Folosesc Taksim ca exemplificare doar pentru că e ultima chestie la care am fost, nu pentru că sunt ei cei mai răi posibili. Ca să nu existe discuții, da? Dacă aveți și alte exemple, sigur.
Până acum vreo câteva zile, consideram Taksim vârful bucătăriei fast food lebano-turco sau ce or fi ei pentru că aveau 2 chestii pe care le făceau așa cum le fac turcafleții adevărați. Shaorma de vită-berbecuț și adaba kebab de vită care chiar aveau gustul real al acelor mâncăruri. Puteți să mă credeți pe cuvânt, știu că aveți gusturile pervertite de diverse shaormării, cu diverse sosuri haute couture, nu ăla e gustul autentic de shaorma. Iar la adana, carnea era incredibil de dulce, cu un bulgur făcut a la carte, totul delicios, deși porțiile erau mici iar timpii de așteptare erau infect de mari.
Am fost zilele trecute la Taksim din Mall Vitan, împreună cu Andrei și Alex, să discutăm niște chestii. Mi-am luat adana, Andrei și-a luat shaorma.
In-fec-te. Adana mea era ca niște cârnăciori sub formă de vierme, cu afumătură la plic pusă în ea, bulgurul era grâu cu bulion, iar ayranul era ca un zer acru și ușor colorat. Absolut infect, unul din noi s-a dus la mac să își ia un burgăroi, că murea de foame. Nu, nu am fost eu.
Și am observat chestia asta la majoritatea…nu, de fapt nu, am observat asta la absolut toate restaurantele pe care le știam, la care am mâncat înainte de pandemie și la care am fost acum, după relaxare. Se simte cum încearcă să își scoată pârleala de pe clienți, mâncarea este mult mai proastă, porțiile mici, nu mai există freebies, probabil ar cere bani, separat și pe șervețele. La Suzana Ribs, de exemplu, porțiile au devenit mai mici cu minim 20%, la ochi, nu mai oferă șervețelele acelea care creșteau în apă și se simte așa, în aer, un iz de sărăcie.
Înțeleg suferința industriei, serios, o înțeleg. Dar nu acesta este modul prin care încerci să readuci clienții în sală. Deja comerțul respectiv intră la categoria mica japcă, îi prindem, îi ardem, știm că nu mai vin, dar aia e, ne bazăm pe mulțimi.
Vă spun, îmi este foarte frică să merg la preferatul meu, Sabatini, pentru că dacă s-au dus și ei, chiar nu mai știu unde să mă duc…
NOU
Sabatini e inca ok, atat mancare cat si preturi. Am fost de 2x sapt trecuta (doar de cel din Domenii vorbesc).
NOU
Având în vedere ca am pățit același lucru, cred ca e combinat și cu pierderea angajaților. Cred ca multe bucătării au rămas fără personalul inițial după închidere. Ca nu au plătit toți șomaj tehnic sau măcar sa arunce ceva spre angajați cât au fost în cacat. S-au așteptat sa rămâna oamenii sa aștepte marea redeschidere, ori mulți au migrat la alte carciumi/spre alte meserii în perioada asta. Asa ca, gusturile cu care eram obisnuiti de dinainte au cam dispărut. Ca orice reteta o dai spre 20 de inși, regăsești la final 20 de gusturi și interpretări diferite.
NOU
Acelasi lucru l-am observat si eu, mai ales la freebies care nu mai exista aproape nicaieri. Insa am prieteni in jurul meu care sunt atat de fericiti ca se pot duce la terase / restaurante incat nu admit deloc ca s-a schimbat ceva. Insista ca mancarea este foarte buna peste tot si ca preturile sunt normale.
NOU
Am comandat de la fiecare restaurant la care ajungeam, asta dacă livrau.
Am exemplu negativ, Stadio. Cred că au făcut linie separată pentru comenzi și e pur și simplu fast food / cantină. Nicio legătură cu ce primeam înainte.
Exemplu pozitiv, Grivița Pub. Mâncarea e la fel de bună.
NOU
Acum, că s-a inchis la Matzuplin, singurii care îmi vin in minte mai sunt Costelaria sau la Ciorbalareasă…
NOU
Hai ca Costelaria mai e cum mai e ( ca in bancul cu cerbii: unul gras, frumos, cu coarne imense se intalneste cu unul slab de i se vedeau coastele, amarat..un parlit, si se saluta; ala slab catre ala gras cu coarnele imense: Salut Cornele! ala gras catre asta slab de i se vedeau coastele: Salut Costele! ), dar Ciobalareasa ma duce cu gandul la bale, nu cred ca as manca vreodata, de bunavoie, dintr-un loc care se numeste asa.
In alta oridne de idei, eu in pandemie mi-am perfectionat tehnicile de gatit incat, fara lauda aiurea, bat la fund multe dughene cu pretentii si preturi nefondat de mari.
NOU
am fost si eu o data la Sabatini, prepandemie. Mi-a placut si mancarea, si servirea, si atmosfera. Sper sa nu-l fi stricat, ca am de gand sa mai merg.
NOU
Fan Sabatini de cand era un singur restaurant in Tei.
Astept vesti .Dar cunoscand-ul pe patron nu cred. Se certa cu nush ce furnizor ca ii aduce mozzarella mai ieftina la un moment dat.
NOU
Sabatini Tei e neschimbat, aceleasi portii. Masline din partea casei la bere, uneori si cate o palinca aperitiv tot din partea casei, baietii si fetele simpatici, mai uita cate o bere uneori pe nota, niciodata pusa in plus. Chiar mi-am facut obicei, trec cam in fiecare seara sa beau 2-3 beri si sa mananc o bruscheta. Ma gandesc sa imi iau job part-time :))))
NOU
asta cu minusul, patronul de la Joy House? 🙂
NOU
plus, e singurul restaurant din zona care stie ce e aia vita mediu facuta. Surf & Turf delicios si roz, lasata sa se si odihneasca. Pret absolut decent pentru vita cu creveti
NOU
Salutare, nu e doar la mancare treaba asta…si la simple produse de panificatie, cosmetica samd s-au micsorat cantitatile, ambalajele sunt mai amarate… de exp, sunt caserole de mici pe la marketuri care contineau 1kg inainte si acum , la acelasi pret, contin maxim 900g…plus ca in foarte multe domenii este aceeasi vesnica eticheta: lipsa stoc…penurie la nivel global, sa ne intelegem. De exp, am vrut sa schimb la bicla cauciucurile si camerele…inainte de pandelie le luam de la acelasi furnizor, livrare gratis, acum a trebuit Nu sa comand online, sa SUN la n magazine pana am gasit la trei magazine diferite ce aveam nevoie – Continental – si am plati 60 lei la 3 curieri.
Japca a inceput deja sa se simta zdravan, inflatia e in crestere si inca nu a inceput apocalipsa adevarata, sa vedeti cam de la 1 august incolo balamuc, cand se vor vedea IN TOATE PRETURILE scumpirile la carburanti, energie electrica si gaze naturale si costurile cu transportul din cele 7 zari pana in Romania, transportul naval si auto si de fapt cam de orice fel se scumpeste vazand cu ochii…ne ducem accelrat spre o criza economica majora in 2022.
NOU
Vine inflațiaaa,
Scumpește toată marfaaa!
NOU
Acasă! Stați acasă!
NOU
Mergeam des la pescarus la pranz la meniul lor de prânz. Acum cu revenirea la birou ma duc iar. Stiam de mult timp chelnerii, majoritatea au disparut in pandemie. Acum sunt unii noi (cred ca si la bucătărie la fel) se misca foarte greu, nu stiu ce au de făcut. Nu ajuta cred nici ca au schimbat aplicatia.
Cu părere de rau nu pot sa astept sa invete pe mine ce au de facut si sa angajeze suficient personal pt ca pauza mea de pranz nu este infinita, iar mancarea aceea ar trebui sa fie facuta inainte si doar pusa in farfurie
NOU
Pentru coaste incearca Energiea
Intr-adevar au un singur fel si sunt un pic mai scumpe dar dupa parerea mea cele mai bune de pana acum.
NOU
ai mancat de la Suzana?
NOU
Da, de 3 ori. Prima data a fost un context fain, bere si gasca mare, mi a placut.
Second time am prins mega servire proasta, jeg pe terasa si nu mi a placut nici mancarea (pastrami pork ribs ca a insistat chelnerul ca sunt piesa de rezistenta).
A 3 a oara am mancat gandindu-ma la cele de la Energiea.
NOU
a, ok, atunci testez energiea
NOU
La restaurante, si alimentatie publica, eu cred ca putem scrie romane, iar cauzele raportului calitate/pret foarte slab sunt mult mai profunde:
– initial, restaurantele erau foarte ieftine in Romania (deh, tara saraca), cultura alimentara a romanului lipsea cu desavarsire (doar o mica patura stia si avea acces la ceea ce trebuie sa fie un restaurant decent), chelnerii, bucatarii si personalul din aceste locuri erau niste cereri care iti faceau onoarea sa iti puna ceva in fata, iar principalul criteriu de apreciere era cantitatea si faptul ca a doua zi nu ai facut gastroenterocolita
-in marea majoritate, lipsesc scolile profesionale, licee si chiar post-liceale care sa pregateasca personal in domeniu, sa poata pregati bucatari care sunt capabili sa execute diverse meniuri (curatat cartofi pt piure nu se pune), cat si personal ce poate sustine un restaurant (sa cunoasca norme de curatenie, fluxuri in bucatarie, depozitare ingrediente, curatenie)- Ioana Conta@Bistro del Arte dislike this
-cei ce detin restaurante functioneaza mult pe improvizatie, nu exista retetare, retete standard, formarea personalului, chiar necalificat pe care reusesc sa il inregimenteze se face prin urlete, nu exista training, iar alegerea ingredientelor se face pe principiul are promotie la selgros sau metro
-patronii, actionarii restaurantelor nu au cultura unei afaceri pe termen lung, profit mai mic pe durata mai lunga, ci vor sa incaseze cat mai mult
-nu in ultimul rand, clientul roman este needucat culinar ( principalele criterii in alegere sunt pretul, cantitate si diversitatea de farfurii in meniu-chiar daca e la mintea cocosului ca nu se pot pregati 10 feluri 2 in acelasi timp sa fie si proaspete), drept urmare cohorte de clienti continua sa sustina niste afaceri mizerabile, iar de oferit feedback nu stiu/nu pot/nu au curaj sa o faca, decat exclusiv online
– fenomenul scaderii calitatii, sau de a mari preturile se regaseste si in Europa, in tari cu traditie la industria turismului si a restaurantelor, este o consecinta a pandemiei, a banilor injectati fara munca si a inflatiei
NOU
In Cluj nu am simțit ce ai zis tu (Fara supt de lula sau altceva legat de oras) referitor la mancare. Mananc/comand de la doua-trei localuri in special si nu numai ca sunt ok portiile, dar se intrec unul pe celalalt in oferte (-40% la aproape orice fel, bautura gratis, livrare si dulciuri gratis).
NOU
cred, in putine locuri din cluj nu m am simtit bine
NOU
Tot in domeniul horeca si parleala, e legal ca acelasi produs, vandut de acelasi restaurant sa fie:
– 45 lei, redus 50% de la pretul initial de 90 lei in Tazz
– aprox 45 lei, redus 30% de la pretul initial de 65 lei in Bolt?
NOU
Păi Tazz e emag, se putea să nu facă ei mizerii cu mărit prețul de listă și apoi discount maxim?)
În Ungaria și-au furat-o pentru asta, numai la noi se stă poziția ghiocel, că dă de mâncare multora.
NOU
Majoritatea restaurantelor din România se bazează pe aglomerație, de asta se-ntâmplă des chestii de genul “dă-l dracu’, e doar un client în minus”. Am pățit-o extrem de des să-mi placă un loc și să descopăr după câteva luni că devenise extrem de slab calitativ. Mulți patroni români își deschid o afacere până reușesc să-și ia acel BMW scump, cu care consideră că pot da flash-uri pe autostradă, după care nu le mai pasă.
Legat de aglomerație, să aruncați o privire-n zona Pipera, acolo, majoritatea restaurantelor care au supraviețuit îs fix alea despre care știam “încă de pe vremea când era cool”, că-s bune. Turcul ăla din fața stației de metrou Pipera încă face șaorme din astea, autentice, cum îs prezentate-n articol. A supraviețuit fiindcă-i bun la ce face.
NOU
Pfff ce pofta de Adana Kebab mi-ai facut.
NOU
am ajuns pana aici si nimeni n-a scos o vorba despre vestitul deget 🙂
NOU
Și nu doar Horeca:
Bună ziua, nu pot aplica un cod de discount, cum procedăm?
Păi plătiți fără discount și vă dăm noi banii înapoi în câteva zile.
Sigur
NOU
Am fost saptamana trecuta la Roata (din centru nu la faget) preturi mai mari cu 20% fata de anul trecut, portia mai mica iar ceafa nu era prajita daca o apasai cu furculita iesea sange din ea.
NOU
In cluj.
NOU
cred ca e o idee buna sa precizezi cand comanzi cat de bine facuta vrei. Ceafa normal se face la foc repede, cate 2 minute pe fiecare parte, sa ramana sucurile in ea (nu exista sange in carne, ceea ce curge nu e sange). Evident nu toata lumea o prefera asa, deci daca vrei bine facuta zic sa ceri bine facuta.
eu daca as fi bucatar, la comenzile de fripturi nici nu le-as accepta daca nu se precizeaza cat de facuta sa fie. Si burgeri la fel.
NOU
Nu e prima data cand comand ceafa de porc si nu doar la roata insa niciodata n-am mai primit-o curgand din ea un lichid care semana leit cu sangele.
NOU
ce vezi tu nu este sange, se numeste mioglobina, este proteina care transporta oxigen in muschi. ia culoarea rosie in contact cu aerul, cu cat e mai prajita, cu atat se face mai maro.
NOU
Da, am observat si eu asta, am zis acum sa mai ies sa mananc, mancam shaorma la Baneasa deobicei, shaorma acum nu imi vine sa cred cat au decazut, Calif la fel….
Suzana e pe langa mine, a fost un prieten acum 2 saptamani ce ai scris tu aici mi-a povestit si el, portiile mai mici.
Cand ma gandesc ca as vrea sa ma duc in Vama, unde mancarea era super scumpa si nu era nici buna, anul asta o sa plec cu traista de acasa, sa nu le mananc toate wc-urile de acolo….
NOU
BigMac, meniu mare, cu cartofi si Sprite si multa uniune europeana celor de la Taksim
NOU
E și din cauză că le-a scăzut numărul de clienți. Unii refolosesc ce-a rămas de ieri (sau mai rău)
NOU
sabatini de pe basarabia pare chiar mai bun decat inainte de pandemie. pentru mancare siriana poti incerca cu incredere damascus palace, tot pe basarabia, peste drum de intrarea in arena nationala.
NOU
maine ma infiintez la sabatini:)
NOU
Da mă cam așa e! Am avut un șoc cand am văzut cum arată acum un platou de fructe de mare comandat constat de aprox. 5 ani! Partea tristă era ziua mea si am mers acolo pentru ca deși mai scump totul era făcut ca la carte. Soția cand a văzut ca nu vreau să las nimic mi-a spus că pe partea de servire nu avem ce să reproșez, practic ălora care le dădeam bacșiș își făcuseră treaba ireproșabil și că nu crede ca juma de platou il mănâncă ei in spate, ci așa e directiva.
NOU
Sotia ta a avut dreptate aici. Daca asa sunt platourile mai nou, saracii ospatari nu au nicio vina. Dar eu sincer nu inteleg mentalitatea asta a resturantelor. Din cate am vazut, inca nu au trafic foarte mare, majoritatea sunt destul de goale.
Si atunci, de ce sa dai portii mici si sa risti sa ramai cu si mai putini clienti?
NOU
Păi poate mai vorbește Garcea cu nea statu’ român să le mai dea ceva bănuți, ce le trebuie clienți?
Eu nu prea merg prin restaurante (mai ales acum, cu pandemia asta), dar am fost recent să mănânc la recent deschisul “Ciorbe și plăcinte” de lângă mine (aproaoe de Piața Gorjului, Militari), mi-a plăcut.
Poate nu sunt eu prea pretențios, nu mă prea pricep.
Sper să nu scadă rapid calitatea, cum am observat recent la “Franzelărie” (tot în zonă).
Dacă la început pâinea era minunată și aproape nu mai era nimeni la alții care vindeau pâine în zonă, iar la ei era coadă, minunea a durat trei zile (ca la români) 🙂 și au revenit cozile la pâine la ceilalți, iar la ei s-au micșorat.
NOU
Am urcat grabit intr-un mall la Mado. Nu vreau sa le fac antireclama dar WTF ? Zic shaorma cu de toate si la sfarsit… aprox 40 de lei ? Si nu e ceva extraordinar, niste carne parizer cu sosuri din plic. Pai sunt bani de un platou la un restaurant decent, nu de impinge tava…
NOU
City Grill și Hard Rock Cafe au rămas cum ii știu.
NOU
Si-au pierdut bucatarii in pandemie. Acum e mare criza de personal in restaurante, pentru ca toti bucatarii aia dati afara in lockdown si-au gasit altceva de facut. Au descoperit ca pot castiga la fel la Glovo dar cu munca mai putina/ usoara.
NOU
@Arhi: cum a fost la Sabatini? all good?
NOU
nu am ajuns, am decis DE COMUN ACORD sa mergem in parc fml
NOU
La mine în oraș, unde e fucking polul sărăciei și al prostiei, am ieșit ieri la o terasa normala și am dat 9,5 lei pe o Stella Artois. Bișnițarii ăia, libidinoșii aia cu chiloți și adidași albaștri, rași în cap de la jumate, patroni de terase, le doresc s-o aiba-n cur cu prețurilor lor cu tot. Ăștia care simțiți nevoia sa îmi spuneți că ar trebui sa merg unde îmi permit, vă spun sa vă calmați că îmi permit. E vb de nesimțire aici.
NOU
Taxim a activat vreun an doi in mall-ul langa care lucrez si mancam destul de des de la ei. Sa lamurim niste chestii:
– taxim au avut mancare mereu mancare medie. Era ok fara sa te dea pe spate, gratarele alea erau average.
– mancarea gatita era mai buna decat gratarele
– Doner Box e un rahat (saorma la cutie, pe bune?!)
Acestea fiind zise, s-a intamplat sa mananc de la taxim si din alte locatii, cu rezultate mai de rahat decat cele cu care eram obisnuit. Mai mult decat atat, s-a intamplat sa comand de la taxim de doua ori – prima oara am nimerit mancare ok, a doua oara am primit doi carnaciori incovoiati si negri pe post de adana chebab si un munte de salata ofilita pe post de “salata cu rosii”.
Tragand linie: nu, nu s-a stricat taxim, a fost intotdeauna mai de rahat sau sau nu, in functie de locatie. E la fel ca Vama – nu s-a stricat Vama, a fost intotdeauna de cacat.
Inca ceva:
> consideram Taksim vârful bucătăriei fast food lebano-turco
Poate ar trebui sa incerci si alte localuri de genul asta, poate chiar usor mai scumpe, dar de preferat nu in mall-uri. Mie mi s-a intamplat sa mananc o mancare turceasca excelenta la diverse gherete pe care nu dai doi bani. Intr-o vreme AliBaba de la muncii era Mecca (ha!), dar nu am mai fost de 10 ani+ acolo.