După patru ediții, MasterChef rămâne cu o ediție difuzată în extra prime-time. Astfel, de săptămâna viitoare, cooking-show-ul de la Pro TV va fi difuzat doar marțea, de la ora 22.15, în loc de luni și marți de la 20.30.

În primul rând nu am acceptat niciodată ideea de Chef. Fiecare Foa sau Dumitrescu care e în stare să facă o omletă mai de doamne-ajută e gata, Chef. Nu am urmărit nicio emisiune din formatul cu Exarhu, așa că nu știu dacă îl fac și pe el Chef, dar dacă da, e chiar de râsul curcilor. Nu înțeleg de ce e jena asta să afirmi că ești bucătar, cât timp asta e munca ta, bucătăria.

În al doilea rând, am disprețuit maxim formatul acesta de emisiune. Disprețul aruncat cu gălețile de zoaie asupra concurenților nu intră în categoria mea de aprecieri. Sunteți bucătari, niște oameni care fac mâncare. Atât. Nu zei, nu directori de multinațională, nu Liviu Dragnea. Doar bucătari. Știți să faceți mâncare. De ce îi umiliți și îi scuipați pe cei ce vin acolo încercând să devină același lucru?

Am urmărit doar câteva episoade din emisinile cu Hădean. Era altceva. Bun simț, modestie, umanitate, tot ceea ce aștepți de la un om superior, de la cineva care este cu adevărat guru în ceea ce face. Se pare că lucrurile astea nu au valoare în acel format.

Iată că, după o perioadă, au început să se ducă la vale de la sine.
Drum bun. Nu îi va fi dor nimănui de voi.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

63 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Cu totul de acord cu dv.Ocupa spatiu de-a”moaca”!

  2. #13

    Eu am urmarit primele doua editii cap coada, era ceva nou pentru mine. Apoi o mare parte din sezoanele in care a aparut Hadean, pentru aceleasi motive ca tine. Acum prefer sa ma uit pe Comedy Central la Big bang Theory 🙂

    • #14

      O mare mizerie sunt emisiunile ăstea cu gătit. Un prieten (bucătar de profesie) s-a înscris la Master șef. Povestea decurge în felul următor:
      Ajunge la București, unde așteaptă ore întregi ca să intre la interviu. Interviul nu a fost profesional cât personal. Oamenii erau interesați de povestea fiecăruia. Situația face că respectivul a avut o viață foarte grea, cu situații care mai de care mai ciudate, peste care a reușit să treacă și să-l motiveze suficient încât să-și depășească situația și să iubească meseria care o face. Le povestește ălora pe scurt istoria lui și cum a ajuns bucătar și-mi spunea foarte trist că s-au luminat ăia la față când a a început să povestească. Nu-i interesa că omul era un bucătar foarte bun (lucra ca bucătar șef la unul dintre cele mai bune restaurante din Constangeles), ei aveau nevoie de poveste și i-au cerut să prezinte povestea lui când discută cu cele 3 mărețe puli în beci. Omul a refuzat politicos, explicându-le că el este acolo ca să arate ce poate și nu să vândă povești. Insistențele au fost mari, promisiunile la fel, dar el nu și nu. Așa că i-au pus în față un contract cu clauze de confidențialitate și l-au trimis acasă. Un fel de Surprize Surprize, dar cu miros de prăjeală.

      1
  3. #15

    Cat de ghei sa hii sa te uiti la asa ceva?

  4. #19

    Mi s-a parut cea mai an pulea decizie sa il inocuiasca pe hadean cu exarhu. Adica antiteza perfecta intre profesionist, plin de bun simt si un realizator ratat de radio, plin de basini, devenit brusc coniseor gurmand epicurean priceput la bucatarievinurifemei ca orice andropauzac care se respecta, la fel ca pishu, butunoiu & co.

  5. #20

    total de acord, cel putin sa vezi o reteta cap-coada , ca sa alegi cu ceva, doar mishto-uri si smecherie…

  6. #21

    Intamplarea face ca acum vreo 3 ani, am fost angajat pt o sedinta foto cu Scarlatescu, om mai scarbos si nesimtit ca ala, rar poti sa intalnesti.
    Pur si simplu transpira prin toti porii nesimtire si grobianism.

  7. #22

    Ultima data cand am fost in Romania, am vazut un pic dintr-o emisiune dinasta cu gatit. Unii ce gateau ajutati de ma-sa, iau apoi un bucatar isi dadea cu parerea. Sau asa ceva. Ala mi s-a parut okish…

    • #23

      “Mama mea gateste mai bine”, de pe Prima.
      Da, e chiar distractiva emisiunea, mai ales ca se gatesc mancaruri normale si unii sunt varza la gatit si nici mamele nu prea ii ajuta. E entertainment din ala usor, care nu iti consuma multi neuroni si te relaxeaza. Ba chiar, te simti mai bine cand stii ca in lumea asta, e cel putin unul care e mai varza decat tine in bucatarie :)))

      Bucatarul care jurizeaza e Horia Varlan. Imi place de el, e charismatic, nu se auto-proclama “Chef” si nu s-a manjit pentru niste bani in plus. Ar fi castigat bine daca era la MasterChef, dar a preferat sa doarma linistit.

    • #24

      Acum 5-6 ani mă mai uitam și eu la cireașa de pe tort, tot cu Horia, el râdea de la laptop după ce vedea ce au de gând să gătească “vedetele”, dar nu intervenea. Mai era așa o emisiune cu Dinescu, eu mă distram cum își băga mânecile în mâncare, improviza, omul era natural, amuzant.
      E cam plictisitor să te uiți doar cum fac ăia mâncare cu niște ingrediente greu de procurat, rețete sofisticate, ce câștig eu din asta ca om de rând? Mă uit cu plăcere pe youtube la ceva canale făcute de oameni care nu sunt experți și le iese, fiindca o fac din plăcere.

    • Noi chiar reusim sa mincam bine cu retete invatate de pe pofta-buna.com si jamilacuisine.ro.
      Si n-am stiut de Gina Bradea pina n-am gasit un clip pe youtube cum se face o afumatoare cu fum rece (gagica e doctor in afumaturi printre alte cele…). Jamila… iti ploua-n gura, ce mai!

  8. ii cearta?

    io m-am uitat o jumatate de ora si n-am vazut nici o interactiune umana. As fi preferat sa-i certe.

    Pe bune, jumatate din cadrele din emisiunii sunt bucataria aia imensa, filmata de sus, ca sa nu intelegi nimica din ce fac bucatarii. Boss, da-mi ceva ce ma intereseaza. Eu nu sunt agent imobiliar, sa ma excit la gandul ca ce mare e camera si ce faianta de calitate.

    • #28

      Poate tocmai de asta se plictiseste lumea. Pt ca se chinuie se regizeze totul dupa un format precis in loc sa lase oamenii aia (concurenti si jurati) sa fie asa cum sunt ei zi de zi.

  9. Mhehehehehe… Nu stiu daca e mentalitatea mea de looser sau firea mea de non-combat, dar mie nu imi plac concursurile de genul asta (la fel cum nu inteleg Oscarurile sau alte premii date pentru arta). Trei oameni judeca mancarea gatita de inca om, om care probabil este cel mai tare bucatar din gasca lui. Asta este irelevant pentru toata lumea, mai putini pentru avizii de entertainment…

    Am facut scoala de bucatar (ok, sa-i zicem “curs de formare profesionala”). Am facut patru luni practica in restaurant. Oamenii care lucreaza acolo nu sunt Chefii astia boemi pe care ii vedem noi la tv sau in bulele noastre. Sunt niste oameni fara studii, fara conditie sociala, platiti destul de prost. Am cunoscut un bucatar care a fost strungar, un nene pe la 50 de ani care era cu sanatatea in pioneze. M-a invatat sa fac “sos de piper” si, la final, mi-a zis ca totul e sa ai “demi-glace-ul ala” care este un praf pe care-l dizolvi in apa si gata! ai salvat 24 de ore de fiert oase la foc mic.

    Cu toate ca mi-a placut viata in bucatarie si in continuare imi place sa gatesc (si sa mananc, judecand dupa rezultatul ultimelor analize), nu am inteles niciodata aspiratiile de Chefi ale unora si altora. Daca umpli o sala de mese cu oameni care se ridica multumiti dupa ce-ai gatit tu… ai reusit, du-te acasa, oamenii aia vor veni si maine.

  10. #30

    Master Chefii de la noi nu sunt Gordon James Ramsay, nu l-am vazut pe Exarhu sa tipe la concurenți sau sa-i facă cu ou si cu otet desi unii sunt zero in bucatarie, din potriva i-a ajutat sa termine la timp mancarea pentru invitați.
    Cred ca PRO TV a schimbat ora pentru ca le făcea concurenta Chefi la cutite de pe Antena 1, sa nu uitam ca dupa câteva episoade au schimbat ora de difuzare si la Supraviețuitorul.

    Oricum ar fi, Master Chef a făcut putina educatie culinara in rândul romanilor obișnuiți doar cu mămăliga si cartofi prăjiți, am multi prieteni care au început sa facă piure de păstărnac si morcov, au început sa mănânce carne rozalie plus altele.

    E bine ca fostii concurenți isi continua pasiunea: Aida Parascan si-a deschis un business: Arte Dolce Salato, Petru Buiuca a deschis primul studio de gătit din România alti concurenți Vlad Muresan, Alexandru Hora si Victor Nemes au înființat iChefs.

    • ” Master Chef a făcut putina educatie culinara in rândul romanilor obișnuiți doar cu mămăliga si cartofi prăjiți” … eu cred ca mai mult efect are PaprikaTV.

  11. #32

    Primele sezoane au fost cat de cat ok, sezoanele cand era Adi Hadean, el face tot show-ul… dar acum… Stie cineva din ce fast food au fost scosi astia sa jurizeze? Este mai distractiv Chefi la Cutite de vis-a-vis!

  12. #34

    Îi spune ”cooking show”, adica și puțină regie și nițel spectacol. Nu e scoală de bucătărie, deci treaba cu omenia și îmbrățișările nu cred că e obligatorie. Pe principiul expus de tine, John Wick sau John McClane trebuiau doar să îi dojenească pe amicii cu care aveau ceva de împărțit.

  13. #35

    Cuome se dice in rumena :s-a dusa pe piul si emisiune astea ….

  14. #37

    puteau sa le zica boss alora de participau si boss de boss lu sefu mare. ca sa fie clara treaba.

  15. #38

    Vad ca Sfanta Treime de la Antena 1, s-a cumintit. Acum o dau in bascalie, glume, zambete pana la urechi. Nu mai sunt asa ghiolbani.

    M-am uitat la noul sezon Masterchef. E ok, nu mai e atmosfera aia de panarama, care era pe vremuri. In schimb, au dat-o pe drame, se apuca sa povesteasca situatii de viata ale lui X si Y (cel putin, asa era in preselectii), ca mai apoi, sa vina cate un chef, sa spuna: “Aici jurizam mancarea, nu situatii de acasa”. Erm, ok boss, asta cred si telespectatorii, dar cu toate astea, umpleti timpul cu balarii din astea.
    Imi place ca, la preselctii i-au bagat direct la duel, nu i-a mai pus sa prepare, individual, cate ceva si sa vina cu farfuria la stapan, lol. Si imi mai place ca nu i-a mai bagat sa curete ceapa, sa faca maioneza la primele probe. Au intrat “in paine” din prima.

    Una peste alta, nu pot sa nu ma amuz, cand vad cum se copiaza unii pe altii (Antena 1 si Pro TV, zic).
    A vazut ProTv ca e succes la Antena 1 cu Next Star, acum baga si ei emisiune cu copii.
    A vazut Antena 1, ca e succes pe Protv Cu “Vorbeste lumea”, acum baga si ei o emisiune cu un nume penibil si doi prezentatori, la fel de penibili (“Prietenii de la 11”, parca asa ii zice).

    Cam asa e Kaufland, cu penibilul slogan “Traieste fresh”. Miroase a disperare, facut asa, in graba, cu ordin de sus, gen: “Bagati-mi ceva pe TV, promovare despre mancat sanatos, bullshit din asta, ca uite cum rup Lidl si Mega Image, hai si noi!!!!”.

    Nu stiu cat succes or sa aiba, caci pe Cove nu il bate nimeni la charisma. Adela Popescu, e si ea ok- ish… e ok emisiunea. Nu prea am timp sa o vad, caci… servici. Dar, ma uit cu drag la “Ce spun romanii”.

    Overall, prefer ProTv. Si Travel. Imi place emisiunea aia cu vanatorii de case. Ma rog, nu stiu cat o sa dureze pasiunea asta, ca acum vreo 3 ani ma uitam obsesiv pe History, la aia cu depozitele. Geeez, ma uitam 2-3 ore, ca bagau episoade unul dupa altul. Acum mi-e lehamite de ei. Sa nu ii mai vad, lol.

    Apropo, cum se traieste fresh?

    • #39

      Viața fresh? Au pe Discovery ceva: supraviețuire în … 1,2,6

  16. de cand a plecat trio-ul bucatarului de la lidl la antene, nu se mai arunca cu farfurii deloc

  17. #41

    Like cu doua maini. Imi creste tensiunea cand ii vad pe bucatarii aia cum se rastesc la oameni, cum incearca sa-i umileasca. UN BUCATAR, bun, serif, ce vrea el, dar totusi, bucatar. Degeaba esti un bucatar bun, daca nu reusesti sa fii om. Si faptul ca altii ( gen Hadean ) isi permiteau sa fie altfel arunca argumentul “asa e formatul emisiunii” la gunoi.

    • #42

      Hadean era si este cineva. Probabil ca a pus singur niste conditii, atunci cand a semnat pentru MasterChef. Caci, cand ai cu ce, ai voie sa pui si cartile tale pe masa.
      In schimb, Sfanta Treime ( Scarlatescu &co.) erau niste neica nimeni, pe atunci, si au trebuit sa joace dupa cum li s-a dictat de sus. Acum, ca le-o fi placut sau nu, nu stiu, cert este ca si-au atras multe antipatii si lumea ii tine minte drept nesuferiti.

    • Scarlatescu&Co au fost marii castigatori ai primelor editi de MC

  18. #44

    Brainstorming in trusturile TV din Romania : ” ba il stiti pe ala Gordon Ramsay care injura mult in bucatarie si e super cunoscut ? hai sa facem 3 emisiuni cu format identic pe 3 posturi diferite de televiziune in care niste neica nimeni care maxim sunt si ei bucatari pe la vreun hotel sau vreun restaurant mai ok pe Nordului se comporta EXACT ca el, fara nicio urma de originalitate. Romanii vor iubi asta, ce ar putea merge prost ?! “

  19. #45

    Din ce am vazut eu pe la altii “chef-ii” de la Masterchef sunt severi, nu marlani. Posibil sa fie adaptare pentru gusturi romanesti, la fel ca Andrei Gheorghe in varianta romaneasca a Weakest Link?

  20. #47

    Acuma depinde la ce vrei sa te uiti. Daca vrei sa te uiti la ce si cum gatesc aia (chefi, concurenti, invitati) sau la rasteala. Apoi mai e interesant modul de gandire al lor – se da o tema sau se dau niste ingrediente random si ei produc ceva. Bucatarii aia de se rastesc le mai dau si indicii, sugestii. Sugestii care sunt valabile in orice bucatarie, chiar si la tine acasa.
    Dar cand mananci numai la mall, iar gatitul e echivalent cu a incalzi niste “tv dinners”, atunci nu o sa vezi decat rasteala chefilor.

  21. Nu stiu daca a mai zis cineva pe aici, dar sezonul ala in care au fost hartistii, a fost cel mai urmarit(de catre mine) plm, daca vrei sa fii bucatar, faci ceva cursuri…la tv, e show,..deci, s-o zic academic, ai nevoie de oameni priceputi la treburi din astea, nu de bucatari.

  22. #49

    Să fii bucătar e mai onorabil decât să fii liviu dragnea. Asta așa că mi-a sărit în ochi.

    • #50

      sa fii bucatar ESTE ONORABIL. asta nu inteleg eu, de ce in emisiuni despre mancare, este refuzata titulatura de bucatar, care este, de fapt, SINGURA onorabila

    • #51

      Un fel de nuanță între bucătar și chef este 🙂 Plecând din engleză bucătarul este cook (pregătește mâncarea etc etc). Dar un chef este echivalentul unui șef-bucătar/maistru-bucătar care are mai multe competențe: organizează bucătăria (de la frigidere de carne, de ouă de legume, temperaturi etc, la curățenie, la necesarul de materie primă și cantități, la meniuri pentru diverse evenimente; coordonează echipa de bucătari și alți lucrători). Un bucătar-șef trebuie să aibă abilități excepționale de lider, să ajute, să motiveze echipa și să o ajute să progreseze (bun, asta ar fi ideal să aibă orice manager/șef nu doar în bucătării). Un chef nu e un simplu bucătar.
      Dar avem în română termen pentru asta: bucătar-șef (maistru bucătar s-a inventat pe vremea lui Ceaușescu la școlile de meserii pentru asta).

      Și da, Masterchef e o emisiune stupidă.

    • #52

      Ah, chiar: m-am lăudat vreodată că soțul meu e bucătar? Bucătar …. – şef? 😀

  23. #53

    Chefu’-i chef și-n pielea goală.
    Pe mine mă intrigă stăruința cu care încearcă cei din trustul pro să impună termeni engleziți ca o dovadă de emancipare și rafinament. De exemplu, toată lumea pronunță Arena Națională, numai țopii de la prosport îi trag într-una cu „Național Arena” – un fer de abordare englezească, cu adjectivul înaintea substantivului, dar cu sonoritate sud-americană. Doar ț-ul ăla pur mioritic face notă discordantă. La fel și cu Steaua, s-au (re)dat toate drepturile în ceea ce privește denumirea, emblema, palmaresul etc, echipei armatei, dar redactorii și prezentatorii când vorbesc despre steliști se referă tot la jucătorii din saivanul ciobanului.
    Masterchef e în primul rând un reality-show, cu toată mascarada aferentă. Cred că cel mai mult din spațiul de emisiune este ocupat cu prim-planurile de pe chipurile personajelor dinainte de a primi sau da un verdict. E o tensiune în clipele alea de așteptare, ceva de speriat, noroc cu pauzele publicitare. Emisiuni cu/despre/pentru proști.
    Iar interviurile-monolog dintre secvențe, în care fiecare încearcă să-și justifice acțiunile și intrigile pe care le provoacă (sau le suportă, fiecare după temperament și caracter) sunt precum râsetele inserate în sitcomuri – odată ca să creeze senzația de public real și a doua ca să știe telespectatorii când s-a spus o glumă, ca să râdă și ei.

  24. Idem 😀

  25. Eu mă uit la emisiune, doar când apare francezul mai pun mâna la ochi. Are ăsta niște mușchi faciali care parcă sunt controlați așa, de la distanță, de o entitate malefică…

  26. #59

    Frate cata rabdare a avut aia sa ii zica ala de atatea zeci de ori “idiot sandwich”…

  27. #60

    Din cate stiu Hadean chiar a pus conditia sa nu se sparga farfurii si toate injuriile di primul sezon a zis ca nu il caracterizeaza.Si da,primele editii au luat caimacul audientei.

  28. #61

    eu sunt si bucatar. am si diploma pe care scrie BUCATAR. caut loc de munca.
    am experienta 30 de ani. acu nu sariti cu ofertele! 🙂

  29. #62

    Cele doua sezoane (parca) cu Hadean, Foa si Paglieri le-am urmarit si eu cu placere, chiar daca Paglieri nu stie inca romana dupa 15 ani de stat pe aici.

  30. #63

    Mie mi-a placut mult mai mult cand erau cei 3(dumitrescu, bontea si grasu), erau mai carismatici, se cunosteau intre ei si faceau glume, pentru telespectatori era mult mai distractiv. Da, au mai exagerat, da’ e show…
    Cu Hadean&co au dat-o in hipstareala (mai da-le-n plm de bărbi ca ma dispera deja), incercau sa mimeze diverse reactii, n-aveau nimic care sa te amuze, sau erau fortati aiurea (cand “foa” facea 3 flavours, erau foarte ok baietii). Nu spun ca “chefii” erau de vina, da’ ceva nu se pupa. Pe Hadean il vazusem de cand facea CooknRolla pe trilulilu (pentru amatori mi s-a parut chiar ok, si mi-a iesit o pizza de casa excelenta)
    Acum au schimbat si formatul, ba au bagat si mai multe lacrimogene si rahaturi pe langa partea de gatit. Complet neinteresant. Din nou mi se par fortati la anumite moace si reactii, naspa rau.

    Meanwhile, nici pe antena 1 nu ma pot uita, nu stiu ce fac astia, dar intotdeauna imaginea e din alt peisaj fata de alte posturi.