Eurostat. Doar un sfert dintre tinerii români cu vârste între 25 și 34 de ani au absolvit anul trecut o facultate sau o școală postliceală, cea mai mică pondere dintre toate statele membre UE.

Bine, nu se menționează acolo câți tinerei între 35 si 60 au absolvit facultăți prestigioase precum Spiru sau Bioterra (a se scuti despre ce carte se face acum la Spiru și ce tare e, după ce ți-ai făcut renumele de șpăgari, nu îl mai ștergi niciodată, Spiru Haret, ca instituție de învățământ, trebuie să se desființeze, eu nu aș angaja pe cineva cu diploma la Spiru by default).

În rest, e stupid să dorești să ai 50% din tineri absolvenți de studii superioare. Dacă toți suntem telectuali virili, cu sapa cine mai dă? Instalatori cu diplomă în filozofie? Sudori cu diplome de la gender studies? Odată ce faci un ciclu de învățământ superior, este evident că țelurile tale sunt spre un job mai bun decât simplu pălmaș la montat prize. Unde se mai face departajarea? Unde ne oprim? Angajăm doar tehnicieni agricoli cu master, fmm sistem Bologna?

Învățământul superior este pentru elite. Pentru oamenii care sunt capabili să învețe la un alt nivel, care au demonstrat capacitatea superioară în domeniul lor, care pot face ceva util și real după ce termină școala. Nu este refugiul păsăricilor (de ambele genuri) care refuză să pornească în viață și atunci mai fac o facultate, să amâne momentul. Nu ar trebui să fie o fabrică de diplome și o trambulină spre oferte nesatisfăcute de nevoi. Sau invers.

Poate se înețelege că aș fi disprețuitor cu oamenii muncitori. S-avem pardon, calificarea mea de liceu este electromecanic vagoane și locomotive, dacă la CFR nu ar fi fost mafiotul șpăgar Ion Molea ca lider de sindicat, acum aș fi fost un mecanic de locomotivă fericit și împlinit, pentru că mie chiar mi-ar fi plăcut jobul.

Iar de fiecare dată când vă mângaiați diploma de facultate, după care plecați în Pipera, mai dimineață, ca să nu prindeți aglomerația de 7, să vă aduceți aminte de dl. Marin, instalatorul meu, care vine la muncă într-o salopetă jegoasă și veche, iar sculele și le duce cu un logan care sunt convins că e prins cu sârmă prin unele locuri, iar în weekend se urcă în Panamera proprie, pe care a avut bunăvoința să mi-o arate, că nu mai urcasem niciodată în așa ceva și se duce la căbănuța sa de undeva de lângă Isaccea, să pescuiască, să facă un grătar, să se joace cu nepoțica, chestii de astea.

După o viață de trăit din produsul minții, tânjesc să fiu undeva unde să trăiesc doar din ce fac mâinile. Să nu trebuiască să mai gândesc, să nu mai decid nimic, doar să întreb Unde doriți priza, pe stânga sau pe dreapta?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

84 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Absolvent de Spiru aici 🙂 facut facultate sa scap de armata. Incepusem si drept pe la Targoviste pe hartie sa nu ma prinda.
    Atestat profesional din liceu pentru interpretare vocala :))
    Cine ma angajeaza, promeste ce am invatat la calificarea la locul deunca, hartiile alea sunt degeaba.
    Drept ca la Panamera sau GL nu indraznesc sa visez.

    • #2

      Hartiile alea doar te pot ajuta sa iti deschida niste usi, atat si nimic mai mult.
      Adica, lipsa lor iti pot inchide: ” aaa… stai ca nu are facultate, nu-l chemam la interviu”

    • #3

      @Cristi, true story, si pentru ca toti vor facultati si diplome acum la cv toti mint asa ca e foarte fun pentru hr si oamenii de la interviu cand se trezesc cu exemplare care nici n-au tangenta cu domeniul

  2. #4

    Confirm cu instalatorul nostru. Nu are panamera, dar tot un Porsche conduce și are vreo 10 apartamente prin centrul Bucureștiului cumpărate. Muncile astea sunt aur și o oportunitate pentru toți cei care își decid acum drumul, doar să își poată scoate capul din curul părinților care le dau speranțe false că e bine să ai o diplomă de facultate, mămică. Bullshit.

    Apropo de a lucra fără sa fie nevoie sa creezi/filtrezi/sintetizezi etc, e ceva ce ma încearcă de mult timp și n-am atâția ani de munca. Îmi amintesc la un moment dat intr-o perioada mai neagra, când nu aveam mașina și mergeam la munca pe jos, nu venea niciun taxi pe zăpezile alea, o iarnă nenorocită de mi-am rupt gatul pe bulevardul Unirii de cel puțin 5 ori pe minunatele porțiuni alunecoase, ca treceam pe lângă o florărie și doua saloane de manichiura. Și vedeam florareasa cum face buchete și gagicile de la mani-pedi cum își beau cafeaua și se uita în zare și așteaptă clienți… băi și eram geloasa. :))
    Years later, am încercat hand-made, am deschis și un salon de mani, nu merge nimic cand nu te-ai format în sensul asta, eu cel puțin fără sa am rezultate nu pot fi constanta în nimic.

    • #5

      Mie mi-a luat doar 7 ani sa ridic diploma de master..
      Asa la subiect, dupa o saptamana de sql&python&oracle am facut o zi de reparat o scurgere de baie, niste robineti de chiuveta si unii de calorifer. Ma dor inca mainile, am si zgarietuei, dar relaxare ca asta mai rar.
      Statul in c.. pe iarba, la cabanuta, cu paharul de vin in mana nu e asa de relaxanat. Sau nu mai e pentru mine.
      Am ajuns sa caut activități unde sa nu fie nevoie sa gandesc deloc si nu’s daca e de bine. Nici sa conduc masina nu mai vreau, daca e careva dispus sa o conduca nu are decat. Bag benzina si platesc tot doar sa stau in dreapta si sa casc ochii aiurea pe drum

    • #6

      burnout e asta…

    • #7

      “Îmi amintesc la un moment dat intr-o perioada mai neagra, când nu aveam mașina și mergeam la munca pe jos” – Horror, efectiv!!! nu-mi spune ca erai nevoie sa atingi si bara din autobuz?? :)))) Sunteti mortali cu ce inseamna pentru voi sa ai o viata buna.

    • #8

      Laurra, iti vand un pont: smecheria mare nu e sa stai la Cuca Macaii si sa vii la munca cu masina, ci sa locuiesti atat de aproape de munca incat sa n-ai nevoie de ea.

    • #9

      @Add, nu mi-am ridicat diploma niciodată.

      Și @venom și @sans ceva, nu că ați merita, dar răspund:)). Perioada neagra nu era din cauza de lipsa de mașina, jesus, era legata de job, că despre asta vorbeam. Și distanta locuinței mele față de job nu a depășit niciodată 2km, n-am avut nici job nici casa la cuca macaii, doar ca 2km cu zăpada pana la genunchi de prin 2017 și ninsoare cu vânt din față îmi păreau cinspe.
      Si da, masina mi se pare un bun necesar si extrem de util cand ti-l permiti.
      Ca și când despre asta era vorba în topic, dar ma rog, acum o sa aveți un weekend liniștit. :))

    • #10

      @Laurra: “zapada pana la genunchi??
      Ține minte 3 cuvinte: ES-CLUS! Sunt cu macar 2 cm mai inalt decat Torje.

    • #11

      confirm, ii ajung pana la umar.

    • #12

      Noi avem masina, dar ne place mai mult sa mergem pe jos. La serviciu niciodata nu ne deplasam cu masina personala. Ma bulverseaza obiceiul asta ciudat al oamenilor din București care se plang ca e poluare si aglomeratie, iar pe de alta parte sunt in stare sa mearga cu masina inclusiv pana in parcul care e la o aruncatura de bat.

    • #13

      spune sincer, vii din cluj, ardeal ceva

    • #14

      Cam multe apartamente…

    • #15

      Laurra, daca te-am jignit imi cer scuze, nu aia era intentia.

      Izenya, am niste cunostinte, nu in capitala dar tot in oras mare, care merg sa cumpere paine la 200m cu masina. Le ia 5min sa ajunga unde e parcata masina pe strada, inca 5min manevre de iesire, semnalizari si injuraturi catre ceilalti soferi care nu ii lasa sa iasa, 2min drumul efectiv, 10min invarteala in jurul cladirii pentru cautat loc de parcare langa buticul de cartier, 5min de la masina la butic. Plus drumul inapoi. Pe jos toata afacerea dureaza 15min.
      In Ro masina nu e un mijloc de transport, e un simbol al statutului, de aia toti romanii se inghesuie sa le cumpere.

    • #16

      @Arhi: Născută și crescută în București.

    • Culmea ironiei: să te cheme nea_zăpadă și să nu-ți treacă zăpada de glezne :)))

    • #18

      @Domnu’ de la Tool-ărie: poate aveti treaba cu doamna infirmiera si pranzul pasat iar noi va retinem:))

  3. #19

    Economia Romaniei nu are capacitatea de a absorbi asa de multi absolventi de studii superioare, precum economiile din vest. Pentru ca la noi se face multa munca bruta, manuala sau la banda. Cam tot ce e job de creatie, de proiectare sau de service, ramane in vest.
    In plus, intr-o tara cu o rata de emigrare asa de mare, statul nici nu trebuie sa investeasca in plus, caci ar fi bani pentru pregatirea viitorilor specialisti ai vestului.

    • #20

      Întrebarea e, de ce rămâne în vest & aici nu.

  4. #21

    Eu am terminat master-ul cu 9 ani in urma. Nici acum nu mi-am ridicat diploma.

    • #22

      22 ani. Mi-am ridicat diploma de master dupa 22 de ani. Atat de mult mi-a trebuit de-a lungul vietii.

    • #23

      Nu fiți bătuți în cap, mergeți & luati-o.

  5. #24

    O fi si din cauza ca la noi, majoritar, intri la facultate la 19 ani (terminarea liceului) si termini la 22-23 (majoritatea facultatilor au o durata de 3 ani, atunci se considera ca ai terminat facultatea. Studiile postuniversitare banuiesc ca intra in alta categorie). Din cauza asta nu apar in statistica.

    • #25

      Pentru ciclul Bologna (3 ani de licenta), nu esti specializat daca nu urmezi si master de 2 ani

    • #26

      pai cum plm…

    • #27

      @punKreas

      E pă dracu’?
      Tu de ce crezi că există atâtea centre de formare?
      Au ajuns să-și facă angajați de spitale, poliție, construcții tot felul de cursuri (contra cost, bineînțeles) să nu fie concediați, repartizați sau mai știu eu ce.

      Cursurile ălea pe care le fac cadrele didactice primare, din ciclul „perfecționării continue”), pentru credite în dosar, de frică(!) concedierii/repartizării.
      Așa am înțeles că fac și asistentele din spitale.

      Lunile trecute, am auzit că mulți din sectorul public au făcut, forțați, cursuri de contabilitate, GDPR și mai știu eu ce, fiindcă riscau concedierea.

      Las-o dracului, unde în Vest mergi cu atâta frică/teroare că-ți pierzi locul de munca dacă nu faci in perpetuu „perfectionari” sau cine știe ce cursuri suplimentare, de frică?

      Cunosc un caz, pe speța traducătorilor. A terminat licența, masterul, numai ca pe urmă să li se spună că, dacă vor să fie traducători ‘autorizati’, tre’ să se plimbe prin București să mai dea nu știu ce examen (tot contra cost, normal) pe la nu știu ce autoritate.

      Ce pula mea de țară (pardon de expresie) e asta, în care ți se pun blocaje de tot felul, și înainte, și după angajare, de nu suntem deja toți abonați la xanax & maximag?

  6. #28

    Dupa ce am auzit care sunt scorurile care se cer pe aici prin Germania pt lucruri manuale, ma batea gandul sa imi bag picioarele si sa fac o Ausbildung de orice meserie. Ex, vecina povestea ca pt casa ei de 3 camere, zugravii consultati – toti – iau cerut de la 2700 de Euro in sus pt a-i face mici reparatii si a da cu lavabila (cand au zugravit apt unde stau, mesterilor le-a luat 2 zile sa varuiasca complet un apt de 100mp, ca au scule si experienta). Ca atare, vecina si-a luat mosul si amandoi la 80+ de ani si-ai zugravit singuri casa in aprox 2 saptamani.

    • #29

      Confirm, văruit, schimbat usi, vopsit un dulap, montat un wc încastrat, o chiuveta si schimbat prize+întrerupătoarele – 5k. Aceeași suprafața, Belgia.

      Cu muncitori romani, “localnicii” ne-au cerut de la 10.000 in sus, dar sa ne înfoliem singuri mobila 🙂

  7. #30

    În țara unde sălășluiesc acum singura mobilă decentă din prisma raportului preț/calitate este, din păcate, cea de la Ikea. Așa că am luat câteva dulapuri de la ei, pentru a căror livrare am plătit nu mai puțin de 160 de euro (cu cât comanzi mai multe, cu atât e mai scumpă livrarea, Smart huh?).

    Toate bune și frumoase până ajungeai la partea de montaj, unde băieții îți cer 20% din valoarea fiecărei piese de mobilier. Cu alte cuvinte, pentru cel mai mare dulap transportul plus montajul ar fi costat “decât” 280 de euroi.

    Și, uite așa, M-am apucat sa asamblez singur fiecare element comandat, Operațiune care, la final de zi, îmi aducea o enormă satisfacție.

    În concluzie, mă gândesc serios să renunț la ultimii 15 ani petrecuți în domeniul comunicării și să deschid un business de asamblare mobilier. Că oameni atehnici sunt cu duiumul, iar plăcerea de a șurubări nu ți-o aduce niciun doctorat 🙂

    • #31

      O idee f buna, testeaza pt inceput fara a renunta la job
      Eu provin dintr-o familie de ‘ntelectuali, 90% dintre niste ratati din toate punctele de vedere, dar cu diploma, care au marsat mult ca eu sa fac studii superioare in Romania. Eu fiind o tipa f dedicata propriilor dorinte, am refuzat. Acum traiesc din ceva practic, partial munca fizica, partial mentala, dar cu rezultate practice in concret, si sunt f multumita
      In general fac afaceri persoanele care nu au studii, pt ca scoala romaneaaca impune conformism si gandire liniara, fix ce NU trebuie in afaceri, unde totul e practica , si inveti in mare din ce nu merge, dupa ce ai pus in practica

    • #32

      Și eu mi le-am asamblat singur, costurile implicate dacă le asamblau ei m-au făcut să spun “pas” specialiștilor. Tot dulapuri, pat și alte alea au ieșit, n-a fost nevoie să le iau la pilă :))

      Trecând de asta, business-ul cu montarea ar putea avea ceva succes. Pe grupurile de Chiajna sunt destui care oferă asemenea servicii, asamblând mobilă de pe la toți providerii în materie posibili. Nu știu cum merge dar ofertă este, deci trebuie să fie și cerere 🙂

  8. După ce Androneasca (parcă) a făcut pe boltă pe tot ce înseamnă Școli de Meserii și le-a rebrănduit și schimbat de multe au fost desființate, cred că o problemă mai mare e că la noi nu te poți specializa la locul de muncă într-o meserie.
    Mai toți prietenii plecați prin țări străine, sunt calificați drept sudori, electricieni la locul de muncă. Au făcut “cursurile” cu un maestru la muncă, au dat proba la muncă ori un centru specializat și au primit diploma.
    Unul dintre ei îmi povestea că a durat 6 luni, prima a lucrat extra program, dar a fost plătit pentru orele respective (nu la fel de mult, dar tot a fost plătit), apoi a început să preia și sarcini de sudură. A învățat atât de bine încât acum extra jobul respectiv, sudează pentru yachturi.
    La noi ar fi trebuit să meargă-n timpul liber să facă niște cursuri din alea bune pe fonduri europene unde ar fi trebuit cineva să-l învețe în vreo sală de curs ori pe la vreo firmă unde se face “practică”.

    • #34

      Exista destule licee tehnologice care au și clase de profesionala, dar elevii merg acolo doar dacă nu au de ales, susțin asta având destulă experienta ca diriginta. Când veneau sa completeze opțiunile pentru învățământul liceal, pana și elevii cu 1 și 2 la Evaluarea Națională refuzau sa se înscrie la profesionala, voiau neapărat la liceu, ajungeau la profesionala abia în a doua sau a treia etapa de repartizare. Ca să nu mai zic de elevi cu 4 la evaluare care voiau la liceu teoretic. Am avut pe unul care luase 7 la evaluare și, în ciuda insistentelor mele, și el și tatăl au refuzat sa treacă pe fisa de opțiuni altceva decât câteva colegii naționale la care se întra numai cu medii de la 9.50 în sus.

  9. #35

    Sondajul nu e corect. Cel putin in Romania nu s-a pus si scoala veti-i.

  10. #36

    Am terminat Spiru sa nu ma ia in armata. Ce fac la munca e calificare la locul de munca. Nu visez la Panamera sau Gl ca nu imi permit.

    • #37

      N am stiut ca s a dus si primul. Aici rezumatul 🙂

  11. #38

    la noi era pana recent obsesia din timpul comunismului ca trebuie sa faci o facultate, ca atunci daca faceai erai in principiu aranjat pe viata si aveai un alt statut fata de muncitori sau maistri. cum au trecut deja 30+ ani de la revolutie, s-a cam dus obsesia asta, ceea ce mi se pare normal, mai ales la ce fabrici de diplome inutile au devenit majoritatea facultatilor, care au crescut numarul de studenti ca sa poata lua profesorii salarii mai mari (si ca sa angajeze mai multi profesori) si ca sa poata colecta mai multe taxe de studii.

    nu mai stiu ce se intampla insa cu scolile profesionale, ca la un moment dat le distrusese Androneasca sau altul de pe la invatamant si cum ziceai si tu, de meseriasi chiar e nevoie si un meserias bun poate sa castige mult peste medie. iar daca te pricepi la ceva si ai o meserie utila, chiar nu are sens sa mai pierzi 3-5 ani prin facultate unde oricum te invata chestii inutile, decat poate pentru componenta sociala.

  12. #39

    Mi-ar fi placut sa pot termina chimia sa lucrez in domeniu

    Lipsa banilor m-a facut sa renunț

    Acum lucrez ca data analyst prin UK, rup Excelul in doua.

    Ma chinui la 38 de ani să învăț chestii extra dar parca nu mai am memoria și puterea de concentrare de acum 20 de ani.

    • #40

      Am terminat chimia, n-ai pierdut nimic, cel puțin în România. Cu câteva excepții nu ai ce face cu chimia aici, sa masori excesul de conservanți din carne sau sa te umpli de eczeme pe mâini de la găini poți și fără diplomă în chimie.

    • #41

      Persevereaza.
      La 41 ma chinuiesc sa imi dau ultimul examen ACCA. Job full time, familie tot tacamul.
      Dupa o ora de citit am creierul obosit, mai mult de doua ore maaxim doua jumate nu fortez nici chiar in weekend.
      Am incercat in trecut si am ajuns la burnout inainte de examene (not pleasant).
      Bine eu nu pot sta degeaba si bag si alte carti pe langa studiu, net, orice.
      Ce vreau sa zic… nu devine mai usor.. dimpotriva
      Multa bafta :))

  13. #42

    Nu prea inteleg cum a fost facuta statistica. Se uita la tinerii intre 25 si 34 care au diploma de licenta/postliceala? Sau se uita la cei care au absolvit anul trecut? Ca nu prea are nicio logica daca te uiti la cei care anul trecut au obtinut diploma, si incepi cu cei de 25 de ani, majoritatea oamenilor termina studiile de nivel universitar/postliceal in jur de 22 de ani.

    • #43

      Este proasta interpretarea celor care au tradus “au absolvit anul trecut “. Sondajul i-a luat in seama si pe cei care nu au ramas repetenti 2 ani.

    • #44

      Mda, ce inseamna timpurile verbale…. “au absolvit” si “absolvisera” nu inseamna acelasi lucru

  14. #45

    Aia cu pe stanga sau pe dreapta intreaba croitorii pe barbati, priza se pune pe mijloc!

  15. #46

    Eu, om fara scoala, nu m-as da neam pe doi insi cu spiru haret

    • #47

      :)) Nea Zăpadă, mâncași/gătiși chinezării? Mă tot țineam să întreb, te-ai repatriat sau ești doar în vizită?

    • #48

      Rentré définitivement, monşer.

    • #49

      Fara suparare, toti oamenii au o parere buna despre ei insisi.

    • #50

      voi astia cu ”neam” asa ma exasperati cu expresia voastra

    • #51

      Zedicus: nu te-am vazut sa iei atitudine p-aci cand unineuronalii mandri de dincolo de Carpati nu ne slabesc din “o zis” si “o fost”:))

    • #52

      Sau cand oltenii ne minteau cu obraznicie ca ar fi oameni cat de cat ok

    • #53

      @Nea Z: Quoi?!? Atunci musai să organizăm un zaiafet pe cinste într-o locandă cel puțin orientală!

      Pentru cititorii ahtiați, o țâră Rabelais:

      „J’avais soupé, mais pour ce ne mangerai-je point moins, car j’ai un estomac pavé, creux comme la botte saint Benoît, toujours ouvert comme la gibecière d’un avocat”

    • #54

      Volontiers! Stabilim cu Senioru’ ca sa ne potrivim disponibilitatile. Pour instant, eu vin in fiecare luni dimineata in Bucuresti si plec seara.

    • #55

      Da, da, numai să daigneze Cetin să-ți dea mailul meu. Arhi, connecting people 🙂

  16. #56

    “Dacă toți suntem telectuali virili, cu sapa cine mai dă? ”

    asiatici
    zeci de milioane de asiatici
    sunt harnici, ieftini, docili, nu creează probleme, nu beau, nu se încaieră

    nu e nimic în neregulă să ai o națiune de intelectuali și să externalizezi muncile de jos către imigranți.

    • #57

      Da, doar ca nu.

      1. Nu e “o natiune”, tocmai ti-a zis Arhi ca suntem pe ultimul loc.

      2.Din aia cu facultate, 90% nu stiu scrie corect gramatical, cultura generala e zero iar licenta e luata la limita, cu maxim nota 7.

      O natiune de intelectuali cu diploma e un deziderat stupid, inutil societatii per ansamblu si chiar pagubos.

      Prefer ca natiunea mea sa aiba joburi sigure si platite demn, nu sa import toate maimutele disperate ale planetei.

      Imi va plati la sfarsit Ali sau Huan Ji pensia ? va plati pe pizda mamii lui, se va cara inapoi in Bumfuck, Malaezia dupa 5 ani, dupa ce s-a intretinut pe aici inclusiv din taxele si impozitele platite de catre noi.

    • #58

      Doar o corectie:
      Malaezia este mult, mult peste nivelul Romaniei ca dezvoltare economica, nivel de industrializare, organziare, infrastructura, nivel de trai, educatie, etc. Occidentalii merg sa munceasca acolo.
      Daca spuneai Bumfuck, Fililine sau India sau Sri Lanka era ok.

      PS: bronzatul ala nu iti plateste pensie in principiu, desi f multi se stabilesc in tara unde muncesc si sfarsesc prin a intra in sistem si contribui, dar “elita” cu “job sigur si platit demn” – socialista si utopica formulare – da, plateste. Mult si constant.

    • #59

      @Dragos: Poate as putea intelege nationalismul asta exacerbat – sa nu vina (h)unii sa ne ia bogatiile si sa abuzeze de serviciile mirobolante asigurate de cel mai stat din statele care este – se stie, daca nu am fi cam ca pielea ‘lulii in comparatie cam cu orice stat unde s-a inventat apa calda.

      Stiu, noi vrem egalitate, dar nu pentru catei cand e sa rupem granitele in tari mai bune, dar ce sa caute nene unul mai slab ca mine la mine in tara.

      Poate ar fi util sa privim chestia asta cu granitele un pic mai flexibil si mai putin medieval … Eu daca m-am nascut lucrand la Cazut Din Caruta SRL si sunt bun in ceea ce fac, nu trebuie sa mor acolo, poate ar fi bine sa fiu primit la Apple, Amazon, Google, ca poate unii de pe acolo sufera de misecuvenism si nu prea mai au chef de munca.

      Altfel, du-te in India ca si asa o desconsideri si vezi cum e cu castele pe acolo, pari asa, un pic Dalit.

      Emigrantii sunt mai corecti la platit taxele decat multi nativi, si daca pleaca, ramane contributia la pensie, ca poate ai vreun bugetar in familie care a auzit expresia aia swahili “Jambo, you have to suport us, my friend, Hakuna Matata”.

  17. #60

    Dupa mai bine de 15 ani de munca telectuala, m am apucat( deocamdata hobby mai serios) sa fac meseria tatalui meu( constructii metalice), Printzesa Ardealului zice de mult ca implinirea vine si din facut chestii cu mana…nu neaparat l am crezut dar ii dau dreptate.

  18. #61

    Cel putin in Elvetia, “tertiary education” nu inseamna doar invatamant universitar. Cred ca doar undeva la 30% sunt absolventi de universitate. Restul include un fel de educatie postliceala dupa o scoala de meserii pentru tot felul de postcalificari, certificari etc.

  19. #62

    Sau infirmiera cu licenta in turism-management, ceva ca nu am retinut ce.. si mie (asistenta fiind) mi-e rusine, sunt cu ochii-n patru, nu cumva sa ma scap pe undeva, ca citesc! Carti, adeca! In orice companie de la munca, pe orizontala sau pe verticala!

  20. #63

    Instalatorii cu panamere si zugravii cu x-uri nu sunt aia care plang ca nu au autostrazi, spitale etc, dar ei se feresc de chitante ca dracu de tamaie?

    • #64

      nu cunosc. mie imi factura

    • #65

      Nu, aia sunt patronache care platesc angajatii (sclavii) la negru sau la gri si scot Z-ul la sfarsitul zilei cu 50 intrari in loc de 500.

      “Antreprenorii”.

  21. #66

    Nu neaga nimeni importanta si castigurile din muncile fizice/tehnice, insa scopul de a scoli cat mai multi europeni este total justificat:

    -UE, sau mai bine zis cateva tari, isi propun sa scoleasca cat mai multi tineri, pentru a avea specialisti in domenii ca inalta tehnologie, R&D, conceptie, etc, deoacere partea de productie este poluanta, poate fi facuta in multe alte tari la costuri mai mici
    -se presupune ca tinerii care urmeaza institutii de invatamant superior devin mai toleranti, se integreaza mai bine in societate, devin mai civilizati, au aspiratii mai inalte, ceea ce pana la urma functioneaza ca un ascensor social pt societaile respective
    -in general, o facultate, chiar daca nu te invata intotdeauna ceva practic, te obliga sa gandesti, sa iti depasesti poate conditia de consumator tiktoc, mc donalds si coca cola, iti mai pui neuronii la treaba
    -clasamentul este inselator, sunt tari UE in care faci un BAC+2, esti inclus in categoria cu studii superioare, nu cred ca aceeasi regula/forma de invatamant exista in Romania

    • #67

      “in general, o facultate, chiar daca nu te invata intotdeauna ceva practic, te obliga sa gandesti, sa iti depasesti poate conditia de consumator tiktoc, mc donalds si coca cola, iti mai pui neuronii la treaba”

      Ce mah ? :)))))))))))))))

  22. #68

    In Romania, dupa 25 termina prima facultate doar ratonii care au ramas repetenti mai multi ani sau nu au reusit sa intre in anul cand au dat si bacul. Altfel, pe la 24 esti gata cu tot cu master.
    Nici statisticienii care au inclus Romania la pausal in intervalul ala nu par produse premium iesite pe poarta facultatii.

    • #69

      Aaa, au tradus ai nostri prost, de-aia nu prea are sens intervalul vietii. Adica n-au inteles ce scrie in grafic.
      “Doar un sfert dintre tinerii români cu vârste între 25 și 34 de ani au absolvit anul trecut o facultate sau o școală postliceală”
      Ei au vazut in grafic anul 2021 si au inteles ca trebuia musai anul trecut absolvita :))

  23. #70

    Nu inteleg la ce naiba te intreba peste tot ultima scoala absolvita. La medicina muncii te intreaba, la banca te intreaba, ieri cand am schimbat buletinul m-a intrebat. E misto cand le zic “liceu”.
    Si mai misto e la munca ca desi am pe mana tot ce inseamna quality plus people managmeent la ditamai produsul sunt incadrat ca “programator ajutor” ca fara studii superioare nu pot fi altceva.
    Tara lu papura voda.

  24. #71

    E si mai trist. Postliceala e ISCED 4, de la ISCED 5 in sus sunt cei care au cel putin un ciclu de licenta terminat.

    Altfel, eu am o interpretare mai putin dramatica dintr-un anumit punct de vedere (si eu frec zi de zi la locul de munca diverse statistici socio-economice care cam confirma punctul asta de vedere): orasele mari (Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov, hai Iasi si Sibiu… si probabil cam doar astea ar fi) sunt cvasi-comparabile cu multe orase occidentale din multe puncte de vedere, de la nivel de trai la structura a economiei. Doar asa ca idee, zona Bucuresti-Ilfov este in topul UE ca % al ponderii salariatilor in sectoare high-tech si intensive pe zona de cunoasteri (~10% din totalul salariatilor). Deunazi a facut o revista a Financial Times un top al oraselor viitorului in UE si Bucurestiul era pe locul 5 (!), flancat de Dublin si Munchen. In caz ca sunteti curiosi:

    www.fdiintelligence.com/content/rankings-and-awards/european-cities-and-regions-of-the-future-20222023-winners-80707

    Acum, cum se pupa ce spuneam eu mai devreme cu graficul asta de la Eurostat in care avem cel mai mic procent de oameni cu studii superioare in randul tinerilor. 1. multi emigranti si 2. aici voiam sa ajung mai devreme: cu exceptia oraselor ante-numite, in restul tarii este bezna noptii. Vidul vidului. Nimic. Ecartul dintre Romania asta in care traim, probabil, multi din cei de comentam aici si ceilalti este imens si nu stiu daca poate fi cumva redus…

    • #72

      „sunt cvasi-comparabile cu multe orase occidentale din multe puncte de vedere, de la nivel de trai la structura a economiei.”

      Care structura?
      Care economie?

      Dacă umfli prețul imobilelor/chiriilor, it doesn’t mean jackshit.

  25. #73

    Așa ceva nu se există .Cred că de peste 20 de ani aud jelania asta legată de intelectualizarea țării . E un pic de ipocrizie aici pentru că imaginea clasei muncitoare este idealizată până la rozaliu , la fel și cea a muncii fizice .
    Am mai prins pe la mijlocul anilor ’90 un loc de muncă într-o fabrică comunistă dar am avut și de atunci de-a face cu poporul muncitor . Nu am nimic împotriva muncii de orice fel și nu mi-ar fi rușine de un măturător sau un sudor . Problema e alta -mediul de lucru și durata în care muncești in acel mediu . În 99% dintre cazuri mediile de lucru sunt nasoale . Pe partea fizică e cârca , ruperea de oase , accidente , fracturi , intoxicații , inflamații , 1001 motive pentru viitoare boli profesionale . Pe partea umană e insă și mai rău – foarte multă răutate , dușmănie , hoție , bețivănie , curvăsăreală , rasism etc prin orice atelier , garaj , fabrica sau șantier. Poate o să-mi spuneți că astea sunt prezente și in departamentele unei redacții de cultură sau intr-un birou de arhitectură . Or fi , nu neg , însă mai ascunse . In schimb intr-o fabrică risti sa-ți iei un cap in gura dacă te-ai uitat mai mult la gagica maistrului de schimb sau dacă il contrazici pe colegul tau in legătura cu numarul de faze electrice (3) .
    Să mai spun și ca mediile astea orice idee neortodoxă este din start respinsă . Să te fi ferit Dumnezeu ca in 1996 să fi spus că l-ai votat pe Țap sau de Corneliu “Căposu'” că a fost un mare patriot . Țiganii și evreii ar trebui împuscați , femeile sunt curve .
    Rar am intâlnit niste oameni cu idei mai fixe și mai toxice decât am intâlnit printre muncitori . De cultură nici n-are rost să mai pomenesc . Zero . Muzică de antena satelor,multe conspirații , discuții nesfârșite despre bucșe , planetare , blana oilor și grăunțe pentru porci , meciuri de fotbal ,betii și batăi intre rude, bulaneală printre strunguri cu femei la menopauză ș.a.m.d.
    Pe scurt – noaptea minții , deșert .
    Lucrurile astea nu sunt valabile doar aici . Am rude tinere plecate de 20 -25 ani prin Italia/ Spania / Germania care stau la câțiva km de catedrale / muzee/ monumente vechi dar care n-au avut niciodată curiozitatea să le viziteze . Pai de ce sa vezi tu nu știu ce catedrală celebră din Roma când il poți asculta duminica de Nicolae Guță pe Hora TV ?
    Poate că multe facultăți sunt inutile iar cei care le termină nu-și vor gasi de lucru unde și-au dorit . E totuși un mare pacat să nu apreciezi deschiderile mentale pe care ți le poate aduce o facultate bună chiar dacă apoi te intorci la troacă . Barem ai dat , pentru o scurtă perioadă , perdeaua la o parte și ai văzut și mirosit altceva in afara berii la pet , țigării ieftine de contrabandă , transpirației acrite .

    • #74

      Am rude tinere plecate de 20 -25 ani prin Italia/ Spania / Germania care stau la câțiva km de catedrale/muzee/monumente vechi dar care n-au avut niciodată curiozitatea să le viziteze. Păi de ce să vezi tu nu știu ce catedrală celebră din Roma când îl poți asculta duminică de Nicolae Guță pe Hora TV?

      Cunoști expresia „rămân cu văzutul”?

    • #75

      @Bebe, bine scris, numa’ te roagă fratele tău, nu mai lăsa spațiu între cuvînt și semnul de punctuație; doare capu’ pe cetitoriu…
      @Phaff, d’aia la noi la grădiniță, că tre’ luat ceva la doamnele, s-a ales “geantă”! că, zice unu’, “o carte-i bună, nimic de zis, da’ cartea o citești o dată și gata; geanta însă o poartă de mai multe ori…”

  26. #76

    ”Spiru Haret, ca instituție de învățământ, trebuie să se desființeze, eu nu aș angaja pe cineva cu diploma la Spiru by default”

    sunt pline cu varf institutiile publice de absolventi de spiru, petre andrei, bioterra etc, incepand cu ”deconcertatele”&primariile si terminand cu invatamantul, sistemul medical si instantele judecatoresti.

    • #77

      Poliția și jandarmeria sunt pline cu intelectuali de la Spiru care au prins un tren sau altul din ăstea și s-au trezit ofițeri. Și, ca exemplificare a efectului Dunning Krueger, au ajuns să se și creadă intelectuali și pricepuți în toate cele, îndrituiți să-și dea cu părerea asupra marilor probleme ale lumii…

  27. #78

    ”dl. Marin, instalatorul meu, care vine la muncă într-o salopetă jegoasă și veche, iar sculele și le duce cu un logan care sunt convins că e prins cu sârmă prin unele locuri, iar în weekend se urcă în Panamera proprie, pe care a avut bunăvoința să mi-o arate, că nu mai urcasem niciodată în așa ceva și se duce la căbănuța sa de undeva de lângă Isaccea”
    Poate or fi pe la voi pe la București instalatori cu Panamera dar pe aicișa, pe la noi, nu am văzut. Maxim cu Audi tdi din 2003 și apartament cu două camere. Poate or fi ai noștri mai puturoși și nu lucrează sâmbătele.

    • #79

      Asa stiu si eu unul. Lucreaza bine, e plecat zi-lumina+weekenduri la lucrari, nu mai face fata, e tot timpul obosit. Are o masina din 2008 si se chinuie de 10 ani sa isi termine casa.

  28. #80

    Pentru toți care cred Ca e bine sa te lași de munca de birou sa fii zidar va fac o lista:

    trezitul de dimineata

    munca in conditii grele. Fie ca e praf, fie ca e mizerie, fie ca e cald, fie ca trebuie sa cari greu sau sa stai in ploaie/frig/whatever. Ti se face repede sila de mizeria constanta, oboseala fizica, fie ca trebuie sa scoti jegul de sub unghii sau praful din nas.

    lipsa sigurantei locului de munca. Si in caz de criza economica de obicei constructiile sufera din prima. Cu cat e mai mare salariul la mesteri cu atat mai aproape suntem de spargerea bulei

    nu exista o evolutie sau dezvoltare serioasa. Sau esti nea gigi sau esti sef peste nea gigi. Cam atat. Tot in constructii ramai.

    vei lucra constant inconjurat de oameni prosti și de betivi. Da, suna aiurea, dar e adevarat. N-o sa ai parte de discutii inteligente, nu te vei dezvolta pe niciun plan, nu vei cunoaste oameni super, nimic de genul asta. Dumbest of the dumb de obicei. Si sa stii ca pe termen lung te afecteaza enorm. Sa ai un anturaj interesant e important in tinerete, sa cunosti oameni cu idei mari, cu ambitie, etc. In constructie ambitia e doar “O sa fac si eu ce faci tu, dar mai ieftin si te scot de pe piata”

    aspectul fizic. S-a mai spus, dar merita repetat. My back is shot.

    azi lucrezi in Y, maine in Z, luni te duci in A. Mereu trebuie sa schimbi. Mult timp pierdut.

    Deci da, poate faci bani ca meserias, dar 1 din 100 face bani grei si oricum toti platesc cu sanatatea lor fizica si cu sanatatea vietii sociale. So yeah.

    • #81

      Pari a fi absolvent de facultate de litere sau ase în RO, care lucrează în construcții prin UK sau …
      Nu este un reproș sau ceva. La toți ne-a fost greu la început și totul se rezumă la să muncești într-un domeniu care îți place. Restul, vin ușor, ușor cu timpul.

    • #82

      Ca om care a carat azi 7.5 tome de materiale de constructii …. NU MERITAAA! Ramaneti la birou.

      Ontopic: Scopul meu nu e sa am Panamera, scopul e sa nu ma mai doara asa tare lunea.
      Incet, incet, ajung si acolo.

  29. #83

    Astazi este o zi istorica Dinamo Bucuresti ca retrograda in Liga II, in mod normal m-as bucura dar sunt asa de prapaditi incat le urez sa nu dispara complet si sa revina in 7-8 ani inapoi.

  30. #84

    Cățeluși la matineu! Urmează Săptămâna Mare, cu băută, chiuit și izbăvire. Și la anul în a treia, hau-haaau!

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam