râme” pe ici pe colo, pe unde se surpaseră drumurile și l-au parcat la o sută de metri de casa noastră. Copii i-au demontat toate farurile și stopurile, iar atunci când au fost prinși, cineva a spus că fusesem și eu.NU era adevărat ! Eram în clasa a patra, a intrat mama un clasă cu un baston, m-a luat de o aripă și a început să mă bată în fața colegilor și a învățătoarei. Cu fiecare premiu pe care îl luăm, la serbarea de sfârșit de am, mi se dădea o carte și așa am descoperit o lume alternativă, un univers paralel, o lume în care poți intră ca să te izolezi și pe care o poți cercetă ce de-amănuntul, facă ca cineva să te deranjeze. Apoi a intrat pe fir bunicul din partea mamei, care între timp se potolise, se întorsese la credință, la adevăr și să te ferească sfântul de elemente din astea.
Îmi impunea să citesc cărți religioase, pe care la început le citeam din plăcere, dar atunci când detectăm lipsa de logică și puneam întrebări, mi se răspundea cu: ” asta este voințăadomnului”, crede și nu cercetă, and so on. N-am pus botul ! , ceva era putred la mijloc. Atunci când când am întrebat-o pe mama (prin grădiniță fiind), ” de ce se văd pe lună petele alea? “, răspunsul a fost ceva despre cain și abel, (cum că primul îl ucise pe al doi-lea, și dumnezdeu l-a pedepsit, iar dacă observ bine luna, din gura lui cain, curge sânge în gura lui abel) noaptea minții. În fiecare duminică mama vroia să mă care cu ea la biserică, asta iar era prilej de bătaie, am urât biserica, am urât toate babele nespălate care miroseau a oaie și a vacă și care te trăgeau de obraji și te pupau pe gură.
Aveam altceva de făcut, mă uitam la televizor, da sfântul televizor în alb și negru, iar eu eram privilegiat, erau câteva în tot satul. Acolo, la ora 10 duminică, eraa un film pentru copii, merită bătaia de dinainte și uneori chiar și cea de după, pentru că de multe ori filmul se termină înainte de a veni mama acasă de la biserică, iar eu că apucăm să cioplesc chestii, sau să bat capate de sârmă cu ciocanul, pe muchia unui topor înfipt în tăietor. Duminică era sfântă, nu trebuia să faci nimic, că se supăra doamne doamne, și ori îți tăia popa limba (ceea ce era floare la ureche, că încă nu i-o tăiase nimănui) ori erai snopit cu bătaia, că-ți faci familia de rușine și vorbește lumea.
Am urât lumea cu gura ei puturoasă și toate babele știrbe nefutute din vremuri memoriale. Nu aveau ce să facă, decât să ducă vorba de colo colo, să clefetească și să bârfească, chiar dacă era o cumunitate restrânsă de câteva sute de suflete. Oricine deținea o carte, era vânat de mine și rugat să mi-o împrumute, ca s-o citesc, orice fel de carte, inafara de cărți bisericești. Uneori chiar manuale din clasele mai mari. La radio, pe r3 în fm, bandă est pe atunci (68-88 Mhz), erau emisiuni educaționale, foarte bine făcute. Așa orizonturile mele se lărgeau cu fiecare emisiune”Vreau să știu ” sau ” Exploratorii zilei de mâine “, și doream să scap de toate și să fug din locul ăla care-mi face rău.
– Va urma –
NOU
Dumnezeule!!! Aproape ca nu-mi vine sa cred ce am citit. Desi mi s-a inchis mintea si nu pot sa cred ca e adevarat, te rog, continua. Daca zic ca-mi pare rau de ce ti s-a intamplat o spun din empatie nu din mila. Am o banuiala ca impotriva a tot ce ti s-a intamplat ai ajuns bine. Te rog, inca o data, continua si nu te opri. Am speranta ca esti un om puternic.
L.E.: Am recitit ce am scris si n-am inteles nimic. M-am balbait, dar nu e important. Important e sa te descarci si sa povesti mai departe.
NOU
Mulți dintre noi trăim departe de toate acestea. Am lucrat în Franta cu un băiat de undeva din jud. Iași care a fost vândut la stana prin Oltenia. Da, citiți bine: VANDUT. De la 5 la 13 ani, când a fugit prima data de acolo și a fost prins și apoi pana la 14 ani când a fugit și a scăpat. Bătăi la ordinea zilei, încălțămintea ii era doua bucăți de blana de oaie legate cu sfoara ca sa ii stea pe talpa, hainele orice cârpă rupta indiferent de anotimp. Detesta și acum orice fel de brânză, pentru ca doar asta ii era mancarea iar când vede ciuperci poftește la ele ca un copil (când găsea vreo ciuperca și o pârlea cu iască sau ceva hârtie de la gunoi era delicatesa). Are vreo 27 de ani asa ca faceți calculele și vedeți ca toate acestea sunt de prin anii 2000.
NOU
Somnoroase pasarele, pe la cuiburi se aduna, se ascund in ramurele, NOAPTE BUNA!
NOU
:)))
Somnolente Avicellae
Somnolente avicellae
Iam ad nidos congregantur,
Se in ramulis occultant –
Noctem bonam!
NOU
@A. Ai inceput sa devii foarte obositor si nu cred ca este doar parerea mea.
NOU
Nu înțeleg ce aveți cu Freige, care e f. mișto.
NOU
Ăștia e noi, nu-l cunoaște. Eu insist, e pistol cu capse acum, fata de ce delira prin 2008-2010 sau ceva de genul.
NOU
Continua sa scrii, te rog! E incredibil cum ai avut un nucleu atat de pozitiv si luminos totusi. Desi nascut in condițiile acelea si traind intr o lume profund gresita, tu ai stiut ca undeva departe, e o lume altfel, cu oameni care nu bat si nu miros urat.
NOU
Odata ce ai acceptat situatia si ai trecut totul prin aparatul digestiv al creierului, iti vezi de viata cu bune si rele. Nu ma consider un optimist, sunt foarte bine infipt cu picioarele in pamant/realitate. Stiu de unde mi se trage, ateismul, intoleranta la opresiune/violenta, inconfortul generat de orice fel de sarbatoare si obsesia pentru curatenie.
NOU
Vremuri tulburi, odioase pentru un copil. Saracia si lipsa educatiei dau nastere violentelor si abuzurilor. Ca adult, incearca sa te privesti ca fiind un supravietuitor, nu o victima. E greu, e nevoie de ani de terapie si consiliere psihologica, dar se poate.
NOU
Care saracie ba… Tu nu auzi ca omul avea tv, printre putini in sat. Eu as zice ca si avand pamant si animale chiar era un pic chiabur. Cred ca problema nu e deloc legata de saracie, ci de prostie, a ceea ce reprezinta satul traditional romanesc.
NOU
Nu am ingopat evenimentele, fac parte din acea peioada a vietii, intunecata ce-i drept, dar asta m-a facut mai puternic. Am incercat, si-mi place sa cred ca am reusit ,sa “rumeg” totul si sa trec peste, cu usurinta fara nevoie de consiliere. Am mers pe principiul ” fiecare sut in cur este un pas inainte” si “ceea ce nu te omoara te face mai puternic”. Disconfortul real, a fost sa rememorez si sa pun pe hartie totul.
NOU
se putea si mai rau, sunt sate de munte cu populatie tarata prin consangvinizare.
NOU
Mirele, nu stiu daca ai vazut ca a aparut filmul Capra cu trei iezi, horror, dar tu ai scris acum Amintiri din copilarie, horror…
NOU
Bine scris, asteptam continuarea!
NOU
” mai bine te făceam un căcat lângă un gard” – hehe am descoperit o chestie din copilarie pe care “am uitat-o”. si nevasta-mea ma f..e la cap ca de ce sunt rece cu mama si o pup maxim o data pe an, de ziua ei.
mama sufera de narcisism, o banuiam de cand am fost copil (desi nu cunosteam termenul). orice problema exista, o sucea si intorcea pana cadea ea victima. daca imi rupeam picioarul, ea era cea care se chinuie cu mine.
in ultimul timp are niste probleme cu inima, a dus-o soramea la zeci de doctori. analizele ies brici. pana la urma, un cardiolog a trimis-o la psihiatru. se pare ca isi imagineaza niste “palpitatii”. a primit cadou un ceas smart care masoara pulsul, am vazut-o zile intregi stand in pat, cu ceasul pornit pe puls, asteptand parca sa moara (desi n-are nimic)
NOU
S-ar putea ca mama ta să fie rudă cu soacră-mea și socru-meu… Același tipar – dacă pățea copilul ceva, reușeau să sucească lucrurile în așa fel încât tot ei aveau “de tras”.
Iar socru-meu își verifică tensiunea cu 2 tensiometre și apoi compară pulsul și dracu mai știe ce cu ce îi spune ceasul
Legat de poveste, te rog, continuă. Sunt sigură că povestea ta nu e unică, dar faptul că ți-ai adunat puterea să o scrii e… Jos pălăria!
NOU
Una din nașele mele și-a dorit să moară de inimă, că se moare repede (subit). În ultima parte a vieții ei, lua 30 de pastile de inimă pe zi, sau ceva. Și tot nu a murit de inimă. A trăit 88 de ani și a murit de Alzheimer sau demență, dar s-a chinuit mult cu inima.
NOU
@(alta) Iulia. sunt o gramada de chestii pe care le stiu dar nu mi le mai amintesc decat daca exista un trigger. cateva chestii despre mama:
– mega scorpie si mega narcisista. saracul tata merita o medalie ca a stat cu ea si nu a batut-o niciodata, nici nu a injurat-o. cred ca e din cauza ca e ardelean
– se certa cu tata si ne ameninta ca pleca si o sa ramanem cu el si ne mananca cainii
– ne ameninta ca se sinucide, ca ia pastile si lasa ca vedem noi ce ne facem fara ea. mi-a zis asta si cand eram adult si i-a picat fata cand i-am raspuns ca fiecare e raspunzator de viata lui si ca o sa o ingrop si merg mai departe
– am avut caine. 16 ani de zile ne-a amenintat aproape zilnic ca il omoara (era un catel de talie mica) sau ca il da pe strada cand suntem la scoala. cainele mai lasa par sau mai rodea cate un papuc ceva
– nu m-a incurajat niciodata. mereu a tinut sa ma demoralizeze, poate si din cauza asta sunt extrem de incapatanat. cand mi-am luat permisul mi-a zis ca nu iau examenul, ca nu e de mine masina. m-am angajat la o firma la 18 de ani, la firma aia lucra un prieten de-al lui taica-miu. cand m-am certat odata cu mama, m-a amenintat ca il suna pe ala sa ma dea afara.
nu pot sa zic ca sunt defect rau. sunt poate putin sociopat, adica nu prea imi pasa de chestii, in special de oameni. mai repede imi e mila de un animal decat de un om.
cu oamenii nu sunt prea iubaret, la munca ma prefac racit de ziua mea ca sa nu ma pup cu lumea. traiasca covidul ca a cam omorat obiceiul asta.
singurii cu care imi manifest afectiunea sunt copilu, nevasta si pisica. in rest n-am nevoie de nimeni. am 3-4 prieteni pe care ii pot suna la 3 dimineata si in rest amici .
NOU
@Zz, faza aia cu piciorul rupt e fenomenala…daca,si rupea ea piciorul, ce urma? Nucleara? Faceau pace rusii? Austria aducea lemnele inapoi ca scuze?Doamne fereste de asa parinti…
NOU
Interesant si adevarat.
Oarecum recunosc multe din cele scrise de tine pentru ca si la noi in comunitate se intamplau evenimente destul de similare. Eu cel putin iti voi citi textele pentru ca imi aduc aminte si mie de timpuri pe care le credeam uitate.
NOU
Mda. Trist, dar adevarat. Si cand te gandesti ca sunt muuulti copii care in ziua de azi traiesc la fel sau mai rau.
NOU
Voiam sa comentez la celelalte doua posturi despre familie, dar este mai potrivit aici pentru ca povestea mea este ca o refractare a celei spuse de Mirel. Sunt nascuta intr-un sat de munte, fara curent electric, la inceputul anilor 80. Nu o sa intru prea mult in detali, vreau doar sa reamintesc si sa intaresc povestea lui Mirel despre lumea satului. Scoala primara a fost in sat, teoretic am facut 4 clase, in realitate doar cls a I-a. Am ajuns in clasa a V-a cu un scris deplorabil, dar cu sperante mari. In schimb am fost primita/primiti cu batai crunte pentru ca nu stiam ce este un substantiv/verb, suntem padureni prosti si nah, restul apelativelor 🙂 Am terminat clasa a V-a si restul pe primul loc, singurul mod prin care-mi procuram carti, le-am citit de sute de ori + biblia de cateva ori. Aveam biblioteca comunala, dar era inchisa. Ne trebuie citit pentru ca suntem puturosi si nu vrem sa ne lucram pamantul, acesta era raspunsul.
Ca sa ajung la scoala generala mergeam in fiecare zi 16 km pe jos, prin padure. Majoritatea timpului mergeam singura pentru ca restul colegilor abandonasera scoala. Va puteti imagina un copil pe 10 ani , trezit la ora 5, la ora 5:30 plecam de acasa singura, pe intuneric, speriata, alergam, plangeam. Cel mai greu era iarna, zapada pana la brau, niciodata nu deszapezeau drumul. Imi amintesc ca de multe ori am zis: D-zeule dac-ai mila de mine te rog sa ma omori acum ca nu mai pot merge prin zapada, trimite o avalansa peste mine sau un lup sa ma manance. 🙂 De parca nu era destul de grea lupta cu saracia, scoala, mai era si batjocora satenilor care-mi ziceau ca sunt analfabeta, schelet ambulant….habar n-aveau ei ce note am eu, dar eram analfabeta pentru ca mama nu avea scoala si era analfabeta. Cand am terminat clasa a VIII-a mama a mers sa-mi ridice foaia matricola pentru inscriere la liceu,iar directorul scolii i-a spus: “crezi ca o sa iasa domni din analfabeti ca voi” si a refuzat sa-mi faca actele… Era foarte greu pentru mama sa ne cumpere rechizite pentru inceperea anului scolar, 3 copii, mergeam sa culegem mure si le vindeam, culegeam zi si noapte, cat de mult puteam ca sa facem bani pentru haine si rechizite… asta insemna o alta mama de bataie la scoala, ce cautam cu mainile negre la scoala. Iar in ziua de astazi guvernul imi depune bani in cont pentru rechizitele copilului, scoala trimite lista de rechizite la un magazin online, eu fac 2-3 clickuri si gata.(traiesc in Canada). Puteau sa ma bata cat voiau, eu aveam doar un vis al meu si eram dispusa sa fac orice, voiam sa ajung la facultate pentru ca vazusem in filmele americane ca facultatile au biblioteca mare. (cred ca eram in cls a VII -a sau a VIII-a cand au tras curentul in sat +TVR1). Visam sa pun mana pe cartile in care cei mai destepti oameni ai lumii si-au pus inteligenta, sa aflu toate secretele lumii, sa aflu ce se afla in afara Romaniei. La liceu am stat la internat si veneam acasa doar in weekend, alta lume violenta, si o alta Romanie, o Romanie sora geamana cu partea saraca a Indiei. Trec peste….
Am trait intr-o familie violenta? Da, normal 🙂 Sarbatorile erau pline de batai si sange. Tatal meu se imbata, mama il astepta toata noaptea si-l certa, iar el o batea. Dupa ce pleca tatal de acasa, lucra in padure ca si tatal lui Mirel, mama ne batea pe noi cat de tare putea, mai mult pe mine, o rugam sa ma bata mai mult pe mine si sa-i protejeze pe fratii mei mai mici. La sfarsitul saptamanii ne ruga sa nu-i spunem nimic tatalui ca iarasi o sa o bata, ne era mila de ea si nu spuneam nimic. Cand era treaz il intrebam pe tatal meu de ce bea si o bate pe mama, si mi-a zis ca atata placere are si el sa mearga sa bea cu prietenii lui cand poate, iar mama nu-i lasa nici un ban si cand vine acasa il face in toate feluri….. Vremurile erau grele, sistemul era foarte imputit, veneau comunistii si ne verificau casa, ne luau ouale, gainile, vacile, mergeam si ne ascundeam cu vacile in munti, zile intregi…. Venea comunistul si-l puneam la masa ii dadeai orice sa manance si-l rugai plangand sa nu scrie ca tocmai ti-a fatat vaca… Se ospata ca un porc si la final zicea ca-i pare rau dar trebuie sa treaca si vitelul tau… Barbatii erau treziti noaptea si dusi in centru, dusi la politie, amenintati cu canalul….Gaseau un refugiu in bautura, ce altceva puteau face…..Tatal meu era foarte destept, stia ce este in lume, dar n-a avut sanse in viata, n-a avut tata (a murit cand avea el 2 ani)…a murit la 47 de ani in urma unui stop cardiac, nu primise salariu de cateva luni si credea ca s-a terminat totul, ca nu-si mai poate tine copii la facultate. N-am mai primit salariul lui, nici macar 1 leu pentru inmormantare.
Niciodata n-am intrebat pe mama de ce ne-a batut pentru ca stiu de ce, dar am intrebat daca a fost fericita si cand a fost cea mai fericita: a zis ca a fost cea mai fericita cand a devenit mama, cand eram noi mici….Mult noroc in viata Mirel, sa te bucuri de tine si de toate 🙂
NOU
cechestie am putut citi, a fost cea mai bucuroasa zi din viata ei cand v-a nascut, apoi v-a cacat cu bataia. Doamne!
eu am devenit tata acum cateva luni, pentru prima data, am 48 de ani si efectiv imi vine sa plang cand ma gandesc ca stau toata ziua pe la munca si nu imi vad copilul.
Doamne, ce bestii traiesc in lumea asta.
NOU
Felicitari, Der! Va doresc toata fericirea din lume!
Da, n-ai cum intelege lipsa de educatie, de modele de urmat. Ea a fost batuta de mama ei pana si in ziua nuntii ei. Prietenele meu erau batute mai rau, si de tata si de mama. Tatal lor intra cu cutitul peste ele noaptea. Toti copiii erau educati prin bataie. Probabil a visat la o viata frumoasa alaturi de noi, doar ca i se intuneca mintea cand cineva din sat venea si zicea ca noi i-am alergat oile si i-am omorat o oaie, sa-i plateasca mama oaia. Ea neavand 1 leu in casa. Oaia fusese alergata de cainii vecinilor, in nici un caz de noi….sau cand mi-am uitat acasa planul casei pentru ora de educatie tehnologica, profesoara a mintit ca mi-a pus 2 in catalog, mi-a trecut 2 si-n carnet, am rugat, am implorat profesoara sa ma ierte… s-a dus glont si i-a spus mamei….a urmat bataia pana la lesin si dormit afara noaptea. Mama era cum era, dar ce ma durea cu adevarat era lipsa de umanitate a oamenilor din jurul meu, oameni care puteau face ceva pentru mine.
Daca eu ma consider extrem de norocoasa si unul din cei mai fericiti oameni din lume, pe mama o consider o supravietuitoare. Femeile din jurul ei se sinucideau ca sa scape de asa viata, altele mureau in urma avorturilor autoprovocate si erau invidiate de restul ca uite, au scapat de viata asta grea…
S-a schimbat foarte mult de cand a inceput sa iasa afara din sat, sa vada alta lume… A plans cand am dus-o prima data la teatru.. acum si-ar da viata pentru copiii mei.
NOU
Pai de ce va batea pe voi mama, o durea mai putin ce luase ea de la tatal vostru? Ce voiai sa zici ca tu stiai de ce iei bataie? Eu le dadeam foc la tot,decat asa ceva….
NOU
Multe vieti trase la indigo, citind ce ai scris mi-au dat lacrimile, m-am teleportat in timp si-n pielea ta instant. Ai reusit sa sintetizezi mult mai bine decat mine. Te imbatisez, bafta si tie!.
NOU
Si eu te rog sa scrii in continuare, Mirel. Scrii bine, cred ca ne-au trecut fiorii pe toti care am citit. Admir enorm ca poti povesti despre toate acestea, asta e vindecarea.
NOU
Of desi am trait la oras si nu am fost nevoit sa muncesc la sat decat in vacante imi dau seama ca norocul mi se trage din faptul ca ai mei sunt primii incaltati (iesiti din sat). Nu va inchipuiti ca daca au fost angajati in invatamant erau mult diferiti de cei din sat.
Multa vreme nu mi-am dorit copii de frica ca n-o sa stiu sa ma port cu ei si o sa-i tratez precum mama si tatal meu. Inca mi se pare ca uneori sunt ca ei.
M-am jurat ca daca voi avea copii nu am sa-i bat niciodata. Am tras de fiicamea o data si m-am speriat. M-am dus in dormitor si am plans ca nu sunt mai breaz decat ai mei.
Mirel multa sanatate si minte limpede! Mi-ai confirmat ca sunt bolnav, dar si ca nu e neaparat vina mea.
NOU
Îmi cam lipsește să scriu pe chat „la mulți ani, Mirel!”. Vino înapoi, dacă vrei și dacă îți permite viața reală.
Mulțumesc pentru articol. Aș citi povești de genul ăsta ore-n șir.
NOU
Citind ce scrieți voi pe aici, mă simt fericit. Când eram mic eram frustrat că eu nu am acasă, calculator, joc pe televizor, cablu sau Internet. Acum, astea sunt glume proaste, în comparație cu ce ați trăit voi. De bătut, nu am fost bătut decât extrem de rar. Și MAXIM o palmă.
Dar aveam colegi cu telefon, calculator, Internet, joc pe televizor și toate cele. Unul dintre ei, lua bătaie zilnic de la mă-sa, dacă venea acasă cu o notă de 9, sau Doamne Ferește, 8. Bătăi crunte, de la o femeie care era frustrată că nu intrase la medicină și care considera că băiatul ei trebuie să facă asta.
Dă-l în mă-sa de joc pe televizor și calculator. Mi-am luat tot ce am vrut din banii mei munciți. Dar măcar nu o visez pe mama noaptea, cum aleargă cu parul după mine. Și nici cum taică-miu o lasă să mă bată, pentru că se teme de ea. Matriarhat, ce să mai.
NOU
BTW, eu am avut colegi de liceu, cu medii mai mare la capacitate ca mine, care s-au retras în primul semestru din clasa a IX-a. Nici acum nu știu motivele, dar probabil că din cauza familiei dezorganizate. Copii buni, care s-au pierdut pe drum.
NOU
eu am avut un coleg premiant si destept in scoala primara si in gimnaziu, dar pe care situatia din familie l-a nenorocit. taica-su era alcoolic si o caftea regulat pe maica-sa. intr-o zi, fostul meu coleg nu a mai suportat si l-a injunghiat mortal pe taica-su. cand eu intram la facultate, el intra la puscarie. din ce stiu, acum este calificat doar ca alcoolic.
NOU
Nu-i ușor să ții piept de unul singur, de regulă e socotit unul dintre cele mai dificile lucruri dintr-o viață de om. Îmi pare rău, Mirel, pentru copilăria ta terfelită, dar îmi pare bine că te-am cunoscut chiar și puțin, chiar și de departe.
NOU
Parintii mei nu m-au pus la munca silnica si m-au incurajat sa invat.
In rest de la bunici matusi unchi vecini oameni care tangential aveau treaba cu viata noastra… absolut toti ne-au judecat.
De batut nu am fost batut, imi amintesc maxim o bataie primita de la taicamio cand era beat… dar eram mic. dupa ce am trecut de 10-12 ani aveam deja 8-9 ani de sport intensiv din care cativa de arte martiale.si bataia nu e misto cand si primesti inapoi.
maica-mea cred ca ne batea cand eram rai dar eu n-am perceput-o ca bataie ca efectiv nu simteam nimic :))
in schimb la noi era bullyingul asta constant, ca eram saraci, eu aveam ochelari, citeam de la 4 ani cursiv si scoala era o plictiseala constanta si faceam multe prostii. si pana in facultate si dupa, chiar si acum a ramas mitul ca eu fac majoritatea prostiilor spart geamuri, stricat chestii, parat etc… desi de cand eram copil si pana acum in afara de cele care ma priveau strict pe mine nu faceam prostii. Adica chiuleam, fumam si ii bateam pe cei care incercau sa ma bata, nu faceam teme etc…
ce voiam sa spun ca din cauza ca ai mei nu ne bateau si nu ne pedepseau… tot hate-ul l-au luat si parintii… din partea societatii.
NOU
cred ca multi dintre milioanele care au plecat afara au ales asta si pentru a pleca mai departe de o familie toxica, probabil le mai trimit bani, dar macar scapa cat de cat de teroarea psihica si de amintirile neplacute
NOU
Foarte corect.
Cunosc o familie compusă din 2 frați și o soră, toți născuți în perioada 1965-1970 care au fost bătuți și maltratați sistematic de tatăl lor care era ceasornicar și de exemplu atunci când acesta scăpa un surubel de ceas pe podea, își obliga cei 3 copii să-l caute în timp ce erau bătuți crunt.
La începutul anilor 90 au plecat toți copiii pe rând în Canada și de atunci băieții nu au mai venit deloc prin România iar fata a fost o singură dată să rezolve niște acte prin anul 2007.
NOU
era bine pe vremea aia. uite ce oameni frumosi si liberi sunt acum, le-a prins bine tratamentul dacic, autentic si stramosesc.
inca un exemplu sinistru al modului in care poporul roman se raporteaza la copii, chestie care se vede si acum prin medii destul de elevate
NOU
Urasc mediul rural romanesc, viata la tara x∞ si toate nostalgiile infecte legate de ” ce frumoase erau satele romanesti si ce pacat ca dispar ” , nu era nimic pitoresc ca intr-o tara din miezul Europei sa existe sate uitate de lume despartite de zeci de kilometri, si unite intre ele doar printr-un drum amarat cu o singura banda, pana in ultimii 10-15 ani poate nici asfaltat . Nu ai ce viata sa traiesti acolo, nu ai ce sa inveti despre lumea in care traiesti, nu ai ce sa stii altceva decat culcat, trezit, muncit la camp, bautura, mancare si bataie, atat .
Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale tarii asteia este ca o atat de mare parte a populatiei s-a nascut in mediul rural, ca nu ne-am urbanizat indeajuns ; ” a adus Ceausescu taranii la bloc, la oras ” bine a facut, trebuia sa aduca mult mai multi, pe toti, iar satele romanesti rupte de lume sa dispara de pe fata pamantului, pentru ca asta era realitatea vietii de zi cu zi in majoritatea dintre ele .
Felicitari tuturor celor care va faceti curaj sa ne scrieti despre asta, indiferent ca este sub anonimat, tot aveti nevoie de o tarie imensa de caracter sa retraiti si sa va reamintiti aceste lucruri, si sa le puneti pe foaie in fata unor necunoscuti, este nevoie ca povesti de genul sa fie auzite, pentru ca cei ce si-au trait viata dincolo de aceasta alta realitate, sa fie mai recunoscatori si sa contempleze mai mult la lucrurile din viata lor .
Citand din clasicul Vali Petcu, dintr-unul dintre cele mai bune articole pe care le-a scris vreodata : Satul romanesc TREBUIE sa moara !
NOU
Mi-as dori sa citesc continuarea. Scrii mai bine decat multi romani din tara cu tot cu scoala lor, aia multa. No worries! Si chiar de nu ai scrie bine, ai o poveste care merita spusa in orice limba si in orice stil.
NOU
m-a rugat sa o corectez. dar am considerat ca e mult mai valoroasa si exprima mult mai bine realitatea decat daca m-as fi bagat eu. gg Mirel.
NOU
Si cand (bine) zice Vali ca satul romanesc trebuie sa moara, multi nu, nu, ca Batman, Batman. Sau ca perioada interbelica…cea mai stralucita din istoria Romaniei. O fi fost stralucita pentru cativa….dar satul romanesc era in agonie. Imi povestea bunica-mea ca n-au dus-o niciodata mai rau decat pe vremea regelui. Cand au venit comunistii si le-au dat cizme de cauciuc si loc de munca in fabrica, a crezut ca l-a apucat pe d-zeu de-un picior. Nu mai vazuse bani pana atunci. Bine, pe urma, cand au inceput cu colectivizarea, cu cotele la animale, cu demolarile, i-a urat cu patima. Dar un lucru e clar, urbanizarea fortata le-a facut un bine imens taranilor, desi neinteles in totalitate atunci.
Parintii mei au fost prima generatie incaltata din familia lor, dar asta ne-a dat sansa mie si sora-mii sa avem parte de o educatie mai buna decat au avut ei, sa crestem mai bine, desi am prins vreo 11 ani de comunism.
NOU
sigur, tarile care nu s-au bucurat de ”binefacerile” comunismului au ramas rurale și inapoiate.
NOU
Mulțumesc pentru articol.
NOU
ehe. pai io am trait in puf, aparent.
Uram sa ma duc la mama la tara ca era munca constanta. Dar fara partea asta de teroare psihica. Dar tot era munca. Dimineata ne trezeam si ne duceam cu vaca. Dar acolo era ok, ca erau alti copii, ne pierdeam dracu toata ziua. nasol era cand era de sapa si de cules fructe
In partea cealalta era mult mai simplu. Singura munca era culesu de prune si ajutat la fan. o saptamana
de munca full time, dar atat. Parfum.
Cand aud aia cu “frumusetea taranului” ma apuca cu spume. Majoritatea erau betivi, abrutizati, violenti. “prea multa carte inseamna si nebunie”
NOU
Parca am recitit Morometii, dar varianta hardcore! Daca mai scrii o sa citesc, sincer cand am vazut cat ai scris am vrut sa dau skip dar cumva ai reusit sa ma faci sa citesc pana la sfarsit, si asta e lucru mare pt mine!
NOU
Acu si intrebarea, mai traiesc parintii tai, si daca da, mai tii legatura cu ei?
NOU
Tata s-au dus în urma cu 12 ani, avea 60 de ani, accident de muncă, singur in pădure. Mama e bine, o mana de femeie, ținem legătura cat de cât, mai mult suna ea. Iar atunci când vorbim, o năpădește plânsul și-mi strica ziua. Am abordat subiectul de câteva ori, însă nu realizează cât și mai ales cum a greșit.
Citez: ” m-am apărat de apa și foc, și uite ce băiat mare, frumos și realizat are ea” și aceiași placa zgâriată ca ” unde da mama crește” .
NOU
Când citesc astfel de povești îmi dau seama că am crescut că o prințesă ținută în puf.
@Mirel, mă bucur că ai reușit să ieși de acolo, că ai reușit să te desprinzi și să-ți croiești propriul destin.
Mă bucur pt tine și te felicit, mai ales că eu lucru intr-o pușcărie și îi văd pe cei care au pornit din situații similare, dar n-au fost la fel de inteligenți, sau nu au avut la fel de multă determinare, ambiție, dragoste de carte sau poate doar noroc.
NOU
Ba, ce de vieți futute și ale lor și ale noastre. Sunt convins ca fără sa vrem și noi le futem creierii copiilor noștri, la un alt nivel. Cred ca își vor reveni de la generația nepoților noștri. Pana atunci, luam cu pastile si băutura.
Mirel, ai trezit in noi niște amintiri… uitasem cum am întârziat de la scoala si m-a bătut cu furtunul, după care m-a tuns zero. Întârziasem pt ca jucasem fotbal mai mult. Și uitasem cum ma pisam pe mine când se uita urat la mine si cum m-am pisat uneori in pat pana pe la 20 si ceva de ani. Trist e ca nici măcar nu sunt capabili sa înțeleagă ce au făcut.
NOU
Foarte bine zici, ale lor au fost futute vietile, iar unii dintre ei le-au futut si pe ale noastre dar datoria noastra este sa intrerupem perpetuarea cercului vicios sa inchidem blestemata cutie, , alfel doar prin inertie se va opri fenomenul, dupa mai multe generatii.
NOU
Viata bate filmul dar clar as vrea sa vad un serial/film inspirat din viata ta!. Incredibil textul, abia astept urmatoarele postari!