Am făcut săptămâna trecută un chinezism pentru poporul de acasă și pentru că dețineam niște ingrediente de la Shan’Shi, gen ceva de bambus, paste și sos de wok. Partea practică la chestiile chinezești este că se fac foarte, foarte ușor și repede și, datorită sosurilor, e aproape imposibil să le greșești cumva, iar sosurile sunt marvelous.
Primul lucru, se trec cevaurile de bambus prin ulei încins, cca 3 minute, după care se dau deoparte, spre liniștire.
Se taie bucățelele de porc (poate fi orice porc, chiar și cea mai joasă carne. aici am folosit ceafă)
După care se dau în uleiul deja încins de către bambusul anterior crocantizat.
Peste el se pune, ochiometric, sosul de wok și, dacă țineți la un gust cu adevărat minunat, acest sos de stridii care dă un gust divin oricărei prăjeli. Eu am mai adăugat niște praf de usturoi și piper, dar este la latitudinea fiecăruia aromele pe care le vrea adăugate.
Adăugați apă până la nivelul cărnii, amestecați și lăsați la prjit, până când se evaporă apa. Alăturat, într-o altă oală, puneți pastele la fiert, cu puțină sare. Când sunt gata, le scurgeți printr-o strecurătoare. Aveți grijă să se termine cam în același timp cu carnea, altfel se prind pastele între ele.
Când aproape s-a evaporat apa și începe carnea să se rumenească, adăugați bambusul și lăsați să prindă gustul sosului. Bambusul ăsta este precum rugăciunile adânci în caz de cancer. Nu strică, dar nici nu are vreun alt efect în afară de a aduce o textură crocantă mâncării, altfel, nu are decât gustul general al dishului.
Se pune într-o farfurie și se mănâncă cu bețișoare, pentru a minimiza riscul de Corona.
NOU
‘r-ati ai dracu’ cu melcii vostri! Cum puteti, frate, sa-i suportati p-aia aia cu ochii oblici? Huo!
NOU
Cu paste normale oare merge?
NOU
Incearca sa pui peste carne si 5 Spices – insa e genul de condiment care fie iti place sau nu.
Il gasesti prin Dragon sau comanda prin Jingdong (JD.com).
NOU
thanks, will try
NOU
Da, și eu folosesc 5 spices la greu. Dacă vă e târșă să mergeți în Dragon (pandemie and shit), e un magazin mișto pe linia lui 21, prima stație după avion (mă rog, cine știe, știe). Nu mai luați pseudochinezării din supermarketuri, n-au niciun chichirez.
NOU
Ultima data am facut Pui Sechuan cu: piept pui, mix de legume thailandeze (dada, stiu, hahaha, hehehe), sos de sweet chili, bambusul din imagine, putin sos de soia si orez. Magnific. Din pacate am mancat cam singur, ca ale mele doamne sunt cam pretentioase – uneia (sotia) ii place chinezescul doar ala din mall, cealalta (fiica) a zis “bleah” (fara sa guste) si a plecat. Oricum, mai fac! Data viitoare fac pui gong-bao/kung-pao sau cum pastele mamicii lui ii spune.
NOU
Voi incerca si puiul cu crusta de susan si miere, o grozavie! Cauta “honey sesame chicken”.
NOU
*Sichuan. Poți să zici și-și (gongbao e în pinyin, kung-pao e în Wade-Giles, alt sistem de transliterare, anglo-saxon și colonial, hă hă). Uite o rețetă cu subtitrare:
youtu.be/wEkVkT6IU9M
NOU
E un local asiatic pe strada occidentului, Asia star parca se numeste, au honey fried chicken . Tot ce e acolo e delicios si ieftin
NOU
Pot să zic că NU SE FIERBE CARNEA, doar o tragi în ulei încins? Pot! 🙂
NOU
Am incercat mai de mult sa fac diverse chestii chinezesti – nu-mi iese cum trebuie. Din poze – vad ca nici tie ( bine – irelevant daca tie iti place, nu-i vb de hatereala aici).
Am studiat putin problema si sunt niste chestii pe care chinezii le fac – si noi nu.
1- wok mare din fier gros ( asezonat ca lumea)
2- soba/aragaz cu jet de aer ( zici ca-i flacara de la racheta) , chestie care incinge f bine wok-ul si face mancarea asa cum le iese lor, semipreparata cumva ( legume crispy etc).
3- multe chestii le dau prin amidon intai ( carnea de ex)
4 – monoglutamat de sodiu la greu ( sare chinezeasca ii spune). pun cu polonicul la propriu…
Primele 3 chestii – mi-am propus sa le incerc. Soba cu jet e mai complicata ( dar am deja o soba racheta la care ma gandesc sa fac niste adaptari + o sursa de aer)
Monoglotumat-ul de sodiu – o sa-l omit insa…
NOU
Fix despre sarea chinezeasca (monoglutamat) am vrut sa scriu si eu dar ai fost mai rapid. (@geretus)
Imi place de mor mancarea de la un anumit restaurant din Dristor care-i asezonata cu asa ceva la greu. Dupa niste ani de consum regulat o data la cateva saptamani am aflat si de ce imi placea atat de mult fiind 100% bucatari din China, consumatori mai mult de acolo etc.
Oamenii folosesc si acasa, cei care locuiesc in Romania isi importa cu kilogramele…
Sosul acela de stridii si cel de soia si orice alt sos 100% din Tara Soarelui Rasare sunt divine pentru ca sunt pline de asa ceva.
Problema cu el este ca e nociv. Ca si aerul din capitala noastra draga…nu ar trebui consumat decat foarte rar spre deloc.
NOU
Din-Fu ?
NOU
Toate Vegeta-urile au fost facute pe baza de monoglutamat pana de curand . Intr-o vreme puneau romanii vegeta la orice. Punctul culminant pentru a fost cand am comandat niste oua la micul dejun intr-un restaurant din Ro si mi le-au adus pline de vegeta…
NOU
Scuza-mi indiscretia, dar ramasesem cu impresia ca ai diabet. Tu ai diabet de tip 2 si mananci paste?
Te rog eu, pentru binele tau si al familiei tale, lasa autosuficienta deoparte si informeaza-te. Sunt mii de oameni care au scapat de simptomele diabetului prin alimentatie, evitand carbohidratii. Diabetul de tip 2 e abuz de carbohidrati pe termen lung, ajuta mult daca ii scoti din alimentatie.
Daca e de tip 1, imi retrag cuvintele.
NOU
Te rog, dacă nu ai tu însăți diabet, să te abții de la sfaturi.
Hipoglicemia se lasă cu moarte și se rezolvă cu carbohidrați. Diabetul nu înseamnă doar hiperglicemie.
NOU
Cred ca am specificat ca vorbesc de diabet de tip 2. Am 3 cazuri in familie de diabet de tip 2 (am avut, ca sunt toti morti), iar din familia sotului, tatal lui are diabet. Cata vreme ocoleste carbohidratii, ii merge bine. Cand o ia iar pe aratura, se inrautatesc lucrurile. Nu vrea sa faca legatura intre alimentatie si sanatate.
Dar ma rog, mai bine nu ma bag. Stiti voi mai bine.